Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Panika na levi

Komentiraj

Objavil/a chef 26.11.2012 ob 18:00 ob 18:00 pod Aktualno, Natezalnica, miks

Če ne bi bila tako ogabno politično sprevržena, bi bila panika naše stare levice s frontmani Milanom Kučanom, Zoranom Jankovićem in Danilom Türkom prav zabavna. Tako pa podporniki sedanjega predsednika države dokazujejo, da je njihova politična kultura na isti stopnji, kot njih političnih sovražnikov – ne nasprotnikov, ampak dejansko sovražnikov. Po novem to ni več samo Janez Janša s priveski, ampak tudi stranka SD, čeprav so se z Lukšičem še pred kratkim čisto dobro razumeli.

Zadnjič sem naletel na Türkove izjave tik po objavi rezultatov prejšnjega kroga volitev. Kaj takega! Da je bivši visoki uslužbenec Združenih narodov sposoben govoriti take neumnosti, se mi je zdelo skoraj neverjetno. Še pred časom umirjeni kandidat, ki me je z domnevno uravnoteženostjo prepričal na prejšnjih predsedniških volitvah, je bil videti kot užaljeni, panični pajac, ki se je prvič znašel v politiki in ne zna prenašati porazov – čeprav v bistvu še ni bil poražen. Dokončni poraz si je z užaljenim blebetanjem v resnici podpisal takoj po prvem krogu volitev. Prva dama, ki je v kamero povedala, da je njen mož najboljši, pa je izpadla kot vrhunska groteska – in prosim, da se vzdržimo hudobije in groteske ne vzporejamo tudi z njenim videzom.

V nadaljevanju kampanje mu jamo kopljejo tudi njegovi podporniki. Skoraj sem počil od smeha ob objavah, da je Danilo Türk pred nekaj leti tako rekoč simpatiziral s stranko SDS. Takrat si je pač zaželel postati slovenski predsednik, kar pa je nemogoče brez primernega političnega zaledja. Poskušal je malo tu, malo tam, tega se jaz še spomnim, zato sem ga tudi volil, ker sem domneval, da je sposoben ostati objektiven. Seveda sem bil naiven idiot in nisem računal, da je lahko tudi spoštovani diplomat in univerzitetni profesor ne samo vetrnjak, ampak navadna lutka v rokah – no, pa bom napisal – stricev iz ozadja, ki se politično kurba za slab denar, mogoče celo samo zato, ker se mu fino zdi pregledovati častne straže in ker je gospa rada lepo oblečena.

V zadnjih dneh mu poraz tlakujejo tudi njegovi politični botri. Postaja jasno, da jih je dokončno povozil čas, da niso več sposobni normalno razmišljati, ker so prestari, da bi razumeli, kaj se dogaja. Zato trapajo neumnosti. Mojo državo, v kateri bom morda živel še petdeset let, hočejo še naprej graditi – oziroma rušiti – ljudje, ki bodo čez nekaj let pomrli. Zakaj to počnejo? Ker so panični. Zagrabila jih je panika, ker se ruši sistem, ki so ga vzpostavljali dvajset ali več let.

Danilo Türk in njegova kompanija so zaostrili predsedniško kampanjo … Borut Pahor pa med tem po poplavljenih območjih vozi šajtrge blata, montira zimske gume, klepeta z Jadranko Kosor in žaga les.

Zato bo tudi zmagal. O slovenskih volivcih sem povedal že marsikatero krepko, ampak tako zelo neumni pa tudi nismo, da ne bi videli, da gre vse v maloro. In kadar gre vse v maloro, je vendarle dobro, da stopimo skupaj. Slovenci imajo, vsaj na deklarativni ravni, dovolj razprtij, ker vidijo, da nas ne bodo nikamor pripeljale. Povezovanje je vrednota, ki jo propagira Borut Pahor, predsednik Türk in njegov štab pa, sploh v zadnjih dneh, dela točno nasprotno. Kampanjo so zaostrili – in s tem dali še bolj jasno vedeti, da jim je malo mar za kar koli drugega, kot za oblast.

Pri vsem tem se mi zdi zanimivo, da fronte ni skušal zaostriti niti Igor Lukšič. Ugotovil je, da nujno potrebuje Pahorja. Ne zato, da bo Pahor zmagal, ampak zato, da bo stara levica dokončno poražena. To je priložnost tudi za SD. Že pred volitvami so se znebili podgan, na primer Melita Župevc, ki je v strahu, da bo izgubila poslansko službo, prva zapustila potapljajočo barko. S Pahorjem v sedlu bodo lahko bolj umirjeno počakali na naslednje volitve. SD bo verjetno spet postala močna.

S te strani je pismo, ki ga je Spomenka Hribar pisala Borutu Pahorju 26. aprila 2011, in ga je Dnevnikov Objektiv objavil v soboto, še en dokaz, da je čas teh starcev že zdavnaj minil. Ni res, da je Pahor uničil SD. Res je, zasral je državo – pa vendar ne sam, odločno sta mu pomagali opozicija in opozicija znotraj koalicije, da ne govorim o dolgih letih uničevanja države od osamosvojitve naprej. Ampak na državnozborskih volitvah mu je uspel dober rezultat. Brez njega bi imela SD v tokratnem sklicu parlamenta verjetno manj poslanskih sedežev. In vprašanje, če bi se kdaj pobrala. S Spomenkami Hribar zagotovo ne.

Objava pisma Spomenke Hribar izpred leta in pol v Dnevnikovem Objektivu je nič drugega kot še en odvraten predvolilni napad. Objava kao zasebnega pisma je udarec pod pas, ki razkriva vso podlost slovenske politike in paniko stare levice, ker morda ne bo nič več tako, kot je bilo. Spomenko Hribar naj bo sram!

 • Share/Bookmark
 
14 odgovorov na “Panika na levi”
 1. virenque - 26.11.2012 ob 18:26

  Seveda te razumem Chef, da moras kot nevtralen v vsakem clanku proti slovenskim silam kontinuitete nujno omeniti tudi Janso, da obdrzis clanek v wasserwagi, zato ti tega vsekakor ne zamerim.

  Z izjemo teh medvrsticnih opazk o bivsi opoziciji in sedanji poziciji, seveda vec kot rad podpisem tale blog! Se eden vrhunskih, ki na kratko obrazlozijo sicer dolgo in smrdljivo zgodbo slovenskih stricev iz ozadja!

 2. filmoljub - 26.11.2012 ob 18:27

  Že pred volitvami so se znebili podgan, na primer Melita Župevc, ki je v strahu, da bo izgubila poslansko službo, prva zapustila potapljajočo barko.
  Ha ha ha :lol: fucking ‘A’. Nemogoče je opisati, kako mi je to bitje odvratno. Pa niti ne (zgolj) zaradi videza, saj med političarkami seveda ne primanjkuje (še) grših babur — pač pa zaradi celostne podobe, bi rekli oblikovalci. Podobno kot denimo esesovska, pardon, esdeesovska kobila Eva Irgl. Taka dekleta mi vzbujajo iskreno željo po evnuštvu.

 3. Stric Marč - 26.11.2012 ob 20:41

  Vsaka politična opcija najbolj grobo obračunava z ” izdajalci”. Pa naj gre za Lutra, belo gardo, Rankovića, Hvalico ali Pahorja. Želi imeti strjene vrste in ji je zato vsak relativizem sovražen.

 4. Feri Naf - 26.11.2012 ob 23:36

  Eh. Slovenici smo narod s spominom zlate ribice. Potem maš take paradokse kot tegale zdaj na primer. Imamo politika, ki je katastrofalen predsednik vlade (proti predčasnemu koncu mandata manj kot 20% podpore) in zaradi njegove katastrofalnosti ima zdaj predčasno mandat drugi politik, katerega vlada ima prav tako zelo slabo podporo javnosti. No, ta prvi politik se samo nasmehne, reče “so what” in se da izvoliti za predsednika z neverjetnim naskokom. Pa razumi, če moreš …

 5. Rado - 27.11.2012 ob 00:03
  Rado

  “Ne zato, da bo Pahor zmagal, ampak zato, da bo stara levica dokončno poražena. To je priložnost tudi za SD.”

  Težko razumem, toliko hodiš po svetu, pa tak političen naivec!!! Priložnost za SD, Pahorja in Lukšiča, ki jih je pokupil šaleški kapital. In bo milijardno luknjo od TEŠ 6 obesil davkoplačevalcem.

  Joj, joj!

 6. darja - 27.11.2012 ob 01:21

  @Rado Kdo ja pa za vas ‘luč na koncu tunela’?

 7. Tina - 27.11.2012 ob 08:01

  Objektivu sem v soboto pisala, da bi mi obrazložili svojo uredniško politiko, odgovora še nisem dobila.

 8. primoz - 27.11.2012 ob 09:09

  Pahor je uspel prepričati slovenske naivne volilce, da je edini poštenjak med politiki in da mu je res do države. Pizda, a vam še ni jasno da gre v politiki samo za DENAR?? No, mogoče gre Pahorju še malo za to, da mu ljudje ploskajo, to ima rad.

 9. Dixi - 27.11.2012 ob 10:16

  Ma saj je vseeno kdo bo predsednik države. Ne vem zakaj takšno razburjanje?

 10. Rado - 27.11.2012 ob 12:19

  “Objava kao zasebnega pisma je udarec pod pas, ki razkriva vso podlost slovenske politike in paniko stare levice, ker morda ne bo nič več tako, kot je bilo. Spomenko Hribar naj bo sram!”

  Če bi prejemnik objavil prejeto zasebno pismo brez piščevega dovoljenja, potem bi bil to udarec pod pas. V tem primeru pa je avtor sam ugotovil, da je lahko njegovo pismo tudi javnega značaja. To je pomembna distinkcija! Nepoznavanje, oz. neupoštevanje te razlike v gornjem primeru pomeni, da Nergač piše brez slehernega razmisleka. Zgolj kuri svoja neobjektivna čustva.

  (ja, ja, Chef, vem da ti je vseeno za moja stališča. Pojasnjujem zaradi drugih).

 11. anna - 27.11.2012 ob 22:29

  “Povezovanje je vrednota, ki jo propagira Borut Pahor…” – ti to resno? Večina naroda ja. Resno. Strašno Bednik je šel kopat, farbat med ljudi, ki imajo 100000000000krat nižjo plačo od njega, ki jim jo še znižujejo (le zakaj se ni pojavil v razredu pred tablo!- to bi bil prevelik izziv ha) in s tem se jim želi približat? In tak je mili in tak je všečn… Pa ob vsem kar doživljamo, kako se lahko podpira take ljudi in njemu podobne, teh pa je ostalih 99% v politiki. Oni imajo vizijo in plane za svoj mandat in za svojo rito ter svojo družino. Če se med sabo slovenski narod ne more, in je vsa dan težja situacija, kako lahko to kdor koli pričakuje od politikov, katerih poklic je sam sebi namen.

 12. Whiskey - 28.11.2012 ob 11:17

  Po objavi volilnih rezultatov se je osupli Danilo samo pokazal kakšen pravzaprav je. To je pravi on. Vsa ostala “diplomatskost” je samo igra za volilce.

  Se bom spotaknil še ob Jankovića. Največji absurd je, da nam včeraj gangster in kriminalec pametuje o poštenju.

 13. ametist - 29.11.2012 ob 15:24

  Anna, kateri Slovenec bi pa po tvojem bil dober prezident? Najboljši je žal izpadel, to je moje globoko prepričanje!

 14. m. - 29.11.2012 ob 17:59

  vsak dan gledam proteste in se sprašujem: zakaj, za hudiča ne protestirajo proti konkretnim imenom (poleg Kanglerja), ki so potopili državo? če folk le odpre časopise, lahko dnevno bere konkretna imena. Sedaj so se spravili na vlado, za katwero se ve, da ni nobena perla, ampak…povejte mi za boljšo izbiro in se protestnikom TAKOJ pridružim!!!!!!!!!!!!! Namesto da bi stopili skupaj, delovali konstruktivno, pvoedali narodu, da so varčevalni ukrpei, žal, nujni, se dogaja ravno boratno: šuntajo narod, da bi še zmeraj lahko živeli kot prej, če bi bili na oblasti ”oni”. In narod, ki ne ve, kaj bi, nasede in verjame. Upam, da bo zmagal Pahor, da bodo šli trdoroki starčki v dom za upokojence in tam šlatali- če jim bodo dovoljevale- medicinke pod kiklo. Tudi družina, kjer bi ta mladi in vnuki in ostlai morali ubogati starega fotra, ki jim ne bi dovolil misliti po svoje, bi hitro vse vzel hudič.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.