Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Sprava slovenskega naroda?

Komentiraj

Objavil/a chef 6.12.2012 ob 18:00 ob 18:00 pod Aktualno, Natezalnica, miks

V Ljubljani protestiramo zato, ker smo na splošno razočarani. Kangler je samo eno izmed imen in zlahka bi mu ob bok postavili vsaj Jankovića, ki pa v Ljubljani ostaja razmeroma priljubljen. Večkrat se vprašamo kako je mogoče, da so bili Mariborčani tako neumni, da so izvolili Kanglerja. Jaz vedno odgovorim z vprašanjem, kako je mogoče, da so Ljubljančani tako neumni, da so izvolili Jankovića. Kot slišim, bistvenih razlik med županoma največjih slovenskih mest ni. Da to še ni jasno razvidno, kot na primer v Mariboru, je posledica boljše razvitosti prestolnice. Protestiramo proti sistemu in za spremembe. Vemo kaj hočemo, ni pa nam čisto jasno, kako bi do tega prišli. V bistvu za to sploh nimamo realnih možnosti – če bi jih imeli, nam sploh ne bi bilo treba protestirati, ampak bi vladi vljudno posredovali predloge in pričakovali, da bodo sem ter tja kakšnega tudi sprejeli, ne da bi jim opozicija pri tem nalašč nagajala samo zato, ker je opozicija, pa bi raje bila pozicija. V bistvu si želimo, da bi se naši predstavniki o nujnih spremembah vljudno pogovorili.Sporočilo volitev in protestov je enotno

Kot trdim že od začetka, je namen protestov pokazati, da nam ni vseeno in da imamo težave. Z vztrajnim ponavljanjem bomo, kot je izjavil dr. Miro Cerar, citiral sem ga že včeraj, lahko dosegli, da se bodo ljudje pri koritu začeli počutiti osamljene. Ne pozabimo, da so pri koritu zaradi nas. Mi smo jih izvolili, že večkrat, izvolili smo tudi goljufe, neplačnike in špiclje, ki sedijo v parlamentu. Odvisni so od nas. Mislim, da so politiki že dojeli, da so čedalje bolj osamljeni. Janković, na primer, je skušal prve demonstracije obrniti v svoj prid, a je hitro videl, da je nezaželen in se je pobral. Nihče iz političnega vrha ni spregledal niti smešno nizke volilne udeležbe in števila neveljavnih glasovnic. Vzrok ni slabo vreme, ampak mešanica apatije, jeze in razočaranja. Ljudje se sprašujemo kaj sploh še lahko spremenimo.

Zdaj je že prišlo do situacije, ko na eni strani ograje stoji nekaj deset varuhov reda in miru z nageljni na uniformah, za njimi stoji prazen parlament, na drugi strani ograje pa se razburja več tisoč ljudi, ki imajo nekaj skupnega: da jim je vsega dovolj. Skupno jim je, da se ne prepirajo, ampak enotno protestirajo proti političnim elitam. Najhuje pa je, da  njimi simpatizirajo tudi tisti, ki ostanejo doma – morda mislijo, da se itak ne bo nič spremenilo, da je brezveze, da je zvečer bolje počivati – ampak strinjajo se z idejo protestnikov.

Politiki so to identificirali, odzvali pa so se na pričakovan način. Poštenjak Radovan Žerjav bo odstopil, ker se tega enostavno ne gre več. Kakšna škoda! Odhajajo tisti, ki so v redu. Po svoje mu to, glede na to, da sem na zadnjih volitvah volil SLS, načeloma zamerim, praktično pa ga razumem. Tisti, ki se svojih stolčkov oklepajo, so ubrali drugačno strategijo. Skušali bodo skregati protestnike, njim naklonjeni opinion makerji in mediji pa bodo pri tem pomagali. To se seveda že dogaja.

Za organizacijo protestov in izgredov levica obtožuje desnico, desnica pa levico. Predvolilni protest naj bi tako škodil enemu ali drugemu kandidatu, zato naj bi izgrednike organizirala ena ali druga politična elita – na koncu pa se je izkazalo, da so bili rezultati enaki, kot so pokazale vse prognoze. Prepirajo se, ali so bili izgredniki levičarski ali desničarski skrajneži. Janša nas hoče v njegovi kao državotvorni, v resnici pa hujskaški poslanici, skregati tudi glede na regionalno pripadnost. Ljubljančanom da gre bolje kot povprečnemu Evropejcu, Mariborčani pa da živijo četrtino slabše od povprečnega Evropejca. Ja, mojster, Žabarji smo krivi! In potem si upamo še protestirat, ker nam gre takoooooo dobro. Ker smo vsi Ljubljančani zaposleni v državnih institucijah, ki so res samo v Ljubljani. Ker je za to, da gre Mariborčanom slabše, kriv vsak posamezni Ljubljančan.

Kdo sploh še verjame vsemu temu sranju? Marsikdo, seveda. Verjamejo enemu ali drugemu sranju.

In dokler bo tako, bomo prišli na demonstracije zato, ker takrat nimamo pametnejšega dela. Malo bomo vpili in ob devetih zvečer bo na terenu samo še nekaj nažganih študentov. Ostali pa hitro na štante na kuhano vino, jamrat, kako nam je hudo. Dokler bo tako, bomo Jankoviću dovolili, da paradira po mestu in mu ploskali, ker nam prižiga praznične lučke, se dela neumnega, da nima pojma, kje je denar njegovega bebavega mulca, ki se na fotru šlepa že od mature naprej, in nas lupi s parkirninami v stanovanjskih soseskah.

Tako dolgo, dokler bomo protestirali kot pusiji, se bodo lahko prašiči debelili na račun hujskaštva.

Slišim, da je policija zadnjič (mirne!) protestnike v Mariboru pozvala, naj odidejo domov – in so kar odšli. Ja kakšen protest je pa to?

 • Share/Bookmark
 
13 odgovorov na “Sprava slovenskega naroda?”
 1. darja - 6.12.2012 ob 23:42

  ZAKAJ so/smo volili enega moža? ZATO, ker se je delal lepega, obljubljal nebesa.

  Res ne vem, zakaj naj bi bilo ljudstvo krivo, da nekoga izvoli, kasneje pa se izkaže, da je ’satan’!

  Nehajte že krivit narod! Točno se ve, kdo je kriv!

 2. darja - 7.12.2012 ob 00:08

  Protesti pa vsekakor v Kranju so top! En policist v množici …proti županu in vsej politični eliti.

  Brez nasilja! Vsa čast PU Kranj. Na vodstvenih položajih so pravi ljudje! In seveda tudi policisti. Samo to delajo policisti že čez dan – niso oni samo neka represija. Ker Gorenjci enako sovražijo oblast, kot Štajerci. Enako ’svojega’ župana, ki lahko zažre par tisoč eurov/žur.

  U glavnem – ne smemo odnehat! Pade naj vsa generacija 1955+ – čas je, da se spucajo na svoje destinacije. Nagrebli so si Slovenski keš – zdaj naj izginejo. I Z G I N E J O! Če ne, bo še vešja štala!

 3. kekec - 7.12.2012 ob 07:59

  @darja: Če bi bila včeraj v Kranju bi se lahko prepričala da je bilo policajev vsaj 50. Pač, slučajno niso stali točno za hrbtom pepčka ki se je javljal s terena.

 4. kekec - 7.12.2012 ob 08:05

  Chef a pa se ti zavedaš da je vsak protestnik posebej kriv da nam padajo bonitetne ocene. VSAK!

  Sarcasm off.

  Moral sem. :)

  Glede Cerarja pa samo: thumbs up!

 5. virenque - 7.12.2012 ob 11:53

  Po drugi strani pa se moramo vprasati. Kaj po tem, ko bodo vsi odstopili? Pred enim letom nazaj smo imeli volitve. Razen polovice Virantove liste, ni bilo nobenih novih obrazov. Aktivno volilno pravico ima vsak polnoletni drzavljan. Torej potrebujemo ljudi, ki bodo kandidirali. A teh pretezno se vedno ni. Torej do takrat je lahko protestirati, vendar ce nihce ne bo imel jajc prevzeti odgovornosti, kdo jo bo? Tehnicni mandatar? Potencialni tehnicni mandatarji so imeli prav tako moznost kandidirati eno leto nazaj, a jih na kandidatnih listah ni bilo.

  Prav je, da ljudje protestirajo in izrazajo svoje mnenje. Mislim, da je prav, da se zacne od politikov zahtevati, da se obnasajo odgovorno in eticno. Vendar me vseeno vse skupaj prevec spominja na severnoafriske in bliznjevzhbodne proteste lansko leto….pa ne po intenzivnosti nasilja temvec po tem, kaj sledi, ki bodo gotovi fsi? Kdo bo kandidiral? Se je smotrno iti demokracijo, ce ljudje niso pripravljeni kandidirati in prevzeti vajeti v svoje roke? Zakaj sindikati ne kandidirajo? Menda imajo resitev! Zakaj studenti ne kandidirajo? Zakaj vec gospodarstvenikov, predvsem tisih uspesnih, ne kandidira?

  No, to so vprasanja, ki se mi porajajo…

 6. chef - 7.12.2012 ob 14:10
  chef

  @virenque: Ne kandidirajo zato, ker proti trenutni politični eliti ne bi imeli absolutno nobenih možnosti – pa če bi bili še tako sposobni in pošteni. Operejo te kot mačka. Možnosti imajo samo novi obrazi tipa Virant ali Janković, ki novi obrazi sploh niso, in seveda tisti, ki jim uspešno lezejo v rit in se v svojem volilnem okraju pošlepajo na njihovo ime.

 7. chef - 7.12.2012 ob 14:13
  chef

  @kekec: Seveda, spet je krivo ljudstvo! Država ni kriva, da so pri nas delodajalci in investitorji tako obremenjeni, da jih vse mine in da danes, bolje, kot samostojni podjetnik, živiš kot brezposelni.

  Seveda pa je to samo še ena grožnja državljanom: če ne boste pridni in ubogljivi, bo zaprtih še več delovnih mest.

 8. Zmrda - 7.12.2012 ob 15:29

  Jaz sem do protestov malo skepticen, ker se mi vseeno zdi da precejsen del protestnikov misli samo, da ni ta prav lopov gor. Da ce bi bil njihov nebi protestirali. Zato se jih ne udelezujem.

 9. filmoljub - 7.12.2012 ob 17:06
 10. doknir - 8.12.2012 ob 02:18

  Pade naj vsa generacija 1955+

  http://www.delo.si/mnenja/blog/politicna-funkcija-ni-clovekova-pravica.html/

  “Vem, da se mu zdi krivično, ko predlagam, da se s političnih funkcij umaknejo vsi nad 35, ker se v njih prepozna. Ima ideje, v katere verjamem, ne verjamem pa v to, da je primerno, da še kdaj zasede kakšno pomembno politično funkcijo. Rabimo njegove ideje, njega na oblasti pa ne.”

 11. blitz - 10.12.2012 ob 20:55
  blitz

  Ali je torej videti, da so Mariborčani pametnejši od Ljubljančanov? Ali le bolj pošteni? Ker ni ravno znak niti inteligence, niti morale, če tisoči demonstrirajo proti ugrabitvi države, lopovom in tajkunom, na demonstracije proti Jankoviću pa jih pride 50. :sad:

 12. David - 10.12.2012 ob 21:26

  Blitz, Meiborčani so predvsem bolj lačni, kot Ljubljančani. Tu je bistvena razlika. Ljubljančani še vedno mislijo, da je Jankovič nekaj za njih naredil. No ja, verjetno so res bolj butasti. Saj račun za plačat še pride. Se bodo že še opametili, mislim tisti del, ki nima prstov na tak ali drugačen način tudi v marmeladi :)

 13. chef - 11.12.2012 ob 00:47
  chef

  Sramota!

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.