Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Motivacija je denar

Komentiraj

Objavil/a chef 24.03.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Fenomeni, Natezalnica, miks, Šport

V nedeljo je bil krasen dan. Športni dan. Zaradi pomanjkanja časa in energije med tednom sem zjutraj kljub sončnemu in toplemu vremenu najprej skočil na fitnes, takoj po kosilu pa na bajk in po Polhograjcih odvrtel malo manj kot dve uri in pol. Ampak dopoldne sem se še samemu sebi zdel trapast, da telovadim v klimatiziranem zaprtem prostoru, pa čeprav sem dvigoval uteži, česar pač ne morem počet nikjer drugje. Ker vadbo jemljem kolikor je mogoče resno, pač skušam čim bolj sledit svojemu programu.

V telovadnici me je na rit vrglo spoznanje, da so nekateri soborci prišli izključno zaradi kardio vadbe – zunaj je sijalo sonce, oni pa so celo uro tekali po tekočem traku, veseli, ker hujšajo in krepijo srčni in krvožilni sistem. Kaj se tem ljudem plete po glavah, sem se spraševal. Po zajtrku se usede v avto (na fitnes nujno z avtom!), kjer se preobleče v kratke hlačke, eno uro laufa s slušalkami v ušesih in se po tuširanju odpelje z avtom nazaj domov. Potem verjetno gleda televizijo, saj močno dvomim, da se mu po eni uri laufanja sploh še kam ljubi.

Bojim se, da na fitnes hodijo samo zato, da sploh migajo, saj bi se sicer valjali doma in jamrali, kako so debeli. S potrošniško miselnostjo okuženi možgani telesa enostavno niso več sposobni spraviti v gibanje, če niso prej dobili signala, da so v to vložili 64 evrov mesečno. Migajo torej zato, da nekako upravičijo strošek. Navsezadnje pa nekaj dobrega naredijo tudi za telo. Seveda je jasno, da bo tak športnik hitro obupal, saj lahko problem reši enostavno tako, da ne investira več v fitnes, ampak se za ta denar raje en dan valja v toplicah, kjer ob savni faše še masažo in wienerschnitzel s pomfrijem v bazenski menzi.

Moja generacija je zdaj v obdobju, ko smo nekaj let že zaposleni in ker se v službah grebemo kot ubrisani, saj je to v zasebnem sektorju edina možnost, da ne pocrkamo, smo preprosto pozabili na rekreacijo. Ko se začnemo počutit kot nemarni zavaljeni prasci, ki so primerni kvečjemu še za zakol, nas seveda zajame panika in začnemo obsedeno migat preden bi bilo prepozno. Jaz sem se telovadbe lotil načrtno, a po svojem planu, ki se ga skušam čim bolj držat. Do pomladnih mesecev, morda celo do maja fitnes, da utrdim zgornji del telesa, spomladi pa več aerobne vadbe, seveda na zabaven način – bicikel, hribi, morda tudi laufanje. Migam zato, ker mi je to všeč, zato celo na fitnes prvič v življenju hodim z veseljem. Skratka, migam zato, ker sem se jaz tako odločil.

Potem gledam punce mojih let ali nekaj starejše, ki so očitno na fitnes navalile v enakem navalu panike. Govorim o malo predebelih puncah, ki si verjetno želijo shujšat – fitnes vadba jim pri tem seveda ne bo v pomoč -, za pomoč pri tem pa najamejo osebne trenerje. Ne vem v čem je catch, da skoraj ne opaziš moškega, ki bi imel osebnega trenerja (razen ob prvem obisku fitnesa), medtem ko ženske tako navdušeno capljajo za njimi. OK, fantje so lepi in verjetno je kul, če se ukvarja s teboj lepotec idealnih mer. Ampak bolj verjetno se mi zdi, da je osnovni problem isti kot zgoraj opisani – da so v resnici premalo vztrajne in preslabo motivirane, zato rabijo nekaj ali nekoga, ki jih bo teral – če je treba za to tudi plačat, pa toliko bolje.

Trenerji s temi puncami počnejo vse sorte in nekatere ob tem tako jamrajo, da me je groza in se samo čudim. Fant skače sem ter tja, obvezno s štoparico okoli vratu, prelaga uteži in na štange privezuje neke trakove, ki so najnovejši vadbeni hit, one pa trpeče, če že ne popolnoma nezainteresirano capljajo za njimi, tako da vse skupaj spominja na kemijske vaje, ki smo jih imeli v srednji šoli od dveh do štirih popoldne – ko se seveda nismo naučili nič. Zanima me, koliko časa punce sploh vzdržijo nekaj, kar itak dojemajo kot torturo. Čudeži se pri hujšanju pač ne dogajajo, razen, da nekateri na ta račun zaslužijo čuda visoke vsote denarja.

 • Share/Bookmark
 
14 odgovorov na “Motivacija je denar”
 1. afnaa - 24.03.2011 ob 19:15

  Kaj točno je s tem, da najameš trenerja narobe? Dečva očitno ni dovolj vztrajna in ve, da z mesečno fitnes karto ne bo učinka. Rabi pač motivacijo, denarja pa ima dovolj. Okej, sanje o torticah sredi vadbe; skrb vzbujajoče, ampak je vsaj en korak bližje k spremembi telesa. Dober trener pa bi itak moral vedeti, kaj ji reči in kako jo motivirati, da bo več delala, kot pa govorila. Obstajajo ljudje, ki jim tudi način življenja ne dovoljuje vsakodnevnega triurnega športanja. Tudi ko samo dve uri na teden vtaknejo v svoj urnik … potem se počutijo neverjetno dobro.

 2. Eva - 24.03.2011 ob 19:45

  Odlicen zapis! V vsem se strinjam…. :)

 3. maremw - 24.03.2011 ob 20:04

  mi rata slabo ko pomislim da bi imel tako malo časa zase da bi se moral rekreirat kje v fitnesu

 4. pajzbar - 24.03.2011 ob 20:40

  @chef: končno listam b.com in gledam enega modela na škotu. boš mogoče zopet obrisal prah s cestaka?

  Glede na topic, tudi meni je včasih plačilo mesečne karte motivacija (za tiste, ta tečne dni).

 5. Someone3rd - 24.03.2011 ob 21:28

  Sem na istem kot ti, pozimi tudi fitnes predvsem zaradi zgornjega in srednjega dela (žal je moja služba sedeča…). Za kardio pa lahko tudi doma v stolpnici lavfam… Poleti pa hribi,kolo,tenis…ni da ni…

  Žal ne bi imel nič proti dobri inštruktorci…;-) ,sam sem na drugi strani motivacijske premice…uživaški…a je kaj lepšega kot premikati se…

 6. chef - 25.03.2011 ob 00:03
  chef

  @afnaa: Dvomim, da sem kje napisal, da je z osebnimi trenerji karkoli narobe. Ampak motivacija mora priti iz veselja do športa. Trener je tam zato, da pokaže, kako je treba vadit.

  @pajzbar: Dosti bolj uživam na MTB.

  @Someone3rd: Jaz pa imam ravno proti inštruktorici. Kaj naj z njo? Ko pridem telovadit, pač telovadim.

 7. mimohodec - 25.03.2011 ob 07:22

  Da hodiš samo laufat v fintes, ko je zunaj lepo vreme in so primerne temparature je res malo mimo. Vendar v teh mešanih dneh ni še nič čudnega, da se še kdo odpravi v fitnes samo na tekaško stezo. Če ima že mesečno karto jo bo pač izkoristil do konca.

  Osebni trenerji niso tam samo zaradi motivacije, ampak so tam, da te naučijo kako se pravilno dela, katere vaje so zate primerne in s kakšno težo je potrebno delat. Pa seveda tudi zaradi motivacije, ki je zelo pomembna. Na koncu pa je tukaj še prehrana. Lahko je prebirat forume in iskat idealno prehrano zate, vendar na koncu še vedno ugotoviš, da bilo katero boš izbral, ne boš vedel ali delaš prav, ali je ta res zate primerna. Trener spremlja tvoj napredek in tvoje spremebe ter temu primerno prilagaje vaje in prehrano.

  Ljudje smo si različni, eni imajo čas in voljo prebirat forume in si sami sestavljat jedilnike in vadbe in so tudi sposobni sami sebe kontrolirat, da pravilno izvajajo vaje. Drugi so pač drugačni in si za take skrbi nabavijo trenerja, čas ki bi ga porabili na forumih pa izkoristijo za obisk fitnesa ali kakšno drugo dejavnost.

  Kaj dela trener s štoparico okoli vratu mi res ni jasno, saj vaje niso na čas ampak na ponovitve. Da se dere na svoje varovance je tudi malo mimo, čeprav bi meni pasalo, da bi kdaj imel nekoga ki bi me malo po vojaško spravil do miganja in premagovanja svojih limitov, ki so dejansko samo v glavi.

  Ženske, ki stopciljajo za trenerji kot na kemijskih vajah:)) imajo še vedno teoretične možnosti, da se jim “odpre”;) Eni imajo pač dolgo lajtengo in traja in traja, da spregledajo.

 8. filmoljub - 25.03.2011 ob 07:28

  Kakor marsikje, tudi pri fitnesu verjetno velja: when money talks, the bullshit walks. Od smešnih Top Shop rekvizitov (se še kdo spomni huronsko zabavnega Jonasovega Xperdyzerja?) do instantnih komercialnih nasvetov, kako se v dveh tednih iz brezoblične žolce brez napora spremeniti v Ah-nolda. (Eden zanimivejših “no pain no gain” fitnesarjev je Scooby Werkstatt.) V resnici je najbrž še največji (in skoraj edini) strošek za hujšanje in klesanje telesa nakup dobrih tekaških športnih copatov. That’s it. Ah ja, pa še tale malenkost: manj jej.

 9. filmoljub - 25.03.2011 ob 09:51

  p.s. Tip je hecen za popizdit, a ima kar nekaj common sensa.

  http://www.youtube.com/user/scooby1961#p/u/1/1ChP373H6HA

 10. magrateja - 25.03.2011 ob 13:33

  @chef:

  “Ampak motivacija mora priti iz veselja do športa.”

  Kaj pa če človek enostavno nima veselja do športa? A ni bolje, da se prisili oz. plačuje nekoga, da ga prisili migat, magari v fitnesu, kakor da se doma valja po kavču?

 11. Simona Rebolj - 27.03.2011 ob 00:31
  Simona Rebolj

  “Trenerji s temi puncami počnejo vse sorte”

  Hahaha … Okej, tell me more about it, pleeeeease!!! Mogoče preneham pešačit, čeprav se najbolje splača, in raje kupim kakšno urico trenerja, ki bo z mano počel vse sorte.

  @filmoljub:

  Ogabno je bilo tole na linku. Ne razumem, v čem je fora, da se moški posebej potrudijo, da razvijejo joške.

 12. Vodablatokri - 10.04.2011 ob 07:53

  Veselje do miganja res ni univwrzalno. Jaz ga mrzim iz dna duše na primer. Bojim se da bom moral enkrat se tudi tega načrtno lotit in to bo takrat kot neko zdravljenje, jemanje tablet, pač nekaj kar je treba in ni prijetno, celo zoprno.

 13. Nergač » Zaplankanci - 2.09.2011 ob 17:20

  [...] z naravo. Povprečno razvajeno Ljubljančanko v srednjih dvajsetih letih lahko danes za rekreacijo motivira samo še osebni trener manekenskega izleta, pa še to samo zato, ker ga drago plačujejo, ali nove vijolične superge. Namen rekreacije pri [...]

 14. Nergač » Bistvo rekreacije - 8.09.2011 ob 18:01

  [...] dvajsetih letih lahko danes za rekreacijo motivirajo samo nove ženske superge ali hlačke in osebni fitnes trener manekenskega videza, pa še to samo zato, ker ga drago plačujejo. Namen rekreacije pri teh puncah seveda ni užitek v [...]

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.