Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Miselni tok na kolesu

Komentiraj

Objavil/a chef 5.04.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Biciklizem, miks, Šport

Zjutraj na poti v službo. Cestarji spet delajo sranje. Dva kvadratna metra ceste se spravijo štemat v ponedeljek ob 7.30. Postavili so semafor, ampak ker so neumni, je interval za voznike, ki peljejo v mesto, enako kratek kot interval v nasprotno smer. Pet minut čakamo za pet avtomobilov. In še enkrat pet minut za naslednjih pet avtomobilov. Na Rudniku ugotovim, da so tiste razsute ceste naredili za enosmerne. Faking bedaki! Faking Janković! Na Valu 202 slišim, da so že prvi dan spremembe policaji globili voznike. Faking policaji! Služba. Kup brezveznih mailov. 89 jih je. What the fuck is Badoo? In who the fuck is Andrej, ki mi skuša nekaj nujnega povedat preko spletnega servisa Badoo. Že tretjič. Ena me nekaj nadira, pisno jo nahrulim nazaj. Čez nekaj ur se mi po telefonu iskreno opravičuje in sklepamo nova stara prijateljstva. Zanič fotke. Popravljanje starih grehov. Avtorski honorarji. Potni nalogi. Dve strani naslednje revije smo že postavili. Vau. Doma me čaka še ful dela. Za službo. In za fuš. A je res treba fušat? Pa če bi vsaj na črno! Ne, vse gre čez avtorske pogodbe in res, komaj čakam dohodnino.

In komaj čakam, da se spravim na bicikel!Doma ob petih. “Nič nimam za oblečt!” Vse je premajhno ali prepisano. Navsezadnje obtičim v kratkih hlačah in kratki majici. Pulzmeter pustim doma. Tako je najbolje. Zadnjič sem imel že pri liftu tak pulz, da sem hotel obrnit. Kontra veter, itak. Kosmate noge na biciklu – čuden filing.

Klanec na Toško čelo. Asfalt je za pusije, šibam po pešpoti. BP, vse zvozim do vrha. Poiščem spust, ki gre nekam proti Dravljam, tam se nisem vozil že vsaj sedem, osem let in pojma nimam, kam naj bi prišel. Na vrhu je nekaj fantov z lepimi bicikli. Opala, dve sta punci! Pičim mimo. Brezvezna pot. Avtocesta, vse zvoženo. Očitno poligon ljubljanskih pozerjev s po dvajstet centimetri amortizerjev spredaj in zadaj. Zalutam po celem listju, še bolj brezveze. Malo naprej srečam dva modela. Eden je brez čelade. Vozim za njim. Upam, da se ne bo razbil.

Razbil se je.

Nemo ga gledam, ko z jajci, naslonjenimi v neprijetnem kotu med fajfo in štango po grabnu vozi kakšnih trideset metrov globoko, preden ga prekucne čez balanco. Pravi, da je OK. Rečem mu, da je mogoče OK, da naj pa prizna, da ima pirhe v stanju kot so po štiridesetdnevnem postu na velikonočno nedeljo zjutraj. Sicer bi pa kaj lahko ostal spodaj z razbito čebulo. Enkrat sem se z enim takim že ukvarjal. Ves krvav si in cel dan gre v maloro, pa še slabo spiš. Norci brez čelad, jebite se!

Pridem dol. Pojma nimam, kje. Preden se znajdem, sem na Prevalu. Gledam uro. 18.37. Zakaj ne bi šel še enkrat na Toško čelo in spet dol po že znani singlci? Dedec ne pomisli dvakrat. Gor grede ugotavljam, da sem srečal več kolesark kot kolesarjev. Na vrhu pozdravim klenega slovenskega kmeta. “Moker boš!” “Ne pa ne bom.” “Mi boš jutri prišel povedat!” Razmišljam, da ima stari prav. Daska v dolino. Enkrat malo počez. Oh, yes! Spodaj, na Prevalu kaplja. Ma ja, grem še proti Stražnemu vrhu. Žgem čez korenine navzgor. Če bom moker, bo imel stari iz Toškega prav. Tega mu ne privoščim. Naravnost nazaj na cesto.

U, jebenti.

Na travniku me napada dobro raščen doberman, po mojem kakšnih 50 kilogramov. Psov se ne bojim, spoštujem pa bulterierje, stafforde, dobermane in mala glasna ščeneta. Najboljša obramba je napad. Če ne uboga lastnika, se zaderem jaz. Vedno učinkuje.

Na asfaltu že kaplja. Glava dol, težka šajba. Peštam pedala, želim si, da bi bil eden tistih čudakov, ki na mtb-je namontirajo kronometrske rogovile.  V nogah nobene prave moči, ampak uživam. Kaj vse se lahko zgodi v dobri uri in pol?

Stara ljubezen je nazaj! Na mauntnbajku spet začenjam uživat. Začelo se je z veliko trpljenja, ko pač ugotoviš, da si rupa. Potem postane vseeno. Navzgor se pač fijakam, a ugotavljam, da na tehničnih vzponih zvozim tisto, česar drugi ne zmorejo. Malo bolj sem posran na spustih. Ker bajk pač ni moj in ga ne smem opraskat. Ker si ne morem privoščit poškodbe, zaradi službe. Ker sem neroden kot sto hudičev. Ker tiste čudne mišice, za katere ne ve nihče, ki ni gorski kolesar, niso več tisto, kar so bile. Na spustih zato skušam ostati predvsem sproščen. In gre vedno bolje. Ugotavljam tisto, kar se mi je zdelo včasih logično: bistvena je sproščenost, potem je tudi telo gibljivo in posledično gr ebicikel tja, kamor hočeš. In če ne gre, se spet rešiš s sproščenostjo.

 • Share/Bookmark
 
15 odgovorov na “Miselni tok na kolesu”
 1. NuckinFuts - 5.04.2011 ob 18:48
  NuckinFuts

  Super zapis. Si pa doživel skoraj vse tiste stereotipne kolesarske. Padec, cepca brez čelade, dež, nadležnega ščeneta in kmeta. Bo kar v redu za začetke sezone ^^

 2. DusanK - 5.04.2011 ob 20:31

  Bravo, da si spet zavohal gorca in naravo. Piči stari !

 3. tomo - 5.04.2011 ob 20:38

  Dobrodošel nazaj ….. gaaasaaa

 4. doktor marginalnih veščin - 5.04.2011 ob 21:21

  No, pa si le poslušal…

 5. Rok-1 - 5.04.2011 ob 21:30

  Hmmm… kje pešpot za gor?

 6. Vizo - 6.04.2011 ob 10:35

  Tud mene je kontaktiru Andrej na Badoo. Mamicu mu … :) In res: kaj sploh je Badoo???

 7. buba švabe - 6.04.2011 ob 10:58
  buba švabe

  Fajn za prebrat. Mal drugačen stil kot ponavadi. Fajn. :)

 8. boštjan - 6.04.2011 ob 11:58

  če verjameš je pa res a ne ;)

 9. chef - 6.04.2011 ob 12:11
  chef

  Tak stajl je kul, ker mi je cel prispevek vzel mogoče deset minut časa in še pet minut, ko sem ga zjutraj prebral in popravil :)

  @Rok-1: Ob glavni cesti. Sicer pa več ne povem. Tako ali tako je že preveč gneče :(

 10. Borut - 6.04.2011 ob 13:47

  … mau več potrpljenja z nami starci tut ne bi bilo slabo … je svet veliko lepši … Po pešpoti pa jest itak lahko grem samo peš … :) Dober zapis sam mal se skuliri in nehi bit tok živčen, raj še tretjič pejt gor …

 11. katarina - 7.04.2011 ob 08:30

  če te kej tolaži, andrej na badoo tudi mene gnjavi vsaj 1x na teden…

 12. chef - 7.04.2011 ob 08:46
  chef

  @katarina: Tadruga je pa Mateja Mazgan :lol:

  @Borut: A si ti falil blog :)

 13. Krajnc B. - 7.04.2011 ob 08:58
  Krajnc B.

  Zapis se bere kot da bi se sam spuščal po bregu, great!!!

 14. Spletno Naročanje Hrane - 8.04.2011 ob 07:55

  Zanimiv prispevek zanimive narave :)

 15. Nergač » Stran od Ljubljane, stran od težav - 21.04.2011 ob 18:02

  [...] gibanja in manj hrane, seveda na dolgi rok in seveda brez pretiravanja. Naneslo je, da sem po nekaj mountain bike izletih med noge dobil špecjalko in tako sem v soboto pregural petdeset kilometrov (bi več, a se mi je [...]

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.