Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Citroën DS

Komentiraj

Objavil/a chef 24.04.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Fenomeni, miks

DS kot La Deesse, boginja. Oziroma po slovensko zaradi oblike, malo preveč kmetavzarsko za tako nobel avto, Žaba.

V 125-letni zgodovini avtomobila je bilo veliko revolucionarnih vozil in med tistimi, ki najbolj izstopajo, je Citroën DS. Ko so jo leta 1955 predstavili, so v prvih petnajstih minutah pobrali 743 naročil, do konca dneva dvanajst tisoč. Za začetek si jo še enkrat poglejte, tudi z zadnje strani.

Futuristična oblika bi navdušila še danes, kako je moralo biti šele v povojnih letih, ko si Francija še ni povsem opomogla in so se še vedno vozili z avtomobili, kakršne vidite v seriji Allo Allo. A dizajn ni bil vse. Navduševala je tudi tehnika. Cena razvoja je bila seveda velika, oziroma razvoj je dolgo trajal. Osemnajst let – verjetno s prekinitvijo med drugo svetovno vojno – je trajalo, da so z Žabo nadomestili predhodnika Traction Avant. Tega so proizvajali od leta 1934 in še dve leti po lansiranju Žabe.

YouTube slika preogleda

Za oblikovno popolnost sta poskrbela industrijski oblikovalec Flaminio Bertoni in André Lefèbvre, strokovnjak za aerodinamiko in med drugim leta 1927 zmagovalec relija v Monte Carlu. Mimomgrede, možakarja sta se podpisala tudi pod Traction Avanta in Spačka, Lefebvre pa je leta 1947 skonstruiral tudi kombi HY. Žaba je bila za razliko od staromodnih predvojnih avtomobilov brez vidnega zračnika za hlajenje motorja na maski – zrak je zajemala pod odbijačem. Stranska linija se je od spredaj spuščala navzdol, aerodinamika je bila boljša tudi zato, ker je bil avtomobil zadaj ožji kot spredaj (tudi zadnji kolotek je bil ožji od sprednjega, kar naj bi pomagalo pri legi na cesti), poleg tega sta bili zadnji kolesi zakriti z blatnikom. Vrata brez okvirjev za stranske šipe. Čudovit volan z eno samo prečko. Obvolanska prestavna ročica. Na zadnji stebriček nameščena smernika. In tako naprej.

Tehnične inovacije? Prvi serijski avtomobil s prednjimi kolutnimi zavorami. Hidravlika. Hidravlično vzmetenje – po posodobitvi tudi z možnostjo regulacije višine vozila. Hidravličen volan. Hidravlično podprta prestavna ročica. Hidravlično podprte zavore – namesto zavornega pedala je bil nameščen nekakšen gumb.

Motor je bil najšibkejša točka avtomobila. Načrtovali so sicer šestvaljni bokser, ki pa se je pregreval, zato so navsezadnje, ko verjetno niso mogli več upravičevati dolgega razvoja, montirali kar motor iz starega Traction Avanta. Slaba dva litra velik agregat je zmogel samo 75 konjev. Vseeno je Žaba leta 1959 prvič zmagala reli Monte Carlo (drugič 1966 po še vedno sporni diskvalifikaciji Mini Cooperjev). Kasneje so motorje večkrat posodobili in počasi prišli do 120 in več konjskih štirivaljnikov.

Žabo so izdelovali v treh karoserijskih različicah: poleg najbolj znane limuzinske tudi kabriolete in karavane. Bistveno prenovo je doživela leta 1967, ko so enojne luči nadomestili z dvojnimi, skritimi za še enim steklom. Bistvo je bilo v dolgih žarometih, ki so se obračali v smeri vožnje. Leta 1967!

Takrat je vrh ponudbe predstavljal model Pallas, medtem ko so že od leta 1957 izdelovali Citroën ID, cenejšo različico DS enake oblike, a brez hidravlične tehnike (razen seveda podvozja). Kar je pri nas Žab, so menda večinoma ID in ne DS, a kaj bi to! Tudi tiste z okroglimi enojnimi lučmi vidimo bolj redko, se pa moram strinjat, da so dvojne po svoje bolj seksi.

Do leta 1975 so jih naredili 1.330.755, nekaj tudi v našem Cimosu. Nasledil jo je CX, ki so ga še istega leta izbrali za evropski avto leta in ki si ga v bistvu tudi želim enkrat zapeljat en krog. Z Žabo pa … do Pariza in nazaj. Najraje kar s tole iz leta 1956, še z enojnimi lučmi. In z usnjenimi kufri v prtljažniku.

 • Share/Bookmark
 
9 odgovorov na “Citroën DS”
 1. David - 24.04.2011 ob 20:32

  Prmejduš, res ima hudo dobre linije! Še najbolj sprednje luči izdajajo starost, sicer pa noro, res brezčasna oblika.

 2. Namaad - 24.04.2011 ob 20:45

  Lepota!

 3. Primož - 25.04.2011 ob 01:20

  Nujno varianto z dvojnimi lučmi. Eden redkih RES všečnih francozov.

 4. nevenka - 25.04.2011 ob 09:26
  nevenka

  Žabe so mi šle vedno na bruhanje, dobesedno. Zaradi premehkega vzmetenja. Raje sem bila klasično pretresena v kakšnem bolj kmečkem avtu.

 5. Citroenfan - 25.04.2011 ob 10:13

  Našega BX s hidravličnim vzmetenjem se ne spomnim prav dobro, ampak po besedah očeta in drugih je bil to daleč najbolj udoben avto. Fora hidravlike naj ne bi bilo mehko vzmetenje (to lahko dosežeš tudi z vzmetmi), ampak čimbolj vodoravna/enakomerna vožnja (http://www.youtube.com/watch?v=qfmxt6QD86k&feature=related od 5:30 naprej) Drgač pa komaj čakam, da gre oče v penzijo z eno DSko :)

 6. NuckinFuts - 25.04.2011 ob 12:30
  NuckinFuts

  Kaj pa je bilo z Minijem leta 1966? Na wiki piše, da so imeli neke probleme z lučmi, podrobnejših podatkov pa ne najdem?

 7. TG - 25.04.2011 ob 12:46

  @nuckinfuts ; diskvalificirali so jih zaradi nehomologiranih dodatnih štirih halogenk.

  Glede žab v bivši yu ena zanimivost. Novinarji Avto magazina so prišli na dobro idejo, kako narediti zaseben “Gumball” rally. Pod krinko vožnje v 24 urah po celi jugi, z namenom, da dostavijo štafeto za maršala so nekaj let zaporedoma opravili vožnje z najhitrejšim domačim izdelkom. In to je bila žaba DS23 injection.

 8. Gogi - 25.04.2011 ob 16:24

  V otroštvu mi je bil ta avto neizmerno grd. A okusi se na srečo spreminjajo :) . Zdaj mislim, da je boginja kar pravi opis.

  Ko sem spoznal Robija iz Maribora, ki je verjetno v Sloveniji največji poznavalec, navdušenec in restavrator DS-ov, se je navdušenje le stopnjevalo. Sledil je road trip do Črne gore z modelom Pallas (polavtomatik). Božansko!

  Zanimiva je tudi zgodba o poskusu atentata leta 1962 na tedanjega francoskega predsednika Charlesa De Gaullea. Predsedniku in njegovi ženi je življenje rešila ravno žaba v kateri sta se peljala. Rafali so pokosili varnostnike, žaba pa je kljub prestreljenim gumam zgolj zaradi svojega superiornega vzmetenja pobegnila na varno.

 9. Nastja - 26.04.2011 ob 19:09

  Evo, moja priučena besedna zveza v treh letih bivanja v Lj: KOLK JE LEP! Ali po naše- Kak je lepi!!! :) )))

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.