Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Nov najboljši prjatuček

Komentiraj

Objavil/a chef 17.12.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Travelling Without Moving, miks

Dell Inspiron 1520 mi je dobro služil skoraj štiri leta, dovolj dolgo, da delodajalcu ni bilo treba kupit novega, ker sem prej postal tehnološki višek. Pravzaprav je Dellov monitor izdihnil slab mesec prej, tako da sem na koncu delal na doma priklopljen stacionarni monitor – kar je seveda očiten znak, da je treba tako firmo čim prej zapustit. No, naslednja faza je HP Probook. Škoda, ker nima svetlečega napisa HP, ker je to očitno rezervirano samo za Elitebooke. Kasneje sem od nekega blaznega strokovnjaka sicer slišal, da je HP navadno sranje, jaz pa mislim, da poslovni uporabniki HP in Lenovo izbirajo z dobrim razlogom.

Seveda jaz o kakovosti tega in ónega hardvera ali softvera ne sprašujem igričarjev, ki tripajo na otročji dizajn in beta različice programja (med njimi so tudi tisti, ki vam bodo računalnik prodali v Big Bangu), ampak človeka, ki računalnik dejansko uporablja. Zato tudi nikoli nisem imel nameščene Viste in sem šel iz XP direktno na Windows 7, žal pa sem moral popustit pri MS Office. Prej sem imel 2003, ker sem zaradi 2007 enkrat doživel živčni zlom. Zdaj imam pač 2010. Seamus mi je Windows 7 porihtal tako, da je videz popolnoma nemoteč (Windows NT) in da dejansko lahko izrabljam izključno pozitivne lastnosti programja. Od novotarij uporabljam izključno desktop koledar, pa še ta je brezveze. Več težav je z Office 2010, saj je to popolno sranje, od Outlooka naprej. Kdor si je spomnil nove menije, a ni ohranil možnosti, da bi delali po starem, je navaden idiot. Ampak kaj hočemo, saj je tudi človeštvo vse bolj zabito: danes na trg lansiraš neko tablico z ekranom, občutljivim na dotik, in cel svet vriska od veselja, češ, točno to smo si vedno želeli. Piarovci nabijajo, da sledijo povpraševanju, čeprav ga v resnici ustvarjajo.

V glavnem, z mašino sem zadovoljen. Škoda samo, da nima osvetljene tipkovnice. In spodnji rob je tako oster, da mi je med tipkanjem ožulilo spodnji del podlakti.

 • Share/Bookmark
 
20 odgovorov na “Nov najboljši prjatuček”
 1. brezimenko - 17.12.2011 ob 18:09

  Poskusi se malo poglobit v nove menije offica, boš kmalu ugotovil, da so n-krat bolj logični in uporabni, kot prej.

  Drugače pa obstaja dodatek, ki ti prikaže tudi staro menijsko vrstico.

 2. internazionale - 17.12.2011 ob 18:10

  Jaz še vedno prisegam na XP, vsi ostali ne potegnejo.Drugače pa Toshiba in se strinjam z delom, ko govoriš o tem, kaj ti “poznavalci” povedo, da moraš imet…

 3. smoger - 17.12.2011 ob 18:33

  Meni so pa govorili, da znamka prenosnika ni pomembna, ampak kaj in kako je noter povezano (hardware).

 4. BigBoss - 17.12.2011 ob 18:38

  No, pri “osvetljena tipkovnica” lahko nastopi Lenovo – ti imajo lučko na zgornjem delu ekrana, ki jo prav v redu osvetli.

  Drugače pa za resno poslovno uporabo : Lenovo, Dell, HP, mogoče še Toshiba.

 5. chef - 17.12.2011 ob 18:55
  chef

  A si nalašč pozabvil na Applea :lol:

  @brezimenko: Če mi poveš, kje ta dodatek dobim, te častim pivo ob prvi priložnosti!

 6. smoger - 17.12.2011 ob 19:05

  Kaj imaš za en antivirusni program? Mene so lani ‘nategnili’ z G Data Total Care…zakaj? Ker v štacuni, kjer sem prvič nabavil, programa ne prodajajo več in ni možnosti podaljševanja licence. :S Tako sem zaradi časovno stiske izbral NOD32. To, OS (WinXP) in Offici so edino kar kupim…ostalo je vse odprtokodno.

 7. Koje - 17.12.2011 ob 19:19
 8. Primož - 17.12.2011 ob 20:48

  Ne vem zakaj potem sysadmini in serviserji jamrajo nad kakovostjo HP-ja. Ker sem že pucal ene par HP-jev (in enega Lenova), lahko potrdim nesposobnost dizajnerjev ohišja. Laptop je (par različnih generacij, vključno z enim relativno novim probookom) KOMPLETNO podreti, da prideš do hladilnika. Pri Lenovu za pucanje hladilnika zadostuje odpiranje enega flap doora (2 vijaka) in odstranitev ventilatorja (3 vijaki).

  Sicer pa ne vem zakaj bi šel na Win7 brez Aera, je daleč od motečega. Bolj ali manj za razliko od NT looka, ki je bil edini spodoben na XP-jih.

 9. Simona Rebolj - 17.12.2011 ob 22:24
  Simona Rebolj

  No, ja, poslovni uporabniki tripajo tudi predvsem na tisto, kar se da preko firme najbolj ugodno dobit s količinskimi popusti itd. In tako, kot se na vse možne načine pri nas turi HP-je, je nekaj neverjetnega. Na servis jih roma ogromno in hkrati serviserjem predstavljajo neprijeten izziv. Meni pa so HP-je s porivanjem v roke na vsakem koraku in v mega količinah itak uspešno priskutili že za dober dan, zato mi napabava HP-ja pomeni enako kot napava puloverška v milijonski nakladi na trgu z dvomilijonsko populacijo v H&M. Tudi dizajnersko so po mojem mnenju čao bao. Res so robustni in grdi. Še tisti, ki me je pred letom pritegnil, da sem ga sploh pogledala, se je pa tako segreval, da bi lahko jajčka spekla na njih po treh minutah.

  Raje zaupam ameriški vojski, ki že ve, zakaj pristaja na Dell … hehe … Razumem preskok s HP-ja na Dell, obratno pa ne. Sporoči po enem letu, kako je.

 10. Sonja - 18.12.2011 ob 14:31
  Sonja

  Se strinjam s tabo glede napravce.. Sama jo mam dober mesec in sem kar zadovoljna z njo.. :P

 11. filmoljub - 18.12.2011 ob 18:55

  Lastim si Lenovo 3000 n500, gor pa Ubuntu in brezplačni OpenOffice oz. po novem LibreOffice3. Če ne drugega, ima zanesljivo boljši črkovalnik (slovenski, jasno) od Worda.

 12. seamus - 18.12.2011 ob 20:31

  @primož – Po Lenovu imam sedaj že drugega HPja in v prejšnjem (8510W) si za čiščenje/menjavo hladilnika moral dvigniti tipkovnico – dva vijaka in en trije zatiči, dobra minuta dela. V novem 8760W pa je potrebno samo pritisniti na en gumb, da se ti odpre en pokrov in si v drobovju.

  Zanimivo je tudi to, da mi že ene tri štiri leta dajemo strankam izključno HP elitbooke (pogledamo samo cena/kaj dobiš) – štima strojna oprema, gonilniki, robustni so dovolj tudi za resno delo v ne preveč prijaznem okolju elektrarn. Zaenkrat sta se okvarili dve matični plošči (obe v garancijskem obdobju). Ena je bila moja, vendar moj je čisto zunaj normalnih pogojev uporabe, drugače pa še nimam info o kakršni koli strojni okvari (20-30 elitbookov). Pa še kompatibilni za nazaj so.

 13. tecnoba - 19.12.2011 ob 09:40

  tud jest sem s hpji zelo zadovoljen. nikoli nisem čekiral lowend modelov, ampak verjetno je pri ‘poceni’ serijah povsod precej podobno.

  seveda tudi kar se tiče dizajnov, se najde zelo seksi primerke…

  http://www.tweaktown.com/pressrelease/1576/hpintrospaviliondv6artistednotebook/index.html

  http://www.cnet.com.au/hp-pavilion-dv2840tx-artist-edition-339286809.htm

  http://www.techdigest.tv/2009/04/hplaunchespav.html

  pri nas se jih sicer mal teško dobi, ampak če mal pobrskaš ni problema…

 14. Andej - 19.12.2011 ob 11:08
 15. Janez - 19.12.2011 ob 13:07

  @seamus: 8760w je res mašina… Me veseli, da so dostop do ventilatorja tako poenostavili, se moram še naučiti.

 16. Simona Rebolj - 19.12.2011 ob 23:47
  Simona Rebolj

  @tecnoba:

  To je edini “seksi” primerek, kar se tiče dizajna, ki so ga kopirali na več načinov in v več barvah, vseh ponesrečenih. Problem je v tem, da gre za tako specifično in očem nasilno “malarijo” po mašini, da že vnaprej vidiš dan, ko se boš tako naveličal buljit v te vijuge, da bo joj. Če so ti celo izjemoma na začetku seveda všeč. Kar meni na primer niso. Ni elegance. Dizajn mora bit sofisticiran, šik v detajlih. HP je robusten v osnovi, potem ga pa serje s packanjem po ohišju. HP daje vtis provincialne robatosti, čigar poskusi preobleke za na lepš so predvidljivo propadli. Škoda.

  Aja, premore celo “rezbarjenje”, pri čemer bi moralo bit neverjetno fensi, če komp izgleda opraskan že od začetka … hehe …

  Ampak okej … važno, da dela solidno in se ne segreva preveč.

 17. chef - 20.12.2011 ob 21:33
  chef

  @smoger: NOD32.

  @Koje: Super, hvala lepa! Zdaj samo še najdem obdobje, ko bom tole brez izgube živcev nainštaliral, hehe.

  @Primož: Jaz ne bom pucal, zato mi je vseeno kako se ga puca.

  @Simona: Ne vem s čim imaš ti opravka, ampak meni se zdi Probook iz estetskega vidika povsem solidna naprava. Nemoteč je (razen preostrega spodnjega roba). Pisane svinjarije, ki jo omenja @tecnoba, ne bi imel za nič na svetu. Kako pa izpade 30-letnik s poslikavo, ki še najbolj spominja na Halo, Kiti?

  Sicer je pa tako: kaj naj z leptopom brez docking stationa? Tukaj se izbira zoži na HP in Lenovo, kot sem že omenil.

 18. David - 20.12.2011 ob 21:51

  Imam Probooka in sicer serijo 4530s.

  Delam z multimedijo in audio procesiranjem, pa moram reči, da škatlica zelo lepo dela. Edino, kar pogrešam, je hitrejši disk. 5400 obratov se pozna proti 7200. Grafika je solidna, ventilator ni moteč, lcd bi lahko bil boljši.

  Sam sem ciljal na Sony-ja, vendar je pri nas malo modelov, pa še tisti so dragi in neprimerljivi s cenami v VB. Prek neta ga nisem hotel naročat, tako, da je bila skoraj edina logična izbira, tudi kar se izgleda tiče, HP Probook serija.

  Nimam pripomb. Uporabljam 4 mesece, zaenkrat zadovoljen – tudi z avtonomijo baterije.

 19. Simona Rebolj - 21.12.2011 ob 00:21
  Simona Rebolj

  @chef:

  Kar se dizajna tiče, sem Dell fen, nekaj časa nič, potem pa Lenovo in Toshiba. Apple je na zadnjem mestu. Obupen uniformiran dolgčas in ne prenesem njihove tipkovnice. Tisto je za nepišoče.

  Sicer ne verjamem v pametovanja o boljših in slabših kompih po znamkah, ker je pač odvisno od komponent, sicer so vsi, predvsem pc-ji, tam nekje isto. Obstajajo razlike samo v detajlih segrevanja, glasnosti, model, kakšna je tipkovnica itd. in te zadeve so zame zelo pomembne, za mašino itak vem, kakšno potrebujem in koliko mi je dovolj, ker ne potrebujem nič posebnega in se že s tem, kar imam, malo preseravam. Tako da potem lahko v miru tripam samo še na dizajn … hehe … In ja, se strinjam, da so tisti otročji HP-jevi krogci nonsens. Mpj leptop je seveda šik za popizdit po mojem okusu, ga je pa treba glancat vsake toliko, ampak ne preveč in mene to ne moti.

  Docking stationa osebno sicer niti pomotoma ne potrebujem, potrebujem samo lap top in sicer enega 17 inčnega in enega mini 10 inčnega za naokrog (ki ga bo verjetno nekoč v bodoče nadomestila tablica). Zato ne štekam vprašanja, čemu lap top brez docka. To je to. Ne razumem pa tudi tega, da se D. S. omeji na HP in Lenovo? Saj obstaja tudi Dell na primer. V čem je štos?

 20. doknirt - 21.12.2011 ob 11:53

  http://consumerist.com/2011/12/cat-hair-in-hp-computer-means-no-repair-for-you.html :)

  “He owns a cat, and there’s fur inside the computer, causing HP to declare his computer a ‘biological hazard’ and send it back un-repaired.”

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.