Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Pozimi s pametjo v nogah

Komentiraj

Objavil/a chef 13.12.2012 ob 18:00 ob 18:00 pod Aktualno, miks, Šport

Pri najljubšem prodajalcu že najdete decembrsko-januarsko številko revije Tekac.si s čudovito Petro na naslovnici. Naročila sprejemajo tukaj, lahko se pofočkate tudi na Facebooku. Spodaj uvodnik. Vreme za tek bo menda v naslednjih dneh malo bolj ugodno …

Kdor je pred in med letošnjim Ljubljanskim maratonom preklinjal vreme ali celo razmišljal, da bi se nastopu odpovedal, je lahko že naslednji teden ugotovil, da jo je Ljubljana odnesla zelo poceni. Teden dni kasneje je New York doživel katastrofo, ki se je tokrat močno dotaknila tudi tekačev po vsem svetu. Ne le tistih, ki so obtičali v New Yorku in, kljub temu da so prepotovali pol sveta, ostali brez nastopa – in tudi to ni bila katastrofa, če pomislimo na ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo. Ampak Newyorčani so pokazali, kaj pomeni s ponosom in trmo kljubovati naravnim nesrečam. Nimam v mislih samo tekačev, ki so tisto nedeljo kljub odpovedi maratona vseeno tekli po mestnih ulicah. Američani, še posebej tisti, ki živijo v New Yorku, so trpežni in k uspehu naravnani ljudje, od katerih se lahko marsičesa naučimo, čeprav jih včasih podcenjujemo, ker na primer nimajo pojma, kje je Slovenija.

Kaj je proti taki katastrofi slabo vreme? Mraz in snežinke niso izredne razmere, ampak normalen pojav, ki ga moramo tekači sprejeti ne kot težavo, ampak kot izziv. Zima je obdobje, ko je namesto tekaških copat pametno obuti planinske, smučarske ali smučarskotekaške čevlje, morda celo krplje, ob večerih pa tudi copate za dvorano. Zima je čas sprostitve, še posebej december, ko so dnevi najkrajši in zabava na vrhuncu. Takrat vseeno ne smemo zaspati, ampak nadaljevati z alternativnimi načini vadbe, ki niso namenjeni samo izboljševanju dosežkov in lajšanju težav, ki se pojavijo med sezono, ampak tudi zabavi. Zato tokrat pišemo o sladkem zimskem izzivu aktivnega počitka. O alternativnih načinih zimske vadbe, o treningu moči za tekače, o popestritvi tekaške vadbe na tekalni stezi in o tako rekoč obveznih zimskih spremljevalkah, čelnih svetilkah.

Ljubljanski maraton je bil za mnoge ne samo največji, ampak tudi zadnji izziv. Zdaj aktivno čakamo na pomlad in se že oziramo proti prvemu vrhuncu tekaške sezone: proti Malemu kraškemu maratonu v Sežani konec marca. Zato tokrat objavljamo reportažo s sežanskega Krasa, kjer lahko pljuča pozimi predihamo na toplejšem zraku – če se le izognemo burji. In pregledamo teren pred naslednjim nastopom.

V imenu celega uredništva vam želim ne samo veseli december in lepe božične praznike, ampak tudi, da bi preživeli čim več aktivnih uric. S pametjo v nogah: sproščeno, z mislijo, da tek ni vse, je pa eden od boljših načinov zabave. V letu 2013 pa želim uspešno tekaško sezono!

 • Share/Bookmark
 
6 odgovorov na “Pozimi s pametjo v nogah”
 1. darja - 14.12.2012 ob 02:31

  A veste o čem jaz sanjarim? Da sva z Nergačem soseda. Srečujeva se na štengah ob 04.30 uri, ko On že štarta novim izzivom nasproti, jaz pa s kakšne leve žurke spat. In prespim 3/4 dneva.

  Kako zelo te občudujem Matej! Jaz si govorim: “Jutri pa res začnem!” Želim si tako živet kot Ti! A vedno najdem 1000 izgovorov. Danes je mraz, megla… Kje Vi najdete voljo, moč, da greste ven že zjutraj? Da vztrajate?

 2. whyyesno - 14.12.2012 ob 09:28

  lol

 3. chef - 14.12.2012 ob 10:14
  chef

  @darja: Če bi bila ti moja soseda, po mojem sploh ne bi več hodil ven!

 4. Aleš - 14.12.2012 ob 20:59

  lol

 5. suum - 16.12.2012 ob 21:59

  Darja pravi: “Kje vi najdete voljo, moc, da greste ven ze zjutraj? Da vztrajate? A, jebi ga, eni moramo, so, what’s your point?

 6. darja - 16.12.2012 ob 22:32

  @ suum :P Čim bolj uživat. Klinc, samo enkrat se živi!

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.