Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Peglanje

Komentiraj

Objavil/a chef 9.11.2010 ob 17:55 ob 17:55 pod Fenomeni, miks

Če mi gre kaj na jetra, je to likanje srajc! Prekleto sranje!

Da sem v lastnem domu sam svoj gospodar, seveda bolj ali manj tudi pomeni, da sem sam svoja gospodinja. Po svoje me mika, da bi si omislil vsaj snažilko, saj je ponudba na črni borzi dela tako velika, da so cene naravnost smešne in tovrstna pomočnica že dolgo ne velja več za luksuz. Brez dvoma sta dve uri mojega prostega časa zame več vredni kot tistih nekaj evrov, ki lahko nekomu pridejo krvavo prav – in denar se obrača, čeprav na črno. Saj, kaj pa hočemo drugega v državi, ki nam ne omogoča poštenega zaslužka! No, do snažilke še nisem prišel, ker se mi ne ljubi pospravljat, preden pride. Kar je seveda oksimoron. Verjetno moraš biti potem takrat tudi doma, da ji pripraviš vse potrebno in jo seveda izplačaš, jaz pa ponavadi niti za pet minut vnaprej ne vem, kje bom.

V glavnem, z veseljem si tudi kuham in zato ne potrebujem kuharice, perice takisto ne. Tudi likat znam. Razen srajc.

Da nisem znal zlikat srajce, mi je šlo pred časom tako na jetra, da sem prebral cel internet in še priročnike tipa “Bodi pravi moški” ali članke “Zlikana srajca v dveh minutah”. Seveda so si nasveti in pravila različni kot dan in noč, še posebej kritično pa je na raznih forumih, kjer sem odkrival tudi nove dimenzije polikanosti: po novem je baje moderno, da srajce na rokavih niso zlikane na rob. Čemur marsikatera tudi oporeka.

Ob moji nesposobnosti je problem verjetno deloma tudi v tem, da nimam likalne deske, ker je nimam kam pospravit, ne bi se mi je pa ljubilo kar naprej vlačit iz špajze. Seveda pa srajce ni nemogoče zlikat brez deske, kar je recimo dokazovala moja mama. Preden sem obupano kupil desko, sem že pred meseci ugotovil, da to po precej ugodnih cenah naredijo v čistilnicah. Njim sicer ne zaupam najbolj, ker sumim, da srajce uničujejo bolj kot domača pralni stroj in likalnik. Ob tem se mi ne ljubi hodit tja oziroma na to pozabim. Kot po pravilu so potem vse srajce uporabljene in zmečkane točno takrat, ko jih najbolj potrebujem. V paniki ni toliko moteče, da so neoprane, ker tega itak nihče ne opazi; problem je v tem, da so zmečkane!

Danes spet potrebujem srajco in tik pred zdajci ugotovil, da so spet vse zmečkane. Tako sem moral  situacijo rešit na lastno pest. Taboljšo srajco sem opral in se okoli polnoči lotil likanja. Po vseh pravilih. Vlažna srajca, pravilna temperatura, para, zvrhana mera potrpežljivosti, pravilo starih mam, da se najprej lika večje in nazadnje manjše površine … ampak po četrt ure sem likalnik skoraj zabrisal skozi okno.

Sumim, da za dodaten zaplet poskrbijo kroji tipa slim fit, ker so te preklete srajce, sicer lepe na pogled, totalno nemogoče oblikovane in imam občutek, da med raznimi šivi in krivinami ni niti za likalnik prostora. Če sem hrbet in oba stranska in prsna dela še nekako vzdržno speglal in uspel nekako uredit tudi ramenski del (z ovratnikom težav nimam), se je totalno zalomilo pri rokavih, ki so oblikovani tako, da jih je (razen manšet) praktično nemogoče polikat. Ne samo, da se pojavita robova, za kar mi je načeloma vseeno, ampak je teh več in so na popolnoma neprimernih mestih. Navsezadnje sem zadevo tako zasral, da je bilo še slabše kot takoj, ko sem srajco potegnil iz stroja. K sreči bom imel ves večer oblečen suknjič, tako da se tega ne bo videlo.

Ko sem danes o tej težavi potožil dvema gentlemanoma in eni fini dami, sem izvedel, da menda pri srajcah z oznako no iron dejansko ne gre za nateg, ampak da lahko ob pravilnem pranju na likalnik dejansko pozabiš. Še isti dan sem torej kupil no iron srajco in v naslednjih dneh preverim, če to drži. Začuda ni taka srajca nič dražja. Še bolj me pa čudi, da sploh prodajajo tiste, ki se mečkajo … Oziromsa da jih kupujemo.

 • Share/Bookmark
 
23 odgovorov na “Peglanje”
 1. pajzbar - 9.11.2010 ob 18:35

  Glede na to, da ti je mama govorila o dili, ti je verjetno povedala tudi kaj o peglanju. Pa jo povprašaj še enkrat pri nedeljskem kosilu oziroma takrat, ko se vidite (pa pojdi v srajci na kosilo :D )

 2. pajzbar - 9.11.2010 ob 18:46

  Jebela, je tudi mene zanimalo, pa sem šel 1 štuk nižje vprašat mamo, kako polika rokave, da ni roba. Je neka miniaturna deščica, na katero natakneš rokav in polikaš po tisti deščici oz. sedaj rokavu nataknjenemu nanjo.

 3. arabella - 9.11.2010 ob 19:09

  Dejansko se tisti majhni deščici reče rokavnik. In je likanje rokavov res veliko bolj enostavno.

  Me pa resnično zanima kako se bo obnesla no iron srajca.

 4. primoz - 9.11.2010 ob 21:14

  Non-iron srajce: recimo da sem kupil že vsaj 15 najrazličnejših (tako od poceni kakor dragih znamk) in še vsaka je potrebovala vsaj malo likanja, vendar v najboljših primerih res le kako minuto (ali 2).

  Vsekakor so boljše od navadnih.

 5. teoo - 10.11.2010 ob 08:01

  Jebeš lajf v katerem moraš (ali še hujše, hočeš!!) nositi srajco.

 6. Whiskey - 10.11.2010 ob 08:03

  Če ti ni problem dat kak Euro za čistilko, nesi rajše srajce oprat in speglat v ta bližnjo čistilnico. Mislm, da stane 1,5 € po srajci.

 7. Rok-1 - 10.11.2010 ob 09:17

  He, he… tudi jaz sem to poskušal… in sem ter tja še poskušam oz. likam. Ampak “No ironing” srajce kar delujejo – če jih pravilno opereš in predvsem primerno zavrtiš v centrifugi – potem pa direktno hop na obešalnik – je le občasno treba kakšno malenkost polikat…

  SIcer nas pa velikokrat rešujejo suknjiči, a ne? Polikaš le ovratnik, manšete in 15 cm levo – desno od gumbov… pa je!

 8. Nick - 10.11.2010 ob 09:17

  leooo,

  vidiš, tako kot ti zaničuješ srajce, meni ne pašejo majice. pač stvar okusa in izbire, kenede.

 9. chef - 10.11.2010 ob 09:56
  chef

  @pajzbar, arabella: Malo me grize, da tele deščice pri moderno krojenih srajcah niso več najbolj učinkovite. Hugo Bossova srajca, ki je res huda k svina, se v rokavu vsaj trikrat zoži in je polna nekih čudnih šivov. V vsakem primeru je ceneje srajco odnesti v čistilnico.

  @primoz: Da bi likanje čisto odpadlo, tudi jaz ne morem verjet. Po mojem so še največji problem ovratnik in manšete. Ampak če je zmečkanin le nekaj, ni problema. Navadna srajca pa pride iz stroja taka, da mi postane kar slabo in me že prime, da bi si poiskal punco, hehe.

  @teoo: Z veseljem jih nosim! Po novem me celo ima, da bi jih nosil ves čas: nimaš pojma, koliko lepše se ljudje obnašajo, ker dobijo rešpekt. Kekci pač.

  @Whiskey: Pa saj to počnem. Ampak ko je panika, je panika.

  @Rok-1: SUknjič nas reši, ja, ampak jaz se slabo počutim, če vem, da ga praktično ne smem sleči, da se ne bi vidleo, kako sem pomečkan, haha.

 10. Nick - 10.11.2010 ob 10:15

  prevroče je za reklc, premrzl je za majco, najbolje bom naredu, da si oblečem srajco.

  by pero lovšin

  :)

 11. Maja - 10.11.2010 ob 10:20

  Kaj ti pomaga zlikana srajca, če se potem usedeš v avto, pripneš s pasom in jo spet čisto zmečkaš :)

 12. chef - 10.11.2010 ob 10:20
  chef

  Jaz bi si rad enkrat kupil tisto bosansko iz đinsa, haha. Čisto svetel đins, enake kavbojke, beli štumfi in črne mokasinke. Potem pa samo še golf 2 in lahko po ulicah trobim mimoidočim mladenkam, haha.

 13. chef - 10.11.2010 ob 10:37
  chef

  @Maja: Usedeš se tako, da jo najprej napneš čez hrbet, pripasaš pa se tako, da jo napneš na mestu pasu. Meni je že uspelo pripeljat v Stuttgart brez ene same gube. Je pa res, da ne rata vedno – ampak tako je vsaj videti kot da si se pač pripeljal z avtom in ne da si jo samo slabo speglal, hehe.

 14. Aljaz - 10.11.2010 ob 10:55

  Če je človek geek ne rabi srajc :D

  Količina rišpekta v odvisnosti od cunj, ki jih imaš na sebi, je zame odraz majhnosti človeka, ki druge presoja na podlagi videza. Sploh je tole neka slovenska posebnost. Bolj severno še nisem doživel, da bi me ljudje drugače obravnavali, če imam namesto srajce in suknjiča oblečen recimo puli in pulover.

 15. primoz - 10.11.2010 ob 11:49

  eh, saj se počasi navadiš tudi srajce peglat. Jaz to počnem zadnja tri leta in mi gre čedalje bolje. Razene ene hude Hugo Boss srajce, ki je narejena iz takega jebenega materiala, da se ga sploh ne da zlikat.

 16. primoz - 10.11.2010 ob 11:49

  eh, saj se počasi navadiš tudi srajce peglat. Jaz to počnem zadnja tri leta in mi gre čedalje bolje. Razene ene hude Hugo Boss srajce, ki je narejena iz takega jebenega materiala, da se ga sploh ne da zlikat. Drugač so pa zakon labodove srajce z oznako “lahko likanje”

 17. En odveč - 10.11.2010 ob 12:46

  Sicer likam bolj poredko, ampak najlažji mi je poleg prtov (doh) likat srajce! Majce se skoz zavrtijo okoli navpične osi ali pa je npr. zadnja stran daljša od sprednje in je potem to tiptop zlikat jeba! Enako je s hlačami.

 18. chef - 10.11.2010 ob 13:41
  chef

  @Aljaž: V vsakem primeru obleka naredi človeka in če imaš na sebi obleko s suknjičem in okoli vratu kravato, te bodo vseh zahodnih kulturah obravnavali drugače – sicer (formalnih in neformalnih) norm oblačenja sploh ne bi poznali. Dejstvo pa je, da kot državljani bivše komunistične države ne znamo spoštovat lepe obleke in zato hodijo ljudje ponekod v službo kot zadnji cigoti – pa s tem ne mislim, da bi morali vsi nosit srajce in reklce.

  Imaš pa glede nečesa absolutno prav: drugje me bo varnostnik v neki trgovini obravnaval enako spoštljivo tudi, če nosim navadne kavbojke in mikico in na hrbtu nahrbtnik. Pri nas pa vlada ta zajebani primitivizem, ko vsi mislijo, da lahko nadirajo kogarkoli, razen če že na videz izgledajo kot ljudje, ki zaslužijo več – kar je en navaden strah pezdetov, ki jim nekaj manjka.

  @primoz: Tudi jaz imam eno Bossovo srajco. Draga je bila k svina in res jo je nemogoče zlikat – se pa, kar je zanimivo, sploh ne mečka, zato jo imam vedno s seboj na daljših poteh. Material je res vrhunski.

  @En odveč: To je problem zanič srajc. Večinoma se res obračajo, kar je živa groza. Jaz imam vrhunske izkušnje z majicami Esprit, so tudi iz zelo močnega materiala, tako da so še po dveh letih kot nove.

 19. nocnimetulj - 10.11.2010 ob 13:44
  nocnimetulj

  ..pravilo starih mam, da se najprej lika večje in nato manjše površine…? hm…tole ne bo čist ok..:), vsaj moje izkušnje so take… in domišljam si, da znam zlikat srajco :) , torej najprej zlikam s paro manjše dele, ovratnik manšete, žepe, rokave, potem ko likam večje delem manjše samo še malo potegnem čez, je zelo enostavno, če je srajca še mičkeno vlažna, če pa je sila pa se potrudim že pri pranju, torej…opereš na 30 stopnij, na programu za občutljivo prerilo, brez ožemanja, brez centrifuge itd…streseš in obesiš na obešalnik v kopalnici

 20. Safet Ali-beg - 10.11.2010 ob 15:28
  Safet Ali-beg

  Dobrodošel v klub “7%” – vsaj tako pravijo, da tolikšen odstotek slovenskih moških lika. Izkušenj z likanjem srajc imam kar precej, se pa ne spomnim, da bi imel kakšno, ki je ne bi bilo treba likati. Iron ali Non-iron. Res pa je, da s sledno opraviš veliko lažje in hitreje. Pa še eno veliko prednost imajo. Ko jo napakiraš v kufer, vržeš na letalo (omenjam zaradi tega, ker se tam kufer veliko bolj nekontrolirano obrača in stiska), daš iz kufra in je kot nova, ni tistih nemogočih črt od zlaganja. Faca je moj tast, ki me vedno sprašuje, kje kupujem tako slabe srajce,ker on kupuje takšne, da mu jih v življenju ni bilo treba likati. :-) Nekako se mi dozdeva, da “najti punco”ne pomeni nujno “imeti zlikane srajce”, včasih tudi, celo pogosto, pomeni “imeti za zlikati še njene”. Likanje ženskih pa je konec sveta.

 21. ulamula - 10.11.2010 ob 16:50

  ah dejte no jamrat, če je kej zares moooooooora je to likanje ženskih srajce xs velikosti…ker tam, ne le, da te prime, da bi vrgu likalnik čez okno, ampak ga dejansko zabrišeš!

 22. Nergač » O novinarskih konferencah - 10.11.2010 ob 18:01

  [...] imate z… « Peglanje [...]

 23. apel - 19.04.2011 ob 18:41

  najprej polozim popolnoma raven rokav na desko, zlikam, pomagam si z prsti druge roke, da tkanino sproti ravnam. Ce zelis brez roba, obrnes rokav cisto ravno, ampak da je rob na sredini in ga polikas, potem das spet v prvi polozaj in dokoncas. Potem rob med ovratnikom in rokavom zataknem na konec likalne deske in popolnoma ravno polikam, tudi drugi del in po sredini. Nato še sprednji del srajce, hrbtni in drugi sprednji del ter ovratnik.

  ne me napadat, ker ne likam dolgo in ne poznam starodavnih trikov likanja : ) vsekakor pa si priporocam desko za likanje rokavov, ki jo moram po hitrem postopku dobiti, preden se mi zmesa zaradi likanja rokavov.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.