Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Kraj pasjega zločina

Komentiraj

Objavil/a chef 19.10.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Pippa, miks

Ko imaš enkrat psa, ni nič več tako, kot je bilo. Toliko bolj zapleteno je, če živiš sam. In če si lastnik mlade nemške bokserke. V nasprotju s prevladujočim mnenjem večine nepoznavalcev je kletka za psa v tem primeru zlata vredna oziroma nujna. Pippa je že dovolj velika, da sama vzdrži vsaj šest ur.

Včeraj sem šel na večerjo v Piran (Gostilna pri Mari, toplo priporočam!). Pippo sem zaprl v boks, jo opremil s pasjo žvečilko in se prepustil romantiki. Menda mi je šlo kar dobro, vse je štimalo: Piran itak, Mara je prijetna gospa, orada je bila milega okusa, jaz imam dober smisel za humor, pel je Michael Buble in tako naprej. Idealno.

Prideva domov, odklenem vrata, v predsobo pride Pippa. S tistim nedolžnim izrazom na obrazu, ko veš, da je nekaj hudo narobe.

“Kaj pa ti tukaj?”

Prižgem luč v sobi …

OK, razdejanje bi bilo lahko tudi hujše. Uničila je samo tri knjige (od tega dve Mazzinijevi in eno, ki sem jo kupil zadnjič na poti in prebral šele petino), eno staro supergo, zgrizla dve gobici za posodo in razmetala vse, kar je dosegla. Bolj me je skrbelo, da je hropla kot obsedena, iz gobca se ji je cedila pena in da je pokozlala posteljo. Bruhanje modre barve. Smrdelo je po nečem umetnem.

Najbolj nenavadno je, da so bila vrata kletke zaprta! Če si še nekako znam razložit, da je z veliko mero vztrajnosti prišla ven, pa ne razumem, zakaj bi jih zaprla nazaj.

V glavnem, potem ko mi je pokozlala hodnik, smo skupni večer raje zaključili. Hropla je kot da jo bo vsak čas pobralo. Izvora zastrupitve najprej nisem našel in sem predvideval, da je bil prašek za posodo. Veterinarka me je pomirila, da v nobenem primeru ni panike, če je sposobna bruhat. Šele potem sem pod odejo na postelji našel sredstvo za čiščenje straniščne školjke. WC račko. Pregriznila je embalažo in pocuzala kakšno tretjino vsebine, marsikaj je šlo seveda tudi mimo in po steni. Še sreča, da ima ta svinjarija vonj po sivki.

Do štirih zjutraj je po malem bruhala, danes je na dieti.

Things we do for a dog …

 • Share/Bookmark
 
64 odgovorov na “Kraj pasjega zločina”
 1. Chemfusion - 19.10.2011 ob 18:15

  Ee ja, to zna samo bokser. Bi rekel da so mojstri za uhajanje bodisi iz boksa, čez ograjo ali kamorkoli že pač. Houdiniji. Bokser ki so ga imeli moji tastari, preden sem se rodil, je nekoč razbl vrata, da bi prišel v spalinco in na posteljo.

 2. mojchka - 19.10.2011 ob 18:36

  O fak!!! Ojej! WC račko!!! O, uboga revica! (Ne račka, Pippa) Sem slišala, ja, da nekateri psi tudi pogruntajo, kako se odpre boks, a jim nisem verjela. No, potem, ko sem videla tvoje fotke, bom zapirala vrata v kopalnico, tudi če bo Dea v boksu…

 3. NatasaP - 19.10.2011 ob 19:41

  Ok. Imam cairn terierja sicer, ki je precej manjši, ampak včasih vrata boksa samo nasadim gor… Bom odslej boks vedno “zariglala”. Madonca. Ključavnico rabiš :)

 4. chef - 19.10.2011 ob 20:06
  chef

  @Chemfusion: To je bil pravi dec!

  @mojchka: Prav pasji dec razbvije tudi vrata, glej kaj je @Chemfusion napisal. Sicer mi je vaditeljica pasje šole danes (v šali) predlagala, da ji nataknem še nagobčnik, hehe.

 5. mojca - 19.10.2011 ob 21:15

  zakaj pa jo zapiras v to kletko? lahko bi bila vsaj vecja! moj pes je sposoben sam preziveti v stanovanju vec kot 10 ur brez problema, ampak tako je navajen ze od malega. razen ce z boxerji to nikakor ni mozno…. ugibam. lp

 6. Anonimnež - 19.10.2011 ob 21:21

  Se strinjam gosilna Pri Mari je ena boljših na obali. Kadarkoli me pot zanese na obalo in imam čas tam z veseljem in užitkom kaj pojem ali pa pojemo. Moraš pa imeti dovolj časa, ker gre pri njih vse lepo počasi. In prav je tako. Imam bernskega planšarja. Tudi ta je mojster pobegov in to vpričo mene. V delčku sekunde je že pri sosedih in ni šans da pride nazaj, dokler se sam tako ne odloči.

 7. boki57 - 19.10.2011 ob 21:22

  Se opravičujem, da sem anonimnež, sem se pozabil vpisati.

 8. seamus - 19.10.2011 ob 23:36

  Ha ha ha. Zakon. WC račka. :lol:

  Vratca je pa verjetno zaprla čisto slučajno, ko je šibala mimo kletke.

 9. chef - 20.10.2011 ob 07:24
  chef

  @mojca: Za njeno trenutno velikost je še ta kletka prevelika in ja, kdor pusti bokserja samega 10 ur na prostem, naj posledice pripiše sebi. Če ti po vseh teh fotkah in pisanju o zastrupitvi še vedno ni jasno, zakaj jo zapiram, ti res ne morem pomagat.

  @seamus: Vrat niti slučajno ni mogla zapreti slučajno.

 10. seamus - 20.10.2011 ob 07:57

  Ok, men deluje, da so samo zaprta ne pa zariglana. Če je pa še kj več v tem sistemu vrat pa ne vidm.

 11. bubašvabe - 20.10.2011 ob 08:24
  bubašvabe

  Ne vem, kdo bi se mi bolj smilil. Ti ali pes. :lol:

 12. marš na drini - 20.10.2011 ob 08:29
  marš na drini

  “Things we do for a dog …”

  to je čista zabloda in bi morala biti “things we do for ourselves…” dejstvo je, da je večina lastnikov psov sebičnih in od tega so v manjšini tisti, ki se, v danih, za psa zagotovo ne idealnih pogojih, kolikor toliko potrudijo, da pač pes dobi kar največ, kar lahko.

  seveda je pač dejstvo, da je pač družbena realnost takšna kot je, da pač vsi ne živijo v nekih pogojih, v katerih bi psu dejansko lahko omogočili idealne razmere in temu se pač tudi psi bolj ali ne prilagajajo. ampak razlika med tem, da imaš psa zaprtega v kletki v stanovanju, medtem ko te zaradi obveznosti po nekaj ur ni doma in tem, da imaš psa odvezanega na nekem relativno velikem ograjenem prostoru, kjer se lahko svobodno giblje, je pač očitna. tu je pač pes tisti, ki se mora prilagajati gospodarju.

  recimo jaz živim na deželi in vsako leto čez poletje dobim dva psa od sorodnikov iz ljubljane. seveda sta ta psa v ljubljani v stanovanju, čez delovani dan pač sama od tistih 8-16h in se za njiju skrbi in vse, ampak to ni to. ko prideta sem, sta 24ur na dan odvezana pred hišo, ker niti pod razno ne prideta sama od sebe v hišo, čeprav so vrata vedno odprta. to le v primeru, ko pač hočeta hrano ali pa da se jih pelje v gozd, kjer se pač razlaufata.

  tako da edino, kar človek tu reče je pač to, da je v veliko primerih zadeva za psa še veliko slabša. to je nekako izgovor.

 13. chef - 20.10.2011 ob 08:59
  chef

  Za začetek se moraš zavedat, da imajo različne pasme psov zelo različne potrebe. Potrebe nemškega ovčarja, ki je lahko zunaj, se pač močno razlikuje od potreb nemškega bokserja.

  Bokserjevo bivanjsko okolje je stanovanje, prvič zato, ker ne prenaša osamljenosti (zato tudi zganja tak cirkus, ker ji je preprosto dolgčas). Drugič, ker ne menja dlake, bi pozimi pes zunaj ozebel. Zadnjič je torej zunaj ne bi mogel pustiti (tudi, če bi imel možnost), ker bi jo zeblo, v oštarijo je pa tudi ne mislim vlačit s seboj.

  Kot drugo, Pippa je z menoj tudi v službi, sama doma je redko (preredko), v aktivnem gibanju je vsaj uro in pol do dve na dan, nudim ji najbolj kakovostno možno hrano, v moji daljši odsotnosti je pri ljudeh, ki znajo s psi.

  Po drugi strani je povsem naravno, da je pes od časa do časa sam doma in niti 8-urna odsotnost ni problem, če je pes dobro razgiban.

  Seveda pa se vedno najdejo tudi pametnjakoviči, ki iščejo očitke tam, kjer jih sploh ni.

 14. chef - 20.10.2011 ob 09:01
  chef

  @seamus: Vratca mora vertikalno dvignit, prislonit tik ob rešetke in (malo na silo) spustit, da se dva kaveljčka zatakneta za horizontalne prečke. To še meni včasih povzroča težave :lol:

  @bubašvabe: Mah, najhuje je bilo, da sem se ustrašil zanjo, ker je res zgledala bedno.

 15. donnika - 20.10.2011 ob 09:06

  HAHAHAHAHAHAHAAHAHAHA…

 16. donnika - 20.10.2011 ob 09:10

  Tole je pa bilo prijetno jutranje smejanje :D .. Končno nisem edina, ki se s tem srečuje :D :D . Sam hvala bogu da se moja še ni naučila odpirat boksa, Pippa je carica :D :D

  Zato jaz mojo še za 15min, ko grem v trgovino zaprem :D ..ker sem zadnjič po pol ure, ko je bila izven boksa najdla podobno razdejanje :D :D :D ..ne predstavljam si kaj bi bilo v 8-ih urah..

  Za vse tiste, ki komentirate zakaj se psa zapira v boks…samo en nasvet, kupite si bokserja pa potem pametujte!

 17. chef - 20.10.2011 ob 09:37
  chef

  A si nora, 15 minut! Haha.

  Sumim, da je prišla iz boksa šele pol ure ali uro preden sem se vrnil.

  In ne, nikomur ne bi svetoval, da vzame bokserja, sploh pa ne tistim, ki so preveč pametni :lol: Večina ljudi je nesposobnih za kaj takega, hehe. Če ne drugega, ljudje nimajo dovolj živcev. Zato se mi pa zdi smešno, da so zadnjič v Kinologu pisali o bokserju kot psu 21. stoletja. Češ, idealen družinski pes.

  Hahaha.

 18. donnika - 20.10.2011 ob 09:45

  Ja res 15 min ji je dovolj za popolno razdejanje :D :D … Sem zadnjič prišla iz trgovine, 2 časopisa raztrgana na prafaktorje po dnevni sobi, na terasi majhni kosi lesa, ki jih imava za podkurit kamin, raztreščeni po celi terasi..pa da ne naštevam še :D In potem tisti pogled, ki si ga opisal :” Kaj, a si že doma? Nič nisem naredila!” Najboljša je, ker se gre po tem vedno vsest v boks in me gleda, kot sej jaz sem bila že skoz v boksu, to je duh naredil :D

  Chef, a veš katera misel je meni najboljša in najbolj opisuje življenje z bokserjem: “You don’t have to be crazy to own a boxer, but it helps” :D :D

  Pa še ena :D : “Having a boxer is like hosting a neverending party” :D

 19. chef - 20.10.2011 ob 09:54
  chef

  Ja, s tem da jaz še na nobeni žurki nisem naredil takega razdejanja, hehe.

 20. donnika - 20.10.2011 ob 09:59

  Ja WC račke sigurno nisi šel pregiznit :P

 21. smoger - 20.10.2011 ob 10:02

  ‘Ja, s tem da jaz še na nobeni žurki nisem naredil takega razdejanja, hehe.’

  Ja, sam ti nisi WC račke pil. :P

  Škoda za Mazzinija.

 22. marš na drini - 20.10.2011 ob 14:22
  marš na drini

  @chef,

  mojo poanto si sfalil. gre za to, da ti ni bilo treba imeti psa, da si natančno lahko predvidel, v kakšnih pogojih bo ta pes živel, kaj in koliko mu lahko nudiš in česar ne. pes lahko sam preživi tudi cel dan ali pa tudi dva, lahko preživi tudi z manj kot dvema urama rekreacije na dan ter slabšo kakovostjo briketov. nihče ti ne očita, da z njo ravnaš slabo, ampak samo to, da si nekako domišljaš (“things we do for a dog”), da se s tem, ko jo pelješ ven in se z njo ukvarjaš, ko moraš počistit za za njo, ko se pač loti neke wc račke itd., dejansko za tega psa žrtvuješ, pozabljaš pa, da si jo ti pripeljal domov. pripeljal pa si jo domov zaradi sebe, ne zaradi nje, ker če bi razmišljal zgolj o koristih psa, bi morda danes tega psa sploh ne imel.

 23. chef - 20.10.2011 ob 15:02
  chef

  Jaz pa mislim, da ti spet preveč nakladaš v neki kvazi anarhistični maniri, češ da je vse brezveze. Jaz ne govorim o nikakršnem žrtvovanju, ker tega niti približno ne dojemam tako – stavek sem napisal zaradi fascinacije nad tem, kaj vse prenašamo zaradi psov, ki jih konec koncev sploh ne potrebujemo več. Nekoč službeni pes je danes samo še štirinožni življenjski sopotnik. Imeti danes psa je po svoje popolnoma iracionalno, hkrati pa sploh ne vem več, kaj sem počel, ko je še nisem imel.

  Oba veva, da pes ni bil ustvarjen zato, da se prosto šetka po naravi, ampak ga je človek od nekdaj izkoriščal za svoje potrebe. Tudi jaz. Za psa bi bilo torej najbolj koristno, če ga sploh ne bi bilo, če torej volka nikoli ne bi udomačili. Ampak o tem je brezveze debatirat.

 24. siggi - 20.10.2011 ob 17:56

  Mogoče je bla ljubosumna na žensko družbo, pa je malo ponagajala :)

 25. smoger - 20.10.2011 ob 18:44

  orkan Pippa ;)

 26. Krof - 20.10.2011 ob 21:35

  No, kakor koli, očitno sem le jaz tako nor, da sem pri sebi doma pustil Pippo samo v družbi svoje psice za tri ure in pol… :) Ni bilo nikakršne škode, sicer so bile vidne posledice divjanja in razgrajanja, a nič takega, kar bi mi vzelo več kot 10 minut, da sem stvari postavil nazaj na svoje mesto… Še največ je povedal izraz na obrazu moje 4-letne dalmatinke Clee. :) Popolna zaprepadenost :) Kakor koli, mlad pes je kot živo srebro, je že kaj narobe z njim, če v mladosti nič ne ušpiči… Nenazadnje, tudi dveletni otrok bi se bil sposoben napiti WC račke… Imel sem tudi dva Labradorca, ki sta oba v prvih mesecih naredila nekaj škode… Prvi je naredil 30×30 cm. luknjo v kavču… Očitno je želel zlesti v samo notranjost… :) Pa lep pozdrav vsem in take it easy… Pa ne preveč filozofirat, kaj je potrebno, racionalno…, ker je tudi naš obstoj v veliko pogledih iracionalen! HOV

 27. Anonimnež - 21.10.2011 ob 03:35
 28. opazovalec - 21.10.2011 ob 07:31

  Lepa pizdarija.

 29. Peter - 21.10.2011 ob 08:18

  “Za začetek se moraš zavedat, da imajo različne pasme psov zelo različne potrebe. Potrebe nemškega ovčarja, ki je lahko zunaj, se pač močno razlikuje od potreb nemškega bokserja.

  Bokserjevo bivanjsko okolje je stanovanje, prvič zato, ker ne prenaša osamljenosti (zato tudi zganja tak cirkus, ker ji je preprosto dolgčas).”

  Vidim da ne razumeš čisto filozofije psov. Tudi nemški ovčar je pes in kot pes je navajen živeti v krdelu.

  Največja napaka ljudi je ta, da kupi psa in ga zapre zunaj v pesjak oz. ga da na ketno. pes je družabno bitje in za najboljši razvoj bi moral biti stalno ob svojem “kardelu”.

  Kar pa se tiče razdejanja. Psi ne marajo biti sami. Razdejanja, kot je na sliki lahko pripišemo čustveni stiski psa. Veliko jih misli, da bo pes že potrpel tistih nekja ur, v resnici pa je to za psa največja nočna mora – biti sam.

 30. chef - 21.10.2011 ob 09:14
  chef

  @siggi: Ni vedela, da bom v ženski družbi, poleg tega jo ima pa rada.

  @Krof: Hehe, Clea ni mogla verjet, da je kaj takega možno :) Ja, imel si srečo, da ni ničesar uničila, je pa res, da jo starejši psi malo krotijo – no, čuvajo.

  @Anonimnež: In najhuje je, da se spodnja ne počuti nič slabše, hehe.

  @Peter: No shit, a res, da ji je bilo dolgčas (čustvena stiska)? Sam se tega ne bi spomnil, hvala.

 31. donnika - 21.10.2011 ob 10:55

  @Chef: smo lahko vseeno srečni, da ne naletimo na kaj takega, ko pridemo domov :)

  http://www.youtube.com/watch?v=bXtwdHNk7Gg

 32. simba - 21.10.2011 ob 10:56

  OMG! Tudi jaz imam enega ekstremno živahnega psa, ki je stalno v gibanju, non stop nagaja in hoče pozornost. Danes bom lepo ponižno hvaležna, da vsaj takih bedarij ne dela. Res, pri vsem ogromnem temperamentu nam ni še ničesar uničil. Res pa je, da ni bokser. ;)

 33. Peter - 21.10.2011 ob 11:05

  Izgleda že da ne veš …

 34. nevenka - 21.10.2011 ob 11:57
  nevenka

  Revca, snovi v WC račkah so agresivne in za žival strupene. Pa že tako si pisal, da je na neke hrane alergična, ali pa sem si narobe zapomnila. Ful se mi smili. Prismoda mala, pasja. Izučilo jo najbrž ni nič, če je tako kot praviš… Ko sem jaz imela enega samega mačka, sem mu prižgala vsaj radio, tako malo bolj potiho, kadar me ni bilo doma.

 35. NatasaP - 21.10.2011 ob 12:26

  Pes ni kosmat človek, ampak pes in da če ga pustiš doma v boksu, kjer ima kakšno igračo, ležišče in vodo, mu je čist ok in ni nobene potrebe po paniciranju kako je bogi. Jaz ga imam v boksu, ko sem v službi in to celih 9 ur (bemtiš, da me ne bo kdo prijavil na DPMŽ), ker bi me drugače doma pričakal kaos. Ko bo večji, bo pa prost v dnevni sobi. Lahko gre pa on za ta čas delat, jaz bom pa poležavala in spala :) Tale sočustvovanja s psi, ki jim je v bistvu čist luštno, povzročajo to, da na tem svetu obstaja cel kup nevzgojenih in razvajenih psov, ki mislijo, da so šef krdela in vrtijo lastnike okrog prstov. Sicer je pa naša inštruktorica na pasjem tečaju povedala, da psu to, da mu pokažeš, da je nekaj “zagrešil”, kaj nuca zgolj v primeru, ko ga zalotiš pri dejanju. Tisti pogled, ki daje občutek, da ve da je nekaj zagrešil in to par ur nazaj, je pa samo zato, ker čuti, da je lastnik razburjen, sicer pa pojma nima kaj je narobe.

 36. NoMercy - 21.10.2011 ob 12:57

  povsem primeren si, da se kar sam prijaviš društvu ali kaj je že, ki te bodo preganjali zaradi mučenja živali :P

  emm .. nagobčnik :P :D DA!!

 37. nevenka - 21.10.2011 ob 13:11
  nevenka

  No, samo malo – pes je v zaboju, ker je tako praktično za človeka – ne za psa. V živalski naravi ni, da bi bila rada zaprta – kjerkoli. Pes je pač toliko vzgojen, da potrpi, če potrpi. Nekateri pač pobegnejo iz zaboja, najbrž ne zato, ker jim je v zaboju všeč. Da bi pa človek ob takih pamtnjakovičih ala zgoraj, vsilil svoje misli psu – bi rada videla takega junaka – in mu dopovedal, da je pes. Včasih je treba biti malce empatičen, pa ne do človeka – do psa. Ni ravno treba zamenjati vlog, čeprav bi včasih bilo celo zdravo. Spraviti psa na nivo rastline, je več kot žaljivo. Višje razvite živali imajo dober spomin in tudi načrtujejo svoja dejanja – to je znastveno dokazano (psi in mačke tudi), in delujejo logično, čeprav ne vedno tako hitro kot naj bi človek. Ne moremo njihovih lastnosti vzporejati, zanikati jim jih pa tudi ne smemo. To zelo pomaga pri tem, kakšen odnos do živali bomo imeli. Slab je vodja tropa, ki ne spoštuje svojih članov. In kdaj je psu luštno, bo že pes presodil.

 38. jelenček - 21.10.2011 ob 13:33

  Jaz sem se prav nasmejela!In še dobro, da se ni kaj bolj resno zastrupila.

 39. NatasaP - 21.10.2011 ob 13:50

  @Nevenka – jaz rastline občasno zalijem in jih 1x na leto presadim, za psa pa skrbim vsak dan, ga hranim, crkljam, učim, sprehajam, itd. In to takrat, ko jaz to hočem, ne takrat, ko si to zamisli pes. Kar še ne pomeni, da mu je slabo. Jaz sem zelo prilagodila svoje življenje psu, odločitev da ga bom imela sem dobro premislila, ampak dokler obstaja večja nevarnost, da si bo kaj naredil, ko mi bo grizel kable ali požiral kose kavča, ki jih bo odgriznil, še vedno mislim, da je manjša škoda zanj, če je zaprt v boksu. Seveda mu je luštno bolj kot meni, ki sem v službi – tudi zaprta v boksu/pisarni. Spoštovanje tukaj nima veze – poglej kaj v živalskem svetu naredi vodja tropa neposlušnemu članu, pa potem povej, če se med sabo spoštujejo.

 40. chef - 21.10.2011 ob 16:11
  chef

  @donnika: Ja, če imaš dva, je pa sploh noro, ne veš niti, na koga bi pizdil. No ja, saj sta itak oba kriva, haha.

  @Peter: Jaz mislim, da ti nimaš stika z realnim svetom, ta je pa tak, da je moja psička od časa do časa sama doma in pri tem me en klinc briga njena čustvena stiska. Saj je samo pes.

  @NatasaP; Eh, pes točno ve, kdaj dela nekaj narobe. Problem je samo v tem, da je nagon močnejši od njegovega uma (Peter bi rekel, da je nagon čustvena stiska, haha). Zato pa na primer dreke žrejo na skrivaj in se na postelji valjajo takrat, ko lastnika ni zraven.

  Seveda je pa res, da pomaga izključno nadiranje, ko je pes caught in the act, hehe.

 41. chef - 21.10.2011 ob 16:17
  chef

  Aja, najbolj trapasto je pametovat kako da naši psi trpijo, ker morajo biti v stanovanjih in sami doma ipd., češ da v naravi bi bili oni svobodni non stop. Seveda pozabljate na bistveno.

  Pes ni divja, ampak udomačena žival. Moja Pippa bi verjetno v naravi (in ne v mestu, ki pač po tej logiki tudi ni naravno okolje za psa) preživela samo do prve zime.

 42. ajda - 21.10.2011 ob 17:11
  ajda

  Res je, to je najbolj trapasto, da nekateri (sreča, da so v manjšini)govorijo, kako je pes bogi, kako trpi, če je v stanovanju itd. itd., pozabljajo pa, da je pes bitje, ki si želi bližine človeka, kar je že od pamtiveka naprej. In ni naključje, kar smo oz. so že kokodakali, da je pes edino bitje, ki se reinkarnira, tako kot človek. In kam drugam kot ob človeku? Je pa dobro, da se ni končalo s hujšimi posledicami za psičko, poznam pa ta razdiralni učinek oz. tornado pri bokserjih iz lastnih izkušenj in kar ne moreš verjeti, kaj vse je sposoben zgristi oz. uničiti, če je sam, ker je nesrečen in potem začne svoj pohod oz. griz na vse, kar mu pride pred gobec:))).

 43. NoMercy - 21.10.2011 ob 19:06

  chef: s tem, da je pes samo žival se močno strinjam :) Rad pa bi, da tako ravnaš z njim, ko si med ljudmi (povodec, nagobčkim, odmaknjeno mesto na terasi bifeja …) saj imaš menda ja psa za sebe ne pa za druge ljudi :P

 44. marš na drini - 21.10.2011 ob 19:17
  marš na drini

  se mi zdi, da tu večina sploh ni pogruntala poante, pa poskusimo malo po kmečko, s primerom:

  kot sem že omenil, jaz vsako leto poleti dobim od sorodnikov iz ljubljane, ki živijo v bloku, dva psa. “standard”, ki ga tam živijo je pač povsem podoben temu, kar se tu opisuje, pač normalno, ker človeška družba je pač urejena tako kot je in temu se morajo psi prilagajati. dopoldne služba, torej psi sami v stanovanju tistih 8-9 ur, potem so kakšne popoldanske obveznosti itd. in psom se dejansko potem posvetijo za tisto urico ali kaj več, odvisno od časa in ostalih okoliščin, ko se jih pelje ven, drugače se pa pač prekladajo tam po stanovanju. čez vikend, ker je časa malo več je potem tudi več časa za pse, kakšen izlet itd.

  sedaj pa “standard”, ki ga tale dva psa imata tista 2-3 tedne na leto, ko ju imam v varstvu. generalno sta pred hišo odvezana in se prosto gibljeta, navajena pa sta, da se sama ne oddaljita preveč od hiše. vhodna vrata so vedno odprta, tako da če jima paše prideta noter, recimo če je dež, če je prevroče ali pa se jima tako preprosto zahoče. na približno vsaki dve uri ali pa malo več ju peljem na krajši sprehod, kar na dan znese lahko tudi tja do 5 ur pasje rekreacije, če je dež, potem seveda manj. prvič ju peljem ven okoli 6 zjutraj, zadnjič tam po 10 zvečer. čez vikend gremo na par urni popoldanski izlet na kak bližnji hrib. peljem jih s sabo tudi če imam opravke, recimo v trgovino, na pošto, banko ipd., ker je pač to dovolj blizu, da grem peš. sedaj pa ta dva “standarda” malo primerjate. seveda je catch v tem, da živim jaz na deželi plus imam dovolj svobodno službo, da lahko za pse skrbim na tak način. večina si tega pač normalno ne more privoščit in to mi je tudi jasno. tako kot bi moralo vsakemu potencialnemu lastniku biti jasno, da mora najprej razmislit o tem, kaj in koliko lahko psu nudi in ne samo tisto obratno.

  poanta je sedaj samo v tem, koliko je človek do psa odgovoren, nesebičen in sočuten, da bo znal odločit, ali mu življenske razmere omogočajo da bo za psa lahko skrbel, optimalno, dovolj dobro, zadovoljivo dobro, slabo ali pa sploh ne. to je vsa poanta. seveda lahko pes preživi v kletki 9 ur na dan ter tako, da ga pelješ ven tudi za pol ure, da pač opravi tisto potrebo, preživel bo 100% in mu dejansko ne bo nič posebej hudega, ampak vprašanje je ali ne bi bilo za psa boljše, da bi v kletki preživel samo 4 ure na dan ali pa sploh nič? in vprašanje je ali morda lastnik, ki ve, da bo moral pes v kletki preživeti 9 ur na dan ni morda malo preveč sebičen in razmišlja bolj o tem, da kako bo fajn, ko bo po delu prišel domov in bo šel s psom vem uživat in se sproščat in kako mu bo pes pri tem koristil, kot pa o tem, da bo pa tistih 9 ur v kletki pes dejansko samo čakal na to, da bo lastnik imel čas, da se bo z njim ukvarjal? res je, da so psi pač že tako udomačeni, da niso zmožni samostojnega preživetja v naravi, ampak a nam to daje potem neko moralno pravico, da si ga omislimo tudi takrat, ko dejansko nimamo niti časa, da bi se z njim dovolj ukvarjali? to je pač odvisno od vsakega posameznika, kako pač na psa gleda. al je to neka igrača, ki jo pač lahko pospraviš ko se z njo ne moreš ali pa nočeš ukvarjati ali pa je to neko živo bitje, ki mu gre neko spoštovanje. ni pes tisti, ki izbere lastnika, zato je lastnik tisti, ki mora biti dovolj odgovoren, da zna ocenit, ali mu čas ter ostali dejavniki dopuščajo, da bo lahko za psa zgledno skrbel. govoriti o tem, kaj je za psa dovolj dobro je zame ena taka potuha za lastno sebičnost. psa je dejansko dovolj dobro vse, kar pač lastnik določi, ker nima izbire.

  in potem pač slišiš, ah, kaj vse moram jaz prenašat za tega psa, kot da bi bil pes tisti, ki je potrkal na vrata in rekel, hej stari, daj mej me.

  pa da ne bo spet kake pomote in bo kdo mislil, da kogarkoli obtožujem, da za psa ne skrbi dovolj dobro. tu gre samo za nek razmislek glede teh stvari.

 45. Simona Rebolj - 22.10.2011 ob 14:42
  Simona Rebolj

  No, na tem mestu pa res ni kaj za oporekat maršu na drini. Brez dvoma je kvaliteta življenja v bloku in z načinom življenja mestnega človeka za psa, predvsem za velikega psa, slaba v primerjavi z možnostmi na deželi. Nekaj boljše okoliščine bi bile omogočeni Pippi in neštetim psom v podobni situaciji, če bi si chef lahko privoščil vsaj eno sobico več, kjer bi bile igrače samo za njo in ji ne bi bilo treba čepet v boksu na enem kvadratnem metru. In seveda, ker se tudi ljudje množimo ne glede na slabe okoliščine in pokorno prenašamo in po neumnosti celo podpiramo bolan sistem skozi zgodovino, se nam ob tem ne para srce, saj tudi sami živimo v slabših pogojih za svoje vizije, ambicije in hrepenenja. Zato dobim vedno alergični napad, ko slišimo kakšnega pametnjakoviča, ki na pripombe o nekakovostnem življenja potomcev ali celih generacij samoljubno, sebično in neumno proda floskulo o presilno težkem lastnem življenju, iz katerega je bojda ustvarl olala in postal hvalevreden človek. Ob takih prizorih ponavadi odgovorim, od kod ideja, da je tako fejst človek. In roko na srce, res še nikoli nisem srečala človeka, ki take stresa in bi bil res fajn, kakšen posebej zanimiv ali hvalevreden vzor.

  Ko sem nekoč napridigala nekaj podobnega kot zdaj marš, so me neki hinavski komentatorji označili za zagovornico katastrofičnega življenja psov na verigi po vaseh. Seveda je kakovost pasjega življenja v bloku z lastnikom, ki ga minimalno 9 ur na dan ni doma in je pes na primer sam, lahko prav tako boljša v primerjavi z življenjem na ketni ob primitivnem gospodarju sredi kmetije. Ampak govorimo o možnosti s predpostavko dobrega gospodarja, kot je opisal funkcioniranje marš. Govorimo o tem, da so chefove možnosti za biti optimalen gospodar zelo zelo omejene.

  Ja, enako, kot so lahko zelo omejene posameznikove možnosti, da bo lahko dober starš otroku. In ja, večina ljudi razmišlja v odnosu do te odločitve še premnogo bolj sebično kot pri odločitvi za psa. Otrok je moja pravica in pika. Vsi naj obmolknejo in se mi klanjajo, ker spravim otroka na svet, tudi če sem na socialni podpori, nepismen in še s kopico drugih hib, bolesti in nesposobnosti. Pravzaprav se največ otrok rodi ravno tam, kjer je kriza take in drugačne sorte ali ko nastopi kriza. Češ, osmislil bo moje življenje, mi pomagal, da se postavim na noge, napolnil me bo z brezmejno ljubeznijo in hvaležnostjo, ker je rojen in tako bom tudi jaz, končno ljubljen, začel prekipevat od energije in uspehov. Če pomislimo na to zelo povprečno mentaliteto, ki kroji večino prebivalstva, se zdi sebičen odnos do psa pravzaprav pičkin dim.

  V bistvu gre pa samo za mentaliteto, ki daje točno take rezultate kakovosti bivanja, kot jih pač opazujemo in živimo. Slika je precej cenena in jalova. Mentaliteta vpliva pa na vse. Odnos do psov samo ni izjema. Samo poglejte s kakšno lahkoto nekdo zapiše, kako mu njegov pes uhaja in je ni sile, ki bi ga zadržala. Mislim … brez kakršnega koli pomisleka, da je ravnokar razbobnal, kako neodgovoren in nesposoben je, s tem pa tudi škodljiv. Psu, sebi in okolici.

 46. Daly - 22.10.2011 ob 20:44

  Amen – maršu in Simoni. Da pride pes na tvoja vrata potrkat, ej stari, a me vzameš k sebi, bolje tu v bloku sam vsak dan 9 ur, kot takole, na cesti….O.k., stari, ni, da sem navdušen, ampak…. samo ne ga srat preveč, ko me ne bo.

 47. chef - 22.10.2011 ob 21:27
  chef

  Tole pametovanje mene že malo spominja na stare sitne babice.

  Da je večina lastnikov psov nesposobnih imeti psa, je seveda jasno , ampak to nima nobene zveze z življenjem v bloku. Pes dobi lastnika, kakršnega pač dobi in se mu prilagodi. Še več, rad ga ima.

  Saj veste tisto: zapreš v en prtljažnik za 2 uri babo, v drugega pa psa in potem vidiš, kdo te ima v resnici rad. Ja, je grdo, ampak ta primer dokazuje, da psi razmišljajo drugače.

  V blok zaprt pes nikoli ne razmišlja kako bi bilo njemu lepše na nekem dišečem travniku, ampak stoično sprejme situacijo, kakršna je, večinoma pač zaspi. In spet je od psa do psa različno: Nevi (ista pasma) je bilo malo mar, če je bila sama doma, zaspala je v boksu in počakala, ponavadi niti razgrajala ni. S Pippo je pač drugače.

  Sicer je pa ta debata precej neproduktivna.

  @Daly: Ti imaš zelo resne težave s komunikacijo, v bistvu nisem zaznal drugega kot šuma, upam, da kot posledice upijanjenosti in ne nepismenosti.

 48. nevenka - 23.10.2011 ob 08:46
  nevenka

  Ja, šefe, pes je manj zamerljiv, kar ne pomeni, da ne trpi kadar mu ni dobro. In, ker je bolj nagonski, je vsake rešitve zelo vesel in tako tudi reagira – ne razmišlja o tem, kdo ga je zaprl v prtljažnik amapk je zadnji vtis ta, da ga je nekdo rešil iz pritljažnika. Resno in pogosto travmatizirani psi si pa zapomnijo.

 49. sisi - 23.10.2011 ob 09:21

  Mi imamo raje kar boks na ključ! :) Ker pri bokserjih res nikoli ne veš. :)

 50. Lisica - 23.10.2011 ob 11:11

  Travmatizirani??? hahahaha no to pa je za crknit smesno! Ljudje, dajmo se spomnit razlike med udomaceno in divjo zivaljo. Definicija prve je ravno to, da ne potrebuje konstantnega tekanja bo brezmejnih logih in gozdovih, pac pa ljubec domek in dobrega lastnika. Ce pa ste si vi, dragi lastniki, omislili divjo zival, potem pa ste res kruti, da jo omejujete na nekaj hektarjev in nemesto na tisoce kvadratnih kilometrov divjine! Pac odvisno v katero smer vzgajate svojega psa. Imate HISNEGA ljubljencka ali volka?

 51. nevenka - 23.10.2011 ob 11:51
  nevenka

  Lsica, pa na katerem planetu ti živiš, še nisi videla travmatiziranega psa? Pojdi v kakšno zavetišče. Kako težko je ozdraviti psa, ki je doživel kaj hudega, se ti tega sploh zavedaš! Tudi če navidezno deluje ok, bo vedno nepredvidljiv, ker nikoli ne boš vedel, kateri dogodek lahko sproži spomin zaradi katerega bo reagiral agresivno. Kaj ni dovolj huda izkušnja – javno znana zgodba z bulmastifi? Poglej si kakšno oddajo na Animal planet, kaj vse ljudje počnejo z živalmi – saj se pogovarjamo načelno, ane.

  Ne vzporejam tega z zapiranjem v gajbico – pa vendar se mi včasih zdi, da je lahko ravno to krivo, da se potem kuža znese nad vsem, kar doseže, ko ni pod nadzorom…Kaže na samozdravljenje pasje frustracije – ne ravno na nedolžno pasjo igro v odsotnosti gospodarja.

  Če bi jaz imela takega psa, bi ga poskušala vzgojiti v zadovoljnega, mirnega psa, ki lahko počaka na gospodarja v kolikor toliko normalnih razmerah. Vsaj poskusila bi. Ne bi v naprej vrgla puške v koruzo, češ, tako je z boksarji. In poskusila bi stanovanje prilagoditi živali – kolikor se da, to pomeni zmanjšala verjetnost delanja škode na minimum. To je v človeški moči. Jaz bi. Jaz mirno prenesem, da jih dobim po betici, tudi če nimam prav, ker sem potem mirna, da sem nardila vse, kar sem mogla in me nič ne grize. Nisem tako naštimana, da bi bila ob praktični rešitvi zame, čisto brez slabe vesti do psa in bi si vse razložila tako, da bi bilo zame prav. Nisem take vrste človek. Jaz se vedno vprašam, če se da drugače, in vedno iščem rešitev – trudim se čisto za vse – tudi za psa bi se – da dolgoročno vnesem kvaliteto sobivanja – za oba. Ne samo zame. Življenje je 24 ur na dan – zame in za psa. Jaz nočem biti v gajbi. Nobeno živo bitje noče biti v gajbi. Drugo je, če se tja zateče, da bo imel mir – da mu predstavlja lasten prostor v katerem je edini gospodar. A taka gajba je odprta.

  Jaz ne obsojam ne chefa ne psa. Mislim, da je se treba truditi za boljše rešitve za oba. Pippa nikoli ne bi bila zaprta, če chef ne bi predvideval takega vedenja, kot ga. In ga je Pippa tudi realizirala, ane.

 52. marš na drini - 23.10.2011 ob 13:37
  marš na drini

  @chef,

  “V blok zaprt pes nikoli ne razmišlja kako bi bilo njemu lepše na nekem dišečem travniku, ampak stoično sprejme situacijo, kakršna je, večinoma pač zaspi.”

  definitivno, ampak tebi pa je povsem jasno, da bi psu bilo veliko lepše na nekem dišečem travniku, kot pa v neki kletki, a ne? ampak psa pa še vedno zapiraš v kletko, namesto do bi jo imel na nekem dišečem travniku, a ne? torej, zavestno ji dajaš manj kot bi lahko dobila, če bi bil njen lastnik nekdo, ki bi imel pred hišo nek dišeč travnik, na katerem bi se lahko prosto gibala.

  vprašanje sedaj je, zakaj si jo pripeljal domov, če si vedel, da ji ne moreš zagotoviti, da bo uživala na dišečem travniku, na katerem bi ji bilo veliko lepše kot v kletki, kar ti je tudi jasno?

  to je poanta.

 53. Urska - 23.10.2011 ob 13:59

  Po mojem je prisla ven tako, da je razmaknila stranice od boxa. Ampak to je ful nevarno, sem slisala za primer, da psu ni uspelo zlest ven med stranicami in ga je stisnilo do smrti :S

 54. chef - 23.10.2011 ob 14:14
  chef

  Hja, najprej sem preveril stranice, ampak so BP. Praviloma bi morale izskočiti izza zatičev. Da bi mojo divjakinjo stisnilo do smrti, se mi pa, upam, ni treba bat.

 55. chef - 23.10.2011 ob 15:12
  chef

  @marš: Jaz točno vem kaj je poanta, ampak tako poanta je naravnost idiotska, če ne kar žaljiva.

  1.) Jasno, da bi Pippa zdaj raje skakljala po travniku. 2.) Tudi jaz bi v tem trenutku raje skakljal po travniku.

  Žal je ta svet precej okruten: psi morajo živet v blokih, jaz moram trenutno pospravljat stanovanje, policaj Mirko pa mora trenutno delat neumnosti za smešno majhno plačo.

  Še huje! Ta policaj Mirko zasluži smešno malo, njegova žena tudi, ampak sta vseeno naredila dva otroka, katerima ne moreta omogočit vsega tistega, kar so lahko na primer moji starši omogočili meni. A zato bi bilo bolje, če sploh ne bi imela otrok? Sploh zato, ker so otroci iz socialno šibkejših družin v povprečju dokazano manj uspešni od tistih iz premožnejših. Bulšit!

  Poglej, tako pač je. Menda ne misliš, da sem bebec in že od samega začetka ne razumem, kaj hočeš povedat? Ampak ti fantaziraš in take debate se mi zdijo naravnost bebave.

  Se že veselim tvojih naslednjih izlivov pameti.

 56. nevenka - 23.10.2011 ob 15:24
  nevenka

  Evo, cel dan že stikam po forumih in prebiram o podobnih izkušnjah z bokserji, kar nekaj ljudi svetuje, da se psu pusti prižgan radio in kakšna stara mikica, ki diši po lastniku. Večina pravi, da gre za izrazit problem odraščanja in da se zadeva kasneje umiri. Nekateri psu odredijo prostor v hodniku, nekateri v kopalnici – vsi ugotavljajo, da so zaprta vrata nekaj, kar je bokserjem od vsega najmanj všeč.

  Priporočajo trening z odhajanjem in vračanjem. Če je vse v redu, ko prideš nazaj, se psa zelo pohvali in nagradi, če ne – se mu ne namenja nobene pozornosti, samo na stalni prostor se ga odredi.

 57. Urska - 23.10.2011 ob 16:13

  Zakaj bi izskocile iz zaticev? Ce jih je razmaknila, so se pol spet nazaj dale skupaj. Razen ce mislis, da je uspela odpret in zapret vrata od boxa… ;)

 58. marš na drini - 23.10.2011 ob 16:46
  marš na drini

  @chef,

  s tabo se povsem strinjam glede krutosti sveta, ampak vedno znova pozabljaš, da si psa domov pripeljal prostovoljno in te v to nobeden ni prisilil. ni ti ga bilo treba imet, bi preživel tudi brez. ti si tisti, ki si ga pač pripeljal v to “krutost”, o kateri sedaj govoriš, oziroma v stanje, ki se mu pač mora prilagajat. ti si to stanje s svojim dejanjem vzpostavil. kar pomeni, da se ti je zdelo to stanje za psa dovolj dobro, kar nedvomno je. nedvomno pa je tudi, da bi lahko bilo še boljše in da bi se nekdo v tvoji situaciji odločil, da psa ne bo imel, ker zato nima dovolj dobrih pogojev.

  “A zato bi bilo bolje, če sploh ne bi imela otrok?”

  točno to. morda bi bilo bolje. čeprav se lahko to sliši kruto predvsem do teh otrok, ker pač lahko izpade, kot da bi trdil, da so samo za škodo. in v veliko primerih je to dejansko problem, ker tega ljudje ne upoštevajo, čeprav je res, da včasih se pač situaciji spremeni nakdnadno. ampak imeti otroke je neka odgovornost in če ti je jasno, da nimaš pogojev, možnosti, da bi otroka imel in ustrezno vzgajal ter zanj skrbel, zakaj bi ga sploh imel? a ni to sebično, da ne rečem nelogično? seveda ko se enkrat otrok rodi je že prepozno in potem ne moreš kar reči, da bi bilo boljše, da ga sploh ne bi bilo, ker to do otroka ne bi bilo fer, ker ni nič kriv in vsako življenje je pač vrednota. na koncu koncev se tudi otrok, človek na marsikaj prilagodi, ampak je pač spet odvisno od staršev, kako stvar ocenijo. tu jaz seveda ne trdim, da kdor ni bogat, ne bi smel imeti otrok, kot ne trdim, da kdor živi v stanovanju ne bi smel imeti psa, ampak da je od vsakega posameznika odvisno, kako na te stvari gleda – torej kaj je za nekoga v neki situaciji dovolj dobro. in v tem se pač ljudje razlikujemo.

  da seveda tu niti ne omenjam tega, da je ta primerjava malo čudna, ker ti psa nisi rodil, ampak kvečjemu “posvojil”, tako da bi bil primer s posvojitvami bolj na mestu. torej, a bi ti dal otroka v posvojitev paru, ki ima 500EUR mesečnih prihodkov, od tega gre pol za alkohol? zakaj pa ne? life is tough! ja zato ne, ker bi pač gledal na to, da mu zagotoviš kar najboljše pogoje. ali pa če bi imel izbiro med paroma, ki bi v vseh pogojih bila enakovredna, razen v tem, da bi eden bil občutno bolj premožen? verjetno bi spet oddtehtalo tisto nekaj več, ne tisto nekaj manj, a ne?

  zato pa recimo obstajajo tudi lastniki mladičev, ki ti psa ne bodo prodali, če po njegovem mnenju nimaš dovolj dobrih pogojev. seveda je to izjema, ker biznis je pač biznis, ampak s tem imam jaz direktno izkušno.

  ali pa vzemi drug primer: kaj bi ti svetoval nekomu, ki bi imel 10 otrok in bi cela družina bolj kot ne stradala? a to, naj ima še dodatnih pet otrok? zakaj pa ne? čej jih strada 10 naj jih pač strada še 5 več. skratka, kje postaviti tisto mejo? ja, postavlja si jo vsak sam, dokler mu pač zakon to dovoljuje.

 59. Simona Rebolj - 23.10.2011 ob 18:11
  Simona Rebolj

  @Lisica:

  Nihče tukaj ni niti z besedo zagovarjal življenja, ki pritiče divjim živalim, ampak je govora o mejah kvalitete življenja, zato je sprenevedanje brez potrebe, posmehovanje v imenu sprenevedanja je pa itak patetično.

  Tudi ti si udomačena žival, a ne samo udomačena žival, celo človek si, ki poseduje razum, kar pomeni med drugim, da si lahko z njim pomagaš pri osvajanju izzivov in preprek precej bolje kot žival. No, pa bi ti vseeno kvaliteto življenja prekleto zdesetkalo, če se ne bi mogla uscat, kadar te tišči. Zato imamo ljudje na vsakem koraku stranišča, v sili se pa še vedno najdejo lužice in dreki po grmovjih in raznih vogalih. Zanimivo je, da eksplicitno pri psu redko kdo že v bazi pomisli, kako zajebano je življenje, če se lahko uščiješ samo takrat, ko si peljan na sprehod. In le v primerih ekstra pozornega gospodarja pri vratih izprosiš sprehod, če je nujno. Ampak večinoma so sila prilagodljivi psi itak naučeni, da imajo svoj urnik, sicer si ne upajo naredit lužice, niti ne vedo, da bi si mogoče lahko izprosili izhod.

  Kako zajebano je to lahko sem neposredno spoznala v visoki starosti svojega psa, ko se mu je potreba po uriniranju znatno povečala. In če ne bi imel tudi možnosti bivanja v stanovanju z atrijem in nekaj zemlje z zelenjem, bi tekali na sprehod vsaki dve uri ali pa bi bil podvržen mučenju, pri katerem bi mu pač kdaj pa kdaj ušlo. Ker zdresiran blokovski pes, ki mu je zapovedano, da ne sme lulat doma po tleh, tega ne bo počel za nobeno ceno na stara leta in ni več tako učljiv, da bi ga zlahka spreobrnil v mačka s peskom v škatli.

  No, pa je tole samo en bazičen primer debate o ugodnejših ali manj ugodnih pogojih, se mi je pa vedno zdel zanimiv fenomen, da se ljudem pri psih zdi tako samoumevno, da ravno ta žival v življenju ne potrebuje imet na voljo niti prostora za osnovno iztrebljanje. To za moje pojme vendarle presega teorije o najbolj složnem sobivanju človeka s to vrsto živali. Že, že … ampak še vedno je samo žival in ne bitje z nadnaravnejšimi sposobnostmi od človeka, da bi le stopical ob njem. Človek se je prilagodil mestnemu bivanju, medtem za psa, ki je vedndarle žival in ne robot na gumbe, prilagoditev okoliščin ni na spisku! Še mački so jo odnesli bolje, ker dobijo vsaj škatlo s peskom za osnovne potrebe.

  @chef:

  No, saj vse, kar si zapisal, je potrditev tega, kar sem zapisala, da lajša vest ljudi, češ, mi tudi trpimo neugodne razmere, ampak, kot sem kisici zapisala, v nobenem primeru ne tako neugodnih neprilagojenih razmer, kot jih morajo trpet mestni psi, da še sekreta nimajo v dosegu. Edine živali na svetu, ki smo jih na tako življenje obsodili v imenu najbolj harmoničnega bivanja s človekom.

  Tvoj odgovor v primerjavi z otroki, ki se glasi bulšit, je pa tudi precej majav, kot je že marš na drini pojasnil. Seveda ne gre samo za parole tipa, o, groza, fašisti na pohodu, ki hočejo socialno ogroženim prepovedat, da imajo otroke. Prosim, ne se poniževat s takimi fintami! Odgovornost do življenja svojih ali posvojenih otrok je pač za moje pojme zelo sebično in za lase privlečeno označit kar z bulšit. Ne vem pravzaprav, kaj se za naslovom bulšit skriva. Kakšna vsebina. Lahko dam pa točno tak naslov pod zlorabljanje pojmov enakopravnosti v izgovor neodgovornemu izpostavljanju otrok slabim razmeram, kar se dogaja izključno zaradi postavljanja lastnih pravic pred pravico šibkejšega do kvalitetnejšega življenja. In takšna mentaliteta ne sproža nič drugega kot to, da se lepo kaže nivo človeka, saj je nešteto otrok zavrženih in slabo preskrbljenih, medtem pa tudi tisti, ki cvilijo, kako radi imajo otroke v izredno slabih pogojih, da bi jim kaj perspektivnega nudili, raje štepajo svoje, kot da bi to silno ljubezen usmerjali v pomoč tistim, ki bi je bili veseli, so že na svetu in potrebujejo tudi ljubezen. Ma kaj, ti še denarja ne dobijo od tistih, ki ga imajo dovolj. To se meni zdi bulšit!!!

  In slika je totalno podobna sliki ravnanja s psi, med katerimi jih množiča travmatiziranih vegetira po zavetiščih. In, o, groza, če bi kdo pripomnil, da bi bilo potrebno drastično omejit reprodukcijo psov in pravico do posedovanja. Kako neki bi se kaj takega lahko zgodilo, če je pa evidentno, da še s “človeškimi mladiči” ravnamo kot z drekom … da so le prišli na ta prečudovit svet in da imajo starši neskončno skoraj neomejeno pravico, da jih imajo in počnejo z njimi, kar skoraj, kar jim paše. Ob tem velikokrat seveda prosijo zgolj za finančno pomoč, čeprav bi potrebovali predvsem kvalitetno psihiatrično in prevzgojno. To pomoč, da ne bo pomote, bi potrebovali tudi nešteti starši, ki sicer financ posedujejo dovolj.

  Skratka, res je težko zagovarjat tezo, da so okoliščine za velikega psa v bloku dovolj dobre, če skušamo iskat zdrave meje sprejemljivega. Če je pa poanta razgovora v tem, da sprejmemo precej neugodno degenerirano življenje, pri čemer seveda lahko rečemo, da je velikemu psu še vedno bolje v bloku in občasno v boksu z ljubečim lastnikom, ki ga hrani in vodi na sprehode, v primerjavi s tem, da se potepa sam naokrog ali po divjini, dokler ga ne pobere ali prenaša neljubečega in sadističnega lastnika v mestu ali na vasi … jah, no, okej, v tem primeru je pa vse v redu. Ampak še sama primerjava kaže, da smo standarde kakovosti bivanja za primerjavo spustili na poden nehumanega, mučnega življenja.

 60. Simona Rebolj - 23.10.2011 ob 18:36
  Simona Rebolj

  Še nekaj bi pripomnila … ne strinjam se, da psi kar sprejmejo okoliščine, kakršne so, ker drugih ne poznajo. Strinjam se z ugotovitvami, da so različni v psihah in izražanjih potreb, tudi znotraj enake pasme. Vendar …

  Tudi psi se zavedajo in odzivajo na izboljšano situacijo. Moj je nekaj časa živel v klasičnih neugodnih blok razmerah in prav tako delal štalo, kadar je moral bit še sam. Od jokanja, do občasnih štrajkom z lulanjem v čevelj ali kaj podobnega. Nič vzgojnega ni dovolj pomagalo, le minimalno. Zanimivo je to, da ko se mu je standard izbooljšal s selitvijo, je popolnoma izginila nepotrpežljivost, kadar je moral tudi sam počakat doma. Preprosto mu niso bili dovolj sprehodi, ampak več prostora in možnost, da tudi vmes smukne vsaj v atrij, je bila očitno zanj dovolj relevantna podkupnina, da se je spontano umiril, kadar je moral bit sam. Ta situacija se je poslabšala šele na zelo stara leta, ko je postal pa res zahteven in siten, ampak je šlo tudi za poslavljanje od življenja, pešanje tega in onega, in s tem povezano večjo nervozo, kar je normalno.

  To dejstvo sem preverila še pri drugih primerih lastnikov, ki so enako izpričevali. Recimo kolegica, ki je obupala nad voljo dobrega sobivanja z labradorcem v bloku in ga odpeljala na deželo k staršem. Vse deviacije divjanja po stanovanju, razmetavanja in tuljenja so čudežno izginile brez šolanja, ki prej ni pomagala nič.

  Nazadnje sem pa slišala en zanimiv primer … haha … da ženska pridno vodi v šolo svojega psa, ki se tam odreže naravnost vzorno in lepo napreduje, a izven šole ne uboga nič in noče obvladat nič, kar v šoli teče gladko in naravnost pohvalno. Tako da je ženska zdaj že čisto obupana, ko se sooča z morebitno prihodnostjo s kroničnim pasjim upornikom vsemu. Do te skrajnosti, da sredi noči neumorno laja, ker hoče ven.

 61. chef - 23.10.2011 ob 18:42
  chef

  V glavnem, Pippa je trenutno od sprehoda in futranja tako zjebana, da ji dol visi, ker spi v bloku.

 62. nevenka - 23.10.2011 ob 19:28
  nevenka

  Ja, večinoma ljudje iskustveno povedo, da pes dela škodo kadar se dolgočasi. Ali pa kadar mu zelo na hitro odvzamejo pozornost, ki je je bil vajen – drastične, hitre spremembe na slabše.

 63. anka - 23.10.2011 ob 22:35

  Jaz sem mislila, da se je meni prejšnjo soboto zgodil največji živalski zločin, ko mi je iz pašnika pobegnila telica v center bližnjega mesta. (6 km). Sem mislila, da si bom glavo odšraufala. Mi smo jo iskali okrog pašnika, ko dobim inf., da so iz enega kafič zjutraj gledali eno telico, kako šeta. Sem mislila, da me zezajo. Rozi je zdaj super. Home sweet home. Namesto, da bi v soboto šopingirala za lepimi cunjicami, iščem Rozi po mestu. Tvoje, pardon Pippino, kozlanje je pa tudi za glavo odšraufat.

 64. Simona Rebolj - 24.10.2011 ob 00:05
  Simona Rebolj

  “V glavnem, Pippa je trenutno od sprehoda in futranja tako zjebana, da ji dol visi, ker spi v bloku.”

  Haha … tako se tudi jaz večinoma počutim, ko pridem domov od raznih dogodivščin. Skratka, dobro si jo zjebal.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.