Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Gasilski koledar

Komentiraj

Objavil/a chef 7.12.2012 ob 18:00 ob 18:00 pod Fenomeni, miks

Prostovoljna gasilska društva so verjetno najbolje organizirane prostovoljne organizacije v Sloveniji. Tako koristnih ljudi, ki povrhu vsega delo opravljajo zastonj, je pri nas malo. Zato njihovo delovanje seveda odločno podpiram, ob nekaterih priložnostih tudi s skromnim finančnim prispevkom. Kdor ga zmore, a gasilcem vseeno ne da prispevka za njihovo delovanje, je navaden pezde. Ko bo prišel rdeč petelin, bo pa jamral. Seveda ni nenavadno, da so prostovoljni gasilci najmanj cenjeni v Ljubljani. Češ, saj so več pijani, kot trezni – kot da to ne velja za večino Slovencev. Drugod po Sloveniji pa opažam, da so prostovoljni gasilci izjemno spoštovani. Ponekod so prostovoljna gasilska društva glavni nosilci vaškega dogajanja. V Miklavžu pri Ormožu, recimo, je ogleda vreden samo gasilski dom, kjer so uredili odličen muzejček gasilskega orodja, unoform, brizgaln, dokumentov itd. Imajo svoje vino, svoj šnopc in seveda … koledar.

Zadnjič pa se mi je zgodilo nekaj groznega.

Pozvoni. Dvignem domofon. “Dober dan, gasilci, PGD Vič, prodajamo koledarje, lahko prosim odprete?”

Seveda sem z veseljem odprl in potem z grozo ugotovil, da sploh nimam denarja. Niti evra. Zadnje fičnike sem zjutraj pljunil za kofe, potem se mi pa ni ljubilo na bankomat. Kartic verjetno ne sprejmejo … Kaj mi je torej storiti? Najprej sem razmišljal, da bi enostavno pobegnil ven in me pač ne bi bilo doma. Mogoče bi medtem že prišel do bankomata in se vrnil z denarjem, naš blok je pač ogromen in zelo verjetno se bodo v njem izgubili in morda sploh ne bodo našli ven. Druga možnost je bila slabša. Lahko bi jim po pravici povedal, da nimam denarja. Niti evra.

Ampak verjetno se vsi strinjamo, da je to najbolj bebav izgovor skopuhov, ki nimajo face, da bi naravnost povedali: “Ne, ne bom dal niti evra za vaš grd koledar z motivom postroja vaših mladih gasilcev, ker imam že deset različnih sponzorskih koledarjev, k sem jih dobil zastonj, in me ne zanima, kdaj godujejo svetniki ali kdaj bo polna luna, in ker sem navaden brezobziren skopuški pizdun, ki se mu nikdar ne bo zgodilo, da bi potreboval pomoč gasilcev.”

Ne, jaz nisem tak.

Zato sem se odločil, da se bom potuhnil.1

Je pa res noro, da ne znajo zrihtat koledarjev, ki bi jih človek z veseljem pogledal. Na koledarju PGD Miklavž pri Ormožu, na primer, so gasilke. V smislu: “Pripravljene na akcijo!” ali “Pogasimo vaš ogenj!” Nekaj takega. Tak koledar človek z veseljem ne samo kupi, ampak tudi obesi v garažo. No, seveda bi bilo treba natisnit tudi različico za ženske.

Zdaj moram nekako dobit gasilce, ker imam slabo vest.

 1. Pa še nekaj evrov sem prišparal, hehe.[]
 • Share/Bookmark
 
11 odgovorov na “Gasilski koledar”
 1. Anonimni - 7.12.2012 ob 18:56

  Ponavadi ne pišem komentarjev, tokrat pa se ti moram javiti. Moj sin je namreč prostovoljni gasilec pri obenjenemu društvu in tudi mogoče je, da je on zvonil pri tebi. Sama sem v kratkem spoznala to društvo in vse pohvale njim.Koliko stvari naredijo brezplačno, kako radi ljudem pomagajo.Zato je prav, da jih podpiramo. In res se velikokrat zgodi, da doma nimamo evrov.Tudi na to so prostovoljni gasilci mislili.Kdor nima denarja, jim pustijo položnico.Toliko v razmislek. Barbara

 2. seamus - 7.12.2012 ob 18:58

  “saj so več pijani, kot trezni” – a veš, da tega za gasilce nisem še nikdar slišal, je pa res da nisem Ljubljančan. In obstajaja še podobna zastonj zadeva – Gorska reševalna služba. Ti dvoji so mi na zelo podbni ravni – tvegajo življenje in neskončno prostega časa za to da pomagajo. Sploh za GRS se mi zdi, da so še bolj izpostavljeni, saj nimajo profesionalne različice. In oboji spravljajo v krsto najbolj razsute primerke.

 3. lordwales - 7.12.2012 ob 21:21

  Chef, niti Evra v tošlu? Kja pa če bankomatom zmanjka elektrike. popolnomas ezanašati na plačevanje z karticami je riskantno. In Glede Pn, če ni skrivnost, me zanima če ti bodo plačali. Ne bom vprašal koliko, glede na pozitivno nulo Pn mižerija. tudi jaz sem računal od Gorenjskega glasa vsaj 50 Evrov, dobil pa 35 Evrov.

  Za reportažo, ki si je ni upal napsiat nihče.

 4. virenque - 8.12.2012 ob 11:38

  Odprl bi Klik in se pred njim pojavil z laptopom, razlozim situacijo, in takoj nakazal. Potuhnil si se!:D

 5. bistra buča - 8.12.2012 ob 13:36

  Izbral si najbolj pezdetsko varianto, jebi ga ;-)

 6. Zmrda - 8.12.2012 ob 15:06

  Meni se zdi da so nadpovprečno pijani predvsem lovci :)

 7. miran - 8.12.2012 ob 16:17

  U matr, kaj pa če ravno zdaj pri meni pozvonijo? Ker jaz tudi slučajno nimam niti centa v denarnici. Zunaj pa pol metra snega. :o

 8. chef - 8.12.2012 ob 17:17
  chef

  Zdaj razmišljam, da bi jim lahko namesto denarja v roko stisnil dva deci domačega šnopsa in potem ne bi izpadel pezde, ki laže, da denarja nima. Ker kakšen evro se doma vedno najde … Kao.

  @miran: Jasno, potuhnit se moraš. Jaz sem imel dodaten problem, ker pes vedno laja, če kdo pozvoni. Takrat sem jo sicer ukrotil, da je bila tiho … šele kasneje sem se pa spomnil, d abi jo lahko mirno pustil razgrajat, ker to seveda še ne pomeni, da sem nujno doma.

  Skratka, zdaj bom moral do gasilskega doma, čeprav bi mi koledar prinesli na dom.

 9. darja - 8.12.2012 ob 18:34

  JAAAA, s Pippo se sprehodi mimo GD VIČ in stresi tiste novce – za srečo, za miren sen…

 10. Roman - 8.12.2012 ob 20:21

  Ej, če boš šel do gasilskega doma in jim povedal resnico, boš izpadel še večji car. Verjemi mi, govorim iz izkušenj. Ker to za nas, gasilce, pomeni, da si se potrudil, da bi daroval.

  “Daroval” pa govorim zato, ker v bistvu ti ne kupiš koledarja. Mi ti koledar podarimo in ti voščimo srečno novo leto (in da nas ne bi nikdar potreboval), ti se pa potem odločiš, a boš kaj daroval ali ne.

  Če te pa vest peče, lahko narediš še eno dobro delo. Pojdi na http://dobrodelen.si/sl/index/chooseorganizations, poišči “gasilsko društvo ljubljana-vič” (ali pa mozirje :) ), izpolni in natisni obrazec ter doniraj 0,5% dohodnine. Potem ti drugo leto – tudi če ne boš imel keša doma – ne bo nerodno, ker si boš lahko rekel, no saj jim dam vsaj tisto ;)

 11. Mmml - 9.12.2012 ob 07:35

  A ti povem en vic? Gre gasilec mimo gostilne…

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.