Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Gobica

Komentiraj

Objavil/a chef 28.11.2010 ob 18:00 ob 18:00 pod Travelling Without Moving, miks

Menda se sušenja uporabljenih polivinilastih vrečk nad umivalniki poslužuje večina naših osemdeset in več let starih babic. Ne vem, če moja to še vedno počne, ampak se dobro spomnim, kako jih je čistila in pripenjala s kljukicami. Pa ne zaradi ekologije – za to ji je bilo verjetno malo mar. Bistveno je šparanje. Tudi pri vrečkah. Pa kako je vedno s kosom kruha pomazala kozarec marmelade ali celo majoneze, obenem pa še trdila, da je to najboljši del … Noro!

Že nekaj časa pa tudi jaz opažam, da sem na nekaterih področjih prav neverjeten. Gate seveda neham nosit takoj, ko se strgajo, ker je vseeno nerodno, če se moram potem kje slučajno in nepričakovano sleči. Ali pa če bi se mi slučajno zgodilo, da bi me morali odšpohtljat z asfalta in bi me vsega zmahanega v bolnici slačila kakšna pripravnica za medicinsko sestro, ki bi takoj ugotovila, da ima opravka z nemarnežem. Še vedno pa take stare gate uporabljam za spanje, ker nekaj prepiha včasih prav pride in ko je videti kot da so bile gate na fronti, z njimi še popucam kakšen zobnik.

Zobna ščetka, recimo, je v uporabi dokler je ne pozabim v kakem hotelu, ker enostavno še nisem našel razlage, zakaj naj bi imela zgonjena ščetka slabše performance kot nova.

Včeraj zvečer sem po skoraj treh letih uporabe upokojil gobico za pomivanje posode. Mislim, da mi jo je ob vselitvi podarila Biba, ki mi je skušala dokazat, da je to edina res kvalitetna goba, vredna gospoda, kakršen sem.

Kot vidite, je vpojna plast preperela in se odluščila, ko sem panično brisal na štedilniško ploščo polito mleko, sem jo pa še rahlo ožgal. Ker je izgubila svojo funkcijo, sem moral gobo vendarle umaknit iz kuhinjskega oddelka.

Najverjetneje jo bom prestavil na straniščni oddelek.

 • Share/Bookmark
 
27 odgovorov na “Gobica”
 1. Davor - 28.11.2010 ob 20:33

  Nogavice so nekaj podobnega. Moja babica jih je še šivala, jaz jih pa veselo mečem proč, ko postanejo na prstih ali peti kanček prosojne.

  S tem sem začel v armiji (jelea) – en teden sem jih nosil na eno stran, en teden na drugo, potem pa v smeti… Zdaj jih seveda menjujem znatno bolj pogosto :-)

 2. Lea - 28.11.2010 ob 22:41

  hahahahaha caar :D imaš stoposto pomivalni stroj, ker si resnično ne predstavljam imeti eno gobico za pomivat 3 leta :D

 3. chef - 29.11.2010 ob 00:58
  chef

  @Davor: Nogavic pa jaz ne šparam, ker še sebe ne morem videt v njih, če niso brezhibne.

  @Lea: Nimam pomivalnega stroja, je pa res, da sem bil precej zdoma. In da je bila goba brez dvoma kvalitetna k svina.

 4. teoo - 29.11.2010 ob 08:12

  d00d, če si to gobo preživel, si zdaj verjetno imun tudi na jedrski napad, anthrax in pričjo gripo.

  kuhinjske gobice so največje leglo bakterij v hiši… lahko ližeš plesen s stene v kleti pa ne boš toliko sranja konzumiral.

 5. katarina - 29.11.2010 ob 10:27

  uf teoo me je prehitel, prov isto sem hotla rečt… jst mam čisto fobijo na gobice, menjam jih pomoje na 3 tedne, pri tem da mam pomivalni stroj in se gobice v bistvu uporabljajo samo za brisanje pulta… ampak se mi zdi da kr vidim gomazenje gor :(

 6. majlo - 29.11.2010 ob 11:11

  Umazanec!

 7. Safet Ali-beg - 29.11.2010 ob 11:36
  Safet Ali-beg

  Izgleda še kar uporabna. :-)

 8. blitz - 29.11.2010 ob 11:40
  blitz

  uh, na tole z morebitno prometno nesrečo in medicinsko sestro pa nisem pomislil. Luknjaste gate proč… :wink:

  Ja, moja babica je pa šparala jogurtove lončke, kakšnih tisoč jih je gotovo imela.

  Gobico pa kar v smeti – brez hrapave strani v sekretu ne bo veliko hasnila :lol:

 9. anka - 29.11.2010 ob 12:12

  pomoje, če se gobica vsake toliko prekuha ali vloži v pomivalca, se tudi malo dezinficira. Mislim, da bakterije uniči in izpere tudi detergent, tako da ta zgleda še kar užitna. Sicer imamo pa mi 2 sosedi, ki pereta in sušita plastične vrečke zunaj- s kljukicami kot perilo v vrsti. Če jima mama da kako našo dobrino, potem dobimo v blagovni menjavi nazaj kup teh vrečk. Najbž ni treba povdarjati, da oprane (in pomečkane) zgledajo še bolj umazane, kot samo uporabljene.

 10. Rok-1 - 29.11.2010 ob 12:29

  Razmišljam, da bi se od tehle babic lahko kaj naučili – iz ekološkega vidika.

  Nikomur ne bi škodilo…

 11. NoMAD - 29.11.2010 ob 13:07

  Najvlažnejši prostor v kuhinji je pomivalni stroj. Ali ga kdaj obrišeš po uporabi? :) in to je idealno gojišče za plesni – pa detergent dol ali gor. Od tam izvira polovica alergij.

 12. chef - 29.11.2010 ob 13:14
  chef

  Ne razumem, zakaj bi bila goba leglo bakterij, če je pa ves čas prepojena z detergentom. Sicer pa – briga me. Preživel sem brez prebavnih motenj, tako da zaradi mene lahko po njej leze kar hoče.ž

  @Safet: Problem je v tem, da se detergent ne peni več oziroma da goba ni več vpojna. Poraba detergenta je zato prevelika in se dejansko gobe ne splača več šparat.

  @blitz: Na mlade medicinske sestre moraš vedno pomislit! Če boš že šel na kakšen službeni pregled, ti pa priporočam Adrialab na Parmovi – ampak za tja moraš imet pa tudi že močne gate, haha. Sicer je pa hrapava površina na drugi strani še skoraj brezhibna. In ja, točno! Jogurtovi lončki. Vse so iste, haha.

  Sicer sem pa zdaj že trikrat uporabil eno drugo gobo – hrapavi del za drgnjenje trdovratne svinjarije se je že odlepil! Navadno sranje.

 13. maja - 29.11.2010 ob 13:52
  maja

  Lahko bi naredil malo reklame in dal link do proizvajalca. Me res zanima za katero gobo gre.

 14. teoo - 29.11.2010 ob 14:25

  sem vedel, da sem to nekje po tv videl:

  Many objects that people touch every day are dirtier than a toilet seat. CONFIRMED Adam and Jamie chose a total of 8 objects to test for cleanliness: toilet seat, money, kitchen sponge, hotel room remote, computer keyboard, light switch, cell phone, and shopping cart. They swabbed each surface for 10 seconds and created Petri dishes from the swabs that incubated overnight. Their first method of measurement was to count the number of microorganism colonies on each dish. They found that the toilet seat sample actually had the fewest colonies, while the kitchen sponge sample had more than they could count:

  kitchen sponge (most colonies) money light switch computer keyboard hotel remote shopping cart cell phone toilet seat (fewest colonies) However, they always wanted to account for the “nastiness” or harmfulness of the types of organisms on each Petri dish, so they had a microbiologist re-rank the samples. The list was as follows. kitchen sponge (most nasty) money light switch computer keyboard toilet seat cell phone shopping cart hotel remote (least nasty) Finally, Adam and Jamie decided they needed a larger sample size to provide better results. They enlisted a group of biology students at UC Berkeley to collect more samples from the top five dirtiest surfaces. After collecting and analyzing these samples, the final list was as follows. kitchen sponge (most dirty) money computer keyboard toilet seat light switch (least dirty)

 15. teoo - 29.11.2010 ob 14:27

  damn pa wordpress… briši zgornji komentar

  tukaj je bolje (2.del): http://mythbustersresults.com/hidden-nasties

 16. siemens - 29.11.2010 ob 14:39

  jao chef…daj preberi si na netu raziskave. največ bakterij je v takšnih gobicah, pa v preperilih deskah za rezanje, pa na tipkovnici, kljukah, mobitelih, pilot za TV. WC ima ponavadi najmanj št.bakterij je pa res, da so tam lahko, ponavljam lahko nevarne. Jaz gobice menjam vsak mesec pa čeprav imam pomivalni stroj. Kaj ti misliš, da detergent uniči/odstranjuje bakterije? Hehe…

 17. tatoslo - 29.11.2010 ob 14:57
  tatoslo

  sem gledu tist del, mislim da gobice v študentskem stanovanju (kjer so delal tist poskus) niso ravno najboljše za primerjavo. In če lahko detergent unič dvajset let star zažgan olje (ko v reklami gre krpica kr sama brez pritiska in vse spuca) kak pol ne bo tist mal umazanije na gobici :)

 18. jesis - 29.11.2010 ob 15:32
  jesis

  Glede na vsebino bloga in komentarjev sklepam, da gre enostavno za ljudi, ki nikoli niso doživeli pomanjkanja. Ljudi polnih riti – bi lahko rekel.

  Pomanjkanje pa niso doživeli samo starejši v WW1 in WW2 – od kjer izvira njihova “varčnost” in zbiranje “uporabnih predmetov” po filozofiji “Čez 7 let vse prav pride”.

  Ko sem bil vzgojitelj v ljubljanski sirotišnici, je bilo tam zelooo veliko otrok, ki so pri obrokih vedno “kradli” kose kruha in ga skrivali pod vzglavjem postelje, čeprav so imeli VEDNO na razpolago več kot dovolj hrane. Z nekaterimi sem obdržal stike tudi kasneje, ko so naredili lastne družine – tej navadi se niso mogli upreti niti tedaj.

  Vendar razvajeni pripadniki “generacije prepolnih riti” tega ne bodo NIKOLI dojeli in se bodo taki neizmerni človeški nesreči vedno posmehovali.

  Kako bi že rekli temu? Pomanjkanje čustvene inteligence – morda? Ali pa celo inteligence na splošno.

 19. chef - 29.11.2010 ob 16:39
  chef

  Fantje, boli me kurec! Jaz nisem fasal nobene bakterije, moji gosti pa tudi ne, hehe. Če bi se začel spraševat kaj vse je nevarno, je pa najbolje, da neham živet. Fak, no. Jaz sem tudi med tistimi, ki hrano, če pade na tla, mirno poberem in pojem do konca. Zdrav sem pa kot riba. Verjetno bolj kot tisti, ki se bojijo bakterij, ker berejo “na netu raziskave”.

 20. chef - 29.11.2010 ob 16:46
  chef

  Aja. Meni se zdi menjat jebeno gobo vsak mesec naravnost paranoično, če ne celo idiotsko. Seveda pa poznam tudi ljudi, ki perejo brisače že po prvi uporabi (ko se obrišejo čisti!) in podobne traparije. Ponavadi gre za kakšne novodobne uspešneže, ki se jim je uspelo pred desetimi do dvajsetimi leti izvit iz primeža proletariata.

  Seveda, naše bakice so še sušile vrečke, mi si pa lahko privoščimo vsak mesec novo gobico, ob tem pa jamramo, da je jurja neto ful nizka plača.

 21. Gaj - 30.11.2010 ob 07:57

  Chef, zadnja dva komentarja sta najboljša in se takoj podpišem. Dodam pa samo še to, čovek ne sme biti v sterilnem okolju če hoče biti odporen. Pri nas še za dojenčke velja, da mora “pojesti” vsak dan kar nekaj umazanije, če hočemo da bodo zdravi.

 22. Tomaž - 30.11.2010 ob 18:48

  me je Gaj prehitel in napisal vse kar sem sam hotel…

 23. siemens - 1.12.2010 ob 22:10

  stari jaz ne berem raziskav na netu ampak jih delam (pa ne zase, da ne bo spet kaka butasta priletela). priznaj pa, da te gobice nisi imel zato ker šparaš ampak si pač nepoučen o umazaniji v njih oz. si prelen pa je nisi zavrgel. ker če bi ti šparal, hehe.

  @jesis: zaradi odnosa do gobice ne sklepaj prehitro. sicer pa poglej, doma imaš 2-3 slojni wc papir. ti povem kako lahko tukaj šparaš? ne se delat jesusa jesis! ne omenjaj Otrok in jih ne zlorabljal za vsako k…. temo, pojdi raje pred parlament in vrži chefovo gobico skozi okno.

  p.s.:poznamo mi take zdrave tipe kot si ti, da bi le ostal. pa alles gute.

 24. chef - 1.12.2010 ob 23:10
  chef

  Saj pravim: še sreča, da raziskav ne berem in nimam pojma, da brišem posodo s strupeno gobo. Upam, da je za čiščenje sekreta dovolj snažna.

  To je tako kot s tistimi cigoti, ki so pokradli tračnice, fotr se je pa izgovarjal “kaj mali ve, kaj je 100 kilogramov.”

 25. siemens - 2.12.2010 ob 15:01

  Hehe, za sekret bo verjetno dobra. Najverjetneje ti ne bo nič, tudi če jo dalje uporabljaš. Tudi beseda strupeno ni primerna. Poleg tega je tvoja gobica zelo tanka in se še lažje izpere. Ampak npr. vedeti, da imajo v restavraciji takšno gobo(pa ziher jih imajo) ti ne predstavlja ravno užitka pri jedi. Zato pa doma še bolj “pazim”. Tukaj pišem o eni gobi, hehe, grem raje ven na sneg, by.

 26. chef - 2.12.2010 ob 16:47
  chef

  Saj pravim, včasih je fajn, če človek pojma nima. Pa še nekaj malega prišpara, heh.

 27. kate - 6.12.2010 ob 16:43

  Gobice so res leglo bakterij. Delam v prehrambeni industriji in vem, kak hudič lahko nastane iz tega. Mi gobice vsak večer prepojimo z vodo in jih damo za dve minuti v mikrovalovko na high. Uniči vse kolonije.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.