Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Lamborghini Countach

Komentiraj

Objavil/a chef 20.03.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Fenomeni, miks

Med Miuro in Diablom1 je bil še eden. Pravzaprav grd. Pravzaprav zanič. Ampak agresiven. Brutalen. Za nekatere najboljši Lamborghini vseh časov. Imel je vse tisto, kar bi moral imeti avto. Sedemdeseta in osemdeseta so bila verjetno zlata leta športnih avtomobilov. Takrat proizvajalcev niso zanimali izpusti, tudi varnost ne. In kar je najpomembneje: v času, ko so bili sposobni izdelat dvanajstvaljnik z okoli 400 konji, še niso izumili elektronskih pomagal. To pomeni, da je bilo težko pospeševat, težko zvozit ovinek in, kar je najhuje, težko ustavit. Skratka, takrat si moral avto obvladovat.

Obstajajo ljudje, ki ob pogledu na Countacha odmahnejo z roko, da je grd. Kar je res. Ampak točno zaradi tega je lep. Po oblikovno izjemno uspešni, ne pa tudi revolucionarni Miuri, je Marcello Gandini zasnoval avto, kakršnega dotlej še ni bilo. Ko je Nuccio Bertone, Gandinijev delodajalec v oblikovalskem studiu Bertone, v katerem je delal Gandini, videl študijo, je izjavil: “Countach!” Kar bi Slovenci prevedli z “Bomba!” ali “Špica!” Tako je od Miure naprej Countach edini Lamborghini, ki ni poimenovan po bikih oziroma z bikoborbami povezanimi fenomeni.

Ko so njegovo študijo leta 1971 pokazali na salonu v Ženevi, je bil med prvimi, če ne celo prvi športni avtomobil, ki ni sledil zaobljenim oblikovnim linijam. Ostri robovi, grozovito široka kolesa, povzeta iz formule 1 in komaj dober meter (107 cm) višine so vzbujali agresijo, kakršne dotlej niso poznali. Countach se je na tržišču obdržal do leta 1990, torej danes nepredstavljivih 16 let, ko ga je nadomestil Diablo – oblikovno zasnovo je spet delal Gandini -, tehnično mnogo bolj dovršen, a oblikovno niti približno tako revolucionaren kot predhodnik sredi sedemdesetih let. Diablo je bil že bolj zaobljen, čemur sta sledila tudi Muricelago in Aventador. Ampak osnovo jim je dal Countach.

Vsi nasledniki imajo z njim še nekaj skupnega: dvižna vrata. Ne samo zaradi estetike in iskanja pozornosti, ampak tudi zarad praktičnosti. Countach je bil namreč izjemno širok stroj, zato bi normalna vrata težko odpirali, sploh na današnjih poddimenzioniranih parkirnih prostorih. Je pa res, da si Countacha, to poudarjajo vsi in povsod, ne želite parkirat. Sploh.

Preglednost nazaj je praktično nična, saj za sprednjima sedežema čemi ogromen dvanajstvaljnik, ki so ga lahko zaradi močno naprej pomaknjenega voznikovega položaja postavili vzdolžno. Zato pridejo prav dvižna vrata. Voznik jih je dvignil in rikvercal tako, da je z ritjo visel iz avtomobila. Da je lahko ob tem z nogami hkrati upravljal z zavoro, občutljivim pedalom za plin in pretrdo sklopoko, je bilo verjetno potrebne veliko vaje. Da je bil avto tudi sicer zanič, na sebi lasten način razloži Clarkson:

YouTube slika preogleda

Začelo se je z modelom LP400 (1974-1978), ki je po mojem tudi najlepši. Čist. Minimalističen. Brez spojlerjev in, ker so bile gume za današnje čase še smešno ozke (spredaj 205 mm, zadaj 215 mm), brez razširjenih blatnikov. Zanimivo, kolesa so bila velika komaj 14 inč! In kar je bilo najbolj fukiš – nekateri niso imeli klasičnih vzvratnih ogledal, ampak periskop!

LP400S (1978-1982) je dobil 15-inčna kolesa. Spredaj je bil opremljen z enako širokimi gumami kot predhodnik, zadaj pa je imel kar 345-milimetrske valarje! Mislim, da takih niso uporabili nikoli kasneje. 4.0 dvanajstvaljnik, ki ga je imela že Miura, so zamenjali s petlitrskim, kot je bilo predvideno v študiji. Moč se je iz 353 povečala na 375 konjev. Zaradi širših gum in opcijskega spojlerja na zadkih je bila končna hitrost kljub vsemu manjša, menda okoli 260 km/h, celo manj kot je dosegla Miura. Z LP500S (1982-1985), ki je bil oblikovno enak kot predhodnik (30 mm višji) so to malenskot popravili. Dodelali so motor, tako da je avto dosegel hitrost okoli 270 km/h. Še vedno ga je zezala aerodinamika. Ampak poslušajte tale sound!!!

YouTube slika preogleda

5000QV (1985-1988) je dobil povečan dvanajstvaljnik (5167cm3) s po štirimi ventili na valj, ki ga je pognal do 290 km/h, pospešek do 100 km/h pa je padel pod magično mejo 5 sekund. Za 25-letnico obstoja so leta 1988 naredili posebno verzijo modela 5000QV, ki so jo oplemenitili z ogrevanimi sedeži in električnim pomikom stekel. Dobil je nekaj več aerodinamičnih elementov in zračnikov in že napovedoval predvsem aerodinamično dosti bolj dovršenega Diabla.

Kljub izvrstnim naslednikom je Countach ob Miuri najbolj kulten Lamborghini vseh časov. Pravzaprav eden najbolj klutnih športnikov na splošno. V nekem videu sem zasledil mnenji, da je vožnja “thrilling but not relaxing” in “one of the best moments in your life is the first hour you drive a Countach, but the second hour is one of the worst experiences in your life.”

Seveda bi jaz za tisto prvo uro zastavil marsikaj. Drugo bi pa tudi nekako potrpel.

 1. Diabla se spomnim iz otroštva: ko je prišel na tržišče, sem začel hodit v šolo.[]
 • Share/Bookmark
 
8 odgovorov na “Lamborghini Countach”
 1. daft - 20.03.2011 ob 19:38

  Miura je bolj seksi.

  In medtem je šinjor Lamborghini postal Nemec. Res so zdaj bolš skup našraufani, ampak Nemci še vedno ne znajo naredit seksi avta. Zato pa kupujejo italijanske ikone – baje jim zdaj diši že Alfa.

  btw, ni ga bolj seksi zvoka motorja od V10 v Gallardu!

 2. Markopigac - 21.03.2011 ob 01:52

  Sem velik ljubitelj Lamborginijev, predvsem zaradi Countacha. Danes grd, 30 let nazaj pa poseben. Dajal je smernice sportasem. In to je bistvo. Si pa tudi sam ze napisal, obdrzal se je 16 let (in vec). Ter bil povod za kult im. Diablo.

 3. Primož - 21.03.2011 ob 01:54

  No tisti sound je dosežen z zamenjanim izpušnim sistemom, to je precej pomemben podatek. Pa z 215 na 345 mm gume? Ziher ne fali tukaj nekje ena mera za ~100 mm?? o_O

 4. seamus - 21.03.2011 ob 07:13

  @Primož – zihr ne, ker ne morm met jest na Mondeotu enkako širokih gum … Sploh so gume pri novih avtih prou kamionarske napram tem včasih – 14col danes sploh ne dobiš več.

 5. chef - 21.03.2011 ob 07:24
  chef

  @daft: Nemci so lastniki, kar še ne pomeni, da delajo dizajn.

  @markopigac: Sploh zadnji modeli, ki imajo štirikolesni pogon, po mojem Lamborghinija uvrščajo med najboljše športne avtomobile sploh.

  @Primož: O ja, bile so 345 mm. Pirelli P7. Link

 6. primoz - 21.03.2011 ob 08:00

  Zanimivo, ta avto sem imel dolga leta obešen na steni, čeprav nisem navdušenec nad plehom. Nekako mi je bil všeč futuristični design. In, če wiki ne laže, naj bi bil všeč tudi WW, ki si je omislil nekoliko izboljšano različico :) http://en.wikipedia.org/wiki/Countach#WalterWolfCountach

 7. daft - 22.03.2011 ob 15:49

  @chef saj ravno zato pa so lastniki – ker ne zanjo dizajnirat. Lamborghinija so kupili zaradi dizajna (in seveda brenda). To je tudi point tega kar sem napisal.

 8. NuckinFuts - 23.03.2011 ob 20:31
  NuckinFuts

  Evo mnenje motolaika in motomladiča (premalo izobražen o avtomobilih in premlad, da bi poznal te “klasike”): Zdi se mi, da je avto lep. Ne glede na to, da si zgoraj večkrat omenil, da ni. Vsaj tisti na posnetku (s spojlerjem) in pri pravi svetlobi…. hej, zagotovo obrnem glavo za njim :)

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.