Nergač

Več je oslov kot pastirjev

GPS za telebane

Komentiraj

Objavil/a chef 7.03.2011 ob 18:00 ob 18:00 pod miks

V avtu vozim službeni navigacijski sistem, ki ga v zadnjih dveh letih niti enkrat nisem uporabil za navigacijo. Z njim beležim koordinate, ki jih objavljamo v reviji Potepanja. Prejšnji avto je bil celo opremljen z integriranim GPS-om, ki sem ga včasih iz čistega dolgčasa vklopil zato, ker me je zabavalo, da ekran prileze iz armaturne plošče. Uporaba na Nokio brezplačno naloženega sistema, mi seveda na misel ne pride, ker je ta aplikacija tako zelo zanič, da je lahko nad njo navdušen samo kak urbani zapečkar, ki jo uporablja na relaciji Ljubljana-Kranj.

Fotr je imel prvi GPS že davno pred prvo AdriaRoute kartografijo. Takrat sva se čudila izjemni natančnosti. Potem je prišel AdriaRoute, ki je v Sloveniji deloval obupno, in se čudila predvsem nenatančnosti. Zdaj te zadeve sicer bolj ali manj delujejo, ampak sem se jih že zdavnaj naveličal. Namreč, ko je najmanj treba, te GPS zajebe.Če se ti to zgodi na relaciji Ivančna Gorica-Žužemberk, je to malo drugače, kot sredi noči nekje na francoskem podeželju. Enkrat se nama je s Fotrom to zgodilo v Italiji. Ker sva sočasno uporabljala tudi dobri stari zemljevid, sva se znašla. Ampak če pot dodatno – za vsak slučaj – čekiraš na zemljevidu, je vprašanje, zakaj bi GPS sploh imel. Ampak moj Garmin je neuničljiv. Nekoč sem ga v jezi zadegal po plastičnih tleh v avtodomu, nakar je čez nekaj sekund – imenoval sem jo Berta – izjavila: “Takoj, ko bo mogoče, polkrožno obrnite!”

Če katera, potem nas v idiote spreminja tehnologija satelitske navigacije. Dnevno opažam ljudi, ki so jih v Big Bangu nategnili z navigacijo za 119 EUR in se potem s tem vozijo na relaciji Ljubljana-Maribor. Nazadnje sem v Münchnu hotel sredi mesta iz prve našel na pamet, ker sem vedel, da je nekje v bližini železniške postaje. Takrat je bil problem samo v tem, da se nisem spomnil imena hotela. Ko sva z Vizotom pred časom iskala hotel pri dunajskem letališču, se je on sicer nekaj igral z GPS-om, ki naju je, mislim, da nategnil, in sva hotel našla še preden je aparat prišel k sebi. Skratka, za moje pojme je GPS navadno sranje.

Pred časom je zaslovel par, ki je bil z avtom namenjen na Capri, italijanski otok v Kataniji. Razumete? Jug, morje, romantika … Pripotovala sta v Carpi, nepomembno mestece v bližini Modene sredi Emilije Romanje. Enostavno sta na touch screen vtipkala napačen vrstni red črk ne da bi se jima čudno zdelo, da sta prišla na cilj dobrih šest ur prej in prevozila 600 kilometrov manj. Kaj šele, da bi opazila, da sta faking daleč od morja, da nista vedela, da morata še mimo Rima in Neaplja in da je na Capri z avtom mogoče priti samo s trajektom, ki odpelje iz Sorrenta. To so stvari, ki jih jaz vem na pamet, če jih ne bi, bi si pa pogledal. Četudi bi šel na pot z GPS-om, bi najprej za boljši občutek uporabil ViaMichelin ali GoogleMaps.

To je absolutni poraz intelekta. Opičjak, ki je pred milijoni let slučajno pogruntal, da lahko s kamnom razbije drug kamen, je bil sposobnejši od teh dveh bedakov.

Zadnjič sem na Krasu v Dutovljah nabasal na Italijana, ki me je panično spraševal “where iz Prezerje.” Kakšne Prezerje? “Zis iz zi village in Ljubljana but not in Ljubljana but near Ljubljana, capito?”

Usmeril sem ga v Sežano, na avtocesto, smer Ljubljana, izvoz Brezovica ali Vrhnika in tako naprej. V piko. Ko sem mu povedal, da ima do cilja še slabih sto kilometrov, ga je skoraj na rit vrglo. “I am already late”. Of course you are, you’re an Italian.

Na šipo je imel pripopan GPS. Namesto, da bi pohitel na sestanek, mi je še nekaj časa razlagal, kako da ga je aparat zajebal, da išče to vas že pol ure, pa da je šel iz avtoceste v Gorici in tako naprej. Takrat sem ga debelo gledal in si mislil, da lahko Preserje sto kilometrov od Preserja išče samo Italijan.

Zvečer, ko sem za dogodek povedal nekemu domačinu, sem izvedel, da so ene Preserje tudi pri Novi Gorici.

 • Share/Bookmark
 
52 odgovorov na “GPS za telebane”
 1. NuckinFuts - 7.03.2011 ob 18:32
  NuckinFuts

  Nikoli v življenju še nisem videl GPSa, ki bi ga nekdo 100% upošteval, ampak bo vsak naredil najmanj dva popravka smeri… Tisti, ki mu verjamejo pa…. http://image.24ur.com/media/images///600xX/Aug2009//60325358.jpg …pač evolucija. Najmočnejši (najpametnejši) preživijo…

 2. brezimenko - 7.03.2011 ob 18:37

  Pa tista aplikacija na nokii niti ni tako zanič. V avtu nimam navigacije, pa me je gps v povezavi z na nokio (6220 :) )brezplačno naloženim sistemom že večkrat pripeljal do pravega naslova v raznih gorenjskih vasicah. Med ljubljano in kranjem ga pa še nisem preizkusil :)

 3. nmohoric - 7.03.2011 ob 18:39
  nmohoric

  Men dela moj Garmin čist super :D sva se šla enkat s kolegom stavt če bom najdu do njega, marveč živi nekje kjer se pač ne najde…, ampak me je moj garmin pripeljal direknto pred vrata njegove hiše. Uprabljam pa ga kot pripomoček pri navigaciji in se ne zanašam nanj 100%.

 4. primoz - 7.03.2011 ob 18:47

  Do sedaj mi je navigacija pomagala samo enkrat. V ljubljani sem peljal komp na servis na Zelinko, ki ima ogromno tablo, vidno s severne obvoznice. prit do tja je pa še kaka dva kilometra vozakanja po ozkih vaških cestah. in ko sem drugič rikvercal od ene kmetije, sem iz obupa vklopil gps, ki me je prav lepo pripeljal pred vrata servisa.

 5. Jeln - 7.03.2011 ob 19:35

  GPS je lahko le pripomoček. če se zanašaš na njega 100% in greš na pot brez, da si pogledaš kam greš si imbecil. Na daljše relacije izven Slovenije vedno uporabljam GPS, imam pa v avtu še vedno dobre stare karte in pa predhodno pripravo…. S tem “polkrožno obrnite ko bo možno” pa tut mene čist razpizdi :mrgreen:

 6. NatasaP - 7.03.2011 ob 19:50

  Haha, sam te štorije o faljenih poteh so pa prav zabavne. GPS je sicer fajn zadeva, če zraven uporabljaš še svojo glavo, se pa bojim, da čez 50 let ne bo noben več znal prit na cilj brez te naprave, ker ti enostavno daje potuho, če ga imaš, počas bodo pa itak postali kar del standardne opreme novih vozil.

 7. kruhinmleko - 7.03.2011 ob 19:56

  hahahahah, na rit padu, smešno!

 8. Darko - 7.03.2011 ob 20:16

  Ene Preserje so tudi pri Radomljah ;) PA najbrž jih je še veliko v Sloveniji …

 9. magrateja - 7.03.2011 ob 20:34

  :lol: ubogi italijan :lol: “Četudi bi šel na pot z GPS-om, bi najprej za boljši občutek uporabil ViaMichelin ali GoogleMaps.” – folk dejansko ne počne tega? :shock: ni govora, da se samo na gps zanašam.

 10. buba švabe - 7.03.2011 ob 20:50
  buba švabe

  Eh, jaz nisem nikoli rabil avto navigacije. No, enkrat v Reki sem se skoraj izgubil (pač imajo komplicirano speljano), ampak take stvari delajo izkušnjo. Brez tega je dolgočasno… :lol:

 11. Whiskey - 7.03.2011 ob 21:23

  :-) :-) :-) Jebi ga, Preserje. Da ga slučajno ne nabašeš enkrat v Italiji, ko boš iskal kako vas :-)

  Tale butasta Garminova navigacija pride prekleto prav, samo znati jo je treba uporabljati. Ko sem pred par leti letal po Avstraliji me je pripeljal točno pred vrata vsakega hotela. Tudi ko z motorjem rinem po hribih Albanije, makadamih Velebita, Bjelasice zadeva špila. Na hrvaškem me je celo izgovor, da gremo preverit brzino še na moj Gps 2x rešilo plačevanja kazni zaradi prehitre vožnje.

 12. maja - 7.03.2011 ob 21:42
  maja

  Za po tujih, velikih mestih je Garmin zelo OK, ko ti na kakšnem malo ostrejšem ovinku sporoči, da zavij desno, pa malo podvomiš, če nisi žrtev zarotnikov, ki so se odločili, da bodo zmanjšali število prebivalcev na svetu :) . Ampak, s časom svojega navigatorja itak naštudiraš in veš kdaj misli resno in kdaj ne in potem ni večjih težav.

 13. chef - 7.03.2011 ob 22:46
  chef

  Točno tako, čez 50 let ljudje sploh ne bojo več vedeli, kaj je zemljevid.

 14. chef - 7.03.2011 ob 22:50
  chef

  No ja … mene je Garmin že tolikokrat namočil ravno v mestih, da raje gledam zemljevide.

 15. Fotr - 7.03.2011 ob 23:24

  GPS je zares koristen, ko se že tako zelo izgubiš, da ne veš niti, kje si.

 16. gorazd - 8.03.2011 ob 00:27

  Če imam čas se z Garminom najraje zabavam po stranskih poteh, saj me pelje po veliko ovinkih, nemogočih poteh in stalno prerčunava, tako da je točen čas prihoda zgolj naklučje. Me pa prestraši v domači vasi, ker se vedno peljem po vodi. Hoče da grem po starem mostu, ki je bil porušen l.1986 o novem, ki je bil zgrajen istega leta in je 200m višje pa ni ne duha ne sluha. ;-)

 17. Izo - 8.03.2011 ob 06:07

  Italijana si pa dobro poslal v center Slovenije … naj si jo malo ogleda in še kaj zapravi vmes :-)

 18. buba švabe - 8.03.2011 ob 07:02
  buba švabe

  Kolega se je včasih ukvarjal z iskanjem smešnih napak na Garminu (Adria Route menda). Najbolj mi je ostala v spominu tista, ko si iskal pot od železniške postaje v Zagrebu do živalskega vrta (kak kilometer ali dva), pa te je Garmin tja peljal čez Trst. In to čisto resno. :lol:

 19. kalbo - 8.03.2011 ob 07:55

  Če zraven Garmina uporabljaš zdravo pamet je to lahko čisto uporaben pripomoček. Nam so jih kupili ene dve leti nazaj, pride prav, ko iščeš stolp nekje bogu iza nogu. Sam brez zdrave pameti in starega dobrega atlasa Slovenije ne gre.

 20. Aljaz - 8.03.2011 ob 09:00

  Navigacija v avtu me dela živčnega, zato jo uporabljam le izjemoma. Ponavadi v tujih mestih ali če iščem kakšen naslov bogu iza nogu. Pa še takrat jo dam na “mute”.

  Ne razumem folka, ki rabi navigacijo za to, da pride iz Ljubljane do Dunaja, Münchna, Frankfurta ali drugega večjega evropskega mesta. Mene bi bilo sram pred samim seboj, če bi bil tako nesposoben.

  Najbolj pa zmagajo Slovenci, ki se peljejo na Bled na kremšnite s truck-size GPS-om nalimanim na šipo. Naj se vidi, da ga imamo.press :lol:

 21. Robi - 8.03.2011 ob 10:34

  GPS ni slaba stvar, če je v rokah ne drži tepec. Idiotu ne bi znal pomagati niti Vsevišnji.

  Ko se znajdeš daleč od doma, ko te čas nikamor ne preganja in ko si zaželiš kontroliranega potepanja, takrat ga ni čez GPS: odviješ dol z avtoceste, nekam na stranske poti, vsaj približno si začrtaš kje bi rad končal ob koncu dneva in križariš gor in dol po deželi. Nikoli me še ni GPS v takih situacijah pustil na cedilu.

  Ni pa GPS-ju brezpogojno za zaupat, to je jasno kot beli dan in definitivno je obvezen spremljevalec klasični papirni zemljevid, s katerim si pomagaš pri orientaciji na tujih tleh.

  Je pa z GPS-ji enako kot z vso ostalo tehnološko navlako – tehnološko nepismeni imajo čedalje več denarja za take stvari in namesto, da bi tehnologija služila svojemu namenu, ustvarja iz bogatunov pozerje, ki jih vodi dejstvo, da tehnologijo imajo, ni pa važno, če je ne znajo uporabljati.

  Skratka, že neštetoktat videno in GPS pri tem ni nobena izjema…

 22. pipi - 8.03.2011 ob 10:41

  Preserje pri Komnu je kakšnih 10km severno od Dutovelj. Mislim, da le ni bil tako dalec od cilja. :-)

 23. akvarij - 8.03.2011 ob 10:55

  Hehehe, me je pipi prehitel(a)…

 24. smoger - 8.03.2011 ob 11:57

  No, GPS zna bit tudi uporaben. V primeru Švicarja, ki je naredil samomor . Z njim naj bi šle v grob tudi infromacije o njegovih izginulih hčerkah. Policija je najdla ostanke GPS-a in naj bi jim to prišlo zelo prav.

 25. primoz - 8.03.2011 ob 14:04

  @smoger: tisti, ki so to privlekli na dan, čist preveč gledajo CSI.

 26. kekec - 8.03.2011 ob 14:13

  Zaradi GPS-a sem po San Franciscu lutal 2 uri, 3/4 od tega valda v klanec, ker mi je crknil fotkič in sem v garmina vtipkaval foto,canon,… Peljal me je nekam kjer zadnjih 200 let ni moglo biti nobene trgovine. Dokler mi ni kapnilo da je v chinatownu najbrž manj kitajcev, ki ne prodajajo fotkičev kot tistih ki jih. Po drugi strani me je pa rešil čez nekaj dni, ko sem v vukojebini (oregon) skoraj ostal brez bencina.

 27. daft - 8.03.2011 ob 15:26

  GPS navigacijo moraš znat uporabljat, tako kot tudi zemljevid. Je zgolj orodje, ne more pa mislit zate. Tudi zemljevid ne.

  Sicer pa me je GPS lani v Berlinu rešil iz totalnega sranja, ker sem prišel tja ob 1h ponoči, poleg tega sem bil v Berlinu prvič, da ne govorim o tem, da je bilijonkrat večji od Ljubljane in da ti je ponoči vse še toliko manj jasno, sploh če voziš in če je za tabo že cca 1100 km. Verjetno bi se brez njega tam še vedno vrtel v krogih.

 28. chef - 8.03.2011 ob 18:29
  chef

  @Aljaz: Ja, takih je ogromno. Mislim, da so jih preprosto nategnili z jumbo plakati in so zadevo kupili ne da bi se vprašali, ali jo sploh potrebujejo. Tipično za ta čas, sicer.

  V glavnem, navsezadnje pač ugotovijo, da se itak vozijo samo na nedeljske izlete na Bled ali v Portorož, zadevo je pa treba izkoristit, hehe.

  @Robi: Ne me basat! Nisem vedel, da moraš biti bogatun, da si lahko privoščiš aparat za 119 EUR, še manj pa bi verjel, da s tem kdo pozira.

  @pipi, akvarij: Jaz imam občutek, da vidva grozno površno bereta. Sedita, cvek!

  @kekec: Če je kaj res za popizdit ZANIČ, so pa to POI! Totalno sranje.

  @daft: Jaz sem ob treh zjutraj v Berlinu po 1100 km zalutal točno ZARADI GPS-a!

 29. Robi - 9.03.2011 ob 07:26

  Chef, točno tako!

  Preveč ozkogleden si, kajti GPS za 119 EUR je samo ena od ducata igrač, ki si jih kupi važič, ki misli, da bo s tem še bolj cool. Le poglej kako je v primeru PCjev – včasih je bilo tega manj, kupovali so jih ljudje, ki so vedeli za kaj jih potrebujejo. Danes pa PC kupi vsako tele, ki ima viška tistih nekaj sto EUR, zadevo vrže na mizo, ker ga pač imajo tudi vsi ostali, potem pa ne ve kaj bi počel z njim.

 30. smoger - 9.03.2011 ob 14:30

  @Robi: Paradoks računalnikov in tehnike. Od prjatla mama (v penziji) je nabavla za kakih 600 evrov vreden fotoaparat. V lajfu je fotkala le rojstnodnevne zabave in počitniške fotke na star ruski fotoaparat. Ima se, može se. :S

 31. nekdo - 9.03.2011 ob 14:59

  robi, ne se smeši no. Kdo danes ne potrebuje računalnika?

 32. Rok-1 - 9.03.2011 ob 16:51

  Bom jaz namesto Robija – tisti, ki ne vedo kaj naj bi z njim počeli.

  @smoger: in potem bo za slabe fotke kriv “slab” fotoaparat… in bo “rabila” novega, še malo dražjega… he, he

 33. Maj - 9.03.2011 ob 18:46

  Sam se z Garminom še nisem zgubil.

  Res te morda kje kdaj pelje malo naokoli a kolikor toliko točno na cilj me pripelje vedno.

  Seveda je pa treba imeti v glavi nekaj logičnega razmišljanja, pa dobro je v naprej pogledati kje približno je cilj in kam te naprava hoče peljati.

  Skoraj več kot z avtom pa Garmina uporabljam peš in s kolesom. Adriatopo karta je odlična in z njo sem prehodil in prekolesaril še pa še gozdov in prav nikjer se nisem zgubil….

  Stari zemljevidi so popolnoma neuporabni-sredi gozda niti slučajno ne veš kje si, da bi se lahko orientiral po navadnem zemljevidu.

  So pa ljudje butasti, ker recimo v Hoferju kupijo neko noname navigacijo za 15 evrov manj in potem kolnijo, ker jih ne zna nikamor pripeljat.

  Za Slovenijo in Hrvaško obvezno rabiš Garmina s Adriarotue in Adriatopo zemljevidom.

  Novi CNE 2011.4 še niti dolenjske avtoceste nima vrisane,… Je pa pri CNE odlično to, da ima realni pogled križišč in ti lepo pokaže križišče že kilometer prej, da ti je potem v križišču že v naprej vse jasno.

 34. anka - 9.03.2011 ob 19:22

  Jaz poznam enega Slovenca, ki je šel v Čateške toplice, pri Brežicah in ga je zapeljalo v vasico Čateš pod Zaplazom pri Trebnjem in je tam iskal Toplice.)

 35. anka - 9.03.2011 ob 19:24

  ..mislila Čatežžž

 36. chef - 9.03.2011 ob 22:45
  chef

  Kdor misli, da sta Garmin ali računalnik statusna simbola, je pa res totalen kmetavz.

  @Maj: Realni pogled križišč? Kakšna neumnost je pa spet to? Če komu v križišču ni jasno, kaj mora naredit, ga jaz sploh ne bi spustil na cesto.

  @anka: No, to je tisto. Opičjak, ki je iznašel orodje, je bil bolj inteligenten od tega bebčka. Jaz sem sicer nazadnje nekaj takega videl v osnovni šoli, ko ena sošolka v osmem razredu na zemljevidu Slovenije ni znala pokazat morja.

 37. nmohoric - 9.03.2011 ob 23:35
  nmohoric

  Jaz se strinjam z @Maj saj ta realni pogled križišč (razcepi na več pasovnicah, avtocestah tudi pri nas in v tujini) je uporaben, saj če se prvič pelješ po neki cesti in ti ni jasno kakšen je izvoz ter ker, ti ta res lepo in nazorno pokaže, na ker pas se postavimo, da ja ne zaidemo. Če ti pa garmin ni tako všeč ga pa komot lahko zamenjaš z kakim Navonom IGO-jem miotom in drugimi, sam toliko v vednost še, da Garmin in TOM-TOM, sta v samem vrhu navigacijskih naprav, res pa je da je za tujino TOM-TOM boljši sam kaj ko nima Slovenije…

 38. Maj - 10.03.2011 ob 00:45

  Tole je realni pogled križišč in je vsaj meni izjemno uporaben-sploh, če greš kam v tujino na več pasovne ceste kot smo jih vajeni mi s kakšnim velikim avtodomom in se lahko lepo v naprej pripraviš, ker nisi tako okreten kot z avtom:

  http://www.shrani.si/f/2G/r8/FpMYBYL/4.jpg

  http://www.shrani.si/f/37/Jw/4ySXiUGH/3.jpg

 39. Robi - 10.03.2011 ob 08:38

  Chef, ne znaš bolje, kakor obesiti se na vsako nepomembno malenkost? Že v prvem postu sem napisal, da “je z GPS-ji enako kot z vso ostalo tehnološko navlako”. V drugem postu sem napisal “ducata igrač, ki si jih kupi važič”. Ti je res treba vse s prstom pokazati, da boš dojel? Saj si ja intelektualec! Ali pa zgolj toliko poln samega sebe, da si mnenja, da se ne rabiš ukvarjati s področji, ki jih ne razumeš?

  Ti bom še enkrat napisal, da boš razumel, bojda gre v tretje rado:

  Premali del osebnega dohodka se v naši državi nameni preživetju, preveč denarja ostane za dokazovanje svojega statusa v obliki luksuznih dobrin, ki si jih lahko poljubno razlagaš.

  Dejstvo je, da je tehnologija danes dovolj poceni, da si jo lahko privošči vsak, ki se ima za povzpetnika. In dejstvo je, da takšni kvazi povzpetniki premorejo več denarja kakor pameti in to vodi h kopičenju vsemogočih nepotrebnosti, ki so jim zgolj v sramoto, ker ne dojemajo njihove namembnosti. Lahko se tudi sam prepoznaš tu not, ker ne dojameš kako se uporablja navigacijska naprava.

  Ko boš enkrat razumel, da je Slovenija ena navadna mišja luknja, za katero ni mar nikomur od tavelikih, boš dojel tudi zakaj je kartografija za GPS takšna, kakršna je.

  Sicer pa, kmetavzar ve kako se uporablja sekiro, koso, grablje in ostalo, kar rabi, da preživi. Lahko zase trdiš, da veš kako se uporablja vse, kar premoreš? Nisem prepričan.

  Toliko o tem…

 40. Nastja - 10.03.2011 ob 09:47

  Ob zadnjem stvaku sem se pošteno nasmejala! :) )))

  Drugače pa ja, mi smo enkrat za foro GPS prižgali ko smo se v Umag peljali in nas je tudi usmeril tik pred avtocesto kao levo, a levo je bila neka makedamska cesta na njive :) Spremljanje zemljevida res ni napačna metoda :) )

 41. chef - 10.03.2011 ob 10:33
  chef

  @Robi: Saj ti nič nočem, no.

 42. Miha - 10.03.2011 ob 10:55

  Prehodil in prevozil sem veliko sveta z navadnim zemljevidom in se nikoli nisem pomebneje izgubil in v večjih skupinah sem bil vedno jaz tisti, ki sem navigiral. A pošteno priznam, da odkar imam na telefonu Nokia Ovi maps (ki je v nasprotju z splošnim mnenjem precej natančna, hitra, zemljevidi se redno dopolnjujejo in lepo se da vse nastaviti na spletni applikaciji in nato enostavno prenesti na mobitel)z veseljem uporabljam to navigacijo v neznanem okolju pa tudi za približen občutek, koliko je še do cilja za lažje načrtovanje postankov z otroki. Da kdor koli, ki je več na cesti govori, da je GPS neuporabna neumnost je lahko samo znak ali njegove popolne nesposobnosti uporabe elektronske naprave ali pa popolne naduvanosti. Ne glede na tisoč papirnatih map in popolno sposobnost orientacije in uporabo kompasa in še kaj v veliko primerih dobrega GPS predvsem v neznanih mestih ničesar ne more nadomestiti, še posebno če si sam v avtu. Bi te rad videl, kako bi sam vozil npr. v Milanu v megli, ko se je zaradi megle videlo le 10m in ko nobena ulica ne gre naravnost ali se križa pod pravim kotom. ALi pa si recimo pridobi natančne zemljevide za tritedensko potovanje, ko vsak večer spiš v drugem mestu in si spotmo ogledaš še sto različnih stvari. Seveda pa če je vse, kar potrebuješ, en hotel v bližnjem mestu (kar vključuje tudi Berlin) pa res ni panike. natisniti en list iz Google maps.

 43. 3nity - 10.03.2011 ob 11:36

  Jaz imam garmina in se ga lani prvič uporabila v Franciji. Hvala bogu, da znam uporabljat tudi zemljevid, ker včasih bi me “ona” peljala kar po enih čudnih poteh.

 44. nčvidunčslišu - 10.03.2011 ob 11:45

  Se strinjam. Preden kupiš GPS, si enega za teden dni sposodi pri prijatelju. Če si normalen, boš ugotovil, Da ga za vožnjo prav nič ne potrebuješ, saj obstajajo res koristni zemljevidi. Ko ti zmanjka znanosti, vprašaš najbližjega pešca, kje je lokacija kamor moraš priti. S takim pristopom ne boš izgubljal časa z nastavitvijo GPS, stalim poslušanjem direktiv, da ne omenjam, da ta zadeva pri vožnji zelo moti, torej imaš vsaj 50% več šans, da se zaletiš. Koristen je samo v primeru, če nabiraš gobe pa se morda izgubiš, ali če sredi gozda pokoplješ svojega hišnega ljubljenčka in si želiš vedeti, kje to je. Sam ga imam, skraden SW adriaroute na mobilcu in to je to. Ga ne potrebujem!

 45. Maj - 10.03.2011 ob 12:13

  Tisti, ki kritizirate GPS naprave naj vam povem, da je treba za dobro vodenje: 1. naložiti najboljše možne zemljevide 2. napravo znati pravilno nastaviti 3. napravo znati uporabljati(kljub temu, da je preprosta za uporabo je vseeno treba malo logičnega mišljenja in s kakšnim trikom recimo nastavitvijo kakšne vmesne točke se da izjemno izboljšati točnost vodenja).

  Če GPs vse to ima je mnogo boljši od vsakega zemljevida že zato, ker tis talno kaže točno lokacijo(na zemljevidu morapš pa točno lokacijo najprej najti). Potem je zemljevid neroden za prenašat, gps pa sploh ne,…

  GPS je odlična zadeva sploh sedaj, ko se da odličen strojček dobiti že za manj kot 150 evrov.

 46. Maj - 10.03.2011 ob 12:16

  Tole je pa realni pogled križišč(komentar sredi noči očitno ni objavil zato ga objavljam še enkrat) in je vsaj meni izjemno uporaben-sploh, če greš kam v tujino na več pasovne ceste kot smo jih vajeni mi s kakšnim velikim avtodomom in se lahko lepo v naprej pripraviš, ker nisi tako okreten kot z avtom.

  Naša križišča praktično nikjer niso zahtevna: http://www.shrani.si/f/2G/r8/FpMYBYL/4.jpg

  Tole je pa že fajn vnaprej videti, da o še mnogo hujših križiščih sploh ne govorim: http://www.shrani.si/f/37/Jw/4ySXiUGH/3.jpg

 47. Maj - 10.03.2011 ob 12:18

  Očitno se objave, kjer je napisana kakšna povezava ne objavijo takoj in jih mora avtor najprej potrditi.

 48. Tomaž - 10.03.2011 ob 21:26

  Maj: za pismene so table že pred križišči…

 49. Maj - 11.03.2011 ob 06:19

  @Tomaž, GPS je pripomoček, ki ti še dodatno olajša vožnjo. Res so table ampak pri recimo mnogo več pasovnih avtocestah kot jih vidiš pri nas prav nič ne škodi, če križišče v naprej vidiš in že pred tablo veš kam zapeljat. Sploh, če imaš kak ne tako okreten avtodom, tovornjak,…

  Pravijo, da od viška ne boli glava.

 50. Maj - 11.03.2011 ob 06:21

  Sicer pa, če bi kdo rad nov GPS Garmin, mi lahko piše na: lepmaj(a)gmail.com in mu ga zrihtam.

  Cene so že od 110 evrov dalje.

 51. Nick - 11.03.2011 ob 09:00

  Moje skromno mnenje je, da je GPS največja tehnična pridobitev po mobilnih telefonih. Seveda pa ima tud svoje “cake”, o čemer sem tudi jaz že napisal eno podobno gloso ;)

 52. Alex van der Volk - 21.10.2013 ob 12:16
  Alex van der Volk

  Hja, s temi napravicami je križ, ne. Jaz imam do sedaj z njimi zgolj prijetne izkušnje (okej, enkrat me je iz Ribnice v eno ulico na Fužinah hotel peljati po severni obvoznici, ampak kaj se mi je zgodilo pa prejšnji teden…Lepo nas napravica iz MMP Vrtojba pripelje točno pred stadion v Bernu, enkrat ne zgreši, vse lepo in prav in za nazaj jaz naštimam kar lepo mesto Nova Gorica. In po nekaj urah umirjene vožnje ugotovimo, da nas reč pelje po neki čisto svoji poti in da smo že hudičevo blizu St.Gallna, torej “okoli riti v varžet”. Na koncu smo seveda naredili en velik ovinek do Lugana čez…prelaz San Bernardino, jaz pa sem se zakolnil, da od zdaj naprej ne grem brez avtokarte niti do marketa, kaj šele na kakšno dolgo pot.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.