Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Narod egoistov

Komentiraj

Objavil/a chef 12.10.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Fenomeni, miks

Nestrpnost je prisotna v vseh družbah. Nemci so izvolili Hitlerja. Vprašajte jih, kaj si mislijo o Ossijih. Ali o Turkih. Ljudje se pač bojimo drugačnosti in če nam dajo drugačni ljudje minimalen razlog, da nas prestrašijo, pride do nestrpnosti. Brez dvoma je med Slovenci več nestrpnosti, ki pa deloma izvira iz neurejenosti okolja. Če se neki ciganski družini več let dovoli teroriziranje cele vasi, je normalno, da se zgodijo vaške straže in tam lahko še najmanj pomaga predsednik države, ki je to državo gradil. Da se razumemo: vaške straže so primitivizem, ampak tistim ljudem ni preostalo nič drugega. Strojani so barabe in menda se zdaj ena tožilka večino časa ukvarja samo z njimi.

Hočem povedat, da nestrpnost, ki je univerzalen pojav, na površje prej priplava v neurejenih družbah. Če se policija boji cigotov in dvajsetletnih kriminalcev s pedrtašnami na vampu, državljani upravičeno razmišljamo, da so te skupine privilegirane. Seveda je potem problem v posploševanju in tako gledamo postrani vse, ki nosijo torbice Lacoste.

Osnovni slovenski problem po mojem ni nestrpnost, kot nam pametujejo salonski levičarji – pa pustimo nitelektualno omejene aktiviste tipa Aleš Primc, tudi take paciente najdemo povsod. Glavni problem Butalcev sta egoizem in nespoštovanje. Egoizem je pri nas dosegel takšne razsežnosti, da večina ne zmore več niti osnovne empatije – ne do homoseksualcev, ne do čefurjev, niti ne do vernikov ali konzervativcev in liberalcev na drugi strani. Egoizem se najlepše kaže kar na cesti. Jaz sicer priznam, da sem za volanom blazno nestrpen, ampak ob vseh nesposobnežih, ki nikoli ne bi smeli dobiti vozniškega dovoljenja, je to precej normalno.

Pred časom sem zavijal desno na precej ozek uvoz sicer pregledne ulice. Ker je ven ravno rinil kombi, sem na Linhartovi (z vklopljenim smernikom) ustavil in ga spustil, da se ne bi zataknila. Pač, stvar uslužnosti in praktičnosti, čeprav bi lahko na vso silo rinil, češ da imam itak prednost. Model je takoj kapiral kaj hočem in speljal, k sreči pa je računal s popolnimi bukseljni in predvidel prvega idiota, k je z neko zmahano staro opel corso limuzino mene besno prehitel čeprav bi moral videti, da je kombi že speljal. Ta isti bednik s staro corso je pred tem po dunajski mečkal manj kot 50 km/h (omejitev 60 km/h) in še zaspal na semaforju, potem se mu je pa na lepem mudilo. In seveda sta ga oponašala še oba, ki sta vozila za njim. Pravzaprav sem lahko vesel, da mi niso tudi trobili.

Nekaj dni kasneje. Jutranja gneča na križišču Tivolske in Slovenske v smeri Trga OF. Vsi iz Tivolske se ob zeleni luči na semaforju zguzijo do koder pač gre. Zaradi teh idiotov -kršitevljev cestno prometnih predpisov! – je stala cela Slovenska in Dunajska. No, jaz sem ustavil na črti – in si prislužil trobljenje ter besno mahanje babnice za seboj.

Potem je tukaj vožnja po levem pasu avtoceste. Vključevanje na avtocesto s hitrostjo 50 km/h že na prvih petdesetih metrih pospeševalnega pasu. Dajanje prednosti v prometnih konicah – kaj je že to? Ustavljanje na prehodih za pešce? Ha! Vožnja po skrajnem zunanjem pasu krožišča! Ustavljanje pred vrati trgovine. Dihanje za vrat v vrsti ali butanje z vozičkom v hrbet. In konec koncev odsotnost občutka za izkazovanje spoštovanja s primernimi oblačili v Cankarjevem domu. Dojemanje bontona kot obremenitve oziroma kratenja svobode in ne kot sistema lažjega sobivanja.

In če sem malo bolj širok: zaradi egoizma je propadel referendum o pokojninski reformi. Slovenskim egoističnim lenuhom se pač ne zdi nenavadno, da so delovno aktivni komaj polovico časa pričakovane življenjske dobe. 40 let delaš in še enkrat toliko časa ne delaš. Naravnost noro!

 • Share/Bookmark
 
14 odgovorov na “Narod egoistov”
 1. Anonimnež - 12.10.2011 ob 18:52

  Stop pri zeleni luči v gneči je španska vas 98% voznikom v prometnih konicah.

 2. vambomzepokazu - 12.10.2011 ob 19:03

  Že že, 40 let delat na gradbišču? To je 40 zim….za nizko plačo. Jaz sem imel 6 zim dovolj. Kolikor vem, ni bilo nekih olajševalnih za take fizikalce pripravljenih v zakonu. Celo, ker sem začel pri 18 s službo, bi fasal malus pri penziji, če bi se upokojil po 40 letih, ker nebi dosegel zadostne starosti. Pa še so bili felerji v predlogu zakona.

 3. NoMercy - 12.10.2011 ob 19:25
  NoMercy

  z precej cinizma je pa vseeno zabavno v tej deželici. Sploh, ko / kadar se obnašam bolj “nordijsko” in ne opazim ne hupanja, ne grdih pogledov in čudnih kretenj. Včasih še ljubeznivo vprašam, če ima kdo kakšno željo :) (Žal se mi to, da bi stopil ven, ko kdo hupa za mano in ga povprašal, če je kaj narobe z mojim avtom noče uresničiti :) ) To držo sem pridobil, ko sem še kot mladinec na smučariji komu, ki je koga zelo zadaj vabil k sebi pred mano lepo rekel, da naj kar on izstopi iz vrste in počaka onega zadaj. Za morebitno dovoljenje, če lahko oni od zadaj pride naprej naj pa lepo vsakega med njima vpraša za dovvoljenje – od zadaj naprej :P In lahko sta za mano :D

 4. StaneP - 12.10.2011 ob 22:40

  Velikokrat mi greš na živce, ko pizdakaš čez zvonove Viške cerkve – kot da te Tržaška iz ene strani bloka in železnica iz druge strani ne motita – samo zvonovi so bedni, ampak te vseeno rad berem ker velikokrat rečeš bobu bob. Kot v zgornji objavi. Podpišem vsak tvoj stavek, pa še kakšnega bi dodal. Sploh za zajebance (načeloma se ne izražam grdo, ampak ta beda od ljudi si drugega izraza ne zasluži) na cesti, ki dejansko mislijo da so sami. Večino časa so motnja v prometu, ko pa je treba potegniti v rdečo ali parkirati čez dve parkirni mesti ali se vehementno postaviti pred tebe v koloni, ko se poizkušaš vključiti iz stranske ceste, pa vidijo samo in izključno samo sebe! In tudi gledajo samo naravnost.Kot da ne obstajaš!? Jebe se jim, če drugi izvisijo. Jebe se jim celo, če sami nimajo niti neke pametne koristi. Dovolj jim je, če jo imajo čisto miceno. Če natočijo samo 1ml ega v svoj bedni bolani jaz. In ja, egoizem je res top težava naše družbe.

 5. Stane Debevec - 13.10.2011 ob 08:19

  Dobro jutro,

  berem zgornje utrinke iz življenja in si mislim: piše – jezim se na tega, jezim se na onega, ta je cepec, drugi ne zna vozit….sem morda tudi jaz med tistimi nestrpneži in samo mislim, da jaz znam prav vozit in se obnašat v prometu in da nisem nestrpan do drugih ?…….

  Ne vem, morda sem samo preveč pohleven….redko se mi zgodi, da se na koga jezim te čase ….. zahvalim se za prednost, dam jo drugim in se ne jezim, če me nekdo spregleda…..vsakdo vozi malo na svoj način, kakor se je navadil, kakor so ga navadili in kot se počuti…in kot zna.

  Nekdo vse življenje vozi avtomatsko brez misli in nikoli ne bo razumel, da ogroža druge. Mu pač niso nikoli povedali, da je na cesti dobro tudi mislit včasih s svojo glavo in kaj malega spremenit v svojem obnašanju.

  Morda sem pa jaz samo postal človek v poznih letih in mi je že bolj vseeno.

  Srečno vožnjo vsem,

  Stane Debevec.

 6. Saša - 13.10.2011 ob 08:21

  Samo en primer, kako zares smo fakd up: ko ustavim pešcu, pa se mi celo pot čez prehod, med tem ko napol teče, ponižno zahvaljuje. Če se samomorilsko ne vržeš na cesto, ti itak noben hudič več ne ustavi :(

 7. donnika - 13.10.2011 ob 09:56

  Najboljši odraz egoizma voznikov, je ko ustaviš pešcu na prehodu pa te še pol minute bukov gleda in si misli, a to si zame ustavil, a zdaj grem lahko čez prehod…in previdno stopi z eno nogo na prehod, pa te še vedno gleda, a boš speljal al si zares ustavil.

  Ampak najbolj me podražijo pa nestrpni vozniki za mano, še posebej, ko se najde kakšna “pametna” ženska, kot včeraj, ko bi res kmalu stopila iz avta in jo kar sred križišča prebutala. Pred mano in za mano kolona, vse stoji v centru LJ, ona mi pa piska, pizdi za mano zakaj se ne premaknem naprej, ker ona gre desno in tam ni gužve (tudi jaz sem šla v isti smeri)..pred mano avto, ki čaka za it naravnost na moji desni parkiran avto in ona misli da je vmesna širina zadosti da se zrinemo na desno, a tud pol avta ne bi zrinila vmes…OBUP!

 8. Primoz - 13.10.2011 ob 10:10

  @saša Meni se pešci ne zdijo ogrožena vrsta, avtomobilisti nas kar obrajtajo. Za razliko od kolesarjev, kjer je vožnja po mestu precej kamikazna. Kar se tiče pa obnašanja v konicah, je pa itak živ obup.

 9. Janez - 13.10.2011 ob 11:36

  @Saša: Meni se velikokrat zgodi, da pešci (predvsem starejši občani) nočejo iti čez prehod pred ustavljenim avtomobilom, pomahajo naj grem dalje. Ok, navada = železna srajca.

  Še bolj pa me motijo pešči, ki zelo očitno želijo prečkat cesto (čakajo pred prehodom in gledajo levo-desno), ko pa jih ustavim, stopijo korak nazaj in se delajo, kot da samo opazujejo oblake.

 10. kalbo - 13.10.2011 ob 12:04

  Se strinjam do zadnje pike. Pri nas so zdaj zaprli uvoz na avtocesto in je vsako jutro kaos. Vsi se z vseh koncev rinemo na eno cesto in jest mam to “srečo, da zavijam na to cestico levo. Ko sem končno na vrsti za zavit, tam kolona vozil, ki zavijajo na to cestico desno in eden, ki tam čaka na milost nekoga. Se pravi ni kam zavit tako, da ne zapreš nasprotnega pasu. Ne, se najde kreten, ki me živčno obvozi po levi, ker kao mečkam in seveda zabaše križišče. Do takšnih pacientov sem izredno nestrpen. Se mi čisto odpelje. Pol je pa sključeno sedel za volanom in samo molil, da ne bo rdeče na semaforju.

 11. vesna - 14.10.2011 ob 08:06

  sedaj, ko se redno vozim v službo v Ljubljano, sem navajena že mnogih nerazumljivih cestnoprometnih situacij – s strahom pričakujem prve snežinke, ko bomo spet drgnili po avtocesti 12 km/h…se pa zato toliko raje in z olajšanjem na vsake toliko časa vračam v ljubo Skandinavijo, kjer bonton (sploh cestnoprometni) še ni izumrl

 12. seamus - 14.10.2011 ob 17:33

  Evo en lep primer za dojemanje premoči: http://www.samorovanphotography.com/galerija.php?pr=106&lang=en (projekt Into red tight, če komu ne odpre prav)

 13. marija - 15.10.2011 ob 18:32

  Mašina, pa smo res egoistični, jaz vsako jutro tvegam življenje, ko grem v službo čez zeleno na prehodu za pešce, česar bi bili “veseli” na SPIZ-U.

 14. Nergač » Dvakrat moker - 27.02.2013 ob 18:02

  [...] skoraj izključno prehitro vožnjo, čeprav po mojem mnenju to ni bistvena težava. Najhujša sta egoizem in nesposobnost empatije. In nesposobnost upravljanja motornega vozila na splošno. var [...]

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.