Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Ormoške podobe

Komentiraj

Objavil/a chef 20.10.2012 ob 18:00 ob 18:00 pod Travelling Without Moving, miks

Ljubljana je najlepše mesto na svetu … to velja za območje znotraj kroga Trg OF-Tivolska cesta-Aškerčeva, Zoisova in Karlovška cesta-Grajski grič-Resljeva cesta. Morda še kakšna izjema, na primer del Trnovega in še kakšna malenkost. Ampak tako, kot je strogo središče urejeno, je zame kot meščana, ki že celo življenje živi v Ljubljani, tudi čedalje bolj neprivlačno. Ne spomnim se kdaj sem šel nazadnje v mesto na pir – kakšen kofe že spijem, na tržnico grem in po nakupih – ampak tudi nakupovati sem bolj ali manj nehal, če že, pa to počnem ob vsaki priložnosti, ko sem v tujini. No, izven zgoraj začrtanih mej živi večina Ljubljančanov, ki se sooča z zasvinjanostjo Ljubljane z jumbo plakati, neurejenimi zelenicami, razsutimi cestami, obupno prometno ureditvijo, zaradi katere jaz sploh ne morem od doma ne da bi delal gnečo ali prekršek, da ne govorim o Zalogu in Sostrem – če kdo v Ljubljano po nekem slučaju prihaja od tam, se mora počutiti približno tako, kot sem se jaz takrat, ko sem vpadel v Banjaluko. Mimogrede, zadnjič sem bil v centru Zaloga in kar verjeti nisem mogel, da je to mogoče. Da se želijo Založani odcepiti od MOL, je sicer noro, ampak tudi razumljivo. Moram enkrat narediti reportažo po tem čudovitem koščku Ljubljane …

Na ljubljansko situacijo sem se spomnil tudi v Ormožu, ki je krasen kraj! Grad s pristavo – zrihtano v nulo. Kerenčičev trg …

No, potem greš na drugo stran v bife, ki je bil včasih gostilna z desetimi zaposlenimi in ob špicah z desetkrat toliko gosti, kjer nabašeš na tak pesimizem, da bi najraje kar takoj častil celo kafano s tistim, kar še imaš v tošlu, potem pa umirjeno odšel do Ormoškega jezera, si obul betonske čevlje in se pahnil z jezu med labode. Kdor je v tistih krajih sposoben, gre vsaj v Ljubljano, če že ne v Avstrijo – in to je še dobro, ker se vsaj vozi domov in zapravlja visoko avstrijsko plačo tam, kjer kofe stane 90 centov. Potem greš malo po mestu, ki je sicer res lepo urejeno … ampak, čakaj malo. Tudi to je bila včasih gostilna ali celo hotel.

In trgovski center …

Tole zgoraj je slovenska realnost. Po svoje me urbano zapečkarstvo fascinira. Govorim o ljudeh, ki kar naprej opletajo s floskulami, kot je: “Kakšna kriza neki, poglej avtomobile na avtocestah in polne vozičke v trgovskih centrih!”

Seveda ni sposoben videti malo ven iz svojega malega okvirčka. Tja, kjer so ceste kot na poligonu Poček, avtomobili muzejski, vozički niti pod razno niso polni krame, ki je nihče ne potrebuje, ljudje pa lahko o povprečni slovenski neto plači samo sanjajo in kar verjeti ne morejo, da v Sloveniji obstajajo kavarne, kjer kofe stane 1,50 ali 1,80 evra. Na primer znotraj zgoraj omenjenega obroča v Ljubljani.

 • Share/Bookmark
 
13 odgovorov na “Ormoške podobe”
 1. David - 20.10.2012 ob 18:20

  Saj …. naši politiki, tako levi kot desni tudi ne verjamejo, kako smo v p*zdi. Jaz sem včeraj v Ljubljani na ulici ustavil gospoda poslanca Frangeža in evropsko poslanko Fajonovo, ter ju slabo volje kot sem bil, malce nahrulil z “očitki” (dejstvi), kaj se gredo in kam mislijo še spraviti nas, uboge Slovence, pa sta me gledala, kot da sem prišel iz Marsa in da govorim nekaj, kar sploh ne obstaja. Takšen občutek sem bil.

  In na koncu sem za nagrado dobil mobitel številko Frangeža, češ, se bova pogovorila, kaj je za storiti. In zdaj cel srečen čakam, da ga pokličem in mu povem, kako je treba rešiti probleme, da bo pri nas bolje, ali kako že, ali kaj je s tem sploh mislil.

  Sajnevemalisenajsmejemalicrknemodjeze.

  p.s. tip me je hotel peljati do bankomata, da bom videl, koliko (baje da malo) denarja ima na računu. :(

 2. David - 20.10.2012 ob 18:23

  še en p.s.

  Na vsak način sta mi hotela dopovedati naslednje: mi nismo taki, mi nismo isti, mi smo veliko boljši, kot oni drugi, ki so vsega krivi!

  A je to bolano, ali ni?

 3. seamus - 21.10.2012 ob 10:48

  Zadnjič sta me v financah šokirala dva grafa: Plače v javnem sektorju in EU

  in

  Masa plač v SLO in EU

  Tudi to je ena velika bremza za spremembe, ker če rečeš, da tisti lumpi so pokradli kar so in gremo zj dalje (itak tistega denarja ne bo nazaj). Pa ne moremo, ker imamo to na grbi, vsak mesec znova, eno veliko požrešno strukturo od katere ni veliko. In dokler se tu ne naredijo rezi, da lahko gospodarstvo tudi malo zadiha bo šlo samo dol. In ena od možnosti je tudi ukinitev večine občin, sploh tistih, ki ne morejeo obstajati, imajo pa kljub temu zaposlen celoten aparat.

  In če sem še pred kratkim govoril o 10 letih, da pridemo nazaj na stanje kjer smo danes, bom sedaj ravnokar začel govoriti o 20 letih. Ker zanimivo, nihče ni omenil, da bomo za zadnji kredit v višini 2,24 miljarde plačali obresti za 700 miljonov (0,7 miljarde!) – torej moramo vrniti 3 miljarde €. Od kje jih bomo vzeli čez 10 let??? Ker hudič leži v detajlu, da s tem denarjem nismo financirali nič drugega, kot plače. Noro. Torej čez 10 let sledi ponoven kredit …

 4. David - 21.10.2012 ob 11:09

  Seamus, ne bo treba čakati 10 let, ker gre spirala navzdol. Gospodarstvo zaradi posledic privatizacije in lumpov še vedno drvi navzdol, javna uprava pa kot druga priviligirana kasta in eden od vzrokov, da se levodesna politika “hrani” na položajih, ne želi popustiti pri svojih “pravicah”, pa čeprav gre to za ceno naše države, ter nas in naših zanamcev.

  Prišli smo v situacijo “reši se kdor se more”, s tem kreditom smo samo kupili nekaj let, ali bolje nekaj mesecev, preden bo spet panika. Mi smo že v Grčiji, samo da si to ne priznamo. Spirala se vrti navzdol že nekaj let.

 5. chef - 21.10.2012 ob 20:35
  chef

  @David: Pravilno, da si ju nahrulil. Če bi to delali vsi, bi taki pacienti dvakrat premislili, če si še želijo biti poslanci, hehe.

 6. poštar - 21.10.2012 ob 21:53

  @seamus: kako 700 milijonov? a niso obresti nekaj pod 6%? torej na uč 150 mio?

 7. seamus - 21.10.2012 ob 22:14

  Ja letna obrestna mera (torej prvo leto je obresti 127 miljonov €) je 5,7%. Ročnost je 10 let (predvidevam, da je glavnica vsako leto manjša) in seveda vsako leto plačaš obresti na glavnico po tej obrestni meri. Na koncu potem skupaj sešteješ in dobiš tam nekje. Saj je podobno (verjetno se ne uporablja anuitetni način, pa mogoče je še kakšn detajl drugačen, samo velik nisem falil) kot pri katerem koli kreditu, samo da su tu obresti višje :( .

  Nagradno vprašanje – zakaj imaš pri nas na banki na enoletni depozit 4,5% obrestno mero v sosednji Avstriji pa samo dobre 2%?

  In še nekaj – zakaj na prošnjo Banke SLovenija, naj se znižajo obresti na depozite (ker so po njihovo nerealni), nihče ni reagiral?

  Ker banke ne verjamejo, da bo kaj bolje in je še vedno ceneje imeti depozite po 4,5%, kot si sposojati denar po 6%. Jaz “služim”, s tem da namesto, da bi odplačal kredit, imam denar raje vezan na banki, ker za to dobim več obresti (OM = 3,2%), kot jih moram plačati za kredit (OM = 1,9%).

 8. Zmago - 22.10.2012 ob 12:40

  Seamus, v bistvu imaš čist prav. Na žalost. Dodal bi edino še to, da obresti na naše kredite (cca 10 miljard )dosegajo že okol 600 mio € leto in z najnovejšimi zadolževanji naj bi se približali 800 mio € na leto samo za obresti. Zdaj pa poglej: primanjkljaja na leto je okol 1 miljardo, torej lih za obresti zmanjka. In če vemo da smo se zadolžili za teh 10 miljard večino v zadnjih 8 letih, potem mora bit tudi največjemu bebcu jasno smo jedi “zastonj” kosila za katera smo zdaj dobili raćun. Zdej kdo je profitial od tega denarja; ali sedanje generacije, ali upokojenci ali tajkuni ali politika,… v to se ne bi spuščal, je pa dejstvo da je to dolg zaradi katerega že živimo slabše (cca 10% slabše) in ki ga bomo zapustili našim otrokom in v tem je največja tragedija. Dolg smo ustvarili mi, porabili so ga tajkuni, politiki, javna uprava, zidarji in podobni, plačevali pa ga bodo naši otroci. lp, Z

 9. filmoljub - 22.10.2012 ob 14:57

  “Kakšna kriza neki, poglej avtomobile na avtocestah in polne vozičke v trgovskih centrih!” He he, nedvomen gartnerizem™ :mrgreen:

 10. Fugitivec - 22.10.2012 ob 19:03

  Notranjost obvoznice, ki ji nekateri pravijo metropola, drugi pa samo Ljubljana je izkrivljen pogled na realno stanje v Sloveniji.

  Znotraj tega kroga se namreč nahajajo vsi večji državni uradi, ministrstva, sedeži vseh državnih kolhozov, pardon, podjetij in predstavništva preostalih firm in multinacionalk. Večina javnega sektorja, ki ga financiramo vsi ostali. Dodajmo še maso študentov, katere bivanje, potne stroške in prehrano v dobršnem delu tudi financirajo preostali prebivalci (skupaj z njihovimi profesorji, administracijo in infrastrukturo) ter tako posredno subvencioniramo obstoj marsikaterega prehrambenega obrata, bifeja, ali pa prodajalca športne opreme. V vsakem primeru je podoba Ljubljane fasada, ki jo vzdržujejo in plačujejo osiromašena območja na periferiji.

 11. David - 22.10.2012 ob 20:36

  Fugitivec. Dober izraz – kolhozi. Te naše državne firme so prav zares kolhozi v najslabšem pomenu besede.

 12. David - 22.10.2012 ob 21:15

  @Chef. Ja, se strinjam. Vsi politiki si zaslužijo, da bi jih na cesti nadirali, pa naj so še tako užaljeni. Od njih moramo zahtevati, da delujejo v dobrobit naše države, ne pa da se igrajo svoje zdraharske igrice v dobro plačanem peskovniku.

  Ne priznajo, da so problem. Ne vidijo, da so problem in ne rešitev. Sovražim slovenske politike. Ljudje s predobro samopodobo brez kakršnekoli samokritičnosti. Drugi so slabi, mi smo dobri, pravi gospod politik iz ulice. Yeah, right. Sem videl in še vedno gledam to državotvornost gospoda boljšega. :( In vsi so isti, levi desni, zeleni, rumeni. Kot desničar in nekdo, ki je sovražil bivši sistem, sem po naravi bolj desno usmerjen. Ampak pri nas desnice ni. In levice tudi ne. So samo karieristi(zelo mil izraz) na levi in desni. Sovražniki Slovenstva.

 13. chef - 22.10.2012 ob 23:03
  chef

  @filmoljub: Hehehe.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.