Nergač

Več je oslov kot pastirjev

‘Nduja

Komentiraj

Objavil/a chef 21.09.2012 ob 18:00 ob 18:00 pod Fenomeni, Travelling Without Moving, miks

Mislim, da sem ‘ndujo prvič in predzadnjič jedel leta 2009. Bilo je v Kalabriji, kjer je ta specialiteta doma. Klatili smo se po Geraceju, čudnem hribovskem kraju z normansko trdnjavo iz 10. stoletja in katedralo z verjetno skoraj toliko staro kripto.

Mesto je na hribu in z njega je tak razgled:

‘Ndujo pa sem kupil v tej trgovini s tipičnimi italijanskimi produkti:

Takrat sem starega razumel, da kupujem klasično pekočo suho salamo, a popoldne se je izkazalo, da je to pravzaprav namaz. Zmazal sem ga v samo nekaj dneh in že obupal, da jo bom še kdaj dobil, razen v Kalabriji. No, zadnjič je to špecjaliteto v Slovenijo pripeljal dobri stari Jurij – kdo pa drug! Zaradi lastne malomarnosti me ni bilo na tržnico, no, pa tudi če bi bil – ‘nduja mu je baje pošla že prvi dan, kaj jaz vem, je bilo tam tako, kot če v Žabji vasi odprejo Hofer.

No, zadnjič sem se z izgovorom, da bom nekaj o njem objavil v neki reviji, uspel ušmuglat na njegovo top sekret lokacijo. Upal sem, da je nekaj ‘nduje prišparal tudi za domače potrebe. In seveda jo je prišparal, pa še nič ni bil vohrn in je mimogrede narezal še pršut iz Parme. Na desni si lahko ogledate portret Carja.

Mogoče je bila tale ‘nduja še boljša od tiste, ki sem jo kupil sredi Kalabrije, ampak ne dam roke v ogenj. Verjetno se še zdaj sprašujete, kaj je to za en hudič, ‘nduja. Jurij mi je razložil takole: “Odrežejo prašičje ličnice, na fino zmeljejo skupaj s trebuševino in dodajo ogromno kalabrijskega fino zmletega peperončina. S tem nafilajo prašičji želodec in to se potem en mesec suši in delno prekajuje. Notri je samo še malo soli in nobene druge p_____, ker je peperončino najboljši naravni konzervans.”

Nekje sem prebral, da naj bi ‘ndujo izumili v vasici Spilinga na polotoku Capo Vaticano (blazno lepa turistična obmorska točka!). No, zdaj berem, da je Luigi Caccamo, proizvajalec specialitete na zgornji sliki, prav od tam. Tako da tole je kot da bi pil peneče vino iz Šampanje ali viski iz Doline jelenov in jaz toplo priporočam, da zadevo spremljate in se pravočasno zagrebete. ‘Nduja je kot Kalabrija. Zajebana.

 • Share/Bookmark
 
9 odgovorov na “‘Nduja”
 1. željko - 21.09.2012 ob 20:33

  Kakšen okus ima ta reč in ali je pekoča?

 2. anka - 21.09.2012 ob 22:59

  Jaz pa ndujo takoj zamenjam za Jurija.

 3. darja - 21.09.2012 ob 23:31

  @ anka – :D a si lahko mal bolj ženstvena?

 4. oranžna - 21.09.2012 ob 23:32

  Prašičje ličnice?

 5. majcha - 22.09.2012 ob 01:19

  Oooo, Gerace… Kar težko verjamem, da se najde še kdo, ki je zašel tja :) ‘Nduja se nam je izmuznila, mestece je pa pustilo vtis. http://majchin.blogspot.com/2010/08/kalabrija-6-gerace.html

 6. chef - 22.09.2012 ob 08:46
  chef

  @željko: Seveda je pekoča. K svina. Kaj takega lahko povzročijo samo kalabrijski peperončini.

  @anka: Dobra taktika, bika je treba zgrabit za roge, ampak najverjetneje ne bo šlo.

  @oranžna: Fino jih je treba premlet, da ne hrusta … ma ne, eh, takrat sva pa že spila nekaj vernaccie di San Gimignano in človek ne more več pričakovat, da bo pravilno izjavil “lička”.

  @majcha: Spoštujem vse, ki uspejo reči “ne” nasilnemu turističnemu marketingu in se, raje kot za Sicilijo, odločijo za Kalabrijo, sploh, če jim uspe najti nekaj tako zagonjenega kot je Gerace.

  Tudi jaz sem šel v Kalabrijo bolj po sili razmer, ker je takrat povsod drugje po Evropi deževalo.

 7. Panola Sirk - 24.09.2012 ob 10:09

  Mogoče se bo zadevo našlo na Gusti di frontiera ta vikend v stari Gorici. Imajo pa tan vsi zelo zasoljene cene.

 8. t-inca - 24.09.2012 ob 13:32

  jeee… ‘ndujo smo jedli točno tam .. pred leti smo ubodli en ful pocen aranžma z avionom v Kalabrijo in smo spali na Capo Vaticano v enih apartmajih. Kulinarična nebesa res… fokače, da se ti strga, tudi ‘nduja, pa lubenice z rumenim mesom, limoncello… lepi konci res. Samo čez dan ti ne dajo hrane v oštarijah, je vse zaprto. Zato pa oni resno zastavijo s hrano šele ko se mi že zdavnaj poberemo spat.

 9. štulič - 26.09.2012 ob 12:40

  Na Kitajskem in v predmestjih Indije in celo v obskurnih lokalih New Yorka obstaja ena taka simularna jed, ki pa je za razliko od te, narejena iz pasjih ličnic.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.