Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Čudoviti otroški svet … politike

Komentiraj

Objavil/a chef 22.03.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Fenomeni, Natezalnica, miks

Berem, da so tudi na neki slovenski glamurozni prireditvi v Cankarjevem domu v prvi vrsti sedeli politiki, medtem ko so se osrednji protagonisti večera na oder prerivali iz ozadja. Če prav razumem tovrstne prireditve, ki si jih nikoli ne ogledam, se od sentimentalnih nagrajencev pričakuje, da bodo na odru morda potočili nekaj solz, se zahvalili domačim in sodelavcem, od bolj zajebantskih pa, da se bodo pojavili oblečeni v mesnat montl ali povedali kakšen dober štos. Kot slišim pa slovenska estrada ni sposobna sproducirat šal, ki ne bi bile vezane na politiko.

Torej. Informativni mediji so večinoma (pre)zasičeni s politiko. V gostilnah se pogovarjamo večinoma o politiki. Celo ena najbolj gledanih zabavnih oddaj (Hri-Bar) je temeljila na politiki.1 Taista oddaja je dobila Viktorja. Obenem pa praktično vsi Slovenci zatrjujejo, da politike in politiko prezirajo.

Poglejmo, kaj bi se zgodilo, če bi poskusno spremenili format informativne oddaje in bi politiki namenili enako količino časa kot kulturi. Gledalcem bi se najverjetneje zmešalo. Ampak še bolj sigurno bi ponoreli člani enega od novinarskih društev (katerega, je odvisno zgolj od vladajoče politične opcije), saj bi to za njihove pojme pomenilo, da ima nekdo nekaj za bregom. Za te pobalinske tretjerazredne novičarje, ki niti pri sebi nimajo razčiščeno, kaj se spodobi in kaj ne, so tudi pobalinske grožnje kdo bo koga po pički, dovolj relevantne, da o njih beremo in poslušamo še nekaj dni. Kar seveda služi izključno promociji naših debilnih politikov.

Zaradi vseh teh anomalij se moram kar strinjat s tistimi gospodi, ki so pred časom nakladali, da je treba resetirat Slovenijo. Pretirano konstruktivni sicer niso bili, ampak imeli so prav. Edino možnost za resetiranje vidim v zamenjavi vseh nesposobnežev v parlamentu in na ministrstvih, kar je žal utopija.

In kot da vsa ta socialistična prežetost s politiko ni dovolj, vidim, da še vedno obstaja traparija, ki se ji reče otroški parlament!

Seveda nikoli nisem bil eden tistih, ki bi se grebli za osnovnošolske politične funkcije. Mislim, da so me enkrat namočili sošolci, a se ne spomnim, ali sem bil potem zapisnikar, blagajnik ali celo predsednik. V vsakem primeru se mi je zdelo brezveze. Ko zdaj vidim, kakšne neumnosti klobasa naša pubertetniška mladina, mi postaja kar malo slabo in če so to tisti, ki bodo čez desetletje kotirali kot najboljši mladi kadri (ali celo kot politiki!), lahko na spremembe in zasuk v pravo smer kar pozabimo. Poglejmo v Siolovo (oziroma STA-jevo) novičko, o čem so včeraj klobasali mladi poslanci, nekateri celo v oblekah iz valete, kar se mi zdi še posebej bizarno in me še najbolj spominja na pustno zabavo.

Razpravljali so o vplivu družbe in medijev na oblikovanje mladostnika.

Tako so ocenjevali, da “mladi preživijo preveč časa na internetu in postajajo odvisni od internetnih vsebin, predvsem socialnih omrežij”. OK, po svoje se strinjam, saj facebook generacije jaz sploh več ne zastopim. Ampak vseeno, nadaljujmo. Isti mladi poslanec iz Ptuja je izjavil tudi, da “mladi ne smejo zamenjati druženja s prijatelji v resničnem življenju in s t. i. facebook prijatelji”.

Ko berem o tem floskulaškem in brezsmiselnem nakladanju, imam občutek, da v parlamentu ni sedela trinajst in štirinajstletna mladina, ampak njihove babice in dedki.

Seveda so otroci parlamentirali, zato je ena tudi pametno ugotovila2, da “se v razpravi preveč govori o negativnem vplivu medijev na mlade”. Pa potem je nekdo razlagal, da s facebookom v bistvu ohranjamo stike s prijatelji in bla, bla, bla, neumnosti, ki jih po vseh mogočih medijih prebiramo vsak dan. Nakar sledi ideja za milijon evrov! So mulci rekli: imejmo otroški dnevnik! Tako bi “otroci ustvarjali novice s področij, ki jih zanimajo”. Pa se je oglasil nekdo tretji, ki očitno zna razmišljat trezno, in ocenil, da to pač ni izvedljivo. Ampak vse to je bilo samo nedolžno natolcevanje, skrbi me nekaj drugega.

Nekdo je izjavil, da “če je vlada skupaj spraskala iz proračuna denar za patrije, ga bo tudi za investicijo za otroke. In mislim, da bo podprla projekt Otroški dnevnik.” Pa saj človek ne more verjet! Da je zasedanje docela spominjalo na klasične seje starih parlamentarcev, je poskrbel predstavnik iz Murske Sobote Grega Šeruga, ki je ocenil, da “z današnjim zasedanjem otroškega parlamenta niso nič dosegli, saj je predsednik države raje odšel na sestanek, kot pa da bi poslušal razpravo.”

Kot da bi poslušal Zvonka Černača!

Paglavec sredi hrama demokracije predsedniku RS pametuje, katerih sestankov naj bi se moral udeležiti! V zaslepljenosti z lastno samovšečnostjo in samopomembnostjo mislijo, da bo predsednik cel dan izgubil na seji, kjer osnovnošolski grebatorji politizirajo o popolnih neumnostih, ki ne zanimajo nikogar, še najmanj pa tiste njihove vrstnike, ki se jim ne ljubi vlačit po parlamentu in čas raje zabijejo s fejsičem. In kar je najhuje: sošolci jih, te mlade grebatorje-kravatarje prezirajo podobno kot preziramo odrasle poslance – vsaj tako je bilo v mojih časih, ko grebatorstva in ritolizništva večina otrok ni sprejemala z odobravanjem.

Seveda ne trdim, da se otroci ne bi smeli pogovarjati o težavah, strahovih, željah, da torej ne bi smeli sooblikovati svoje usode tudi skozi participacijo, ki bi segla do politike. Nasprotno! Naj čim več participirajo, naj dajejo pobude in predloge, četudi neumne. Konec koncev naj bi otroški parlament vzpodbujal demokracijo. Ampak zaenkrat je evidentno, da je gre samo za otroški teater po vzoru državnozborske komedije za odrasle. So mladi poslanci sprejeli kakšne sklepe? Verjetno. Ampak o njih nismo izvedeli nič. Na spletni strani Otroškega parlamenta sicer vidimo, da vsako leto napišejo poročila, ampak koga to na koncu zanima? Kaj v resnici dosežejo, razen, da nekaj deset otrok v parlamentu dobi državnozborsko kosilo, ki ga plačajo poslanci. Organizatorji Otroškega parlamenta bi lahko poskrbeli tudi za dvig politične kulture, ne pa, da en mulo, verjetno niti ne v obraz, kritizira predsednika države kot da so skupaj krave pasli.

Tako se čudoviti svet slovenske politike vrti dalje. Iz otroškega parlamenta v dijaškega, potem pa pametnejši v študentske organizacije, kjer lahko vsaj nekaj pokradejo, in bolj neumni v politične podmladke.

 1. K sreči so to sranje ukinili, ker je bil Hribar res že neprebavljiv.[]
 2. Pardon, pravi novinar napiše ocenila![]
 • Share/Bookmark
 
8 odgovorov na “Čudoviti otroški svet … politike”
 1. miha - 22.03.2011 ob 18:29

  samo medklic: ker se sam kot gledalec navdušujem za slovensko komedijo, v impro in standup krogih skorajda ni omembe politike, in so fantje ter punce kljub temu zelo smešni.

 2. Aljaz - 22.03.2011 ob 18:38

  Ponavadi so v raznih otroških parlamentih in podobnem “tapridni” oziroma odličnjaki, ki so najbolj konformistični ter jih učitelji predlagajo prav zaradi tega. Sledi gimnazija, nato kakšen družboslovni faks in na koncu želja po zaposlitvi v javni upravi.

  In potem se sprašujemo, zakaj se tako malo mladih odloči za podjetništvo, znanost, raziskovanje, naravoslovje … ja jebemu, če jim šolstvo že od malega vceplja v glavo, da se pri nas najbolj splača ne-misliti s svojo glavo in samo izpolnjevati tisto, kar učitelj(ica) od tebe zahteva.

 3. bole - 22.03.2011 ob 21:28

  Sam se že celo gimnazijo delam norca iz sošolca, ki rine v vsako sranje (dijaški parlament in podobne neumnosti). Zadnjič zvem, da mu prav ta jeben “parlament” vsak mesec da 200-300€. Sedaj ga razumem…

 4. Foton - 22.03.2011 ob 21:40

  Hahahah! Bravo! Se strinjam.

  Pa z Aljazem tudi!

 5. katarina - 22.03.2011 ob 22:56

  evo, zdej pa manjka FB pogruntavščina – “like” gumbek :)

  dejstvo je, da se pri tem pokaže, na kakšnem nivoju smo, da predsednika opuca, k da sta skupi v peskovniku, me je skor kap zadela k sem to brala. Moje mnenje je sicer, da se otroci nimajo prov nič politike in parlamenta in nevemšečesa it. Naj se spodbuja strpen dialog, to je čista nuja, ampak o nepolitičnih temah, vsekakor ne bi smeli temu nameniti takšnega okvira kot so ga…

  …kar se pa tiče o odličnjakih, ki so po defaultu konformni…posploševat ni lepo ;) pr nas smo bli odličnjaki pobudniki vsake možne neumnosti, k smo jo ušpičli, predvsem zato, ker je blo jasno, da nas nobeden ne bo zajebaval naprej, oz če nas bi, se to ne bi nikjer posebej poznalo…ampak tega je že doooolgo :(

 6. chef - 23.03.2011 ob 01:17
  chef

  @bole: 200 do 300 evrov? Cipe zaslužijo toliko v enem tednu, če imajo vikende frej, seveda s to pomembno razliko, da je njihovo delo častno :mrgreen:

  @katarina: Saj imaš “like” gumbek, samo da je očitno preveden v “všeč mi je”.

  Naša cela družba je prežeta s politiko do skrajnih meja. 45 let so se lahko šli naši fotri in stari fotri politiko samo tako, da so kimali partiji. Potme smo naenkrat dobili demokracijo in blazno veselje do parlamentiranja in danes vsak tretji idiot, ki mu nekdo očita, naj bo raje tiho, zdrdra nekaj stavkov o svobodni državi in svobodi govora.

  Zato se meni sploh ne zdi čudno, da teli naši fosili v silnem navdušenju nad demokracijo težijo še otrokom.

  Ob očitku tistega paglavca predsedniku se jaz sprašujem, kakšna družba smo, če mulci očitno za svoje idole smatrajo politike?!? Pa ne mislim zdaj dobrih politikov, ampak naše najbolj zarukane neotesance tipa Grims, Jelinčič, Janša. Ogabno.

  In ko je paglavec doma povedal, kako je nahrulil predsednika, ga je foter verjetno potrepljal po ramenih, zadovljen, da ima takega fejst pokončnega sina.

 7. Whiskey - 23.03.2011 ob 08:00

  Chef: Navezujem se na predzadnji odstavek pod 6. Mulariji je edina vrednota samo še denar. Ker je trenutna oblast praktično uničila gospodarstvo in je znanje ta zadnji faktor za uspeh pri zagonu svoje firme, ostane samo še politika. Mlatenje prazne slame, floskule brez pomena, doterana mimika in seveda solidna plača. V zadnji žep še provizija. Zakaj bi si matrali sive celice, če gre takole lažje.

 8. Zmago1 - 24.03.2011 ob 13:04

  Kdaj boš Thalerja dal na tapeto?

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.