Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Kraške podobe

Komentiraj

Objavil/a chef 28.10.2012 ob 18:00 ob 18:00 pod Fenomeni, Potopisi, Travelling Without Moving, miks

Za Kras radi rečemo, da je nekakšna slovenska Toskana ..

Romantične vasice na hribčkih, vinogradi, odlično vino, vrhunska kulinarika … prejšnji teden sem se potikal po Komenskem Krasu. Ne tajim. Lepo je, privlačno za turiste, čeprav je ob ponedeljkih in torkih kot izumrlo1 in boste najverjetneje ostali lačni – čeprav je hrana verjetno glavni razlog, zakaj ste sploh prišli. Ampak, kot sem napisal v članku – prav to je po svoje čar, te majhne posebnosti, da prideš na turistično destinacijo in ne moreš poskusiti tistega, na kar so najbolj ponosni. Tudi v Italiji lahko ob petih popoldne kar pozabite na odprte gostilne in edina možnost je, da se uvalite nekomu na dom – kar je meni nekoč tudi uspelo.

Je pa med Toskano in Krasom bistvena razlika, namreč ta, da je lahko v naši prejšnji državi vsak sezidal hišo, mislim, res vsak, tudi tisti, ki ni imel niti malo okusa in smisla. S tem je seveda usodno pokvaril krajino. Da bi redili ovce? Kje pa, saj se ne splača! In so se kraški travniki zarasli, suhozidi porušili, ljudje so delali v fabrkah in hodili na dopuste v Savudrijo, zdaj se pa čudijo, ker njihovo zemljo kupujejo Italijani in tako z denarjem udejanjajo tisto, kar jim ni uspelo s fašizmom. O tem bi bilo nekoč vredno napisati nekaj več, zaenkrat pa objavljam samo utrinek iz središča Komna.

 1. Ali se reče izumrto? V vsakem primeru je grdo.[]
 • Share/Bookmark
 
14 odgovorov na “Kraške podobe”
 1. mojcej - 28.10.2012 ob 17:31

  Ja, ta moj domači kraj! Močno pogrešam njegovo pokrajino, gozdičke, travnike, vrtače, burjo (ki na Krasu ni tako zoprna kot na goriškem)… Točno tale del kraja, ki si ga fotknil, pa propada že ohoho let. Posamezniki imajo ideje, bi kaj naredili, pa se vedno najde kdo, ki… je verjetno nevoščljiv??? In tako je sedaj v središču vasi, namesto kakšne luštkane delikatese npr., una pekarna iz serije enakih po celi pokrajini (saj vemo, o katerih govorim, ne?)!

 2. Tisa - 28.10.2012 ob 18:35

  Z možem sva se po Krasu potepala enkrat okoli Prešernovega dne. In en večer sva se več kot uro vozila naokoli in iskala kakšno izmed seznama gostiln, ki sva ga imela, ki bi bila odprta. Našla nisva nič in sva na koncu šla v res zakotno picerijo (na Štajerskem bi temu po domače rekli pajzl), ker ni bilo absolutno nič drugega nikjer v radiju 20 km odprto. Kar je žalosto, ker sva se res veselila kraške kuhinje. No naslednji dan sva jedla pri Ruju, kjer je bilo pa odlično.

 3. Simona Rebolj - 28.10.2012 ob 20:35
  Simona Rebolj

  A bi lahko moje komentarje potegnil iz moderacije.

 4. smoger - 29.10.2012 ob 10:24

  ‘A bi lahko moje komentarje potegnil iz moderacije.’

  Niso še dovolj kuhani. :P

 5. Majk - 29.10.2012 ob 18:07

  Čudovita prva slikica.

 6. chef - 30.10.2012 ob 10:49
  chef

  @Simona: A si fuknena? Lociran sem na drugi strani zemeljske poloble, kar točno veš, ti mi pa misliš srat po celem blogu, ker nekaj dni ne moreš masturbirat na prerekanje s komentatorji?

 7. oomoo - 30.10.2012 ob 13:48
  oomoo

  Mater kako grdo si jo napizdil (Simono).

 8. Simona Rebolj - 30.10.2012 ob 18:58
  Simona Rebolj

  @chef:

  Mogoče si pa ti fuknjen, pa še histeričen in še kaj? Lociran si na drugi strani zemeljske poloble, pa vseeno blogaš, očitno prebiraš komentarje in tudi komentiraš, kar je svojevrsten fenomen, pa doživiš izpad besnila, ker nekdo pojavka zaradi moderacije?!! Odkrito povedano sem vmes tudi povsem pozabila, da si v tujini, ker pač ne diham z blogi in blogerji, ki in ker jih komentiram. Da ne omenjam nepotrebnega napihovalskega izpada o sranju po celem blogu. Tako prekleto pomemben pa pač nisi. Z izpadom, ki si ga uprizoril, pa sploh osupljivo majhen.

 9. chef - 30.10.2012 ob 21:14
  chef

  @oomoo: Tako se dela s takimi tečnimi babami.

 10. Simona Rebolj - 1.11.2012 ob 16:06
  Simona Rebolj

  @chef:

  Ježešna, no. Koga neki pa misliš, da lahko fasciniraš z mambo džambo mačo neandertalskimi izbljuvki, razen opic, pijanskih frustrirancev in temu primernih primitivcev in primitivk v obdobju parjenja. Žalostno, da se spuščaš na tak nivo. To tudi za v Afriko ni, pa če ti še tako vročina prekuri možgane.

 11. Anonimnež - 1.11.2012 ob 17:02

  lepo sem rekel, da je dečko le kmetič. No way to treat a lady, holcer.

 12. columbo - 1.11.2012 ob 18:09

  Še enkrat poskusim odposlat komentar, oddan včeraj pod eno prejšnjih objav, kjer pod temo “Nazaj v Afriko” ni bil potrjen.

  columbo – Vaš komentar čaka na moderacijo.

  31.10.2012 ob 21:47

  Ali je cenzuriranje, točno določenih IP/ID komentatorjev, delikt Ustavno veljavnega demokratičnega režima oziroma predmet globalno-sistemskega nadzora s področno avtomatiko, ki v RS krši 39. člen Ustavne pravice do svobode govora in izražanja misli, ali je to predmet uporabniških nastavitev, iz predloženega ni povsem razvidno. Dejstvo pa je, da se spletni pisci v Sloveniji vse pogosteje soočajo s cenzuro. Zadevo je zato vsekakor vredno vzeti pod drobnogled, jo analitično raziskati in poročila, ki naj bodo korektno podana, posredovati pristojnim organom.

  V primerih, ko pa s strani uporabnikov blogov gre za sklicevanje na pravico do samoodločanja, z začasnim zadrževanjem komentatorskih vsebin v moderaciji, s konstantno blokado imen, ali z brisanjem posameznih tekstov po lastni presoji, tedaj spletni bonton narekuje vsaj kratko pojasnilo, ki naj bo, z navedbo utemeljenega razloga za cenzuro posameznih vsebin, po predhodnem opozorilu, čimbolj nepristransko podano.

  Opravičujem se za off-topic – glede na naslovni zapis, avtorju bloga seveda želim prijeten safari.

 13. chef - 5.11.2012 ob 10:41
  chef

  @columbo: Predlagam ti, da si potegneš kol iz riti.

 14. columbo - 5.11.2012 ob 20:33

  @Chef, proktologija ni moje področje. Vseeno izvoli repliko (comment 32), zabeleženo pod rubriko »črn humor«.

  http://chef.blog.siol.net/2012/10/26/nazaj-v-afriko/comment-page-1/#comment-79342

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.