Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Provansa je tam, kjer ni turistov

Komentiraj

Objavil/a chef 12.11.2010 ob 18:00 ob 18:00 pod Potopisi, miks

V delu Francije, kjer se cesta od Azurne obale vzpne proti osrčju Provanse, nikar ne pričakujte filmskih prizorov praznih cest, ki vijugajo med dišečimi polji sivke, ne pričakujte zidanih hišk s položnimi strehami, pred katerimi sedijo starčki z baretkami, ne pričakujte Francozinj z ogromnimi slamniki, ki v prekratkih in preveč izrezanih poletnih oblekicah kolesarijo iz trgovine z nepogrešljivo bageto v košari na balanci … tega v tem delu ni. So pa strme ceste, ki vijugajo že rahlo nesimpatično, da potniki težijo zaradi slabosti, povsod je polno nekih nelepih industrijskih obratov ali trgovskih centrov, punce v prekratkih in preveč izrezanih onblekicah se pa ponavadi vozijo kar z avtomobili, kakšnimi peugeoti 205. Šele več deset kilometrov v notranjosti boste prišli do romantičnih vasic s takimi simpatičnimi pivovarnami:

In takimi razgledi:

Pojma nimam, o kateri vasici govorim in pojma nimam, katera dišeča rastlina poganja v okolici. Bilo je za znoret dolgčas, ampak kofe je pa poceni, recimo trikrat ceneje kot v eminentnih provansalskih mestecih, o katerih bom pisal naslednjič. Mimogrede, sem že omenil, da so mi majhni računčki, ki vsebujejo samo cene in nič druge navlake, blazno simpatični? Naši tržni inšpektorji bi ob čem takem verjetno vriskali od veselja.

V Provanso bi se lahko vračal vsako leto, no, še raje bi se za kakega pol leta tja preselil. Recimo od novembra do konca aprila. Gotovo pa mora povprečen turist ta konec Francije obiskati vsaj dvakrat. Prvič si seveda ogleda must-see znamenitosti. Drugi izlet pa je lahkotnejši, po gričih in med temi simpatičnimi zaspanimi vasicami. Škoda samo, da nimam pojma o francoščini. Ker bi s tistimi starimi fotri v gostilnah z veseljem malo udrihal po Sarkozyju, fuzbalerjih ali čemerkoli drugemu, hehe.

  • Share/Bookmark
 
2 odgovorov na “Provansa je tam, kjer ni turistov”
  1. Biba - 13.11.2010 ob 14:14

    Dišeča rastlina je bila odcvetela mimoza, ki jo je verjetno ‘razgrabil’ Fragonard…

  2. db - 13.11.2010 ob 20:34

    hehe, turizem zganjat tam kjer ni turistov je pa ene vrste Catch 22, kajne…?! ;-)

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.