Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Zidarski most

Komentiraj

Objavil/a chef 14.12.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Natezalnica, miks

Janković je v zadnjih letih na Ljubljanici postavil toliko mostov, da bi bilo bržkone najbolje, če bi res pokril kar cel vodotok, da bi pač dobili nekakšno podzemno reko. Potem bi novonastale površine samo še spremenil v zazidljive. Ampak glede mostov ga načeloma ne kritiziram, saj so uporabna pogruntavščina. Je pa res, da se v zadnjih dneh ni izkazal kot človek, ki bi znal povezovat – če je že Janez trmast, bi lahko Zoran popustil in dokazal, da je boljši. Kakor koli … med mostovi je končno nastal tudi Mesarski, ki je sicer popolnoma drugačen od Plečnikove zamisli, stoji pa vendarle.

Ko so most postavili, smo slišali kar nekaj pomislekov – od tega, da je preprosto grd do kritike kipov Jake Brdarja, ki so meni osebno sicer všeč, a so za konzervativno Ljubljano verjetno preveč drzni. Največ pripomb je letelo na stekleni talni del ob robu mostu. Spodaj sta namreč stranišče in pristan za mestne ladjice, tako da se je ta točka spremenila v opazovalnico, kjer lahko ljubljanski voajerji prečekirajo barvo spodnjic mimoidočih punc.

Mene je bolj skrbelo nekaj drugega in verjetno sem imel prav. Mesarski most je namreč že nekaj dni videti tako:

Lepo je videti, da Zoran dela, žal pa je problem verjetno čisto drugje: Mesarski most je pač zasnovan tako, da je neuporaben. Trikrat hura za župana in trikrat hura za njegovo najboljšo ekipo strokovnjakov na svetu s podžupanom Koželjem na čelu! … semi si mislil

Od Oddelka za gospodarske dejavnosti in promet MU MOL sem že v ponedeljek dobil odgovor:

Trenutno so na Mesarskem mostu nameščeni trakovi, ki preprečujejo dostop na steklen del mostu, saj je le ta ob nizkih temperaturah, zaradi morebitnih zdrsov, lahko nevaren. V sodelovanju s projektanti mostu smo našli rešitev, in sicer se bo stekleni del mostu v zimskem času zaščitil s polaganjem preproge iz ustreznega materiala (umetne trave). Postopek zaščite je v fazi izvedbe in bo končan najkasneje v roku 10 dni.
Skratka, imel sem prav. Zmagala je nefunkcionalna rešitev, ki jo bodo reševali s ceneno improvizacijo. In za to rabijo štirinajst dni!

Predlagam preimenovanje v Zidarski most. Tako bodo turisti morda tudi razumeli, čemu groba prekinitev Plečnikovih arkad – ker zadeva verjetno še ni dokončana.

 • Share/Bookmark
 
22 odgovorov na “Zidarski most”
 1. beach_boy - 14.12.2011 ob 18:24

  Plečnik je dejansko imel željo prekriti celo Ljubljanico in narediti glavno ulico nad reko. V načrtu je imel tudi rušenje Ljubljanskega gradu! :-)

 2. seamus - 14.12.2011 ob 18:38

  :lol: sem že včeri nekje videl tole in sm te potem pozabil malo podregat, kaj za hudiča se dogaja (čeprav se mi je zdel, da je nekdo zajebal površino).

 3. peesda - 14.12.2011 ob 19:30

  janko te boli…sej bo

 4. Simona Rebolj - 14.12.2011 ob 20:16
  Simona Rebolj

  V bistvu je zaskrbljujoče smešno, da se kaj takšnega sploh lahko zgodi komur koli, ki bi se lotil zadeve na imaginarnem natečaju v okviru srednje šole. V Sloveniji se je bilo že ob sledenju navadnim novičkam mogoče seznanit, da ima kar nekaj predelov in mostov težave zaradi drsenja pozimi, ampak predpotopnih in sanacije potrebnih. Ponekod so vpeljali iz tega razloga talno gretje, kar je seveda možno samo na manjših površinah pred kakšno inštitucijo, sicer je predrago. Torej domnevno vrhunski maherji niso naredili niti osnovnošolske domače naloge in pač celo zasteklili nov projekt, ker se jim je zdelo, da pač kul izgleda. Najstniški entuziazem. Take fore so možne samo v deželi neverjetnih priložnosti za vse, razen za resnično pamet in sposobnosti.

  Na še hujšo foro sem ravno prejšnji teden naletela v Lutkovnem gledališču Lj., kjer nisem bila že leta. Pa sem šla pokukat. Avla je popolnoma obnovljena, na vsakem vogalu pa stojijo nagravžne trikotne opozorilne table, ki svarijo pred smrtonosnimi padci zaradi drsenja. Teh tabel najmajši otroci seveda še ne prepoznavajo, zato so namenjene staršem, da čuvajo tamale, kot da so prišli na smrtno nevarno ozemlje. Pri vrtcih, kjer vzgojiteljice ne morejo vseh držat dobesedno za rokico, si kaosa sploh ne morem predstavljat. Sneg še niti zapadel ni, pa že drsi povsod notri ob najmanjšem deževnem dnevu.

  In kaj so položili na tla? Črno bele ploščice, ki delujejo kot scenografija za kopalnico iz Srpskega filma Srdjana Spasojevića. Ta mozaična črno bela fora se je tudi meni vedno zdela seksi za kopalnico, a mi je ta vtis Spasojević konkretno uspel zagabit seveda. Kakor koli … Če je možno, da lutkovno gledališče s ciljno skupino otrok, tudi v velikih skupinah in še posebej pozimi, ko tam potekajo predstave z obiskom dedka mraza tudi po petkrat dnevno, sproducira tak fiasko, je tole z mostom pravzaprav še nekaj povsem pričakovanega za butale.

 5. arabella - 14.12.2011 ob 21:44

  A ogromne ključavnice z napisom Zoki je car ne bo nihče komentiral? :)

 6. Jean Tonic - 14.12.2011 ob 21:56

  Kipar je Jakov in ne Jaka :)

  Drugače je pa tole res debilana. In čez bodo dali umetno travo? Halo? Tudi poleti stvar ne deluje preveč dobro (čeprav mi je most načeloma všeč), ker je steklo vedno umazano.

 7. zero - 14.12.2011 ob 21:57

  Tole mojstrovino si je Plečnik zamislil: http://www.jazbinsek.net/wp-content/uploads/2009/08/fotografija-makete-mesarskega-mostu.jpg

  …dobili pa smo skropucalo od mostu, katerega cena (2,9 mio eur) je bila višja od viadukta z najdaljšim krakom v Alpah (viadukt Predel pod Mangartom) zgrajen za 2,3 mio eur http://www.arhivo.com/uploads/Mangrt.jpg

 8. David - 14.12.2011 ob 22:19

  Chef, toplo ti priporočam, da nehaš šimfat, ker tile novopečeni modeli na oblasti še niso končali prvega razreda OŠ iz demokracije. In kot takšni imajo temu primerne tudi oboževalce.

 9. David - 14.12.2011 ob 22:21

  …malo za hec, malo za res!

 10. smoger - 15.12.2011 ob 10:39

  @chef: 2 vprašanji: 1. Kdaj je bil most zgrajen? 2. Kdaj si si prvič nepovršno v živo ogledal most?

 11. Janez - 15.12.2011 ob 10:43

  @zero: Hja, sicer bi se lepo vključil v arkade, ampak meni deluje zelo staroveško. Problematično je tudi stopnišče (dostop za invalide, kolesarje). Bi bilo pa za ponucat idejo o pokritem mostu, vsaj nad steklenimi površinami ;)

 12. suum - 15.12.2011 ob 15:10

  Ja, glej ga zlomka, hudič se vedno skriva v podrobnostih. Če bi preko mostu dali arkade, najbrž ne bi bilo problema z drsenjem (edino cena, malenkost, cca 2x dražja).

 13. suum - 15.12.2011 ob 15:17

  Me pa čudi, da se še niso lotili tiste brvi pri Ribjem trgu, v bližini tromostovja, tja bi lahko že zdavnaj postavili zidan most, saj se je stvar v dveh desetletjih že krepko prijela.

 14. chef - 15.12.2011 ob 16:42
  chef

  Jaz ne trdim, da bi moral biti zgrajen most, kakršnega si je zamislil Plečnik, niti ne trdim, da je most kot tak grd ali skrpucalo. Marsikje drugje bi izpadel dobro, ampak med arkadami je pač videti, da nekaj manjka in to ni kul.

  @arabella: Zadnjič sem skoraj počil od smeha, ampak se mi ni ljubilo fotografirat. Čakam, da jo odstranijo, tako kot odstranjujejo tudi ostale mini žabce.

  @smoger: Zakaj sprašuješ oz. na kaj namiguješ?

 15. smoger - 15.12.2011 ob 17:04

  Most stoji tam že 2.leto (če se ne motim)..in mi je čudno da šele sedaj pišeš o tem kiksu g.župana.

  (Ne, nisem obkrožil ZJ, niti JJ. Če se mene vpraša, bi oba deportiral na Goli otok.)

 16. blitz - 15.12.2011 ob 19:01
  blitz

  Ampak zakaj se čudite. Pa saj je vsaka od teh silnih pridobitev milo rečeno šlampasto narejena. V resnici seveda ne gre za neznanje ali šlamparijo, ampak za to, da je nekdo debelo zaslužil. Le zakaj je popokal tlak na Kongresnem trgu, zakaj so rostfraj smetnjaki slabo uporabni, zakaj nam Urbana ne nudi nič več, kot bi nam nekajkrat cenejši “papirnat” sistem? Zakaj se je gradnja Stožic skoraj dvakrat podražila. Vse to je večinoma namerno, prepričan sem. No, tale most pa je morda res neznanje. Ker pač dvorni norec, pardon arhitekt vse najbolje ve, potem pa verjetno še Zoki svoje mnenje doda in potam smo tam. Poslušajo pa itak nobenega.

  In če pogledamo Zokijeve najbližje sodelavce in družino, je večina itak permanentno ali pa vsaj občasno v navzkrižju z zakonom.

 17. Janez - 16.12.2011 ob 09:08

  @blitz: Ne sekiraj se zaradi Kongresnega trga, je vse pod nadzorom, kot zagotavlja odgovorni pri izvajalcu:

  “V prihodnje ne pričakujem, da bi se razpoke širile. Najverjetneje bo ostalo tako, kot je. Morda bodo sčasoma celo manj vidne, ker se bo v njih nabral prah.”

  Izsek izjave iz Dnevnikovega članka

 18. nevenka - 16.12.2011 ob 22:50
  nevenka

  Jaz bi stekleno površino na mostu že takoj na začetku postavila v nagibu, tako, da ne bi bila pohodna in malce drugače izvedla ograjo – potem bi bilo še vedno zanimivo, a nič več nevarno, pa tudi trapaste trave ne bi bilo na mostu.

 19. MihaM - 17.12.2011 ob 18:08

  Na arhitekturnem faksu nimajo predmeta “uporabnost”, “ergonomija”, “usability” ali česarkoli podobnega, mi pravijo arhitekti. Potem pa je, kot je.

 20. Matic - 2.01.2012 ob 08:50

  No chefe, da bos objektiven pa zdaj dodaj se slikico, kaksen je most danes, ko so ga zascitili…

 21. Srečko - 4.01.2012 ob 16:33

  Lahko s tujim denarjem razmetavati. Kajne Janković?

 22. chef - 4.01.2012 ob 19:13
  chef

  @Matic: Odkar je navil cene, sem se začel Ljubljane nekako izogibat, tako da do Mesarskega mostu še nisem prišel. Ne dvomim pa, da je rešitev čudovit primer balkanske improvizacije, ki je tokrat morda celo uspela. Se pa sprašujem … čemu torej steklo?

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.