Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Bistvo rekreacije

Komentiraj

Objavil/a chef 8.09.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Fenomeni, miks

Zadnje čase se po Ljubljani gibljem kot penzionist. Pippa je še premajhna za pravo akcijo, zato nama preostanejo samo lagodni sprehodi po ravnini in klepetanje s penzionistkami, ki na fleksijih sprehajajo svoje male lajajoče nevzgojence, ki “ne bodo naredili nič hudega”. Moram priznat da sem se na ta umirjen življenjski slog kar hitro privadil. Temu rečem zdravo gibanje. V dobri družbi. Obenem je PST odličen poligon, na katerem lahko ob pravih urah vizualno percepiram1  športnice, ki se očitno pripravljajo na Ljubljanski maraton, saj jih je iz dneva v dan več in so čedalje bolj fit. Da so tudi blazno šik, je seveda jasno. Vijolične superge obvezno v barvi majčke ali čepice, enkrat sem videl tudi neko petdesetletnico, ki je bila nališpana kot za v opero.

Ugotavljam pa, da imajo te punce za razliko od mene precejšnje težave s percepcijo, ne samo z vizualno ampak tudi z avditivno. Težave jim pri tem najverjetneje povzroča napravica, ki je najpogosteje pritrjena na nadlaket ene od rok, vedno pa preko tankih žičk povezana z vsakim od obeh avditivnih receptorjev.

Da poslušajo glasbo na PST sicer razumem, ker je to vendarle mesto, kjer je najbolje, da ne slišiš drugega kot svoje glasbe, saj je motečih faktorjev s katerimi raje nimaš opravka, v okolici enostavno preveč. Ampak isto vidim tudi sredi gozdov, kamor se pridemo normalni ljudje odpočit od urbanega hrupa in raje uživamo v zvokih narave. Na cestnem kolesu, na primer, sem vedno poslušal glasbo, pa še to samo v desnem ušesu, da sem z leve slišal promet. Na gorskem kolesu pa sem užival v tišini, če ne zaradi drugega pa zato, ker je odsotnost avditivne percepcije okolice tudi precej nevarna. Sploh za tekače, ki si pešpoti delijo z gorskimi kolesarji. Dobro je vsaj približno slišati ropotanje za hrbtom.

Vse to je posledica pomanjkanja motivacije in izgube stika z naravo. Ne more več teči, če ji ritma ne daje nabijanje v ušesa. Povprečno razvajeno Ljubljančanko v srednjih dvajsetih letih lahko danes za rekreacijo motivirajo samo nove ženske superge ali hlačke in osebni fitnes trener manekenskega videza, pa še to samo zato, ker ga drago plačujejo. Namen rekreacije pri teh puncah seveda ni užitek v športu ali vsaj ohranjanje zdravja, ampak nekakšna lepota. Ta pa seveda ne pride s prehranjevanjem s tabletami in tekanjem s slušalkami v ušesih, temveč z odrekanjem in z vztrajnostjo. Te vztrajnosti pa ne bo vzbudila Lady Gaga, še Metallica ali Elvis Jackson ne. Vztrajnost je v glavi. Kdor je vztrajen, se bo lotil športa zaradi športa samega, ker v njem uživa. Skladno telo naj bo zgolj posledica!

Zdi se, da je rekreacija danes samo še v funkciji prodaje različnih rekvizitov, ki jih nihče ne potrebuje.  Kar se tiče povprečnega rekreativca, pa je rekreacija samo še v funkciji ekshibicionizma. In če si popoln luzer in se ti ne ljubi niti tekat po PST, kjer kažeš nove superge in Ipod, si izmisliš planking ali celo serijo novih trapastih disciplin, ki to družbo poneumljajo, tako da danes sploh nihče več ne kapira kaj je bistvo zdravega načina življenja. Ne nove superge, ne Garmin Forerunner, ne kolekcija Adidas by Stella McCartney, ne idealna postava pred dopustom, ne športna prehrana v tabletkah in prahu, ne rezultat na rekreativnem maratonu …

Bistvo je preprosto: zadovoljstvo s samim seboj.

 1. To besedno zvezo sem prejšnji teden na Valu 202 slišal od nekega športnega strokovnjaka za veslanje.[]
 • Share/Bookmark
 
26 odgovorov na “Bistvo rekreacije”
 1. Uros - 8.09.2011 ob 19:12

  Ja.

  Pa še to zadovoljstvo je dan danes filozofsko popačeno in pa marketinško zastrjupljeno.

  Oseba ki se “prehitro” dobro počuti v svoji koži, in ni obremenjena z vsem in vsemi, pa kaj hitro označena za zgubo, luzerja, človeka brez ambicij…. in kar je še takih pridevnikov.

  KAM VSE TO PELJE?

 2. Pajzbar - 8.09.2011 ob 21:17

  Haha. Točno tako, pa nič drugače. Pa poprej še ni bilo tolk opazit, zdaj pa vsako leto več. Priprave na “kopalno sezono”, priprave na nek “tek” oz. vsak drek, ki ga nekdo dobro oglašuje in s tem poudarja, da je posameznik “kul”. Sicer pa Chef, to se je dalo že prej opazit pri cestnem kolesarstvu kaj ne? saj smo šminkerji – jemlji z rezervo :)

 3. Uros - 8.09.2011 ob 21:23

  @Pajzbar

  To je pa že od vedno, to ni od včeraj! ;)

 4. Blaž - 8.09.2011 ob 22:03

  http://www.youtube.com/watch?v=M6xEkjeV60Q

  zakaj še to ni postalo “modni hit”?

 5. Primož - 9.09.2011 ob 00:00

  Ker je prezahtevno :P

  Sicer pa glasba v ušesih na kolesu, IMO izključno na (makadamskem) vzponu z gorskim kolesom, še tega se poslužujem izredno redko in seveda samo na ~eno uro dolgem vzponu. Navzdol je treba poslušati ne le okolico temveč tudi kolo, na cesti se pa s takimi zadevami ne bi igral, prav zaradi prometa. Tudi z enim samim ušesom ne.

  Na smučišču sem že razmišljal v to smer (kahljasta čelada z mehkimi, toplimi naušniki ima prav slušalkam namenjen prostor), ampak že brez slušalk imam probleme slišati folk, ki se pogovarja z mano, še bolj me pa moti, da ne bi slišal okolice. Mogoče enkrat eno furo za test, ves čas pa dvomim da bi bilo pametno nažigati musko…

 6. Primož - 9.09.2011 ob 00:02

  Pa kdor se bo obešal na poslušanje narave in podobnih zadev na kolesu, lahko jo poslušam na skupnih furah, ko slušalke seveda odpadejo, prav nič pa ni narobe, če si vsaj malo popestriš oz. se zamotiš na samotnem vzponu. Navsezadnje se gre gor zato da se gre še dol ;)

 7. Sakir - 9.09.2011 ob 07:32

  Si prepričan, da je edin izlet za te dame dnevni tek po neki makedamski obcestni poti? :) Tut sam ne tečem brez muske v ušesih, daje motivacijo, daje tempo. Ko grem v naravo zarad narave same pa uživam v ptičih in ostalih žužkoradostih. :mrgreen:

 8. pajzbar - 9.09.2011 ob 07:49

  @Uroš: kje pa piše, da je od včeraj?

 9. vesna - 9.09.2011 ob 07:54

  jaz tudi ne morem teči brez glasbe v ušesih (uporabljam sicer samo eno slušalko, da na drugo slišim okolico), ker mi daje tempo in ker mi preprečuje poslušanje lastnih korakov in dihanja, ki mi gre precej na živce :D na kolesu pa nikoli ne poslušam glasbe, takrat opazujem naravo in predvsem promet

 10. lezo - 9.09.2011 ob 09:27

  Še vedno boljše da se miga iz napačnih razlogov kot da se ne :)

 11. tina - 9.09.2011 ob 09:53

  zdravo, jaz bi po teh kriterijih kaj hitro padla v rubriko “tečem, da pokažem, katere vse geđete imam”, ampak meni ti služijo za motivacijo. moja najljubša muzika v ušesih me izstreli na začrtano traso, mi pomaga ohraniti ritem teka in prepreči, da bi mi upadla volja. znajdem se v nekem svojem svetu, v katerem zmorem več. dobra muska mi pomeni več kot poslušanje ptičjega petja (ne hodim tečt zaradi stika z naravo, tek mi je druge vrste droga) in fragmentov pogovorov mimoidočih. garmin forerunner? ni ga lepšega, kot po teku preložiti tek v računalnik in pogledati, koliko sem napredovala in načrtovati naslednji tek na svoje zmožnosti (sem pač kontrol frik). da sem pa vedno rada lepo oblečena in da me nihče nikoli ne bo videl v razvlečeni T-majici in ponošenih moževih kratkih hlačah pa itak. res je vse v glavi. nekaterim pač pri ohranjanju forme pač pomagajo dobra muska in analiza tekanja, in ja, ženskam pomaga tudi kakšna nova cota, hehe… in na koncu imaš prav: ko tečem, sem zelo zadovoljna sama s seboj!

 12. chef - 9.09.2011 ob 14:16
  chef

  @Pajzbar: Kolesarstvo na splošno je šport celega kupa pacientov, ki jim niti ne bi rekel pozerji. Nad cestno kolesarsko rekreacijo sem jaz že zdavnaj obupal in zdaj raje v miru šetkam psa

  @tina: Da ne bo zgrešen point zapisa: nič ni narobe, če je rekreativec urejen in se igra z garminom ali Ipodom ali da tempira formo treninga za nek določen maraton. Vse to je normalno, ampak ne sme biti cilj.

  Jaz sem bil na kolesu vedno urejen, bicikel je bil spucan, ampak tukaj je šlo samo zat. Cilj o, da sem urejen tudi sicer. Point moje rekreacije je bil pa izključno užitek. V dveh letih sem po mojem takrat prevozil kakšnih 30 ali 40 tisoč kilometrov, kaj vem, in bil v tem času na mogoče 5 rekreativnih dirkah, ki niti približno niso bile moj cilj. Razen za prvo, ko sem pač stavil svoj ugled – in ga tudi obdržal, hehe.

  @lezo ima seveda prav, ampak taki ljudje se hitro zanemarijo. Maja je pa spet panika, ker bo morala po morju hodit v kopalkah.

 13. x - 9.09.2011 ob 14:18

  Vsak ima svoje užitke.

 14. En Kovač - 9.09.2011 ob 15:24

  Tudi jaz vlačim s sabo nekaj tehnike (Polar pa to). Ampak z muziko sem tekel samo enkrat in nikoli več. Ker me enostavno moti, da ne slišim, kaj se dogaja v okolici. Ob vseh idiotih na cesti in pločnikih se mi pa to zdi bistveno.

  Na kolesu pa nikoli niti pomislil nisem, da bi poslušal glasbo in po moje bi vsakega, ki ga dobijo na kolesu s slušalkami tudi morali kaznovati. Ne moreš ti voziti med avtomobili, motoristi,… brez da spremljaš, kaj se dogaja za hrbtom.

 15. Jean Tonic - 9.09.2011 ob 18:05

  Kolikor vem, je po zadnji noveli cestnih predpisov vožnja bicikla s slušalkami v ušesu prepovedana. Čeprav mi gre vedno več prepovedi v družbi na živce, se ta zdi smiselna. Začel sem se jo držati pred kratkim, ko sem po lastni krivdi in ravno zaradi zvočne izolacije od okolice skoraj pristal pod avtom. Ampak to sem itak uporabljal samo v mestu, na poti v službo. V hosti mi še na misel ne pride, da bi zvoke narave in poslušanje bicikla zamenjal z glasbo. Kakor tudi ne, da bi se štopal, računal kalorije in podobno ter se nato za računalnikom trepljal po rami.

  Zrihtane tekačice in vse njihove poskakujoče atribute na PSTu pa podpiram :)

 16. sadie007 - 9.09.2011 ob 21:44
  sadie007

  madonca, sem za luno, bo treba pred zacetkom treningov v en orng soping, da bom lepa :oops:

 17. chef - 9.09.2011 ob 23:54
  chef

  @sadie, jebenti, tebe bi pa res rad srečal v tekaškem outfitu!

 18. nevenka - 10.09.2011 ob 07:07
  nevenka

  No, jaz se bom počasi stlaičla v svojo tekaško opremo in jo mahnila na Šmarno. Gor sem vedno zadovoljna s sabo, pa še lep razgled imam. Potem šibam na manikuro in po hrano za jutri, ko grem na Blejsko kočo. Tako – sami zmerni podvigi za raztresanje skrbi in lov zadnjih dni poletja. Osebno muzke v takih razmerah ne prenašam dobro. Tudi tisti zvon na Šmarni mi včasih prav prebija. Bom pa lepa kar se da :-) in zelo rdečih ličk in zasopihana. Zvečer pa se lotim – drugih koristnosti. Brat mi je prinesel čokolado iz Švice, kjer je prejšnji teden predaval: Invest in gold – piše na njej. Tablica užitka za pred televizijo. Z lahkoto.

 19. sončendan - 11.09.2011 ob 10:05
  sončendan

  Si pa res cepc.

  Hodš se slint nad babjimi ritkami na PST in jh potem popluvaš k te ne jebejo.

  Na PSTju iskat športnice je isto kot bi v streaptease baru ob dveh zjutraj iskal nune in bi kritizirou to, da so se vse babe na odru slekle.

 20. chef - 11.09.2011 ob 10:28
  chef

  Trapa zabita, na PST ne hodim zaradi babjih riti, ampak zaradi psa. Jebeš prevajanje, če ne znaš brat niti slovensko.

 21. sončendan - 11.09.2011 ob 10:37
  sončendan

  Dej – še predobr znam brat teke k s ti …zdej se boš pa vn vleku na mala pasja vrata.

  Za crknt!

  Sej usi poznamo take voyerje k na šnerac ubesjo eno pasjeliko pudgano pol se pa slinjo po PSTju gor pa dol, da morjo beybe merkat kam stopjo, da jm ne zdrsne in se s svojo lepo ritko ne prlepjo na tojo slino.

  :P

 22. chef - 11.09.2011 ob 11:03
  chef

  V piko si me zadela.

 23. jesis - 11.09.2011 ob 11:16
  jesis

  A maš piko? Jest pa qrca – sam tolk da veš! :P Ampek ti še nis slišou za uslužbence – kenede da ne?

  :slap:

 24. NoMercy - 11.09.2011 ob 16:30

  na bistveno si pozabil pri ocenjevanju Zakaj se bejbe rekreirajo: da se imajo o čem meniti s frendicami :P Včasih so si šušljale, kako je tip mičen in gibčen (aka jo je dobro nategnil) sedaj pa kje imajo dobre cote, kje za k pasu dobiš enake barve šnernice … :) :P

 25. audrey - 11.09.2011 ob 20:05

  tudi jaz sem vcasih tekla zmotivirana z glasbo, amapk sem ugotovila, da se vrnem veliko bolj spocita, ce poslusam naravo in mislim svoje misli. Najbolj zanimivo pri teku mi je, da potem ko dobis kondicijo, je najvecja motivacija obcutek lahkosti, kot da bi nekaj tezkega odpadlo s tebe, ko se stusiras lahko sedes za knjige, delo kot prerojen. Kadar sem mickn lena, se spomnim tega obcutka in me kar odnese ven. In najbolj kul je, ko po letih redne vadbe, kar naenkrat opazis, da ti kratke kavbojke pasejo. Pride ocitno zraven, ucvrscene noge, ne palcke :D

 26. Areh - 21.09.2011 ob 12:53

  Dobr si napisu. Točno tak je. lpA

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.