Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Tuba zmaga!

Komentiraj

Objavil/a chef 22.12.2012 ob 18:00 ob 18:00 pod Travelling Without Moving, miks

Takoj, ko sem jo spraznil, se mi je že kolcalo po tubi Viki kreme. Kupil sem namreč Nutello1 in takoj znorel zaradi embalaže.

Kako jim uspe narediti embalažo, ki jo je nemogoče odpreti na normalen način? Da bi, recimo, imela zavihek, kar koli, da se ne bi bilo treba zajebavat s prsti ali v najboljšem primeru z nožem.

Še hujše so embalaže, v kakršnih so ponavadi polnilci za baterije in druga elektro krama, za kater ob zvrhani košari dobre volje potrebuješ vsaj olfa nož … zato, da čez en teden, ko roba crkne, zadeve ne moreš niti normalno pospravit nazaj v škatlo.

Za Viki kremo v tubi sem sicer ugotovil, da je tudi precej praktična pogruntavščina – ne toliko za kruh, za mazanje palačink ali stiskanje čokolade na šmorn pa vsekakor.

 1. Pa saj teh stvari sploh ne bi jedel, če pri hiši ne bi bilo ženske.[]
 • Share/Bookmark
 
19 odgovorov na “Tuba zmaga!”
 1. Anonimnež - 22.12.2012 ob 18:13

  Ne kupovat nutele v Sloveniji razen če vidite v trgovinah, da je deklaracijski list prelepljen s slovenskim prevodom.

  Izdelek je namenjen drugorazrednim potrošnikom (PL, BG, SI, SK, HR, itn itn …) in je tudi polnjena v obratu na Poljskem.

 2. zmago1 - 22.12.2012 ob 22:30

  Audije delajo na Slovaškem in Merđote na Madžarskem folk, ne jih kupovat, kupte Renoje ki jih delamo v Sloveniji :)

 3. Anonimnež - 23.12.2012 ob 09:07

  jojjj, eni skos verjamejo v te teorije zarote, kao delan za balkanski trg, pa če se Hitler ni mogel znebit Slovanov nas bodo pa z izdelki 2 kategorije uničl. Pa mehčalec v Avstriji bolj diši, pa Milka je bolj dobra in ima večje lešnike in bla bla.

 4. Francl - 23.12.2012 ob 09:09

  Tiste hude embalaže od elektro krame so takšne zato, da tatovom v trgovinah otežijo delo. Da jo težko na hitro odpre in da v žep.

 5. rannt - 23.12.2012 ob 10:38

  Drugače je tisto o proizvodnji nutele na Poljskem čisto res.

  V Mercatorju in podobnih trgovinah dobiš drugorazredno nutello, v Müller-ju (mogoče še kje drugje) pa je tista pripeljana iz Nemčije. Vse lepo piše na etiketah. Da o okusu ne govorim …

 6. Miha - 23.12.2012 ob 10:55

  In ko tem istim glasnim sovražnikom poljske Nutelle dajo anonimno testirat italijansko, nemško in poljsko Nutello (kot recimo v testu ZPS) seveda vse okuse zamešajo. Ampak če na embalaži piše, da je iz Nemčije, je zagotovo okusnejša. Se pa okusi različn Nutell med sabo res razlikujejo, a to ne pomeni, da je katera od teh kvalitetnejša, ampak je samo okus prilagojen lokalnim zahtevam. Mogoče je tebi res bolj všeč nemška formula, a to je samo in izključno stvar tvojega okusa, s kvaliteto nima nobene zveze.

 7. Daniel - 23.12.2012 ob 13:01

  Nutella za naš trg se res proizvaja na Poljskem in ker nas na žalost še vedno uvrščajo na Balkan, je tudi namaz temu prilagojen. Tukaj ni govora o temu da bi bila Nutella slabše kvalitete, temveč o temu da se prilagajajo okusu potrošnikov. Balkanci smo namreč znani po temu da imamo raje bolj sladke in mastne sladkarije (baklave in turški med so dokaz temu), tako je tudi Nutella za JV Evrope narejena v tej smeri. Če pa komu ni všeč ima na razpolago nemško verzijo v Mullerju, francosko v Leclercu in italijansko na osrednji ljubljanski tržnici in tržnici v Kosezah.

 8. blitz - 23.12.2012 ob 16:57
  blitz

  Žal tole userunfriendly folijo kopirajo vsi, tudi Viki krema v plastičnem kozarčku. Jaz vedno najprej s prstom preluknjam, potem pa spraskam dol, kolikor gre. In vedno sem jezen zaradi trapastega sistema.

 9. chef - 23.12.2012 ob 20:16
  chef

  @Francl: Ja, zaradi barab vedno nasankamo poštenjaki. V elektro trgovinah in na letališčih.

 10. miran - 24.12.2012 ob 08:14

  Ta folija je del izkušnje in jo je kot tako treba sprejet. :lol:

  Drugače se mi pa zdi, da si naletel na pokvarjen kozarec (a je to pri Nutelli sploh možno?) Jaz bi odnesel nazaj, ker kolikor jaz vem, je Nutella bistveno bolj temno rjave barve…

 11. marko - 24.12.2012 ob 09:17

  Ravno prejšnji teden sem opazil, da je Viki krema zdaj narejena v Nemčiji. Se ne morem odločiti, ali je zdaj Viki krema boljša ali slabša kot prej, ko je bila slovenska. Bi vprašal poznavalce teorij zarot. Meni osebno gre ta globalizacija že pošteno na jetra.

 12. Bob - 25.12.2012 ob 08:52

  Ufff, kaj vse zamujam, ker ne maram in ne jem nobenih sladkih stvari vobče… :)

 13. Tonin - 25.12.2012 ob 15:27

  Ha, ha, kakšne probleme ima Chef. Malo ga matra Jankovič, malo nutela. Ti hudo, ti.

 14. missska - 25.12.2012 ob 22:16

  za tista “zasvajšana” pakiranja uporabi odpirač za konzerve. Preverjeno deluje.

 15. seamus - 26.12.2012 ob 11:20

  @missska – saj nož tudi, problem je v tem zakaj imajo tako zakomplicirano odpiranje. Pa ni samo Nutella takšna.

 16. marija - 26.12.2012 ob 12:25

  ne morem verjet, da embalaža od nutelle komu predstavlja problem :P

  takole gre: s prstom narediš luknjico na enem robu (in paziš, da ne zarineš pregloboko in s prstom pristaneš v sami kremi) in potem v krogu odtrgaš papirček – še celo zabavno je; škoda, ker je tako hitro konec. :D

  za kakšno elektroniko pa zna biti res zagamano. zadnjič sem odpirala embalažo za usb ključek par minut – počasi in previdno po plasteh, cel projekt… :)

 17. miran - 26.12.2012 ob 16:47

  Najbolj pa zmaga situacija, ko kupiš škarje zapakirane v tako embalažo. :lol:

 18. Simon - 27.12.2012 ob 10:24

  Ta fama o nekvalitetnih izdelkih in zarotah trgovcev mi je prav smešna. Kot prvo, trgovci blago nabavljajo pri distributerjih in načeloma nimajo besede pri tem, od kje je izdelek. Muller nabavlja pri nemškem distributerju, lokalni trgovci pri slovenskem, tako da se je za pritožbe glede tega potrebno obrnit na distributerja oz. proizvajalca, ki določa kako bo zalagal tržišča. Kot drugo, vsi lapajo o “originalni” nemški Nutelli iz Müllerja, pri čemer je originalna Nutella narejena v Italiji. Kot tretje, pri ZPS so naredili teste lešnikovih krem, med drugim tudi vseh treh Nutell (nemške, italijanske in poljske) in prišli do zanimivih zaključkov.

  “Senzorična ocena lešnikovih krem Strokovna komisija nobenemu od 15-ih vzorcev ni podelila ocene “odlično” za senzorične lastnosti, je pa šestim vzorcem dala oceno “zelo dobro”. Nutelli izdelani v Italiji (Veleblagovnica Nama) in na Poljskem (Hipermarket Mercator) sta na našem preizkusu dobili največje število točk (obe 93,3 točk). Takoj za njima se je uvrstila še tretja Nutella iz Nemčije (Müller), ki je dobila 92,8 točk. Nekoliko slabše, a še vedno s številom točk, ki je zadostovalo za razred “zelo dobre senzorične lastnosti”, so bile ocenjene naslednje lešnikove kreme: Choco nussa (Lidl) 89,6 točk, Nutoka (Hofer) 85,9 točk in Marque Repere Nustikao (E.Leclerc) 85,8 točk.

  Drugih devet vzorcev je komisija uvrstila v razred nižje (dobre senzorične lastnosti). Lumpi (Hipermarket Mercator) je dobil 84,4 točk in je le za malo zgrešil višji razred, izdelka Crema alla Nocciola (Eurospin) in Nut Nougat (Lidl) sta zbrala po 82,8 točk, Nussenia (E.Leclerc) 82,6 točk, Haselnuss Creme Spar (Interspar) 81,8 točk, Nuttino (Hipermarket Mercator) 78,9 točk, Nuss-Nougat-Creme (Hipermarket Mercator) 78,6 točk, Eko+ (E.Leclerc) 76,4 točk, S budget (Interspar) pa je dobil 75,3 točk in se uvrstil na spodnji rob razreda.

  V primerjavi z drugimi so torej vzorci blagovne znamke Nutella dobili najboljše ocene za senzorične lastnosti, so pa tudi bistveno dražji od drugih – po visoki ceni zelo odstopa prav originalna Nutella iz Italije. Seveda pa lahko za občutno manj denarja (okoli 3 eur/kg) kupimo lešnikove kreme z nekoliko slabšimi senzoričnimi lastnostmi, ki pa so po ocenah strokovnjakov še vedno zelo dobre.

  Italijanska, nemška in poljska Nutella

  S senzorično analizo smo želeli tudi preveriti domneve, da obstaja pomembna razlika med “originalno nutello”, izdelano v Italiji, in vzorci iz drugih držav. Senzorične lastnosti treh Nutell so bile zelo podobne, zato je strokovna ekipa kot dopolnilo končne ocene osnovnih senzoričnih lastnosti izvedla še dodatni preizkus, t. i. preizkus triangel. Ta se uporablja takrat, ko so med vzorci zelo majhne razlike v intenzivnosti senzoričnih lastnosti. Ocenjevalec pri preizkusu hkrati dobi tri kodirane vzorce, med katerimi sta dva enaka. Ocenjevalec mora sam določiti dva enaka vzorca in poiskati različnega.

  Pri preskusu triangel so vsi preizkuševalci ugotovili, da obstaja razlika med nemško in poljsko Nutello, pa tudi med nemško in italijansko. Razliko med Nutello iz Italije in Poljske je zaznala le polovica preizkuševalcev. Strokovnjaki so pri italijanski in poljski Nutelli zaznali izrazitejši okus po lešnikih in mleku, pri nemški pa je bil izrazitejši okus po čokoladi.

  Dodatni preizkus je torej pokazal, da razlike sicer obstajajo, prav gotovo pa ne moremo utemeljeno zatrditi, da je kateri od vzorcev bistveno kakovostnejši – izbira je odvisna predvsem od posameznikovega okusa: nekateri imajo rajši izrazitejši okus po lešnikih, drugi pa po čokoladi.

  Tudi pri sestavinah teh treh izdelkov smo ugotovili le manjše razlike. Nutella iz Nemčije je vsebovala največ posnetega mleka v prahu 7,5 %, italijanska in poljska sta ga vsebovali po 5 %. Poljska in italijanska Nutella sta vsebovali sirotko v prahu, nemška pa ne. Nemška in poljska Nutella sta vsebovali 7,4 % manj mastnega kakava, pri italijanski Nutelli pa količina kakava ni bila zapisana. V vse treh kremah je bilo 13 % lešnikov in emulgator (sojin lecitin) ter aroma (ta je bila kot vanilin definirana le pri vzorcu iz Nemčije).”

 19. Seamus - 28.01.2013 ob 08:34

  Končno! Nescafe je spremenil način odpiranja :D Sedaj lepo potegnješ rdečo pentljico na pokrovu in snameš celoten pokrovček – v enem kosu z eno potezo.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.