Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Iz jezera v kozico

Komentiraj

Objavil/a chef 29.07.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Pippa, Potopisi, miks

V soboto smo razmišljali, da bi šli na smuča. U sutjeski nema ne sranja ne pišanja. Je najavil Bobi, edini izkušeni ribič. Prevedeno: če nas na čolnu sredi Trbojskega jezera dobi dež, smo v buli. Smuč, najboljša riba gor ali dol, je odpadel. Ampak Bobi je trmast. Odločil se je, da mi bo ulovil ribo, pa naj stane kar hoče. Tako smo zadnji trenutek, žal ne v celotni zasedbi, krenili najprej proti Planšarskemu jezeru in se še pred Zgornjim Jezerskim zaradi dežja obrnili v Preddvor in do jezera Črnava. Vzdušje v idiličnem okolju tik pod Alpami je precej žalostno, Hotel Bor zraven gradu je videti sredi julija kot opuščen. V dobrih starih časih sta imela moja stara dva tam svatbo.

Kar se tiče rib: bilo je nekaj prijemov, bil je tudi en lipan, lepa in okusna riba, a so na tem jezeru zaščiteni, Bobi pa pošten ribič, zato ga je izpustil. Vse, kar je tokrat pristalo v vreči, je bila postrv amerikanka.

38 centimetrov.

Bili smo pisana druščina: ribič, otrok, jaz in pes. Tale nam ni bila najbolj v pomoč.

Nos vtika tja, kamor je najmanj treba, bezlja, ko je najmanj treba in posodo s hrano strese tam, kjer je najmanj treba. Da ne govorim o tem, da je dvakrat padla v vodo. Prvič jo je sicer nekdo porinil, rekel je, da ponesreči, drugič se je sama vrgla not. V obeh primerih ji ni bilo najbolj všeč, je vendarle dama s pedigrejem in ne kr neki.

Filirano ribo sem še isti večer nasolil ter namočil v oljčno olje in limonin sok. Se mi je zdelo preveč preprosto, zato sem dodal še malo romžmarina, ampak tudi, če ga ne bi. Na dan večerje sem pripravil še krompirjevo solato. Dodal sem motovilec in preliv, ki sem ga pripravil iz Knoblauchsenfa, kakršnega imajo radi na južnem Bavarskem, jeseni sem ga kupil v neki simpatični trgovini sredi Passaua. Dodal sem še malo oljčnega olja, soka limone, ki mi je ostal od ribe, in solni cvet. Fileje postrvi sem povaljal v koruzni moki in vrgel v ponev, nekajkrat obrnil, da so dobili lepo zlato rumeno barvo. Odprl sem še flašo toskanskega belega vina iz okolice Montepulciana.

Krompirjevo solato lahko brez pretirane samohvale ocenim s popolno desetko. Riba je bila izvrstna, pravzaprav mi je bolj všeč kot pečena na roštilju, so pa moteče kosti, ker je težko ali nemogoče sfilirat na čisto. Pri ribi velja, da je manj več, zato mi je žal, ker sem dodal rožmarin – ni pa bilo zanič. Vino se je izkazalo za tako korektno, da sem flašo kasneje ob knjigi spraznil do polovice.

 • Share/Bookmark
 
16 odgovorov na “Iz jezera v kozico”
 1. svetilo - 29.07.2011 ob 20:05

  Po moji logiki gre rožmarin na morske ribe. V postrv je najbolš česen z mal peteršilja nabasat. Ful dobr.

 2. Nino Ramma - 29.07.2011 ob 21:59
  Nino Ramma

  Jaz nimam pojma, za kaj rožmarin sploh obstaja. Po mojem okusu ne paše nikamor… :-/

 3. ametist - 29.07.2011 ob 22:17

  Ja ribe so dobra zadeva morajo pa trikrat plavati v različnih tekočinah. 2)Tonček, rožmarin je za pušelce, ima pa tudi zdravilne učinkovine, malo poguglaj in boš vedel…

 4. Mirč - 30.07.2011 ob 01:43

  Pri psih mi je najbolj všeč, kadar imajo eno uho zavihano. Tako kot Pippa na četrti fotki. :)

  Naš pes na vsake kvatre ušpiči kakšno manjšo neumnost. Če me takrat pričaka z zavihanim ušesom, mu veliko hitreje odpustim njegovo neposlušnost. Vem, da bi moral biti bolj dosleden pri vzgoji, toda pasji uhelj v tem primeru zmaga … :)

 5. mustang - 30.07.2011 ob 06:37

  Indijski pregovor pravi: Eat a potato, become a potato.

 6. seamus - 30.07.2011 ob 10:02

  Hotel v Preddvoru je res ena velika žalost. Pa takšno lokacijo imajo. Ne morš verjet, da se ne najde nekdo, ki bi to spravil na raven, kot je že bilo.

  Glede rib – tudi sam sem mennja, da več je manj, pripravim jo brez vsega, samo namažem z navdnim oljem (olivno olje pri pečenju itak razpade in nima smisla). Česen k ribi – mogoče na gojene brancine iz Grčije, da se ne tolčeš po glavi za kakšn drek si dal 7€/kg. Če je riba dobra jo pa uničiš.

 7. Kat. - 30.07.2011 ob 13:17

  tudi meni rožmarin v vsaki jedi pokvari okus. Sem pa cca. mesec nazaj v najhujši vročini bila na Planšarskem jezeru in bilo je fenomenalno..

  P.S. sem pričakovala sliko, kjer bi Pippa hotla pojest tvoj obrok :D

 8. chef - 30.07.2011 ob 20:03
  chef

  Glede hotela Bor. Če sem prav videl, trenutno tržijo nekakšne wellness programe v slogu “oaza miru”, nekako gre vse v smeri Indije.

  Totalna traparija, seveda. Wellness je sicer v takem hotelu obvezen, ampak ponudba ne more temeljiti ravno na tem, temveč na rekreaciji. Ampak kaj hočemo, Slovenci pač ne znamo.

  @Kat.: Planšarko jezero je super, ampak spet – za turiste ponudbe praktično ni. Oštarija zraven jezera je pod vsako kritiko.

  Pippa ne dobi obroka od mize in ji zato niti na misel ne pride, da bi stala zraven ljudi, ko jejo. Je pa dobila majhen kos ribe med brikete. Bilo ji je všeč.

 9. Chemfusion - 30.07.2011 ob 22:20

  Hehe, boksarji prav res morajo v vsako stvar vtakniti svoj šnofelj.

  seamus, od kje si pobral to z olivnim oljem? Olivno olje je drugače eno najboljših za pečenje, ker najbolje prestaja visoke temperature. Da naj nebi bilo primerno za pečenje se govori samo zato, ker je preprosto predrago, da bi ga uporabljali za to. Škoda ga je!

  Kar se tiče ribe, če je govora o divji ribi potem so razni dodatki na njej greh. Make it as simple as possible. Če gre za gojeno ribo, ali za gojeno in nato vloženo v jezero/reko (kar riba s fotografij je) potem kaka začimba ali dve nista prekršek. Slednje ribe imajo tako vse isti (da ne rečem še dolgočasen) okus, samo stas imajo drugačen (recimo goj. brancin in orada)

 10. laufar - 30.07.2011 ob 22:30

  Ametist, majhen popravek, riba mora plavat štirkrat!

 11. chef - 30.07.2011 ob 22:55
  chef

  Seveda je oljčno olje za pečenje vrhunska izbira, to je jasno.

 12. kalbo - 1.08.2011 ob 07:41

  Za ribico, samo sol, te ne sme bit preveč, pol pa v mrežo, s čopičem premazat z olivnim oljem (seamus, kje si pa to neumnost pobral) in na fejst vroč roštilj, še najbolš je, da je tok vroč, da morš obračat z rokavicam, če ni dost vroče je postrv suha. Parkrat obrneš, da se ne zažge in na mizo. Za prste polizat. Limonca pa česen prideta pol gor, sam sta odveč, če je dobro spečeno.

 13. doknir - 1.08.2011 ob 09:33

  olivnim oljem (seamus, kje si pa to neumnost pobral) in na fejst vroč roštilj

  Mogoče iz dejstva, da olivna olja za solato, ki jih imamo običajno pri roki, niso dovolj prečiščena (da ohranijo okus in barvo) in se zato začnejo prej smoditi.

 14. Paternina - 1.08.2011 ob 09:42

  Olivno olje je edino olje masovne proizvodnje, ki je načeloma nerafinirano, to pa zato ker se za proizvodnjo olivnega olja uporabljajo sadeži (olive), ne pa koščice.

  Ko se olivno olje uporablja za peko ali cvrtje, je izpostavljeno svojim trem najhujšim sovražnikom: Kisiku, svetlobi in toploti, ki še posebej skupaj, hitro uničijo olje. Bolj, kot je olje segreto, hitreje se maščobne kisline, antioksidanti, minerali in druge koristne snovi uničijo, ter spreminjajo v toksične, nekatere molekule, pa se spremenijo na način, na katerega naše telo ni sposobno pravilno regirati.

  Če pa nikakor ne morete brez maščob pri peki ali cvrtju, pa je dosti manj škodljivo, če uporabite tropske maščobe, kot so: Palmino olje, kokosova maščoba, ali kakavovo maslo, ker so polne dolgih nasičenih maščobnih kislin, kar pomeni, da so bolj obstojne pri visokih temperaturah ter zato dosti manj škodljive.

  Toliko, da ne bo dileme okoli zdravilnega učinka olivnega olja… Okus je itak stvar posameznika.

 15. chef - 1.08.2011 ob 10:11
  chef

  Kako mislite, da so cvrle stare mame v Istri? Poudarjam: cvrle!

 16. blup - 2.08.2011 ob 02:26

  oh cvrte sardele in motovilc/krompirjeva solata, ne mi delat guštov…

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.