Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Ptujska trgatev

Komentiraj

Objavil/a chef 28.09.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Travelling Without Moving, miks

Včeraj sem se na Ptuju udeležil dvajsetminutne novinarske konference. Da sem za to prevozil 250 kilometrov in za to porabil dve uri in pol, se s stališča koristne izrabe časa sliši kot slaba šala, ampak tako pač je, če hočeš, da te jemljejo resno. Z dobro sopotnico se pot spremeni v žur, poleg tega pa so svetovni dan turizma Ptujčani popestrili z mestno trgatvijo. Vedel sem, da bo trgatev, a sem zadržal zase. Ne bi se rad preveč hvalil, ampak z menoj se dostikrat zgodi, da se pojaviš ob pravem času na pravem mestu. Da se še večkrat znajdeš ob napačnem času na napačnem mestu, je sicer druga zgodba, ampak pustimo to … S programom so me Ptujčani presenetili, bilo je zabavno in tako zelo … slovensko.

Zadnja dva meseca se klatim po haloških (As Arnečič, Turčan, Pintar, Pungračič) in briških (Erzetič, Kabaj Morel, Belica, Valentinčič, Vinska klet Goriška Brda …) kleteh. Vsi zagotavljajo, da bo letina izvrstna, za kakovost vina pa se pri takih kletarskih mojstrih ne gre bati. Tudi na ptujskem grajskem dvorišču so bili vsi vzhičeni, menda je taka letina samo na vsakih sto let. Pogostili so nas z vinom in potico – zadnje čase se mi dogaja, da doma nimam časa jesti, kot naročena pa se mi potem vedno ponudi kakšna pogostitev.

Modra kavčina na dvorišču je potomka najstarejše slovenske trte iz Lenta. Prvi je trgal mestni viničar Franc Emeršič. Jaz še zdaj ne verjamem, da je star 95 let, je pa res, da se koristni učinki vina nekje morajo poznati. Za njim je na lojtro splezal župan dr. Štefan Čelan – ves navdušen nad ogromnim grozdom.

Jaz sem komaj čakal ptujsko vinsko kraljico, Tanjo Hauptman. Letos so na Ptujskem res izbrali simpatično punco!

Na trgatvi se vedno tudi zapoje.

V ranfol pri grajskem palaciju so se kasneje zagnali tudi sleherniki, potem pa smo se spustili do mestnega vinograda, kjer so nas pogostili s pohorskim loncem in golažem, seveda ob glasbeni spremljavi ljudskih godcev. Sem že kdaj omenil, da je lončeni bas1 eno mojih najljubših glasbil?

Ljudje so se po malici zagnali med renski rizling, midva pa domov. Dan sva zaključila z Beličinim tropinovcem in Erzetičevim Cabernet sauvignonom Amforo. Kaj češ, štajerska vina imam rad2, ampak vseeno spijem več primorskih vin.3 Moram priznat, čeprav se sliši osladno, da sem včeraj po dolgem času ugotovil, da je moje življenje kljub težavam in stalnem nerganju, zadnje čase grem na živce celo samemu sebi, precej kul. Včasih ti mora to povedat in pokazat kdo drug.

 1. A je bolj prav lončeni bas ali lončeni bajs?[]
 2. Tako kot Laško pivo.[]
 3. In Uniona.[]
 • Share/Bookmark
 
12 odgovorov na “Ptujska trgatev”
 1. maja - 28.09.2011 ob 21:38
  maja

  Tale ugotovitev na koncu, se pa tudi meni zadnje čase večkrat priplazi v zavest. Pa kako malo je treba, da je življenje kul…

 2. Jurij - 28.09.2011 ob 22:12

  kaj češ, štajerska vina imam rad, ampak vseeno spijem več močeradovca.

 3. opazovalec - 29.09.2011 ob 07:02

  Vinska kraljica je pa res huda maćka.

 4. Roni Amman - 29.09.2011 ob 07:16
  Roni Amman

  Fajn se maš, fajn. Tako fajn, da še na blog pozabiš. Eni smo pa v skrbeh, kaj se je zgodilo. :lol:

 5. Badabem - 29.09.2011 ob 08:17

  Svet je lep, še posebej, če je v njem dosti dobrega vina in vinskih kraljic haha

 6. smoger - 29.09.2011 ob 19:31

  ‘Letos so na Ptujskem res izbrali simpatično punco!’

  Khh khm khm…. meni je tale stavek malo sumljiv. :P

 7. poštar - 29.09.2011 ob 21:03

  kako ti je pa to pokazala? :D

  redko komentiram, ampak tokrat se nisem mogel vzdržat: tale zapis je pa res lep in preprost. subtilno erotičen. “Vedel sem, da bo trgatev, a sem zadržal zase.” Tole mi je pri priči zadišalo po Vitomilu Zupanu, ne vem zakaj. Ja, življenje je kul. Hvala, da si spomnil še mene, hehe.

 8. chef - 30.09.2011 ob 02:55
  chef

  Pravzaprav mi je kar povedala, kako je pokazala, pa ne bi razlagal. Ipak je subtilna erotika.

  @maja: Kakor vzameš … včasih je treba zelo veliko!

 9. samokodela - 30.09.2011 ob 05:55
  samokodela

  A nisi ti meni ebkrat obljubil piva, ker baje razmišljam s svojo glavo!?

  Zdaj si pa bil na Ptuju in ne samo da me nisi poiskal in ni blo nič s pivom, celo na trgatev si šel, ki res nima nobene zveze s pivom! ;)

 10. Ana - 30.09.2011 ob 08:17

  Kaj, če bi kdaj izbrali še kakšnega vinskega kralja in ga potem razstavljali okrog, da pridemo še me ženske malo na “žmah”!

 11. donnika - 30.09.2011 ob 15:35

  Zadnji stevek…ZMAGA! Ne rabim nič drugega povedat..razen tega, da si mi zdaj dal prekleto velik za mislit!

 12. chef - 30.09.2011 ob 22:14
  chef

  @donnika: Mnja, tak vtis ti mogoče da tudi pes, ampak … konec koncev je še vedno samo pes, hehe. Dejstvo pa je, da sem zadnjič v flatu užival tako kot nisem že vsaj dve leti.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.