Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Piranski brancin

Komentiraj

Objavil/a chef 17.08.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Potopisi, miks

Se vam je kdaj zazdelo čudno, da so iz Maroka ali iz Grčije uvoženi brancini sveži? In da so divjaki, ki se valjajo na ledu, bolj ali manj enake velikosti? Ste v ribarnici že kupili ribo, ki je zasmrdela še preden ste jo prinesli domov? E, zato jaz ne kupujem rib. Toliko spet nisem mojster, da se ne bi pustil nategnit raznim mažam, zaradi katerih so ribe res videti sveže – čeprav so se deset dni valjale na ladji. Nekaj mitov o ribi mi je zrušila Irena Fonda, doktorica znanosti iz molekularne biologije. Skupaj z očetom Ugom in bratom Leanom so se raje lotili gojenja rib, ki so, kot neskromno pove, najboljši brancini. “Naša prednost je, da ponujamo kakovosten produkt in da kupcem ne lažemo,” pravi Irena Fonda. Sliši se preprosto.

Ko so prve Piranske brancine ponudili na našem tržišču, jih praktično nihče ni niti pogledal. In kaj narediš, ko te v Sloveniji nihče ne povoha? Pogledaš čez mejo! Italijani so bili navdušeni. Šele sčasoma jim je uspelo tudi v Sloveniji. Za Fondo sem izvedel pri Simotu v Kraljestvu pršuta. Z Ireno sva se spoznala marca, razmere na morju so bile obupne, in takrat mi je obljubila, da bom enkrat dobil tistega brancina. In sem ga dobil: v začetku junija, ko smo jih obiskali s cvetoberom mladih turističnih novinarjev. Tam, kjer je slovenska obala najlepša, na začetku Jernejevega kanala. Za dobrodošlico so nam odprli Kristančičevo penino Puro!

Bistvo je seveda na morju.

V njihovi ribogojnici živi 800 tisoč brancinov. Veliko? Sploh ne, saj so druge ribogojnice po Evropi nekajkrat večje.

Zdravje rib in kakovost mesa sta posledici štirih bistvenih faktorjev. Prvič, v eni mreži je manj rib kot drugod, zato imajo več prostora za gibanje. Drugič, morje je v tem delu Jadranskega Tržaškega zaliva izredno čisto.

Tretjič, mreže so poraščene. Kdor je že kdaj z mrežo lovil ribe, ta ve, kaj vse se zaplete vanjo. Da se jim ni treba ukvarjat z zamudnim čiščenjem, v velikih ribogojnicah mreže prepojijo z agresivnimi sredstvi, ki preprečujejo zaraščanje, a seveda škodijo ribam. Piranskemu brancinu je s tem prizanešeno, saj mreže vsaka dva meseca menjavajo in čistijo na suhem. Čas ni vedno denar.

In četrtič, ribe hranijo izključno s kakovostno ekološko ribjo hrano. Ta ni samo draga, ampak ribe tudi počasi rastejo. Kot v naravi, pač. Mislim, da je brancin, ko ga prodajo, star pet let.

Irena Fonda trdi, da so njihovi gojeni brancini celo boljši od povprečnega divjaka, ki morda plava v bolj umazani vodi in požre vso svinjarijo, ki priplava mimo.

Brancine pobirajo trikrat na teden. Vsako ribo označijo z datumom izlova in jo še isti dan dostavijo kupcu – lahko jo naročite tudi na dom – očiščene, neočiščene ali filirane.

Seveda smo preverili okus ribe – Irena je najprej pripravila karpačo – poezija.

Imajo tudi školjčišče – dagnje sem imel vedno rad. Za konec pa še dobri stari brancin na žaru.

Čista poezija. Škoda, da doma nimam roštilja.

 • Share/Bookmark
 
34 odgovorov na “Piranski brancin”
 1. Chemfusion - 17.08.2011 ob 18:35

  Vidim, da je tebi/vam povedala isto kot nam :)

  Tud sam sem bil spomladi na ogledu ribogojnice. In moram reči, da me je Irena kar dodobra prepričala o kvaliteti njihovih brancinov. Žal brez degustacije, karpačo bi z veseljem poizkusil.

  Kak teden nazaj pa sem v Leclercu videl Fondinega brancina, ki je sicer enkrat dražji od s kemikalijami futranih brancinov, a ob enem cenejši od divjakov. Sicer nisem prav nič naklonjen kupovanju rib na ribarnicah in v shopping centrih, a sem zaupal Fondinemu certifikatu in sem si enega omislil. Nisem bil razočaran, edino prepekel sem ga malo in je bil zato mogoče malo izušen.

  Škoda ker tudi mladic ne vzgajajo sami, je predrago, ker bi potem lahko brancin kandidiral za ZGO.

 2. Nino Ramma - 17.08.2011 ob 18:38
  Nino Ramma

  Nisem poznavalec, ampak tole bi pa enkrat probal, če se res splača. Cene si predstavljam, da so kar zanimive. :)

  Me pa zanima tudi, kako jim kaj gre tista internetna prodaja z naročilom in dostavo na dom. Mislim glede na to, da jim internetna stran ne dela. :lol:

 3. seamus - 17.08.2011 ob 18:41

  Tole ribo svetujem vsem, ki ribe jeste. Divjak ni nič boljši, kot je napisano, lahko celo slabši. Od kar sem poizkusil piranskega brancina ne kupujem drugih rib (OK, razen sardelc in na morju). Me sploh ne zanima. Doma na žar plošči je riba izvrstna.

  Ribo ponavadi kupim v Leclercu (v torek in petek dobite ribo od prejšnjega dne), kjer je kakšnih 20% cenejša.

 4. seamus - 17.08.2011 ob 18:43

  @NR – cena v Leclercu je ponavadi 12€, rahlo niha. Od Fonde na dom je 16€.

 5. Mašon - 17.08.2011 ob 18:50

  Hehe, vidim da gospa Irena vsem isto predavanje da skozi… ampak ja, je zanimivo. nam je tudi razložila, da brancinov ko jih 1x ujame ne spusti več v mrežo in da jih gre lahko zaradi tega kr precej stran ko ni zadostnega povpraševanja… ampak da ona ne bo imela poškodovanih rib v mreži.

  Sicer so pa res dobri in vredni svojega denarja. hudiča, rajš mam da gre ta denar ireni, pa čeprov v njen lasten žep kot pa enemu grku…

 6. Jurban - 17.08.2011 ob 19:22

  Drugič, morje je v tem delu Jadranskega zaliva izredno čisto. jadranski zaliv? to obstaja ali je to samo tiskarski škrat?

 7. Pepi - 17.08.2011 ob 19:29
  Pepi

  Čez ihanskega ga ni!

 8. Nino Ramma - 17.08.2011 ob 19:39
  Nino Ramma

  Verjetno je mislil napisat Tržaškega. Ampak to se zgodi, če pišeš hitreje kot misliš. :lol:

 9. kekec - 17.08.2011 ob 20:58

  Že na prvi sliki mi zgleda tako da bi kar v surovega ugriznil.

 10. Jure - 17.08.2011 ob 22:01

  Enkrat sem nekje bral kakšne probleme so imeli s certifikati oz. nalepkami o datumu izlova. V trgovini jih namreč dobiš mogoče dan ali dva stare in bojda so se ljudje na začetku kar zmrdovali, da starih rib pa že ne bodo kupovali :D

  Na to, da so Indonezijske, Kitajske, Avstralske, Južno Ameriške in podobne ribe stare 3 tedne pa niti ne pomislijo :)

 11. daft - 17.08.2011 ob 22:47

  Te PR objave so čisti dolgčas. Težko prebavljivo. Čeprav brancin. ;)

 12. chef - 17.08.2011 ob 22:57
  chef

  @Mašon: Point je v tem, da jih morajo pravilno izloviti – da v eni potezi dobijo ven točno toliko, kot imajo naročil. Problem je, kako zadeti točno, kaj vem, 250 kg. Kot si rekla, ko je enkrat brancin v mreži, se poškoduje.

  In zakaj bi bil problem, če gre denar v njen lasten žep? V čigavega naj bi pa šel? Saj ona dela. In zaposluje ljudi.

  @Jurban, Nino Ramma: Hihi, popravljam.

  @kekec: Saj smo ugriznili surovega!

  @Jure: Seveda, točno to. Manj kot 24 ur stara riba z značko o datumu je večji problem kot riba, o kateri ne veš nič. To je problem razgledanosti. Zato je dobro, da se napiše čim več o tem – ne zaradi Fonde, ampak zaradi ljudi.

  @daft: Kar se tebi zdi PR članek – to ni PR članek, ti pa lahko pošljem kakšnega in boš videl, kaj je težko neprebavljivo – je za marsikoga odlična informacija.

 13. laufar - 17.08.2011 ob 23:13

  Mau te je tud z dekoltejem prepričala…..

 14. mihapiha - 18.08.2011 ob 08:35

  a siol pa po novem deva brezplačne reklame na blogos naslovnico? aaaa prekriti marketing… ta tip kaj druga kot reklame itak ne spravi skupi. Od picerij do ribarnic. Pa še nategneš ga z lahkoto, eno ribo mu spečeš, mal vina pa mal mu nakladaš. No, se popravljam, nategneš ga sam, če je neplačano.

 15. Dajana - 18.08.2011 ob 08:52
  Dajana

  Ja. In Ireno Sireno umetno vlačijo med najbolj brane, takrat, ko ni več aktualna, sem videla. ;) Joj, tale Siol. :evil: A moramo biti tiho in hvaležni, saj imamo tukaj zastonj blog. :roll: Sicer pa se zdi, kot da je to privatni portal Chefa in Sirene. Gartnerja ni, ker Gartnerja ne marajo. ;) Najbolj klikani pa to. ;)

 16. Papir - 18.08.2011 ob 09:21

  Že dolgo kupujemo samo njihove brancine. Da so najboljša vrsta rib, ki nima veliko drobnih koščic, ki bodejo v jezik, je tako ali tako znano. Njihovi so pa res najboljši, splača se malo več plačati za dobro ribo. Odkar vem zanje, ostalih ne kupujem, ker mi je res nagnjusno gledati ribe iz Taa in nevemšekje, za katere vem, da so potrebovale teden ali več, da so prišle v ribarnico.

 17. Davor - 18.08.2011 ob 16:09

  “Sicer pa se zdi, kot da je to privatni portal Chefa in Sirene”

  kaj bi Slovenci brez te naše foušije a ?

  Sicer pa ni prav nič spornega če človek predstvalja slovensko kvaliteto in ostale interesne točke. Nasvete kjer se je po njegove mnenju dobro ostaviti.

 18. NatasaP - 18.08.2011 ob 17:02

  Saj mi je neumno replicirat, ampak vseeno bi povedala, da je Irenin blog edini, ki ga kliknem večkrat dnevno in mi je skoraj vsaka objava fajn, chef je pa en najbolj slikovitih in “človekuprijetnopišočih” blogerjev; opisi njegovih turističnih popotovanj so odlični, občasni izpadi nad tepci in “sempatja” polepšanje s Pippa blogi je pa tud super kombinacija. Dajana, tud s teboj sem se trudila nekaj časa, ampak enostavno nimaš tistega – sem šla zdaj še enkrat pogledat, en sam kocnjamr no, ne znaš pač… In izpostavljenost njunih blogov definitivno ni razlog za moj klik – jaz ju imam že lep čas na bližnjici in verjamem, da še marsikdo.

 19. Dajana - 18.08.2011 ob 17:23
  Dajana
  1. Pajade Davor, kaj bi brez foušije. Mene samo zanima, če je Siol privatni portal Chefa in Sirene. ;)

  2. NatasaP: In kaj naj zdaj jaz naredim, če ti mene ne bereš? :roll: Naj se razjočem? A sem kje rekla, da me MORAŠ brati? Jaz tudi ne prenašam gojzarske muzike, ki jo posluša moja mama. Pa njej dovolim, da to posluša. Pač… ne poslušam muzike, ki mi ni všeč. PAČ NE BEREM BLOGOV, KI MI NISO VŠEČ!!!!

  A veš ti dete drago, ki moraš nujno skočiti v bran te tvoje blazno dobre blogerice, ki jo umetno dajejo na prvo stran, da je na Siolu 10.000 blogerjev. Deset tisoč! Ne, nista samo Irena Sirena in Chef. Ju pa dajejo naprej. Samo tadva.

  Ja, dajmo zdaj že spet… pa foušija…

  Pa kaj imam jaz od tega, da pišem blog??????? Saj to delam že pet let zastonj! ;) Saj sem pisala že na svojih treh strežnikih. Na treh! Edina stvar, ki je na Siolu je, da je tukaj zastonj in da me tukaj niti enkrat – niti enkrat niso dali na naslovnico, pa sem tu že od januarja 2011.

  In prej sem imela na svojem strežniku dajana.si po 6000 klikov. Ne vsak dan. Ko je bilo najboljše. Drugače… povprečno po 4000 na dan.

  Ja, NatašaP me ne bere, ja Davor misli, da sem chefu fouš, ja, Sirena me je vrgla iz komentarjev, ja Peter Gavez – urednik na Siolu me ne prenaša, ja Vlatka me ne mara, ja… NoMercy me ne mara. Pa še kdo. ;)

  In? A sem kje rekla, da me moraš marat? A morajo zaradi tega Sireno umetno vleči na prvo stran, pa je popolnoma VSEENO, kaj napiše. :roll: Vedno je na prvi strani. Da ne govorim o tem, kako s tem poneumljajo ljudi, za katere je zelo pomembno, kakšno obleko je imela katera babnica kje.

  Mir z vami, Slovenčki. Ste pač obsojeni na hlapce. ;)

  Vam bi vladala Katarina Kresal tudi, če bi bilo javno dokumentirano s strani ameriške in ruske vlade, da je bila zraven pri bulmastifih. Vam bo vladal Borut Pahor do leta 2035. In še dlje. Boljšega si pač ne zaslužite. Ste enostavno zadovoljni z vsem. Vsak pa, ki kaj piskne, je seveda fouš in nima pojma.

 20. seamus - 18.08.2011 ob 17:52

  hahaha. Ne morš verjet in pol gre en tak neprabavljiv komentator v štacuno in kupi pujsa na antibiotikih za 2,99€/kg.

 21. chef - 18.08.2011 ob 22:16
  chef

  Vse, kar sem hotel sporočit je, da Fonda goji dobre brancine :)

 22. M. - 18.08.2011 ob 22:30

  Meni so pa takile chefovi zapisi tolk kul, res. Korektno, stvarno, prijetno naivno, skratka nepretenciozno luštno. Mene taki zapisi res v dobro voljo spravijo ;-) ; in me spomnijo, da je informacijska sporočilnost nekega zapisa v bistvo največja takrat, kadar je njegov emocionalni naboj blizu ničli.

  Paranoične komentatorje pa preskočim; ljudje dragi, nekateri imate pa resne probleme sami s sabo in lastne frustracije zdravite na napačnem mestu. Mislim – na napačnem mestu za lastno ozdravitev.

 23. aljo - 19.08.2011 ob 07:16

  Zato ker takele trosiš (ne pišeš), te ne prebavljam. In še marsikdo drug ne. Kultura pisanja ti manjka. Kultura.

 24. aljo - 19.08.2011 ob 07:20

  Ups, Danaji sem namenil tale zgornji komentar.

 25. vesna - 19.08.2011 ob 07:38

  jaz imam izredno rada morske ribe, edino brancina ne jem, ker ima preveč koščic…škarpena, zobatec in kovač zmagajo :)

 26. maja - 19.08.2011 ob 10:51
  maja

  Tale post me je spomnila na predavanje Dana Barberja na TEDu o ribolovu in “revolucionarni” trajnostni ribogojnici v Španiji: http://bit.ly/qLcNYF. (Btw., predlagam tudi ogled predavanja o foie gras – če nič drugega, je zabavno :) )

 27. Davor - 19.08.2011 ob 11:48

  “Pa kaj imam jaz od tega, da pišem blog???????”

  tko, na prvi pogled pranje umazanega perila v javnosti ?

  o hlapcih in poneumljanju pa res ni potrebno nadaljnih komentarjev, blogar je dober zaradi vsebine in ne zaradi pljuvanja po drugih. Res nisem zasledil na tvojem blogu nekaj kaj bi bilo tako akademsko in kulturno na višjem nivoju

  Nemara pa nam je chef preko telepatije sporočil da naj beremo njegov blog ?

 28. Kokoška - 19.08.2011 ob 13:40

  Danes sem za pokušino kupila 2 v Šparu v City parku – cena 17,98/kg – dragoooo. Ampak odlično. Riba je bila tako dobra, da si jo bomo še večkrat privoščili.

  @Vesna – nisem poznavalec rib, vendar je imel brancin manj kosti in lažje sem kosti odstranila kot pri postrvi. Toplo priporočam!

 29. Vizo - 19.08.2011 ob 16:15

  Chefe, če bi rad imel na balkonu roštilj ti podarim skoraj nerabljenega na kolesih. Lahko pa eno popoldne zalaufava mešalec, pa sezidava kamin :)

 30. Jurij - 19.08.2011 ob 19:38
 31. Nick - 20.08.2011 ob 08:52

  Dajana, ti si pa že pod mejo zdravega razuma. Da si ne boš kaj naredila.

 32. Dusank - 21.08.2011 ob 09:01

  30: @Jurij, vrhunsko !

 33. chef - 21.08.2011 ob 09:53
  chef

  @Jurij ve kaj dela.

 34. bookfairy - 26.08.2011 ob 18:38

  Dajana, shut up.

  Se buniš “saj vas ne silim da me morate brati”. Ja pa me, s svojim komentarjem – oz. že nevemkolikič ponovljeninimi litanijami – na tujem blogu.

  Napišeš mirno cel “uboga jaz” spis, šimfaš druge -kaj če bi poslušala sebe in ne komentirala blogov ki ti zelo očitno ne odgovarjajo?

  Sori Chef da ti smetim blog, ampak tole me je pa razkurlo, pa te načeloma nimam v nobenih oblakih, sam…

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.