Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Na barikade!

Komentiraj

Objavil/a chef 5.08.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Aktualno, Natezalnica, miks

Razen Nataše Pirc Musar, imajo največjo moč v tej državi očitno tovornjakarji. Informacijska pooblaščenka ima možgane, tovornjakarji pa mišice. V Sloveniji praktično ni organa, kateremu nek drug organ, ali vsaj novinarji, ne bi gledal pod prste1, razen seveda urada informacijske pooblaščenke. Nihče ji nič ne more, ampak ona enostavno nekaj odloči – seveda v skladu z zakonodajo. Drugače je s tovornjakarji – nihče se jim nič ne upa, čeprav ravnajo v nasprotju z zakonodajo.

Tovornjakarji mislijo, da so zaradi njihovega menda nujno potrebnega dela kralji na cesti – videl sem jih že kar nekaj, ki so svoje tovornjake opremili z nalepkami “king of the road”. Tovornjakarje večina slovenskih voznikov težko prebavlja, predvsem zato, ker jih motijo na prehitevalnem pasu avtoceste. Res so moteči, se strinjam, ampak jaz imam dosti več težav z avtomobilisti na levi špuri. Skratka, tovornjakarji se vsaj takoj odmaknejo na desno, je pa res, da so nekateri neverjetno nesramni – so pač s svojimi štiridesetimi tonami cestni kralji.

Očitno pa mislijo, da si lahko karkoli privoščijo kjerkoli. Kaj je pa problem nekaj tovornjakov parkirat na cesto in izsiljevat zaradi tega ali ónega? Zanimivo je, da se zaradi tega potem trese cela Slovenija. Avtoprevozniki kar naprej sitnarijo s takšnimi ali drugačnimi zaporami in vlada vedno ubogljivo popusti še tako bizarnim zahtevam. Danes moraš vsake demonstracije prijavit in mislim, da čisto vsako združevanje tudi v demokratični državi ni dovoljeno in če ni prepovedano oviranje prometa, je to navadna neumnost, ki jo je treba čimprej popravit.

Jasno, omejitev tovornega prometa skozi predor Karavanke je enostranska poteza avstrijskega prometnega ministrstva. Ukrep očitno ima podlago, izhajajočo iz nekih predpisov, ki so verjetno prava antireklama za prijazno birokracijo. Nek standard ni zadovoljiv, kar vlada neke hribovske države popravi, ne z izboljševanjem varnosti, ampak iz danes na jutri zaprejo eno glavnih evropskih prometnih žil. Temu na Balkanu rečemo zajebavanje. Najprej so dobrih deset let nazaj – podobno kot pred časom balkanska Slovenija – zajebavali z uvedbo izključno letnih vinjet, a so morali potem, mislim, da na pritisk Nemčije, uvesti tudi vinjete za krajša obdobja. Zdaj zajebavajo na drugačen način, se pa bojim, da slovenska vlada ni enako sposobna kot nemška.

Ob predpostavki, da je naš prometni minister popolnoma nesposoben, je seveda precej normalno, da je tovornjakarjem dvignilo pokrovko. Ne vem, kaj je bolj neverjetno – da je minister za omejitev izvedel šele na dan zapore, ali da sploh ni ukrepal. Šele, ko so glas povzdignili tovornjakarji, je minister Vlačič zahteval pojasnila. Nadaljevanje zgodbe poteka v pristni birokratski maniri, kolikor mogoče počasi in s slovenske strani tudi kolikor mogoče servilno. Ko to pisanje zaključujem (petek ob 16.30) še vedno ni jasno, ali bomo jutri potovali skozi Karavanke ali se bomo jajcali čez Korensko sedlo, policija pa kot ukrep proti barikadam obljublja žerjave.

Tovornjakarji seveda imajo svoj prav …

Ampak …

… to, kar se gre Klobasa (pred njim je tečnaril Pintar) s svojo falango 40-toncev, je navaden primitivizem. Koliko denarja in časa izgubijo avtoprevozniki, je njihov in ne problem vseh drugih voznikov, ki bi utegnili zaradi njihovega zajebavanja izgubljat čas v kolonah. Nemec se iz Stuttgarta pelje na Hrvaško na dopust, že tako preklinja tunelnine in cestnine, potem pa sredi hribov faše še nedovoljen protest balkanskih tovornjakarjev, za katerega naši birokrati izjavijo samo: “Nikakor ne odobravamo groženj z omejevanjem uporabe javne prometne infrastrukture za doseganje drugih ciljev. Zato pozivamo avtoprevoznike, da v času do razrešitve nastale situacije uporabljajo alternativne poti.”

Po zadnjih informacijah naj bi avstrijska vlada avtoprevoznikom povrnila tunelnino, ampak tudi zdaj avtoprevozniki niso zadovoljni, kot da ne razumejo višje sile. Upam, da bo policija res ukrepala z žerjavi in upam, da na stroške tovornjakarev, ki naj tudi kazensko odgovarjajo in plačajo globe – kot pravne osebe, seveda. Kaj se pa grejo, a so sami na cesti?

Menda bi brez tovornjakarjev naša družba kar propadla. Deloma je sicer res, da bi brez dostave potrošniki tenko piskali, definitivno pa tovornjakarski poklic ni najbolj nezamenljiv na svetu. Kar se mene tiče, naj kar čemijo v zaporah, zaradi mene naj denar zaradi izpada dohodka izgubljajo tudi po več dni. Se bomo vozili po obvozih. Sicer bi se razburjali in izgubljali čas, ampak tem ljudem je treba enkrat dopovedat, da so lahko še srečni, ker je Slovenija zaostala država, kjer oblastniki nakladajo o ekologiji, po drugi strani pa raje ne investirajo v železnice in služijo denar s pobiranjem cestnin za tranzit.

 1. Koliko so organi nadzora učinkoviti, je druga stvar.[]
 • Share/Bookmark
 
65 odgovorov na “Na barikade!”
 1. NoMercy - 5.08.2011 ob 19:51
  NoMercy

  tovornakarji so idijoti, kar imajo drugi z IQ več kot ledišče v glavi imajo oni v riti in vampu :( Skratka, to so vrsta, ki so za iztrebiti :) Upam, da bo drugi val recesije to počistil :D Pa še na tire jih je za dati. Madona ceste še odplačane niso, pa so že zjebane :(

 2. rolanje - 5.08.2011 ob 20:20

  Nergač, twitter: ” Rad bi bil koperski žerjavist” In kakšna je po tvoje razlika med bureki v Kopru in klobasami pri Trojanah?

 3. rolanje - 5.08.2011 ob 20:23

  Pa ne pozabimo še neizplačanih klobas pri gradnji cerkve sv. Tita v Stožicah? Hvala za odgovor.

 4. sennheiser - 5.08.2011 ob 20:51

  Am ok vse uredu. Ampak a se sploh zavedaš da tovornjakarji od tega živijo? Lahko je na lastno rit gledat ja. A oni naj pa zart tega bodo ob normalno plačo? Sam zato ker ne bo mogu do roka robo prpelat. Pa še to, mene kot voznika osebnega avtomobila tovornjaki nikjer ne motijo. Tudi tiste glupe zapore ob nedeljah k jih imajo…. mislm nepotrebne. Med letom, ko ni praznikov/počitnic so ob nedeljah avtoceste prazne. A vozit pa ne sme… zakaj že? Zato k nima koga ovirat? Dej mal razmišli izvn škatle. Pa se postav v tako situacijo kjer bi ti biu ob večino denarja… ampak ne zaradi svoje kride!

 5. Pepi - 5.08.2011 ob 20:56
  Pepi

  Jp… Pa Convoy od Paula Brandta do konca naglas, pa akcija. :D Sm si pa tud js enkrat nek ubodu “King of the road” majco, ampak jebela, ko se furam z biciklom, si je ne upam oblečt. Oziroma, če si že jo, se zmeri, ko se kak kamion mim pelje, obrnem stran, da se napisa ne vid. Sicer ne rečem, da moj bicikl ni dobr obtežen, ampak, da bi zdržal proti 40 tonam? Težka.

 6. chef - 5.08.2011 ob 21:46
  chef

  @rolanje: Kaj si pa ti skadil?

  @sennheiser: In kaj bodo rešili z zaporo? Če so frajerji, naj grejo zgago delat v Avstrijo, ker so sosedje zajebali situacijo. Ampak tja si pa ne upajo, ker bi jih hitro naučili kozjih molitvic.

  Mimogrede, jaz sem že nekajkrat delal dolge obvoze, pa mi niti na misel ni prišlo, da bi postavljal zapore – čeprav sem porabil več nafte.

 7. pitija - 5.08.2011 ob 22:58

  chef, si kar dobro brcnil v temo, ker res ne poznaš razmer, pa še vsi drugi, razen sennhaiserja.Postavi se v vlogo voznika tovornjaka, to mu je delo, cel teden in še več se prevaža po Evropi in pride do Karavank, kjer bo počival, čeprav ima še možnost vožnje naprej, od 22 ure v petek, sobota je popoldan zapora, nedelja prav tako, on pa bo na platoju pred tunelom,pri sedanji vročini čakal, da bo lahko šla šlampasta in vozno v večini primerov nesposobna, gospoda čez vikend na dopust v miru, brez ovir.Anglija nima zapor in ni težav, tile Avstrijci,pa namesto, da bi zapirali po etapah pa se norčujejo iz nas nesposobnih pogajalcev. Vlačič bi moral v tem primeru takoj odstopiti.Prednost ima gospodarstvo ne pa dopusti.Zato pa smo tam, kot smo.

 8. NoMercy - 5.08.2011 ob 23:32
  NoMercy

  tovornakarja po turško na kol :D delajo več škode vsem ostalim kot ap dobijo “plače”. Itak je pa v SLO 85% voznikov tovornjakov, ki vozijo SLO registrirane tovornjake tujcev (bivša Yuga, Ro, BG .. — glej Proj d.o.o.) – ostali so pa itak napota, škoda na cestišču … skratka od njih ni ne prispevkov ne DDV – še kurbe od njih nimajo nič!!

 9. Homer - 5.08.2011 ob 23:48

  V tej prelestni deželi je nažalost vse manj logičnega razmišljanja, tako pri delavcih kot pri izobraženem kadru…da ne govorim o vladi in ministrih. Vse pereče zadeve se da enostavno rešiti, vendar če bo vsak misli, da je najbolj pameten in da ne bo prisluhnil in premlel idejo sogovornika…ja…potem pa je točno tako kot je. In da bo še slabše…so taki nekateri na vodstvenih položajih.

  No…kar se tiče barikad…VSI bi morali stopiti pred tunel, pa ne zaradi kamionarjev, vendar zaradi načina obnašanja sosednje države, da brez uskladitve postavi pravila. Vendar ne smemo pozabiti, da smo tudi mi uvedli na začetku – totalno nepremišljeno in nelogično – letne vinjete…

  lp

 10. igo - 6.08.2011 ob 00:02

  Se strnjam s @pitija. Šefe, ali hočeš prazne police?

  Avstrijci so se dogovarjali z DARSovci (besedi z enakim pomenom sta še: MARSovci in darsOVCE) in nadvse “pametno” “ugotovili”, da tovornjaki predstavljajo nevarnost. Narekovaji so zato, ker so Avstrijci naše birokretene prav lepo odpeljali na malo potrebo. 150km obvoza … a ste zmešani, da niste na strani tovornjakarjev ???

  Avstrijci hočejo popolno zaporo. Kompromis, ki bi ga moral ponuditi DARS bi bil: Tovornjake spraviti na ploščad pred predorom, pobrati tunelnino, nato pa jih vsako polno uro vse naenkrat iz obeh strani spustiti v predor. S tem bi bil najdaljša možna zamuda trajala eno uro. Kolona tovornjakov je bistveno varnejša od mešanega prometa.

  Če Avstrijci tega kompromisa ne bi sprejeli, bi moral biti DARS prvi, ki bi zaprl predor! Tako pa so bili ravno oni prvi, ki so tovornjakarje pustili na cedilu. Z ministrom vred. Vlačič je nocoj pri odmevih take traparije govoril (kar na evropsko sodišče bi šel in zapravil par mesecev časa), da naj takoj odstopi!!! Problemi so sedaj in v tem trenutku, on bi pa to lepo počasi reševal z nekimi pravnimi traparijami. Očitno sploh nima stika z realnostjo. LP, Igor

 11. stoojan - 6.08.2011 ob 00:54

  Aloooooooooo! ne ti men tako grdo govort o tovornjakarih.Prvo se prepričaj,nato govori.Nismo vsi isti.Tudi sam sem tovornjakar,vendar sem čez vikende doma,tko da mi ni treba ob tej zapori čez Karavanke.Drugače pa itak,da grem.Jih pa totalno razumem.Tko DA?Samo vi mi povejte,kera fora je to zdej,da bodo kar avstrijci v Petek ob 22.00 zaprli tunel za tovorna vozila nad 7,5 ton.WTF? Stojan iz Krškega

 12. primoz - 6.08.2011 ob 01:16

  No, ps ds vidimo a so sprovocirani tovornjakarji sposobni napisat več komentarjev od sprovociranih kadilcev. Sicer pa, imaš prav. Čedalje večkrat.

 13. Jaka - 6.08.2011 ob 01:23

  @pitija, a s tem, ko bodo pa tovornjakarji stavli v zapori, pa ne bodo delali izgube? Zagotovo bi imeli manjšo izgubo, če bi šli po obvozni poti, kot pa da delajo zaporo in s tem še ovirajo ostali promet, za kar pa je predpisana globa. Pa še to na slovenski strani oz. slovenski infrastrukturi, ki je najmanj kriva da je do tega prišlo. Še več, Slovenija je vsaj izpogajala, prepustnost tovornjakov s hitro pokvarljivim in nevarnim blagom ter povračilo cestnin. Na avstrijski strani postavte zaporo, ampak za to, kot je že chef povedal, pa nimate jajc.

  Sicer pa če bi bili pametni, zraven cestnega tunela poteka tudi železniški tunel, pa naložite tovornjake na vlak pa si s tem prišparate stroške, čas in še živce ostalih uporabnikov. Pa še okolju boste bolj prijazni ;)

 14. sennheiser - 6.08.2011 ob 01:59

  @chef

  Nisem tovornjakar, ampak mislm da jst z osebnim avtom/kombijem ali kakršno koli drugo prevozno sredstvo, ki se ga vozi z b kategorijo lažje naredim en dalši krog. Ti v avtu če veš da treba en dalš krog it, pa se ti mudi… enostavno greš 1 uro al pa 2 prej. Tovornjakarje pa omejuje zakon. Ma točno določeno koliko časa lahko vozi, na koliko časa pavza itd. Pa zaplomberano ma na 90km/h. A če ma robo, ki se lahko hitro pokvari mu je čas zelo pomemben. Tovornjak ne gre več kot 90. A kdo potem “naj**e”? Ja če maš normalnga delodajalca ne bo nč bo že zavarovalnca… sam maš pa zihr tut kakšnga ki zna zadevo zakomplicerat in trgat od plače. Pol bi mal drgač mislu. Sam naj zaprejo. Najbol bi blo da obe strani, naše pi*** nesposobne in nefer sosedje. Po se naj pa politika zajebava. K voda v grlo teče se bo use dal zment. Pa če si kj gledu novice… am na tovornjak je ta obvoz cca 100€ dražji. A en sredne velik avtoprevoznik ma pa po 30-40 kamjonov. Pa recimo gre to 100% 2x na tedn mim. Če pa ma kak recimo samo tle pod lj-salsburg pol pa še več. Zdj al so avstrici pametni ratal pa da ne cuzajo lastne državljane da to pade na tujce…. al pa čist sam da en drucga zajebavajo. Da bom jst zarad drucga ob izpad dohodka… pa sj nism zmešan. Če pa za 10-20€ več nafte pokurš 2x na let zarat obvoza nimaš pa kj pizdit. Kr nisi niti prbližn v takm položaju kot so vozniki tovornjakov.

 15. rolanje po siolu - 6.08.2011 ob 02:05
  1. “Am ok vse uredu. Ampak a se sploh zavedaš da tovornjakarji od tega živijo? Lahko je na lastno rit gledat ja. A oni naj pa zart tega bodo ob normalno plačo? Sam zato ker ne bo mogu do roka robo prpelat.” 2.”No…kar se tiče barikad…VSI bi morali stopiti pred tunel, pa ne zaradi kamionarjev, vendar zaradi načina obnašanja sosednje države, da brez uskladitve postavi pravila.” V svojem twitu jasno izražaš solidarnost do neizplačanih žerjavistov v Kopru (čeb jest bil oni, bi vse na gobec in podobna kokodakanja), medtem ko v odnosu do tovornjakarjev; ki bodejo takisto, s tem nenadnim enostranskim ukrepom sprejetim med sezono ( šalabajzeraj ) trpeli izgubo; pa bentiš, ker svojga kužija in bejbe ne boš mogel peljati na Vrbsko jezero na kopanje, radi gneče (karikiram). Zapora Trojan nas dosedaj ni stala nič, zapora luke pa že miljon evrov oz. več. Ko temu pridamo še tvojo zafrustriranost napram tovornjakarjem, ker te je pač nek kurac najbrž enkrat ali večkrat kobajagi izsilil, in prehiteval pol ure po levem pasu, in ti revež, si moral svojo krntijo upočasnit – no more livin in the fast lane, knede – dobimo to pljuvaško skropucalo od bloga, ki je identičen temu zapisu: http://iztokgartner.blog.siol.net/2011/03/29/jebeni-tovornjaki/ Great minds think alike! Če ti še kej ni jasno lahko prašaš. Aja, pod mojim balkonom ne kadijo trave. p.s. namesto, da se smejiš volilcem jajčeglavca, se raje zamisli nad nesposobnostjo s tvoje strani izvoljene Urške Čepin, zaresove blondinke in pasjejebe LDS. Normalni in pametni državljani, so se jim že nehali smejati…
 16. Peterc - 6.08.2011 ob 03:04

  Pa kaj zdaj ne zna nihce vec razmisljati z lastno glavo?!? Kar je hotel Chef povedat je, da ce se tovornjakarjem godi krivica (s cimer se vsi strinjamo), zato ne rabimo odgovarjat vsi ostali. Naj najdejo nacin protestiranja, ki ne prizadanega nobenega razen tistega, ki je za nastanek problema odgovoren. Kot da ti zena ne da, pa gres postrelit sosedove krave (katerih mleko drugace pije), tako se obnasajo ti “kralji cest”. V biznisu je pac tako, da nikoli nic ne tece gladko. Podjetnik mora biti prilagodljiv, se posebej, ce na situacijo nima vpliva. Ne ravno direktno povezano, ampak se vseeno zelo pomembno – eden velik razlog, zaradi cesar bo Slovenija pokleknila, so ravno sindikati.

 17. prlek - 6.08.2011 ob 07:34

  Mislim, da je izsiljevanj v naši državi preveč. Zakonodaja je za to, da se jo spoštuje. Za zakonodajo v Sloveniji so odgovorni naši politiku in ves aparat, ki jo nadzira, za zakonodajo in njine spoštovanje v Austriji pa astrijski politiki in njihov aparat. Sploh ne nasprotujem austrijski uredbi. Na eni strani nam tovornjakarji uničujeo ceste,zastruplajo okolje, ogrevajo ozračje, na drugi strani pa imamo izgube na železnivah, nezaseden želežniški transport. Že dalj časa skušamo reševati železnice in to neuspešno. Kaj če bi se končno odločili in večino tranzitnega tovora spravili na železnice. Rešili bi kar nekaj težav. Preprečili bi uničevanje cest, zagotovili večji dohodek železnicam in s tem sredstva za njihovo posodobitev, zmanjšali vpliv prometa na okolje, normalizirali promet na cestah in še bi lahko našteval. Država bi morala tovarnjakarje s cestninami obremenjevati po ključu prevoženi kilometer in odpeljana teža. Če osebni avtomobil tehta s potnika med 1500 in 2500 kg, naj tovornjakar za prevoz plača cestnino povečano s faktorjem teže tovora in vozila. Čebo cena prevoza s tovornjakom dovolj velika in cena zeležniškega prevoza primerno nižja, se bo marsikateri naročnik prevoza raje odločil za železniški prevoz.

 18. losko - 6.08.2011 ob 07:52

  Vsi, ki kritizirate sedanjo zaporo predora Karavanke se spomnite, kako nam avstrijka vlada vedno samo nekaj nagaja in nam vsiljuje svoje pečke nagnitega sadja.

 19. nevenka - 6.08.2011 ob 07:57
  nevenka

  Mislim, da gre za več problemov hkrati, ki pa jih države ne znajo rešiti na ustrezen način… Če je določena vrsta prometa preobremenilna za cestni sistem, je pač treba promet preusmeriti – verjetno na železnico? In zadeve nekako pokombinirati. V zadovoljstvo vseh? Železnice bi lahko bile z ustreznimi ponudbami storitev tudi bolj donosne, ne pa da jih ves čas rešujemo iz proračuna…ampak take stvari zahtevajo načrtni in strokovni pristop, državni in mednarodni… Skratka delati je treba…imeti vizijo in strategijo…Ko ljudje začnejo kazati mišice, je nekdo že dolgo časa v hudem pomanjkanju pameti…

 20. nevenka - 6.08.2011 ob 07:58
  nevenka

  No, e..saj je prlek tudi to omenil…

 21. sennheiser - 6.08.2011 ob 08:18

  Je že res to. Sam tle spet ne gledate nič na poklicne voznike. Potem nebi več nikjer potrebovali voznike na dolge fure. Se pravi je toliko in toliko ljudi brez službe. Kako boš rešil to?

 22. bojan - 6.08.2011 ob 08:58

  Se strinjam s prvim komentarjem.Tovornjakarje je treba iztrebit in z njimi počistit!!!

 23. katarina - 6.08.2011 ob 09:13

  Bravo Bojan !To bi bila dobra poteza – potem boš tudi ti moral premakniti rit in začeti gojiti svinjo v kopalnici ali pa solato v teglih od rož ,da ne boš crknil od lakote.Ko bodo trgovine prazne boš molil ,da bi lahko kaj kupil – a misliš ,da se blago dostavlja z bicikli?Butec si pravi !

 24. nevenka - 6.08.2011 ob 09:20
  nevenka

  Tovronjakarjev bi rabili toliko, kolikor bi jih rabili, tako trg funkcionira, ljudje bi morali najti drugo delo in si pridobiti druga znanja, taka, ki jih družba potrebuje…spremembe se itak ne dogajajo čez noč, naše železnice so zelo dotrajane in pojma nimam kam izginja ves denar… najprej železnice, potem ostalo… Ko pri nas govorimo o prestrukturiranju gospodarstva, večina ne ve kaj to pomeni. Večina je mislila, da je to samo sprememba lastništva kapitala…in zato je šel naš kapital v maloro, tuj pa priti noče. Ven sekajo pa take zadeve, škandali vseh vrst, upiranje posameznih skupin ljudi, ki ne morejo uresničevati svojih življenjskih ciljev, ko jim je politika in slab management uničila eksistenco. Meni so mišične reakcije razumljiva posledica, saj tovornajakar ne more biti pameten, če je pa res v stiski. Sam se bo zase zavzemal, kdo drug pa se bo? Narobe je, da do tega pride. In vedno so napačna enostranska odločanja, ki ne upoštevajo niti primarnih posledic, sekundarnih se pa tako ali tako redkokdo zaveda…zato pa Slovenija še ima slabo oblast. Sicer bi vsi Slovenci kazali mišice in naredili red.

 25. chef - 6.08.2011 ob 09:31
  chef

  @sennheiser: Torej naj vzdržujemo prometno obemenjujoči, dražji in manj ekološki tovorni promet samo zato, da bodo ljudje imeli službe? Pa kje ti živiš, v letu 1978? Sicer pa tovornjakar ne bi izgubil službe, ampak bi samo manj vozil in medtem na vlaku reševal križanke.

  @Peterc je po mojem tukaj edini normalen komentator, ki razume, kaj sem napisal in ki razmišlja s svojo glavo. Če morajo tovornjakarji delat obvoze, naj to zaračunajo naročnikom. Niso edini, ki jih država zajebava, so pa edini, ki si upajo kršit zakon, kar je med bebci, kakršni smo, tudi čisto normalno. Celo gospodarstvo se prilagaja razmeram poslovnega okolja, samo tovornjakarji imajo vedno protekcijo, ker se jih nesposobni prometni ministri bojijo in jim kar naprej popuščajo.

  Komentatorji mi zadnje čase vsak dan dokazujete, da živim med butci. Pa da smo si na jasnem – butci so tako tisti, ki imajo tovornjakarsko izobrazbo kot tisti, ki so postali pravniki in ministri. Da take idiote zajebavajo vsi sosedi, od Hrvatov do Italijanov in Avstrijcev, se mi zdi popolnoma normalna stvar.

 26. nevenka - 6.08.2011 ob 09:46
  nevenka

  Obvoze? Tovornjakarjev nikjer ne marajo. manj prometni kraji bi takoj cesto zaprli…s tem pa ni rešeno prav nič. In na ta problem res nima smisla gledati samo skozi dogodek zaradi predora. zadeva je pereča že dolgo. To je samo vrh ledene gore.

 27. chef - 6.08.2011 ob 09:53
  chef

  @nevenka: Govorimo o obvozu čez Šentilj ali čez Fernetiče, torej ves čas po avtocesti. To je tudi osnovni problem, ker je obvoz blazno dolg in posledično stroški visoki.

  Čez Slovenijo gre ves promet samo zato, ker so cestnine za tovornjake med najnižjimi v Evropi. To pride vladi seveda zelo prav, čeprav je osnovni krivec za nizke cene cestnin naš tovornjakarski lobi, ki jih je izsilil – heh, kako drugače kot z izsiljevanjem?

 28. Rado - 6.08.2011 ob 09:59

  Problem, sega v področje obstoja človeške civilizacije. Terja sistemsko ukrepanje. A, da tovornjakarji v svoje proteste vpletejo še nevpletene je pa “tumač”. Torej, policija in žerjavi: Na delo prosim!

 29. stoojan - 6.08.2011 ob 10:03

  Chef,v Sloveniji sploh ni poceni cestnina za tovornjake,tko da,….Za vzhod je pa itak ena izmed glavnih tranzitnih “žil” na zahod avtocesta Lendava-Fernetiči,tko da.Jbg. Nekje na you tubu je en članek od nekega nemškega inštituta,ki prikazuje kaj bi se zgodilo če ne bi vozili tovornjaki en teden.Popoln kaos,trgovine bi se izpraznile,… me gledat da tovornjaki vozijo samo industrijsko blago. Stojan iz Krškega

 30. stoojan - 6.08.2011 ob 10:04

  VOTE FOR TRUCKERS!

 31. Miran - 6.08.2011 ob 10:20

  Res zanimivi komentariji: od “pobit” tovornjakarje do oni so “carji na cesti”. Razpravlja pa se o posledici Avstrijskega ukrepa, ti pa nas, seveda, kot že tolikokrat vozijo žejne in lačne (a srečne) preko Alp. Če bi bila to južna meja, bi nas pa vozili preko Kolpe, a še vedno bi bil srečni, saj gremo tja na dopust… Pal stanje duha slovenskega uma. Vzrok za avstrijsko dejanje pa je pravzaprav slabo vzdrževanje Karavanškega predora, pomanjkanje infrastrukture, prezračevanja, osvetlitve in že lansko leto, ko je neka EU komisija pregledovala evropske tunele, so Karavanke dobile porazno slabo oceno. In potem so se sestale mešane komisije, polne pametnih uradnikov, vse skupaj dale na papir in sedaj se prične ustvarjati razlika. Avstrijski birokrat je vestno vse skupaj podpisal, opremil z žigi, vstavil v mapo birokratske barve in poslal na minostrstvo. Slovenski birokrat pa je vso stvar (tudi vestno, saj zato ga plačujemo) pospravil v predal in pozabil nanj. Neka druga komisija se je sicer šla nek “javni razpis” za dodatno opremo za predor, a ker vemo, kako je pri nas s temi “javnimi” razpisi, je cela stvar padla v vodo, znana in cenjena (ter okolju prijazna) vodilna gospa iz DARSa pa je nato spet pozabila ponoviti razpis. Medtem je avstrijski dopis v mapi birokratske barve prispel do njihove ministrice in od tu naprej imamo zgodbo o zapori Karavank in puntarskem uporu tovornjakarjev. Naš dopis o izboljšanju razmer v tunelu pa še vedno gnije nekje na dnu omare nekega slovenskega birokrata. Kar ni prvič, kar spomnimo se tudi problema z zaprtjem smetišč, tu smo leta v naprej vedeli kaj moramo storiti, vendar neki birokrati na Ministrstvu za okolje in prostor niso naredili nič. Tudi mape niso odprli. To pravzaprav da veliko misliti o aparatu in uradnikih naše državice, predvsem pa o njihovem delu. Pa še enkrat, zapora tovornjakarjev JE problem, a vzrok je dotrajan in nevzdrževan Karavanški predor.

 32. stoojan - 6.08.2011 ob 10:35
 33. Rafael - 6.08.2011 ob 10:38

  HA, HA, HA,…Avstrijka je dala Sloveniji dva bonbona in se s Vlačičem rit obrisala….ha, ha, ha….

 34. lego - 6.08.2011 ob 10:43

  gre večinoma za slo. tovornjake,ki bi delali gužvo na štajerki še več časa kot na gorenjki samo zato,da se jodlarji hitro prepeljejo na hrvaško morje.

 35. Rafael - 6.08.2011 ob 11:11

  Stoojan ni fer, da si prekinil tako plodno debato. Nekateri res zelo osko vidijo – razmišljajo.

 36. David - 6.08.2011 ob 11:54

  Zanimiv posnetek.

  In lepo se vidi vožnja po AC s tremi pasovi. Na voznem tovornjak, na srednjem osebni in tupatam kak tovornjak, ki prehiteva, levi pa klasični prehitevalni. V lepi naši bi bil isti kurac, kot sedaj – po srednjem bi se cijazili s 100 na uro, po levem pa kampirali s 130 :)

 37. Klaus H. - 6.08.2011 ob 11:59

  Če bi se Jodlarjem zdelo vredno rešiti problem s tunelom, bi lahko to naredili po istem principu kot so Švicarji pri tunelu St. Gotthard.

  Ogromno berem po forumih in blogih kako spraviti tovornjake na vlake. Vseznalci omenjajo hitrost, varnost itd. A hkrati pozabljajo, da Slovenijo prej prevoziš po cesti kot po železnici. Skratka ta projekt je treba širše postaviti, tudi s pomočjo sosednjih držav.

  Nergač, odličen blog!

 38. chef - 6.08.2011 ob 13:18
  chef

  @stoojan: in kaj bi bilo, če bi nehali delat zdravniki? Poštarji? Gasilci? Koprski žerjavisti? Bančniki? Ne se hecat, no. Vsa čast tovornjakarjem, težek in odgovoren poklic imate, ampak niste nič posebnega.

  @Miran: Točno tako. Naša vlada in vsa njena birokracija je pač nesposobna in to se vidi šele pri praktičnih problemih. Lukšič je pa v Siolovem intervjuju zadnjič nakladal, da je Pahor izjemno uspešen na mednarodnem parketu. In kaj to pomaga tovornjakarjem?

 39. stoojan - 6.08.2011 ob 13:46

  Ja,ja vse OK! Ampak tukaj se pa ne bova našla. Veš da vsak za svoje potegne,a ne? Lp!Stojan iz Krškega

 40. igo - 6.08.2011 ob 14:34

  Dva normalna človeka lahko najdeta normalen kompromis, ki upošteva kar največ možnih vzrokov in posledic, tako po številu, kot tudi po prioriteti.

  Sploh ni važno, če je tema s področja zdravstva, pošte, ognjevarstva, pristaniških dejavnosti, bančništva, … odgovorni za pogajanja morajo najti kompromis, ki bo rešil kar največ težav in povzročil čim manj novih.

  Treba je povečati varnost in hkrati spraviti tovornjake skozi predor. Torej se izmenično spušča skoti skupine osebnih vozil (nedeljski vozniki na dolge proge) in tovornjakov. Ker je tovornjakov manj, se pač vsako polno uro spusti skozi skupino tovornjakov. Pogajanja so končana v eni minuti in problemov ni več.

  No, osnovni problem, da imamo v Sloveniji preveč birokretenov, ostaja. Potem eni niso pristojni, drugi založijo dokumentacijo, tretji pa v delovnem času visijo na spletu in se zgražajo nad tovornjakarji, ki so se ravno zaradi napak birokretenov z edinimi še uporabnimi sredstvi prisiljeni boriti za lasten obstoj. LP, Igor

 41. Nick - 6.08.2011 ob 14:52

  Ni mi jasno, zakaj bi tovornjake nad 7,5 t sploh ločevali od ostalega prometa. To bi razumel, če bi šlo za staro cesto čez Rebrnice, torej med Vipavo in Razdrtim, kjer so težko naloženi kamioni sopihali navzgor s kakimi 20 do 30 km/h.

  Nelogičnost avstrijskih hajmatdinstovskih birokretenov (ja, dober izraz!) se kaže že v tem, da bi zaradi VARNOSTI vseeno spuščali tovornjake s hitro pokvarljivim ali NEVARNIM blagom.

 42. Rafael - 6.08.2011 ob 14:54

  40.igo..jaz bi to takoj rešil pa nimam pristojnosti…to smo 100 krat slišali te dni od od našega kavboja Vlačiča…..po moje bi bilo boljše v Odmeve poklicati vratarja s Vlačičevega ministerstva…ponavadi vratari veliko več vedo od kajboja Vlačiča.

 43. Nick - 6.08.2011 ob 14:59

  In seveda chef s tem prispevkom raven bloga uspešno približuje, torej spušča k Gartnerjevemu. Saj res, kje pa je I.G.? Da se mu ni kaj naredilo?

 44. Rafael - 6.08.2011 ob 15:06

  Drugače pa briga Pahorja in Vlačiča za slovensko gospodarstvo, glavno da se bodo lahko Hrvati kopali v “svojem” Piranskem zalivu in da bodo lahko Avstrijci lažje prišli do Hrvaške.

 45. stoojan - 6.08.2011 ob 16:50

  Igor-to si pa zlo lepo povedu!Sedi 5. Logično ,da je najboljše da se najde kompromis,vsak mal popusti,pa je najboljše za obe strani.

 46. Friki!!! - 6.08.2011 ob 18:00

  Joj, ko vas berm se mi kocine kar pokonc dvignejo!!! Sem tovornjakar!!! Tudi jaz sem zato da se nas izloči iz prometa!!! Najmanj za 30dni(vau en ql dopust)Ampak boge sirote se mi smilte,k bi v teh 30 dneh pocrkali od lakoti!!! Ja itak mi se vozimo po cestah zarad samega dolgčasa!!! Joj kje ste naši ŠEFI pomagajte nam, da imamo en skupni 30 dnevni kolektivc,pa da pol vidmo,kje bodo pristali vsi ti siromaki. L.p FRIKI (Aja pa poglejte okol vaše trgovine mogoče so z vlakom al pa konjsko oprego pripeljal robo za napolice,da vi lahko mirno jeste,pijete in SERJETE po tovornjakarjih!!!)

 47. chef - 6.08.2011 ob 18:09
  chef

  @Nick: Pa kaj je s tabo, a zdaj se boš name obesil za vsak drek :lol:

  Meni je smešno, da je Klobasa, ki je po mojem zelo očiten zarukanec, dosegel nekaj, česar sam minister ni bil sposoben. Tako vlado imamo pač.

  Sicer pa še enkrat poudarjam, da jaz nimam čisto nič proti tovornjakarjem – žal @Friki!!! in podobni prej reagirajo kot pomislijo. Vse kar pravim je, da način izsiljevanja na račun drugih udeležencev v prometu ni primeren.

 48. Nick - 6.08.2011 ob 18:12

  Točno tako, Friki.

  Točno pred 14 dnevi sem se peljal iz Avstrije domov skozi Karavanke. Že po radiu sem slišal o zastoju pred mejo, kar se mi je kar čudno zdelo, saj je bilo od razcepa za Italijo in Beljak dokaj malo prometa. Vseeno pa sem pred mejo naletel na kolono in izgubil eno uro. Zakaj? Ti butasti Avstrijci so omejili hitrost v tunelu na 50 in logično je, da se s tem propustnost zmanjša skoraj za polovico. Poleg tega so tunel “iz varnostnih razlogov” občasno celo zapirali.

  Le kakšnih varnostnih razlogov? Ko je bil najdaljši turski tunel še enoceven, so ob navalu vozil normalno pustili hitrost 80.

  Mislim, da nekaterim Esterajharjem res kaplja gnoj na možgane.

 49. chef - 6.08.2011 ob 18:16
  chef

  Da so avstrijski upravljavci debili, je seveda vsem jasno in to sploh ne more biti predmet debate.

 50. nevenka - 6.08.2011 ob 18:35
  nevenka

  joj…Pahor se je napovedal…reševal bo…komedija brez konca in kraja…

 51. sennheiser - 6.08.2011 ob 20:55

  @chef

  Dej zbud se. Plačani so na kilometer, ki ga naredijo. Am če še ne veš smo v 2011 tovornjaki majo euro5 motorje. Po večini primerov niso tako ekološko “svinski” kot marsikatera stara avtomobilska kanta tm 20 let…. In dokaž mi da tebe tovornjak ovira ko pelje 90 km/h. Ne te ne niti po zakonu te ne niti v praksi ne. Itak usacga ob prvi prilki prehitiš. Na železnce ja naj jih dajo se strinjam. Sam a bo šu na železnco za 50km pa plaču več kot če se sam direkt odpelje? Železnca nažalost ni tako zelo poceni glede na tujino. Lepo da maš svoje mnenje sam ne morš mislt izrecno na potniški promet. Am un komentar kaj bi blo če bi nehal delat dohtarji itd. Am a kdo uso opremo pa zalogo prpelje dohtarjem? A ne ga jebat tovornjakarji. Hm in pol izjava da niso nč posebnega? Usak poklic je častn, pa nima veze kdo in zakaj ga dela. Nekoga to veseli in ne morš ta poklic dat kt da je nč posebnga. Usak poklic zase je neki posebnga. Pol tut smetar je nč posebnga iz tvojga vidika…. a če jih neb blo bi se kopau u lastnm dreku, ki ga čez leto naberš. Rešitu za ta problem…. ja hm če avstricm ne paše v koloni čakat naj pa spizdijo na morje v drugo smer. Kt da je sam hrvaška = morje. Sicr pa itak če naredijo zaporo… bo se jih tovornjakov nabral k bodo čakal…. in bo vrjetn še veča pizdarija. Razn če jih bodo začel že 100km prej dol metat na pumpe itd. Sori tist k misl da transport ni nč tacga pomembnga se mot. Za tako majhno slovenijo kot je…. mislš da je 20 tovornjakov dost za use trgovine s hrano na dan? Pha 200 pa še to mogoče sm reku premal. Če gledam na to da recimo v skladišča za kako tehnično trgovino pride po 5 šleparjeu robe na dan…. pa pralnga stroja ne kupujemo usak dan kot kruh :) Ne mi zamert krkol, maš odličn blo sam sori tale tle je pa kr brca v temo. Drugače pa še kr keep it alive ;)

 52. Nick - 7.08.2011 ob 07:52

  Ja, chef, se opravičujem, ker sem tvoj blog primerjal z Gartnerjevim. Iztok se je namreč danes zjutraj zbudil in očitno v neprištevnem stanju napisal naslednjo traparijo:

  http://iztokgartner.blog.siol.net/2011/08/07/tovornjakarska-zapora/

 53. Shajtana - 7.08.2011 ob 15:23

  Jaz vidim tukaj enak problem, kot na vseh področjih v Sloveniji – ni širšega pogleda in vizije. Govorim sedaj predvsem o tem, da bi dali tovorni promet po večini na vlake. Jp, res je, vozni redi so nekje redki, proge gredo naokrog, traja dalj časa itd. ampak, če bi že recimo 15 let nazaj investirali toliko kot je sedaj že šlo iz proračuna za reševanje železnic bi po mojem imeli top shit linije in vlake. Ampak neee, pri nas bi kar naprej nekaj krpali pa vzdrževali napol mrtva podjetja (bilo katere panoge), ker si najbrž tudi nihče izmed odgovornih ne upa udariti po mizi saj bi s tem pokasiral jezo določenega procenta volivcev. Drugi del tega pomanjkanja vizije/strategije/širšega pogleda je pa to, da bi pri nas uvajali samo kazni pa večje davke, skratka restriktivne ukrepe. Zakaj ne ponudit, v tem primeru, tistemu prevozniškemu podjetju, ki daje del svojih tovornjakov na železnico in še to recimo takrat, ko ima voznik predpisan počitek in bi načeloma tako ali tako moral stat, neko malo subvencijo/popust/znižanje prispevka. Ne to pa ne…pri nas pač ne. Pa to velja spet za vse panoge.

 54. chef - 7.08.2011 ob 20:52
  chef

  @sennheiser: S teboj se je brezveze pogovarjat, ker nočeš razumet slovensko. Nikjer nisem napisal, da je delo tovornjakarjev nečastno, ampak da napram drugim poklicem niso nič posebnega.

  Nekaj jih sicer lahko čepi po blokadah, ampak vedno se bo našlo tudi nekaj normalnih in bodo pač oni tovor pripeljali naokoli. Ne pozabi, da so tudi tovornjakarji odvisni od zaslužka in če mislijo postavat v blokadah, namesto, da bi vozili, jim tega ne bo nihče plačal.

  @Shajtana: Prav imaš, vse so zafurali že zdavnaj.

 55. David - 8.08.2011 ob 07:13

  Vidva z Gartnerjem sta si vedno bolj in bolj podobna. http://iztokgartner.blog.siol.net/2011/08/07/tovornjakarska-zapora/

 56. nevenka - 8.08.2011 ob 07:38
  nevenka

  Nista si podobna, šefe je tečen s stilom. “Uf” in “jebeno” pa lahko očara samo butle.

 57. Nick - 8.08.2011 ob 09:05

  Citiram: “… ampak vedno se bo našlo tudi nekaj normalnih in bodo pač oni tovor pripeljali naokoli.”

  Vidiš, chef, to je zame nenormalno. Da bi morali zaradi ne vem kerega avstrijskega (in delno tudi zaradi kakšnega našega) debila narediti kakšnih 300 do 400 km in 4 do 5 ur več. Vsi ostali pa se lahko furajo skozi tunel po mili volji.

  Čisto prav dam Klobasi in avtoprevoznikom – če se oni ne smejo voziti, zakaj le bi se drugi. Oziroma: zakaj se vsi drugi lahko vozijo, le oni se ne smejo. In sploh ni teh tovornjakov toliko, da bi zaradi njih nastala gužva skozi Karavanke.

 58. tecnoba - 8.08.2011 ob 09:23

  ‘…da je minister za omejitev izvedel šele na dan zapore, ali da sploh ni ukrepal’ .. ubisvu je to tisto, kar je najbolj narobe. da zadeve preskočijo vrhnje stopničke in gredo takoj na mikro nivo. Vse reAkcije so samo logična posledica. In pa posledica tega, da se velikim nergačem vedno popušča. no, do četrtka imamo sedaj mir, al kako?

 59. chef - 8.08.2011 ob 09:29
  chef

  @Nick: Tudi jaz dam prav Klobasi – do točke, ko zaradi lastnega interesa grozi z zaporami, kar je de facto zajebancija vseh, ki slučajno niso tovornjakarji. Samo to je narobe, nič drugega. Kje je osnovni problem, se strinjamo in to sem tudi napisal. Beri celoto, potem poskusi malo razmislit še preden pizdiš samo zato, ker si se odločil, da ti nisem všeč.

 60. Nick - 8.08.2011 ob 10:14

  Če še enkrat pogledam na zadevo z druge strani, če torej uporabim vsaj čisto čisto malo empatije: Avstrijci so uvedli dodatno omejitev za tovornjake zato, da bi lahko šlo skozi predor več vozil pod 7,5 ton.

  In se potem vprašam: le v katerem smislu so osebni avtomobili in njihovi vozniki/sopotniki bolj pomembni od tovornjakov? Le zaradi česa? To je zame OSNOVNI PROBLEM in temeljno vprašanje. Končno se lahko lažja vozila preusmerijo na Korensko sedlo ali Ljubelj, težki tovornjaki se ne morrejo.

  Žal nikjer v medijih nisem zasledil, koliko je bilo v času dodatne zapore dejanskega prometa skozi Karavanke, torej ali so vseeno nastajali zastoji in bi bili zaradi tistih par tovornjakov še bistveno večji.

  Ponavljam, da sem se predprejšnjo soboto peljal skozi Karavanke in še vedno trdim, da so takrat Avstrijci naredili povsem umetno, plastično štalo. Smredela je pa vseeno.

  Še za konec: sploh ni res da mi nisi všeč, saj te niti poznam ne. Vidim, da imaš večino zapisov dokaj zanimivih, čeprav rahlo provokantskih, vmes se je pojavila že tudi kakšna “skoraj črtica”, ampak … vedno je neki ampak … ko se občasno spustiš pod poden, pa ne morem da ne bi.

 61. Nick - 8.08.2011 ob 10:14

  … smrdela, ne smerdela …

 62. David - 8.08.2011 ob 14:11

  Nevenka, ne govorim o stilu, ampak vsebini. Mišljenje parazitih in lenuhov (ne govorim da onadva to sta, morda ja, morda ne, ampak mišljenje imata takšno). Sicer pa bravo za prevozniški lobij. Politikom se fučka za državo in narod, niti približno niso servis svojemu gospodarstvu, kot je npr. Avstrija.

  Vsaj nekdo ima “moč”, da prisili to “ljubljansko” gospodo k akciji in ukrepanju ter dogovarjanju s sosednjo državo. Če sem malce nesramen: biciklist pa v jok. Od kdaj se pa s kolesom lahko pelješ skozi karavanški tunel?

 63. chef - 8.08.2011 ob 14:58
  chef

  @Nick: Seveda so zaprli tunel zato, ker zajebavajo. To piše v tekstu. Ampak povod so imeli, ta pa je bil nezadostna varnost, na kar opozarjajo tudi strokovnjaki (intervju v sobotnem delu).

  Seveda je bil ukrep popolna neumnost, ki so je sposobni samo Avstrijci (še Lärmshutzzone in podobno sranje) in seveda so naši organi popolnoma nesposobni. To vse piše.

  Nič nimam proti (kar piše v tekstu) tovornjakarjem (za razliko od Gartnerja) in zaradi mene bi lahko tovorili tudi ob nedeljah, na kurac mi gre izključno klobasanje o zaporah, ker je to zajebavanje na ravni Avstrije – ampak ne tistih, ki so za to krivi, temveč drugih prometnih udeležencev. Ti enostavno nočeš kapirat tega.

  Klobasa bi se lahko šel v Beljak stvari zmenit namesto Vlačiča že prej, tako si je pa lepo delal reklamo po cajtengih, da mu zdaj polovica Slovenije ploska. On je arhetip pokončnega Slovenca – s primitivizmom se spravi na oblastnike. Na koncu so se vse lepo pomenili, ampak to bi naredili tudi brez kamionov na Hrušici.

  Pa srečno, z ljudmi, ki nočejo razumet, se nimam kaj prerekat.

 64. Friki - 10.08.2011 ob 21:10

  oki se oproščam,ker sem prehitro reagiral!!! Ma vsi se moramo zavedat da so zapore po vsej,EVROPI razen LUX,BELGIJA;HOLANDIJA in ostala skandinavija.Samo se pa sprašujem zakaj jodlar ni postavil zapore že takrat,ko TAVERN in KAČBERK še nista imela dvo cevastih predorov??? Ja valda takrat smo lahko stali po 6ur v koloni pa nikome ništa!!!Dons pa jodl hoče bit napredek v EU in je naj bolš zapret karavanke in reče,kao pri nas pa ni več kolon!!!

 65. Nick - 19.08.2011 ob 19:01

  konvoji so bili moderni med drugo svetovno vojno

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.