Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Gostilna Slovenija – Mrtva črka na papirju?

Komentiraj

Objavil/a chef 4.11.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Natezalnica, miks

Ko sem slišal za projekt Gostilna Slovenija, sem bil seveda navdušen, zdaj pa dobivam občutek, da gre še za en … projekt. Namreč, v slovenbskem turizmu pristojni kar naprej govorijo o projektih, večinoma so vezani na evropska ali državna sredstva, in ko je projekt menda uresničen, je še vedno samo projekt.

Gostilna Slovenija je blagovna znamka Obrtno-pčodjetniške zbornice Slovenije – Sekcije za gostinstvo in turizem, idejni vodji pa sta prof. dr. Janez Bogataj in Martin Jezeršek iz Dvora Jezeršek. Oba sta kapaciteti na področjih etnologije, turizma in kulinarike, ampak hkrati tudi precenjena. Ampak pustimo to. Projekt Gostilna Slovenija, jasno, “aktivno spodbuja tudi Ministrstvo za gospodarstvo”, saj “… Projekt je bil odobren v okviru Javnega razpisa za pridobitev sredstev Evropskega sklada za regionalni razvoj – ESRR za promocijo turistične ponudbe tematskih turističnih proizvodov na nacionalni ravni v letu 2010 in 2011.” Promociji nove blagovne znamke bo namenjenih 65 tisoč evrov.

Kriteriji za pridobitev naziva Gostilna Slovenija so po moji oceni zelo primerni, konec koncev tudi strogi, bistvo pa je, da se gostinski obrat imenuje gostilna ali izjemoma gostišče, če ga bodo postopoma preimenovali v gostilno s prenočišči. Ostale pogoje preverja komisija, gre pa za zahteve po tradiciji, ponudbi lokalne oziroma slovenske hrane in pijače (v določenem odstotku) in primernem okolju.

Seveda se sliši odlično, sploh zato, ker so izveske že začeli podeljevat.

Problem je samo v tem, da nihče nima pojma, katere gostilne so znak pridobile!

Tega podatka namreč ne boste našli.

Razen če boste na Googlu slučajno naleteli na kako lokalno novico o prejemnikih znaka.

Pred časom me je prijatelj spraševal kaj vem o tem, češ da je dobil povpraševanje za postavitev spletne strani (ki naj bi bila narejena tako rekoč že včeraj). Kako se je odvijalo naprej, ne vem, vem pa, da spletne strani blagovna znamka Gostilna Slovenija nima. Vse, kar o njej izveste, je nakladanje na spletni strani OZS, kjer je videti, da so (kot je v turizmu standard) daleč največ poudarka namenili oblikovanju logotipa – v priročniku piše vse o CGP-ju od A do Ž, nekdo se je prekleto potrudil z utemeljitvami in se nasploh izkazal kot top shit profesionalec, ampak …

… nihče ne ve, kje so te preklete gostilne!

Od tistih 65-ih jurjev sem prepričan, da ne bom videl niti stotaka, čeprav sem pripravljen vsak mesec v Potepanjih na dveh straneh po vrsti drugo za drugo predstavljati Gostilne Slovenije. Ampak če je blagovna znamka spet sama sebi namen, tega pač ne bom počel. Resnici na ljubo pa je 65 jurjev res precej malo. Tako malo, da reklame za to nisem videl nikjer drugje kot sem ter tja na kaki turistični prireditvi (večinoma zaprtega tipa, razne žurke za povabljence, namreč).

Kolegica novinarka je menda že spraševala po seznamu Gostiln Slovenija, a so ji odvrnili, da ni namen delat promocije.

Ja kaj pa, prekleto? 65 jurjev so jim šenkali za promocijo, oni pa nočejo niti brezplačne promocije!

Ta teden napišem članek o projektu in seveda bom pridobil tudi seznam gostiln. Že v petek sem se podučil s čim imam sploh opravka in med drugim sem prebral tudi Pravilnik o pogojih podeljevanja pravice do uporabe kolektivne blagovne znamke “GOSTILNA SLOVENIJA”. Dajte, kliknite link, ki nazorno prikazuje, s čim imamo tu opravka. Kako jim je uspelo ustvarit ta PDF file, mi ni čisto jasno. Zdi se, da je nekdo pravilnik natipkal s pisalnim strojem (Bogataja si pri tem kar predstavljam), nekdo drug pa postrani skeniral.

V dotičnem primeru nisem šparal gozdov, ampak sem si pravilnik sprintal, da bi si podčrtal bistveno. Rezultat printa (vse strani enako!) vidite spodaj.

I rest my case!

 • Share/Bookmark
 
16 odgovorov na “Gostilna Slovenija – Mrtva črka na papirju?”
 1. racman - 4.11.2011 ob 17:24
  racman

  … je prejelo osem slovenskih gostiln: Gostilna Ančka iz Šenčurja, Arvaj iz Kranja, Gostilna Belšak, Slavkov dom z Golega Brda, Gostilna Dobnikar s Katarine nad Ljubljano, Gostilna na Dvoru Jezeršek 1768 iz Zgornjega Brnika, Gostilna Krištof iz Predoselj, Gostilna Ledinek s Šmarne gore in Gostilna Mihovec iz Zgornjih Pirnič.

  Po pojem poznavanju pa prijavljenih 29 gostilen.

  Kaj pa meniš o prispevku gostilne k projektu? Mar ne bi bilo pošteno, da bi se zvonci podeljevali brezplačno in samo glede na izpolnjene pogoje? Malo velik je prispevek za gostilno, ki kuha žgance in podobno in ima dnevnega prometa 200€.

 2. chef - 4.11.2011 ob 17:46
  chef

  Ja, na tak način jih nekako poguglaš, ampak to ni fora. Bistvo takega projekta je, da se midva z lubico odločiva za večerjo v tipični slovenski gostilni, ki jo najdeva na spletni strani http://www.gostilnaslovenija.si (noro je, da sem pravkar ugotovil, da spletna stran dejansko obstaja, a je seveda popolnoma neinformativna!).

  Po eni strani sicer verjamem, da bo tole zaživelo, po drugi strani se pa bojim, da bo v dveh letih vse propadlo.

  Kar se tiče plačila se pa meni niti pod razno ne zdi visok. Če neka gostilna v celem dnevu naredi 200 evrov prometa (recimo, da v povprečju gost plača 15 evrov), si tega naziva pač ne zasluži, ker očitno ni dovolj dobra.

 3. Ana - 4.11.2011 ob 18:10

  racman, sedaj jih mora imeti že veliko več. ti imaš samo eno regijo. v celjski so že tudi podeljene. objavljeno v lokalnem časopisju.

  moji pomisleki: kako bo organizirano preverjanje izpolnjevanja kriterijev, kdo od te imenitne komisije ima čas (al neki) obhodit 50 (al kolk) gostiln na leto, vprašljiva kakovost (mislim splošno vse od hrane, prostora, ponudbe …). brez racmanovih vem še za 4-5 gostiln. vsaj dve si naziva nekako ne zaslužita. najbrž že izpolnjujeta pogoje, ampak bi rekla, da na prenizki ravni. edino če je namen podeliti 500 “zvoncev”.

  jaz sem bila nad projektom navdušena; mogoče predvsem zaradi skupne reklame (reklamirane projekta z bogatajevim in jezerškovim podpisom). če pa se marketingu ne posvečajo … i rest my case! ;)

 4. racman - 4.11.2011 ob 18:11
  racman

  Jah projekt je sicer zanimiv in upam, da se bo razvijal naprej…

  Sicer nisem čisto na tekočem, vendar vem, da ko je bil projekt v začetni fazi razvoja je bilo govora o prijavnini preko 1000€ (kao zvonček, ki se ga izobesi pred gostilno veliko stane). In moram reči, da se to zdi gostilni, ki ima dobro in poceni domačo hrano visok strošek.

  In v tisti pravi domači gostilni gost ne plača 15€, ampak 5€…Pustimo domače gostilne ob največjih prometnicah z najsodobnejšo opremo…Obstaja veliko pravih gostilen z res odlično ponudbo, domačem vzdušju,…z nizko ceno.

  pred kratkim sem bil v Lendavi / Lovski dom / urejenost, kvalitetna hrana, odlična “domača” postrežba račun pa smešno nizek(sem pustil skoraj toliko napitnine kot je znašal račun saj se mi je zdelo poniževalno do lastnika da za juho, glavno jed, solato, sladico in kozarec vina plačaš okoli 10€.)

  Aja še to -praviš ni dovolj dobra? Veliko gostilen ima promet samo med vikendi. Se pravi štirje vikendi po dva dni. Osem dni obiskanosti. Ostalo pa …in pošteno bi bilo, da ok plačaš 200€ za stroške ocenjevanja ampak ok, če si dovolj dober si si naziv pridobil, ne pa da si ga moraš potem še kupiti. Res je, da ne vem ali so to rešili ali ne!?

 5. nija - 4.11.2011 ob 18:53

  Z vsem dolžnim spoštovanjem do prof. dr. Bogataja in njegovega znanja ter vedenja o etnologiji – njegova predavanja so bila daleč najbolj obiskana in tudi daleč najbolj kvalitetna – imam vseeno malce pomislekov o njegovi objektivnosti. Lahko, da se motim, a občasno imam občutek, da malce “zaide” in preveč podleže komercialnosti. Bojim se, da bo tudi tukaj tako – kdor bo plačal, bo dobil “medaljo”. Zato bi bilo potrebno način podeljevanja obrnit – komisija neznanih obrazov (ne pa Bogataj) bi obiskovala gostilne po Sloveniji nenapovedano in jih ocenjevala. Stroške pa naj si pokrijejo iz tistih 65K €. Šele, ko bi gostilna dobila znak, bi se ji potem lahko na letni ravni zaračunalo (recimo) članarino, s katero bi pokrili promocijo (npr. spletna stran, tiskovine, e-novice, mailing liste in podobna šara).

 6. NatasaP - 4.11.2011 ob 18:57

  Zanimivo… Sploh, ker po tistem seznamu zgoraj vidim, da so naslov dobile praktično skoraj vse gostilne v naši občini :) @Ana – Martin Jezeršek ni ata Jezeršek iz Sore, ampak najmlajši sine, ki je sicer tud sposoben poba, ampak atovih referenc pa še ne dosega.

 7. racman - 4.11.2011 ob 19:23
  racman

  @Ana 500 zvoncev pomnoži z 1000 € ;) in prideš do bistva :)

  @nija se podpišem

  bo chef vse raziskal samo kaj ko popotovanja niso kritična revija ;)

 8. Ana - 4.11.2011 ob 19:59

  racman, ne vem, nam se 1000 evrov ni zdelo pretirano (potni stroški, račun v gostilni za komisijo – ja, ja, itak jih vsepovsod častijo, zvonec, REKLAMA, birokracija, zih še kaj), bolj sem se ukvarjala, kaj je treba popedenat in koliko bi to stalo. ampak če s 1000 evri kar kupiš zvonec (in pustiš stare zavese in rahlo sprane srajce natakarjev), je še pa boljše! :mrgreen:

 9. DjJuvan - 4.11.2011 ob 21:56

  http://www.youtube.com/watch?v=k8Pz-ngVVgA

  Nevem no, men se zdi prou fajn vse tole =) Je pa res, da celotnega spiska na strani še vedno ni in je malo bedno najdt vse te gostilne vkup – v primeru če je kakšne blizu tvojega doma in si želiš nekaj “kvalitetne” slovenske gostilniške hrane.

 10. seamus - 5.11.2011 ob 17:35

  Men se un pdf zdi čisto navadn dokument, nč postarni in to. Mogoče so ga že zamenjali, ko so te prebrali.

  Me pa tole spominja na kmetija.si kjer naj bi dobil kmetijske pridelke direktno od kmeta. Pol pa gor dobiš mal krompirja in jabolk. Nič mesa (kakršnegakoli) nič zelenjave in podobnih hecov. Ozimnico kupiš enkrat, majkajo pa vsakdanje stvari, ki bi stran naredilo živo.

 11. t-inca - 7.11.2011 ob 07:58

  Meni je bilo dovolj, da na zgornjem seznamu preberem ime naše lokalne gostilne. Gostilna ki je iz zlatih časov, ko noben vikend nisi mogel parkirat nikjer v bližini prišla do tega, da se mimoidoči sprašujemo, če je sploh še odprta. V zadnjih letih od nikogar nisem slišala niti ene dobre izkušnje, če je bila že hrana kolikor toliko o.k. jih je na hrbet vrgla cena. Po kakšnih kriterijih se je znašla na “eminentnem” seznamu, nimam pojma, najbrž so pa zadevo bogato plačali.

 12. chef - 7.11.2011 ob 09:05
  chef

  @seamus: Sprintaj dokument :)

  @t-inca: Povej ime gostilne, bom prečekiral situacijo.

 13. DusanK - 7.11.2011 ob 18:59

  Meni se pdf lepo natisne. Možno, da imaš problem s tiskalikom ali kakšno staro verzijo pdf readerja. :P @t-inca, mogoče misliš Slavkov dom ?

 14. chef - 15.11.2011 ob 09:02
  chef

  Pravkar me je klicala oseba, ki je pri projektu odgovorna za operativo – problem s eje pojavil zato, ker so morali do zaključka razpisa pripraviti določene zadeve, niso pa še ocenili vseh predvidenih gostiln- verjetno je jasno, da težko oceniš več kot dve na dan, hehe.

  V glavnem, žev tem in v začetku prihodnjega tedna bodo ocenili nove gostilne in takrat bodo tudi zagnali spletno stran in fizični katalog (fotografije Toma Jeseničnika, besedilo dr. Janeza Bogataja). Fotograf gre pač delat takrat, ko je gostilna že ocenjena.

  V torek bom vedel več in bom v naslednjih dneh zadevo objavil ne samo v cajtengu, ampak tudi na blogu – ker si resnično želim, da projekt uspe.

  Kot razumem, gre pač malo bolj počasi. Kot moker les, veliko se kadi, zagori pa malo kasneje.

 15. Štefan - 18.11.2011 ob 13:58

  Jaz sem bil nalo skeptičen, ker sem med njimi zasledil eno, ki se imenuje Gostilna in pizzeria Škorpijon. Pa sem še oni dan mimo. Pizzerio imajo ločeno, zraven pa lepo gostilno. Vendar bi morali v pravilnik dat še pogoj, da v nazivu ni imena pizzeria, pub in podobno. Več kot pol gostiln pa že poznam in si zaslužijo.

 16. Nergač » Gostilna Slovenije, projekt živi! - 5.12.2011 ob 18:01

  [...] chef 5.12.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Aktualno, miks V zadnjem času se je veliko govorilo o projektu Gostilna Slovenija, ki naj bi imel tri osnovne cilje: ureditev vloge in pomena gastronomije v Sloveniji, utrjevanje [...]

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.