Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Prevzetnost ali samozavest?

Komentiraj

Objavil/a chef 27.07.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Biciklizem, miks

Leto 2002, Krim, državno prvenstvo v vzponu za gorske kolesarje. V kategoriji pod 23 let me je premagal Martin Grad. Deset sekund za menoj se je v cilj pripeljal Robert Vrečer. Mislim, da ga potem v vzponu nisem premagal nikoli več. Bil sem najboljši v kategoriji pod 23 let, on pa je bil že elite. Nisem imel za burek. Potegnil je od starta, vedno na polno, kakih deset ali petnajst minut sem mu sledil in potem enostavno odpadel. Vedno je napadel od starta. Samozavest serijsko.

Potem je končno in k sreči presedlal na cestno kolo. Ostal je drvar. Neverjetno močan, s te strani prava reklama za gorske kolesarje, in seveda obupno neroden na ozkih gumah. Iz njega so se delali norca.

Ne dolgo.

Sploh letos je s konkurenco pometal in za zmago na dirki Po Sloveniji je bil seveda med glavnimi favoriti. Nisem navijač, a simpatiziram predvsem z nekdanjimi gorskimi kolesarji. Cadel Evans. Jakob Fuglsang. Jure Golčer. Robert Vrečer. Fuglsang in Golčer sta Po Sloveniji že zmagala. Da bi tudi Vrečer? V to nisem najbolj verjel, a sem navijal zanj, držal pesti. Po senzacionalni, čeprav ne povsem nepričakovani zmagi v prologu, sem začel verjeti. Da bi le ostal pameten, sem si mislil. Seveda je v cestnem kolesarstvu težko biti pameten.

Strah me je postalo takoj, ko sem slišal domnevno samozavestno izjavo, češ, naj Nibali kar napade na Golte, če si upa. Tako se o zmagovalcu lanske Vuelte in že dve leti zapored tretje uvrščenemu na Giru, ki je lani mimogrede zmagal še Po Sloveniji, pač ne govori. Četudi je Nibali nekaj let mlajši, je bolj izkušen in napihovanje samozavesti na račun kolesarja takšnega formata se lahko hitro maščuje. Sicer dvomim, da je bila izjava načrtovana, prej je bila lahkomiselna. Ne znam si predstavljati, da bi kaj takega ušlo Contadorju v odnosu do Andyja Schlecka! Že zdavnaj so nam razlagali, da so Italijani z vsemi žavbami namazani, pa tudi, da se v kolesarstvu, ki je gentlemanski šport, tekmeca predvsem spoštuje. Samozavest je dobra, če iz nje veje spoštovanje, toliko bolje.

Poraz na Golteh je bil neumen in kvečjemu dokazuje, da se Vrečka še vedno ni priučil vseh veščin kolesarstva. Vozil je točno tako, kot skoraj deset let nazaj na makadamskih vzponih, ko je bila konkurenca, z menoj na čelu, pravzaprav nikakršna. Ampak zdaj je bil v drugačnem položaju in če dirkaš proti eliti, ki je organizacijsko dva razreda višje, nekaj spoštovanja vseeno prav pride. Sploh pa pameti. Verjetno bi Vrečerju pomagalo, če bi si vendarle večkrat ogledal najboljše kolesarje na svetu, česar po njegovih besedah v enem od intervjujev, ne počne. Lahko bi si ogledal, kako je na lanskem Dauphine Libere dirkal Jani Brajkovič. Ki je takrat zmagal. In ki se ni pritoževal, da so vse ekipe dirkale proti njim. Kot so letos menda vsi tekmovali proti Perutnini Ptuj. Tekmuješ pač za klub, ki te plačuje in proti klubu, ki drži rumeno majico!

Končna razlika do zmagovalca je bila navsezadnje precejšnja, toda bolj me boli, da je Vrečka pred mikrofoni in na cesti počel neumnosti, ki si jih ne bi smel privoščiti. Problem Roberta Vrečerja ni v porazu, ampak v tem, da se ni boril tako, da mu nihče ne bi mogel ničesar očitati. Tako bi na najlažji način zavezal zlobne jezike tistih, ki morda pozabljajo, da je bil vendarle daleč najboljši Slovenec. Najvišje uvrščen in edini domačin, ki je letos zmagal etapo. Tisti, ki so se iz njega včasih delali norca, so bili daleč za njim.

Čeprav mu malo zamerim to neumnost, mu tudi jaz iz srca čestitam. V nogah je imel zmago. Ampak, kot pravijo mnogi: vse je v glavi.

Revija Bicikel

 • Share/Bookmark
 
6 odgovorov na “Prevzetnost ali samozavest?”
 1. jeri - 27.07.2011 ob 23:25

  Lepa, dobr napisano. V kolesarstvu je pač velikrat tko da ne zmaga najmočnejši. Saj veš, če ni v nogah je v glavi in obratno.

 2. chef - 28.07.2011 ob 07:00
  chef

  Če ni v nogah, marsikdaj glava pomaga, če ni v glavi, pa ponavadi tudi noge ne.

 3. jeri - 28.07.2011 ob 10:13

  Tud ta drži

 4. laufar - 28.07.2011 ob 16:51

  Tle na Krim gor se nam je pa dogajal, a? Madona, se še spomnm, kako si čez policaja poletu……

 5. chef - 28.07.2011 ob 23:43
  chef

  Cepec, govorimo o letu 2002! Ko sem se čez policaja zapeljal, sem imel počeno kost, pa sem vseeno nascal vse (razen Vrečerja).

 6. laufar - 29.07.2011 ob 14:25

  Aja, seveda, res sm cepec, 2002 ti še nis mu izpita!

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.