Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Pleh za prevoz od A do B

Komentiraj

Objavil/a chef 16.03.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod Fenomeni, miks

Prvi kmetavzi cele dneve glancajo avto.

Drugi preveč pametni kmetavzi pa bi se radi nad tipično slovensko folkloro vzvišeno vzdignili, zato ne zamudijo priložnosti za zaničevanje harmonike, klobas in seveda nedeljskega glancanja avta. Sem seveda spada tudi obvezna razlaga, da je avtomobil samo pleh oziroma sredstvo za prevoz od točke A do točke B. Pri čemer spet blazno vzvišeno gledajo na vse, ki vozijo kaj boljšega od rabljenega clia ali passata. Sploh, če avtomobile dejansko tudi perejo.

Ampak podoben odnos imajo do avtomobila tudi prvi kmetavzi. Oni že med kupovanjem avta kalkulirajo ne samo podatkov o porabi goriva, ampak tudi, koliko bo skozi leta izgubil na ceni, zato ima slovenski moški tako zelo rad volkswagne in audije. Seveda so to tehnično odlično izpopolnjeni, zanesljivi in varni avtomobili, a tudi svinjsko dolgočasni, kot je dolgočasen tudi njihov nedeljski dopoldan na prevelikem dvorišču.

Oboji, če drugi kmetavzi to še tako težko priznajo, imajo skupen slovenski problem, to je lažno skromnost in nesposobnost uživanja življenja. Pomembno jim je zgolj delo. Prvi itak samo računa, kaj se mu splača in razmišlja že deset let vnaprej, pri čemer je tako šparoven, da mu za užitek dol visi. Drugi pa tako ali tako ne zna uživat, ker se mu kar naprej samo mudi od točke A do točke B, medtem ko pot niti pod razno ni pomembna.

Nerazumljivo mi je, da nekdo, ki morda avtomobil potrebuje za nakupovanje v BTC-ju, tedenske obiske pri babici v Polhovem Gradcu, za nekaj smučarskih izletov do Cerknega in za vsakoletni dopust v Makarski, soli pamet tistim, ki letno prevozijo 40 ali 50 tisoč kilometrov, kar znese od 600 do 1000 ur sedenja v avtomobilskem sedežu – kar je, mimogrede, toliko dni, kot približno znaša cel vaš dopust.

To je isto, kot če bi nekomu, ki osem ali več ur dnevno sedi v pisarni, očitali, da si je kupil kakovosten stol, ko pa je dovolj dober tudi tisti, ki stane 29.99 evra.

“Aha,” bo rekel marsikdo. “Udobje je eno, to razumem, ampak zakaj potrebuješ pod havbo 250 konjev?”

Saj je vseeno, zakaj!

Tudi, če jih ne potrebujem!

A človek ne more malo uživat ne da bi mu sosed s šparovnim avtomobilom, ki drži ceno, kar naprej težil in mu dokazoval, da je pleh pač pleh in da v Sloveniji itak nikjer ne moreš avta pritisnit do 250 km/h. Kaj takega lahko izjavi samo tipičen slovenski zapečkar, ki si v tujino ne upa drugače kot s turistično agencijo. Jaz sem že vozil zelo hitro – tam, kjer je bilo dovoljeno. Žal pri nas to praktično res ni mogoče – ne samo zaradi obupnih cest, ampak tudi zaradi še bolj obupnih slovenskih voznikov, ki so se sposobni na avtocesto vključevat s 60 km/h, čeprav imajo pred seboj še dvesto metrov pospeševalnega pasu – nezavedajoč se, da so smrtno nevarni tudi za tiste, ki vozijo po predpisih.

Vozniki, ki so sposobni dvajset kilometrov cijaziti tik za tovornjakom, ker si pač ne upajo prehitevat – ob tem pa se ne zavedajo, da so moteči dejavnik – seveda niti ne razumejo, da je bolj kot visoka končna hitrost pri močnih avtomobilih pomemben dober pospešek. Ta je po mojem eden od dejavnikov, ki, seveda ob predpostavki, da je voznik pameten, zvišujejo stopnjo aktivne varnosti. Boljši pospešek pomeni zmanjšan čas prehitevanja, ali pa vsaj razširi možnosti prehitevanja tudi na odsekih, kjer s švoh avtomobili to pač ni mogoče – na primer v primeru, ko dva reveža vozita tik za tovornjakom in moraš dodatno prehitet še njiju, saj ne moreš računat, da se boš lahko zrinil nekam vmes.

Meni pač ni do tega, da bi se čez dva tedna na koncert na Dunaj peljal z avtobusom, kjer agencija pobere po 50 evrov na vstopnico (!), ker za ta denar praktično gor pridem z avtomobilom skoraj enkrat hitreje, pa še ni mi treba gledat neznanih pijancev. Seveda se pri tej razdalji splača usesti v avtomobil, ki ga je užitek šofirat.

Namreč, obstajamo tudi čudaki, ki nam je šofiranje v užitek.

Tako kot je nekaterim v užitek gledat televizijo. Ali kaditi. Ali še kaj hujšega.

 • Share/Bookmark
 
41 odgovorov na “Pleh za prevoz od A do B”
 1. fetalij - 16.03.2011 ob 18:16

  dunaj bo bomba!! (jaz in moje planiranje sva pa zanič, ko sem slišal za zadevo, sem si rekel da se moram zresnit in zorganizirat :D )

 2. smoger - 16.03.2011 ob 18:28

  @chef/fetailj: Kaj bo na Dunaju?

 3. buba švabe - 16.03.2011 ob 18:35
  buba švabe

  Pri tem razmišljanju pozabljaš, da dejansko obstajamo tudi ljudje, ki nam je za avto popolnoma vseeno in nam res pomeni samo nujno zlo za prevoz iz točke A do točke B. Tako vseeno nam je, da se ne pogovarjamo o njih, nikomur ne solimo pameti glede njih in pravzaprav niti ne razmišljamo o njih. Še na blogih skoraj nikoli ne komentiramo, ko je govora o avtih. :P

 4. wick3tgirl - 16.03.2011 ob 19:20

  na bus se gre tud zato, da se lahko pije in ni treba bit trezn med pijanimi budalami.

  ampak, ja: speljevanje pri zeleni in pospeševanje na hitro cesto z najmanj 80, še raje, kar s 100 bi prišparalo kar nekaj živcev pri moji dnevni poti na in z dela.

 5. NuckinFuts - 16.03.2011 ob 19:25
  NuckinFuts

  Za prehitevanje kamiona zna biti že 110 konjičev čisto vrh glave. Če bi imeli vsi avtomobili na cesti po 200+ KM bi se število prebivalcev naše kokoši najbrž zdesetkalo v enem letu…. Najbrž poznaš kakšnega ali več bikov, ki imajo že pri slabem avtomobilu nogo “do podna.” Sedaj si pa predstavljaj, da daš takemu močno zverino v roke…. Tole me prav spomni me na kolega, ki ima v desnem podplatu beton, enkrat pa mi je razlagal, da res ne razume, kako lahko ljudje vozijo z dvema rokama namesto z eno. Ko je čez en teden na prazni cesti pristal z avtomobilom v skali so bile seveda krive gume, dež in celo poledica (zgodaj v jeseni), nikakor pa ne njegov navit avto, ubijalski stil vožnje ali neprilagojena hitrost. Tako je pri nas…

 6. chef - 16.03.2011 ob 19:50
  chef

  @fetalij: A greš?

  @smoger: Jamiroquai.

  @wick3tgirl: Ali pa prespiš in zjutraj mirno pičiš domov.

  @NuckinFuts: Zna bit, zna pa tudi ne bit dovolj. In še zdaleč ne trdim, da večini ljudi ne zadostujejo manjši avtomobili. Če bi jaz naredil 10k letno, bi tudi vozil nekaj manjšega.

  Nočem pa, da komentarji spet zaidejo v bebavo smer, ki si jo nakazal. Kot praviš – ubiješ se lahko tudi z najbolj švoh avtom.

 7. chef - 16.03.2011 ob 19:55
  chef

  @buba: Saj pravim, kdor se malo vozi, mu je vseeno. To je normalno. Tudi meni je vseeno, kakšen štedilnik imam. Ne mislim pa potem vsem po vrsti solit pameti.

 8. Zmago1 - 16.03.2011 ob 20:22

  A si zamudu BMW-ja iz Petrola pa si zdej jezen hehe? lp, Z

 9. Tomaž - 16.03.2011 ob 20:51

  kot ponavadi, odličen zapis :)

  @ Nuckin: jaz npr. vozim bolj umirjeno z sedanjim avtom pa je skoraj 2x močnejši od prejšnjega.

  konji pa pridejo prav samo za primere, ki jih je navedel Chef.

 10. Jaran - 16.03.2011 ob 20:53

  …”zato ima slovenski moški tako zelo rad volkswagne in audije”…

  …kolikor vem tudi sam voziš VW-ja ;)

 11. primoz - 16.03.2011 ob 21:45

  @chef, kaj pravzaprav ti vozis za ena jajca?

 12. Primož - 16.03.2011 ob 22:29

  Očitno nisem edini, ki je mnenja da je VW 5 metrov avta in en vidim razloga za tako prihajanje nad njimi v Sloveniji…

  Švoh avto itak veliko prej voziš ‘v poden’, ker pri zadevi enostavno traja, da nabere tistih 100 km/h. Preizkušeno. Saj verjetno je krivo ‘odraščanje’, ampak tudi jaz se mi zdi zdaj s 120 konji (1.4 turbobencinar) vozim bolj umirjeno, kot prej s 55.

 13. Primož - 16.03.2011 ob 22:30

  Aja, pa težek, velik avto se na avtocesti pelje POPOLNOMA drugače, kot majhen avto. Za prevažanje 1,7+ tone je pa fino imeti kakega konja ali dva več, kot za prevažanje dobro tono težkega avta.

 14. chef - 16.03.2011 ob 22:31
  chef

  @Tomaž: To se je meni dogajalo z volvom. Vozil sem kot stara mama.

  @Jaran: Že dolgo ne VW. Audi :)

 15. seamus - 17.03.2011 ob 00:07

  MAh, samo zdi se ti, da voziš kot stara baba, ker si takoj na želeni hitrosti, pol pa tempomat in gremo. Pr puntotu je skoz neki akcija, noben se mi ne umika, pa skoz morm merkat, da mi hitrejši ne zaprejo pot, ker pol spet 3km pridobivam hitrost … V bistvu grem pa s puntotom počasneje, kot s Fordom.

 16. Whiskey - 17.03.2011 ob 07:44

  Vožnja bi morala biti užitek. In ni važno al je pod haubo 90 ali 300 konjev. Treba jih je samo znat krotit. Znamke pleha so problem zakompleksanega folka. Za praznik dela grem preko Dubrovnika delat krog po Siciliji. Na dveh kolesih bom hitrejši kot vsak avto :-)

 17. karmen - 17.03.2011 ob 08:12

  Audi je meni nadgradnja vw-ja slovenskih mokrih sanj precenjenega in dolgočasnega avta na prevelikem dvorišču.

 18. q - 17.03.2011 ob 08:24

  Dobro je biti pameten, če je dober avto služben, tanka pa se ga na službeno kartico.

 19. chef - 17.03.2011 ob 09:08
  chef

  @Whiskey: Vidiš, motorja si nikoli nisem želel. Verjamem, da je res užitek, ampak me je enostavno strah. Zato ga pač nimam. Ampak hecno je, da je nekatere tudi avtomobilov strah, pa jih vseeno vozijo, hehe.

  @karmen: Seveda se strinjam, saj sem to tudi napisal. Je pa res dober avto, hehe.

  @q: In kdo je tukaj pameten? Večini voznikov zadostujejo tudi avtomobili nižjega srednjega razreda. Ne zdaj s kompleksi utrujat.

 20. Whiskey - 17.03.2011 ob 09:21

  @Chef: Prisotnost strahu ni napačna. Imaš vsaj malo “zategnjeno ročno zavoro”. Ko dobiš občutke, je zadovoljstvo popolno. Jest ga nimam za dirkat, ampak za potovat in užitkarit. Letos prepeljanih že 4.000 km. Komaj čakam sredino oktobra, ko se odpravim do Mavretanije in nazaj :-)

 21. enodvec - 17.03.2011 ob 10:03

  Prvi so kmetavzi, ker avto glancajo vsak drugi dan. Drugi so kmetavzi, ker si pumpajo ego nad njimi. Kmetavz si ti, ker si pumpaš ego nad obojimi. In kmetavz sem jst, ker mislim, da nisem tak kmet kot ti. Vse je eno in isto pumpanje ega. Jasno, spet se lahko nekdo najde, ki bo pravil, da je takooo kul, ker mu za vse skupaj dol visi. In je spet kmet. Najbolje je, da se v iskanju te absolutne točke – urbanosti (kjer pač nisi kmet) iz obupa kar ubijemo. Z vilami.

  Ne rečem, da avto ni samo kišta za prevoz od A do B, kot tudi da ne bi ubijal za staro dobro žabo ali kako shelby cobro. Itak pa citroen (sej ne da bi kdaj vozil kateri drug avto)

 22. Nina - 17.03.2011 ob 10:42

  Se čisto strinjam, da je pomembno kaj voziš. Pa ne mislim pri tem znamko ali število konjev. Pomembna je stras, ki jo občutiš v vožnji s tem avtom, občutek varnosti, ko ga potrebuješ in dovolj dinamike za “tiste dni” v mesecu hahah :) :)No sicer je nezamerljivih še nekaj drugih dejstev ampak, ampak pustimo to ob strani… Torej, če bi kdaj želel preiskusiti enega izmed takih se oglasi pri nas.. (smo v isti stavbi kot Cmokač, da ne bom delela reklame za našo znamko :) :)

 23. Rok-1 - 17.03.2011 ob 11:27

  @ Whiskey: Za tam dol boš pa rabil dobro (in močno) vzmetenje! Sem pravkar nazaj in ti povem, da ceste so… ampak to je pa tudi vse, kar se da lepega reči o njih.

  Sem ter tja pa tudi niso… ostanejo le “piste” in hitrosti do 40…

 24. Whiskey - 17.03.2011 ob 12:20

  @Rok-1: Traso mam že naštudirano v piko. BMW R-1200 Gs Adventure obut v krampe upam, da bo vzdržu :-) Edina jeba bo od Chinguettija do Ouadana. Od Chouma do Nouadibouja grem s SNC vlakom. Tistim nekajkilometrskim kateri prevaža železovo rudo. Imam še eno slovensko navezo katera preživi kakega pol leta v Atarju. By the way, vozu bom solo.

 25. Rok-1 - 17.03.2011 ob 18:30

  @ Whiskey: Kul. Vzemi kaj starih srajc, majic, sandalov in kulijev… jih boš lahko koristno uporabil ko te bodo spraševali “Wanna trade?!”

  Če pa neseš par flaš pristnega slo whiskeya, znaš dobit še ženo ali pa vsaj kakšen par kamel… Srečno pot!

 26. Whiskey - 17.03.2011 ob 23:04

  @Rok-1: Upam da Šefe ne bo preveč jezen, ker smo “plehnate konjske sile” zamenjal za debato prosto po Prešernu ;-) Že v Namibiji sem sabo vozu promocijske majce, kape in za mulce nekaj sladkarij. Placa na motorju bo zadosti. Bo pa treba šparat z dezinfekcijskim alkoholom :-) Samo, da ne bo političnih problemov v zahodnem Magrebu.

  p.s. Chef: Če boš rabu kako fotko jo dobiš.

 27. BeliŠtumfiInJapanke - 18.03.2011 ob 00:31

  Ah, še dobro da imaš Audija. Pri tem pomislim na tole: http://www.youtube.com/watch?v=lqJDuZIcQ34 (btw, a tale zadeva podpira html linkanje ali ima kak svoj način linkanja v tekstu?). Če pa imaš BMWja je pa seveda najprej treba preborodit morje komentarjev “to ful žre ane”, potem jezero komentarjev “bmwjaši so pa ja šupki, ne morš met tak avto, vsi vozijo k kreteni in izsiljujejo na polno”(in ko preživiš dovolj časa na cesti, vidiš, da se kreteni ne skrivajo v določenih znamkah, ampak so kar v vseh), po jezeru pa še malo plavanja v bazenu “to se po snegu ne da vozit” in, da je star,drag avto in tako naprej in tako naprej. Pa seveda, čuden sem, ker se ga spomnim spucat več kot enkrat na pol leta, pa ker ga redno sesam, ker ne prenesem usranega avta.

  Ampak na koncu dneva mi visi dol za komentarje in opazke in se lepo vozim dalje. Pač sem čuden tip, rad se vozim in zato imam avto, ki ga rad vozim, da lahko stopim ven po parih urah vožnje in zaradi vožnje nisem bolj zmatran, kot prej. Te stare krave ga sekajo.

 28. Antipat - 18.03.2011 ob 07:03

  Najpametnejši pa so verjetno tisti kmetavzi, ki sredi noči na pamet znajo vse navore, zavoje in navoje svojega prevoznega sredstva, jim na pc desktopu in po sobici visijo slike zadnjih sejemskih prototipov, poznajo vsa imena in priimke voznikov F1 od sezone 1990 dalje, hodijo na avtosejme in muzeje hostesam kazati svoje poznavanje zgodovine neke tovarne in seveda pred, med in po vožnji (po)skrbijo da je ja vsak sleherni človeček seznanjen in seveda do dna zavisten, da se mimo njega pravkar pelje nekdo ki je car, saj je svoje prevozno sredstvo izbral na podlagi strokovnih in poglobljenih analiz, saj si ja ne bo dovolil, da bi mu kdo lahhko očital, da je zanj avto res le zdravljenje kompleksa in dokazovanje nečesa, kar drugače ne more doseči.

 29. chef - 18.03.2011 ob 08:18
  chef

  Hehe, ja, to so tisti fantje v Renault F1 jaknah :) Pa še kar naprej se kregajo ali je boljši audi ali BMW, razlagajo, da so vsi Japonci sranje in podobne fore.

  @Nina: Samo da ni Opel, hehe.

 30. nina - 18.03.2011 ob 10:08

  ;) kaj pa je OPEL? :) :)

 31. Nina - 18.03.2011 ob 10:09

  ;)

  kaj pa je OPEL? :) :)

 32. Rok-1 - 18.03.2011 ob 11:51

  hmmm.. a niso to tisti, ki živijo avtomobile?

  In včasih so delali sport-fahrerje z Mantami.

 33. U - 18.03.2011 ob 23:05

  Ojoj. Prosim, nehaj že težit s temi avtomobili. Tudi jaz bi imela udobne sedeže in spoliran avto. Manjka mi samo nekaj tisoč evrov in ura časa na teden. A ne bi raje eno o spreminjanju sveta? Na bolje? Ali pa o kakšni luštni gostilnici nekje bogu za hrbtom, kjer se dobro je? :)

 34. Nick - 19.03.2011 ob 10:28

  Na avte se da tako fino egotripat – pa magari na blogu.

 35. chef - 19.03.2011 ob 10:33
  chef

  Aha, ti torej sodiš med druge kmetavze.

 36. Miha - 19.03.2011 ob 11:20

  ” zato ima slovenski moški tako zelo rad volkswagne in audije. Seveda so to tehnično odlično izpopolnjeni, zanesljivi in varni avtomobili”

  Pravi kdo? Neodvisni testi ravno ne, Audi je prej simbol pokvarljivosti, VW je npr. v ZDA, kjer to najbolj natančno merijo, že celo desetletje najmanj zanesljiva znamka na trgu. Tudi sam imam na žalost s VW katastrofalne izkušnje, podobno je z VW od sodelavcev, se je pa očetov passat v zadnjih letih unesel in kar solidno dela, tako da obstajajo tudi delno pozitivne izjeme. Seveda pa povprečen slovenski moški tega ne bo priznal, saj bi se mu vsi smejali, da je preplačal podpovprečen avto.

 37. Marcos - 19.03.2011 ob 18:38

  Jaz vozim sedaj že drugega Audija in moram reči, da se ne na tem ne na prejšnjem ni pokvarilo čisto nič, razen lučke za osvetlitev tablice na prejšnjem. Kar se tiče zanesljivosti, udobja in moči motorja lahko rečem le najboljše, bom pa hkrati rekel takole: “poznavalci” imajo lahko neskončne debate o avtih, ampak cena v večini primerov refleksira kakovost. Prepričan sem, da bi se ravno tako dobro počutil v BMWju kot v Mercedesu, ampak zdaj sem pač na točki kjer velja pravilo “once an Audi, always an Audi” :) Malce zato, ker imata prejšnja dva zastarelo konstrukcijo za moje pojme (motor spredaj – pogon zadaj), malo pa tudi zato, ker ko se enkrat navadiš na multimedijski sistem (MMI pri Audiju), se je težko navadit na kakšnega drugega. Večini ljudi se niti sanja, da dobiš zraven takega avta še za najmanj dva romana navodil, ki jih je treba podrobno preštudirat, da vsaj kolikor toliko obvladaš vse funkcije.

 38. Tomaž - 21.03.2011 ob 17:49

  @Marcos: Malce zato, ker imata prejšnja dva zastarelo konstrukcijo za moje pojme (motor spredaj – pogon zadaj)

  Tukaj si zelo grdo brcnil v temo…

 39. chef - 21.03.2011 ob 22:58
  chef

  Da se ne bo to spet razvilo v debate, o katerih je komentar napisal @Antipat.

 40. Antipat - 21.03.2011 ob 23:08

  Chef, odpri online shop za press-on spojlerje, GT nalepke, Ferrari našitke za kapo s šiltom… uspeh zagotovljen.

 41. chef - 21.03.2011 ob 23:34
  chef

  Ravno danes mi je neka vesoljska ladja blendala na avtocesti. Ko sem se mu lahko umaknil, sem bil presenečen, da je komaj zlezel mimo. Potem sem videl, da je bil to kakšnih petnajst let star Polo.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.