Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Përshëndetje, EU! (Pozdravljena, EU!)

Komentiraj

Objavil/a chef 16.12.2010 ob 18:00 ob 18:00 pod Aktualno, Natezalnica, miks

Ko sva šla zadnjič z Vizotom zvečer na letališče na Dunaj, bila je nedelja zvečer, nisem mogel verjet, koliko romunskih, bolgarskih in ukrajinskih prevoznikov je na cesti. Medtem ko se Bolgari in Romuni vozijo tako s tovornjaki kot tudi s kombiji vseh vrst in letnikov, mnogi seveda s prikolicami, pa Ukrajinci prisegajo izključno na bele mercedese. To je seveda znana zgodba, ampak bilo jih je toliko, da sva samo zijala. Za te švercerje in kupce stare krame bi mi bilo sicer vseeno, ampak ne ob svinjarijah, ki jih počnejo po cesti! Samo do Šentilja sem moral vsaj petkrat zabremzat na črto in dejansko sem bolj kot na vse drugo pazil, kako jih prehitevam, ker pri teh že tri dni in noči budnih norcih nikoli ne veš, kaj jih bo pičilo. Ampak on je sposoben jahat sredinsko črto deset, petnajst sekund! Blendaš mu, trobiš, jebeš mu že vse po spisku in ko se končno umakne in ga prehitiš, ti še prižge dolge luči. Najboljši je bil tovornjakar, ki sem ga videl že pred časom, in mu je na zavesicah pisalo “King of the Road”.

Ja, vem, da so reveži, in ko iz kombija za cestninsko postajo na cesto poskačejo tri stare babe in devet otrok, se mi zasmilijo. Ampak kdo, za vraga, je v EU spustil države, kjer še niso vzeli izpravnosti vozil, avtocest in prometnih predpisov na splošno. Še Slovenija je bila na meji, spustijo pa na zahod te nesrečnike, ki pred dvajsetimi leti sploh še niso imeli avtomobilov!

Seveda mi je jasno, zakaj so jih spustili v EU, ampak tu spet pridemo do paradoksa demokracije. Če temu, da volivcev v bistvu nihče ne uboga, sploh lahko rečem paradoks. Jaz močno dvomim, da je povprečen, a sicer razmeroma strpen Evropejec srečen, ker so ulice polne tistih majhnih, pohabljenih, črnih tipov, ki pohlevno fehtajo drobiž za svojega gospodarja. Še bolj dvomim, da je povprečen Evropejec srečen, ko se na avtocesti zaleti v kombi, ker se je cepec odločil, da bo šel malo rikverc.

Zdaj pa berem, da je Evropska komisija Albaniji ukinila vizume za schengensko območje!

A ti gospodje v Bruslju, Strasbourgu in kaj vem kje še imajo svoje institucije, sploh razumejo, kaj to pomeni? A so oni že kdaj vozili avto v Albaniji? Pred nekaj meseci sem tule o vožnji po Albaniji napisal tole:

Jaz mislim, da si Albanci sploh ne znajo predstavljat posledic trčenja. V škarje prehitevajo recimo tam, kjer je kristalno jasno, da se ne bo izšlo – ampak na koncu se situacijo po nekem čudežu vseeno reši. Nesreče sploh nisva videla, čeprav je vožnja še nekajkrat bolj nevarna kot v Kalabriji. Ob cesti sicer kar naprej stojijo policaji, ampak kazni so verjetno nizke. Dejansko je prehitevanje v škarje družbeno sprejeto ravnanje in je glavni tisti, ki je na napačni strani ceste, vsi ostali se morajo prilagoditi njemu. Še malo huje je v mestih, kjer drugače kot z izsiljevanjem ne rešiš ničesar, problem je pa v tem, da prihajajo avtomobili iz vseh mogočih in nemogočih smeri. V tem primeru pač rineš in si utiraš prostor, dokler v primernem trenutku ne švigneš med tremi ali štirimi avtomobili.
Zdaj me bo spet cela falanga salonskih strpnežev, ki se gibljejo med stanovanjem, knjižnico in kao boemsko kafeterijo, obtoževala nestrpnosti in hujskaštva, ampak jaz vam nekaj povem: ko sem bil v Albaniji, sem se imel z Albanci prav dobro, tam sem se tudi prilagodil načinu njihove vožnje.

Ne znam si pa predstavljat, da se bodo evropskim razmeram znali prilagoditi ljudje, ki so se praktično brez izjeme naučili vozit šele pred desetimi leti, ki se sprehajajo po edini avtocesti med Dračem in Tirano, in ki vozijo neizpravne avtomobile. Poleg tega očitno prihaja do stanja, ko bodo lahko fantje iz Albanije švercali staro robo brez vizumov, nas pa bodo na albanskih mejah še naprej lupili z nekimi sumljivimi vstopnimi in izstopnimi taksami, za katere nihče nima pojma, koliko v resnici stanejo.

Res, super! Hvala, Evropska unija!

Da so državljani BiH dobili dovoljenje za vstop v schengensko območje brez vizuma1 istočasno kot Albanci, je samo dokaz več, da evropski komisarji in drugi nimajo pojma o realnem stanju, ki si ga lahko v treh dneh vzpostavi vsak turist, ki si sploh upa sam v Albanijo. Takih je pa med zahodnoevropskimi narodi bore malo, ker folk še vedno misli, da se Albanci streljajo po ulicah. Skratka, če so Bosancem sprostili pogoj za vizum letos, bi morali Albance na drugi strani meje držat še vsaj deset let.

Navsezadnje pa zaradi tega prekletega liberalizma dobiš primere Ambrus, Francija in Italija.

P.S.: Odslej se pazite starih mercedesov!

 1. Sem mislil, da je to veljalo že več let![]
 • Share/Bookmark
 
19 odgovorov na “Përshëndetje, EU! (Pozdravljena, EU!)”
 1. rannt - 16.12.2010 ob 18:57

  Komentar enega kolega na ukinitev viz: Nek zadnji ugasi svetlo i zatvori prozore!

 2. Tomaž - 16.12.2010 ob 18:59

  Vidim, da imava vse bolj podobno mišljenje :)

 3. smoger - 16.12.2010 ob 19:02

  Moderni kolonializem.

 4. pajzbar - 16.12.2010 ob 19:14

  Glede na to, kaj se vabi v EU močno upam, da kmalu propade. Pa ne upam z razloga ker se vabijo bivše republike temveč zato, ker se vabijo gospodarstva, ki ne prinašajo nič pozitivnega.

 5. seamus - 16.12.2010 ob 22:47

  To, da so kombiji spet na cesti pomeni, da je (za vse razen za nas) krize konec.

 6. Antipat - 17.12.2010 ob 01:06

  pajzbar

  Odpiranje EU ni namenjeno temu, da bi zunanje države kaj novega prinesle v skupno gospodarstvo, ampak je namenjeno ekspanziji delovanja obstoječih EU gospodarstev na nove trge. Novi kombiji, mečke in berači pa so pač kolateralna škoda, ki pa itak ne moti nikogar od teh, ki v teh novih trgih ustvarjajo nove dobičke. Verjetno bi tudi ti naslednjič kakemu uvoženem beraču z lahkoto frcnil tisti kovanček, z vedenjem, da na drugi strani tvoje podjetje v rodni domovini taistega berača vsak dan “nafehta” kak miljonček od njegovih rojakov.

 7. pajzbar - 17.12.2010 ob 06:56

  @Antipat: Če pa pogledaš kdo vse želi v EMU, pa boš kmalu ugotovil, da to pomeni slabo nadzor stabilnosti cen, za kar se “bori” ECB. Prav tako so konvergenčni kriteriji v kurcu, saj ti po vstopu v EMU nimajo nobenih represivnih sredstev, s katerimi bi lahko države silili v spoštovanje kriterijev. Posledično to pomeni slab vpliv na moč € ki pa je neposredno povezan z evropskim gospodarstvom. Naj dodam še to, da z vstopom v EU morajo države svoj trg sprostiti za tuje investitorje, kar pomeni, da lahko različne EU korporacije kupijo neko podjetje, iz njega poberejo zdrav del, ostalo pa sterajo v stečaj, kar posredno pomeni slabo državno gospodarstvo in gospodarstvo EMU. @chef: sori za tole.

 8. chef - 17.12.2010 ob 07:25
  chef

  Ni panike, kar dajta se spičit :)

  Jaz enostavno mislim, da tak sistem ne more prav dolgo vzdržat. Ekonomimsti in politiki so sicer pametni k svina. Ampak to so tudi ljudje, ki so nas pripeljali v gospodarsko krizo. Sprejemanje v EU takih fičfiričev kot so Bolgari in Romuni, kjer skoraj še vlada fevdalizem, bo po mojem naslednja napaka.

 9. kekec - 17.12.2010 ob 08:08

  “Še Slovenija je bila na meji, spustijo pa na zahod te nesrečnike, ki pred dvajsetimi leti sploh še niso imeli avtomobilov!”

  Si me spomnil na Italijana, ki se je leta 1993 ob prihodu v Slovenijo čudil da že imamo ceste in avtomobile. To je bil zmagovalec etape gira s ciljem v Kranju.

  Sicer pa, isti zapis bi lahko opisoval tudi Slovence kot jih vidi povprečni Jorg z avstrijske strani Ljubelja.

 10. chef - 17.12.2010 ob 09:53
  chef

  Saj je tudi res, da Slovenci ne znajo vozit.

 11. Andrei - 17.12.2010 ob 10:14

  Zakon je mercedes sprinter. Če ga nimaš, si niko i ništa.

 12. t43 - 17.12.2010 ob 10:59

  Edini način za presekanje tega modela in izhod iz skupnega lonca s temi, ki jih chef opišeš (btw za zahodnjake smo v istem loncu pa reč kar hočeš) je bil teoretičen vhod v EU med leti 1996-99. Ta vlak smo zamudili in smo pač v istem paketu kot vsa ostala zahodna evropa.

  Dokaz. “Bosman first black mayor in eastern europe” -> naša medijska podoba

  avizo: Piran je bolj zahodno od trsta, dunaja, graza…

 13. Davor - 17.12.2010 ob 17:44

  Maš res, se strinjam z vsem. Jaz v glavnem vozim po primorski avtocesti, kjer je teh voznikov ravno tako na pretek in bi bilo včasih prav zabavno, če ne bi bilo tako nevarno.

  Kar pa se tiče odprave vizumov za Albance: kot berem zadnje dni v sredstvih javnega obveščanja, bo zdaj očitno še lažje organe švercat, ko ne bo več vizumov… Čeprav, resnici na ljubo, tej zgodbi o likvidiranju nacionalnih sovragov za žetev dragocenih organov ne verjamem čisto. Se mi zdi toliko mimo vseh principov humanosti, v katere verjamem, da mi deluje čisto neverjetna. Ne bi pa bilo prvič, seveda, da bi bila streznitev grenka.

 14. chef - 17.12.2010 ob 19:52
  chef

  @t43: Imaš popolnoma prav.

 15. DusanK - 19.12.2010 ob 09:33

  Se strinjam s prispevkom …. moti pa me pridevnik izpravnost (a ni boljše brezhibnost?) ampak spet ne toliko kot prisotnost romunskih, ukrajinskih in zdaj očitno tudi albanskih kamikaz.

 16. platar - 20.12.2010 ob 10:41

  Hja kaj bomo porekli ko bo v EU tudi Turčija??? Pa povabili bi lahko še Izrael in kake Arabce pa pigmejce… Naslednji korak je logičen.Referendumi za odcepitev ne gre drugače, ne ve se le kdo bo prvi.

 17. Safet Ali-beg - 21.12.2010 ob 11:43
  Safet Ali-beg

  Vem, da je dosti takih, ki bodo zastrigli z ušesi ob omembi Hrvaške, pa vendar, v mojih očeh je EU izgubila velikanski del kredibilitete, ko sta Romunija in Bolgarija prišli v skupnost pred Hrvaško. Ne rečem, da je Hrvaška že pripravljena, a bodimo pošteni, je daleč pred Romunijo in Bolgarijo. Še Turčija je gospodarsko in drugače daleč pred njimi.

  Preostali del kredibilitete pa je izpuhtel ob tako dolgi getoizaciji (beri: ne ukinjanju vizumov) Bosancev.

  Res pa je, da bi bilo potrebno sedaj od BIH, Srbije, Albanije in verjetno še kakšne druge države, zahtevati ukinitev nesmiselnih vstopno – izstopnih dajatev in kvazi zavarovanj za avtomobile.

 18. pijanec - 29.12.2010 ob 05:15

  Odprava vizumov ne bo imela nekega vpliva na varnost prometa (tako kot ne vplivajo vizumski Ukrajinci). Pot do nas iz npr. Albanije je draga in se na njeno pot ne bodo podali tisti, ki si že prej nisi mogli privoščiti tistega papirja.

  Sicer marsikdo iz teh balkanskih držav vozi res slabo, vendar Slovenci nismo nič boljši. Kako naj imam sodržavljane za pametne, ko pa sem bil ne tako dolgo nazaj na poti od Vrhnike do LJ v mojem vidnem polju edini voznik na voznem pasu, na prehitevalnem pa neskončna kolona, ki po polžje vozi do 100 km/h?

 19. chef - 29.12.2010 ob 08:48
  chef

  Zadnjič sem se peljal spet v Nemčijo nazaj in edini, ki se je zajebaval na skrajno levem pasu, je bil nek Murskosobočan, hehe.

  Ampak v primerjavi z Ukrajinci, ki jih je na naših cestah na stotine, so pa Slovenci še vedno profesorji.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.