Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Boljši časi za kolesarje? Ne!

Komentiraj

Objavil/a chef 24.10.2010 ob 18:00 ob 18:00 pod Biciklizem, Natezalnica, miks

Če ne bi videl novih kolesarskih stez na Peruzzijevi, bi ob pogledu na novo prometno ureditev na koncu Krakovskega nasipa pri križišču s Zoisovo pomislil, da brbljanje o spodbujanju k uporabi kolesa kot alternativnega prevoznega sredstva ni več samo brbljanje.

Do župana Jankovića sem kritičen, predvsem na načelni ravni v smislu nestrinjanja z njegovo politiko, ki je nemoralna. Nemoralnega človeka pa jaz ne morem volit, še manj pa hvalit zgolj zaradi kozmetičnih popravkov. Jaz ne morem reči, da, okej, sicer krade in dela kot balkanski kavboj, ampak nič hudega, saj je na novo tlakoval Prešernov trg. Ga moram pa pohvalit, ker se je verjetno prvič v zgodovini mestnega kolesarjenja v Ljubljani zgodilo, da so biciklisti dejansko dobili prednost pred avtomobili.

Seveda tako ureditev poznajo v vseh mestih, kjer zares nekaj dajo na kolesarje in to ni na Krakovskem nasipu nič novega. Zanimivo je, da v nasprotju z Jankovićevimi napovedmi pred leti, smemo kolesariti tudi po conah za pešce. Je pa župan, imam občutek, vseeno alergičen na kolesarje. Enkrat sem šibal s kolesom po skoraj praznem Bregu, kjer sem srečal točno župana. Razmišljal sem že, da bi ga vljudno pozdravil in mu čestital zaradi res lepe urejenosti Brega. Navsezadnje sem se komaj zadržal, da ga nisem nahrulil, ker mi je začel kot kakšnemu kratkohlačniku težit, da naj vozim počasneje. Že res, da je županska avtoriteta, ampak ni pa policist niti mestni redar niti nisva skupaj krav pasla, da bi me kar tako tikal, kot da je kakšen nevzgojen študentski natakar. Pa ne rečem, da bi res šibal ali da bi kogarkoli ogrožal!

Kakorkoli ureditev na Krakovskem nasipu je več kot očitno zgolj muha enodnevnica. Načrtovalci prometa še zdaj ne kapirajo, da je ločevanje kolesarskih stez z nivoja ceste oziroma njihovo umikanje na pločnike ena navadna neumnost, ki ne samo, da kolesarjem povzroča težave, ampak je tudi bolj nevarna. Če bi bile kolesarske steze, enako kot v vseh kolesarsko razvitih evropskih mestih, na cestah, bi vozniki avtomobilov kolesarje avtomatično sprejeli kot bolj enakovredne udeležence. Težje bi jih spregledali na desnem boku, ko so kolesarji zaradi raznih oglaševalskih genialcev, količkov, pešcev in na pločnike parkiranih avtomobilov dosti slabše vidni kot bi bili na cesti.

Pri nas grejo načrtovalci celo tako daleč, da kolesarsko stezo (tudi, če je sicer na cesti) vsaj v križiščih umaknejo nazaj na pločnik, po možnosti pa ob tem načrtujejo tudi smešno ostre zavoje, morda kar med količki, in noro strme klančine. Če bi bil jaz župan, bi najprej odpustil vse te cepce, ki se iz kolesarjev dobesedno norčujejo. Oni so med drugim tudi krivi, da slovenski buteljni ne ločijo več pločnikov, ki so namenjeni pešcem, in pločnikov, ki so namenjeni kolesarjem. Tako pešci skačejo po kolesarskih stezah, kolesarji pa si uzurpirajo pločnike.

Nesposobneži so isto sranje naredili na prenovljeni Peruzzijevi, ki je zdaj res že skoraj fertik. Na prvi pogled čudovito urejena ulica je seveda opremljena s kolesarsko stezo na pločniku, in to kljub temu, da je vsakih nekaj metrov izvoz iz hišnih dvorišč in je zato kolesarjenje navadno skakanje čez grbine.

Zdaj bo spet zavladala jebena anarhija. Ker je kolesarska steza na pločniku, bodo po njej hodili pešci, kolesarji pa se bodo umikali na cesto med besno trobeče avtomobiliste, s plačilnimi nalogi in alkotesterji pa jih bodo dodatno zajebavali še možje postave. Pametnjakoviči kot so Žlender, Kresalova in komandirji raznih policisjkih uprav pa bodo nabijali, da so za večino nesreč z udeležbo kolesarjev, krivi prav kolesarji, ki se ne držijo prometnih predpisov.

Ki zahtevajo, da poskakujemo po pločnikih in bremzamo zaradi farbenblind pešcev, ki ne ločijo pločnika od kolesarske steze.

 • Share/Bookmark
 
14 odgovorov na “Boljši časi za kolesarje? Ne!”
 1. Anonimnež - 24.10.2010 ob 18:43

  a

 2. DusanK - 24.10.2010 ob 19:06

  Ne boš verjem ampak nekaj dni nazaj sem naredil točno tu podobno fotko. Sprva sem si mislil, vau, nekaj novega, podobno kot so v evropskih mestih pred avtomobili najprej skuterji, a ko sem pogledal čez križišče sem videl, da praktično tam ni več ceste ampak samo peš/kolesarska pot. V Lj se ne bo dalo narediti dovolj široke samostojne kolesarske steze ker so obstoječe ceste premalo široke (sama arhitektura mesta tega ne omogoča), edino, če naredijo enosmerne skoraj povsod, drugi del cestišča pa namenijo kolesarjem v obe smeri. :P Sanja svinja kukuruz ….

 3. Andrej - 25.10.2010 ob 18:21

  Kolesarske steze ob voznem pasu so sicer v redu stvar (vsekakor boljše kot ciklokros čez uvoze na dvorišča), ampak v konkretnem primeru se bo gotovo zmeraj našel kakšen avto, ki bo pred semaforjem stal 20cm čez črto (podobno kot se zmeraj zgodi na Groharjevi) in kolesar bo imel komaj še možnost priti do tistega prednostnega polja.

  Poleg tega ga ob vožnji naravnost (na Breg) čaka tako strm in oster robnik, da ga guma preživi samo ob minimalni hitrosti (razen mogoče na vzmetenem gorskem kolesu).

 4. Krajnc B. - 25.10.2010 ob 19:14
  Krajnc B.

  Chef, predlagam ti, da si ogledaš prometno ureditev na Prulah in sicer od ulice Privoz do Gruberjevega nabrežja. Tam so šele veleumi izumili prometno ureditev za kolesarje. Ulica Prule na tistem odseku poteka enosmerno od Privoza proti Gruberjevemu nabrežju, ob vozišču so z granitnimi kockami fizično ločili kolesarsko stezo, jo celo pobarvali na rdeče, ampak, le-ta poteka v isti smeri kot enosmerna cesta. OK, to ni nič posebnega, če ne bi bilo s prometnim znakom kolesarjem dovoljeno ali bolje rečeno zapovedano voziti v nasprotno smer po vozišču enosmerne ulice, torej nasproti vsem ostalim vozilom (avtomobilom). Me zanima, kako bodo to upravičili, ko se bosta dva malce bolj na trdo soočila (kolo vs. avto). KO sem si sam ogledal to zadevščino, sem neformalno povprašal projektanta, zakaj kolesarska steza v isti smeri kot enosmerna ulice, kolesarji iz nasprotne smeri pa morajo voziti kar nasproti avtomobilom. Odgovor: da si je tako pač izmislil podžupan, da se na tistem odseku ne bi parkiralo ob desni strani ulice, zato tudi lepo urejena kolesarska steza, drugi del vprašanja pa da zato, ker je tako tudi drugod po svetu urejeno. No, ne vem, pa sem že kar nekaj sveta videl, morebiti je težava v tem, da ne njihovega.

 5. chef - 25.10.2010 ob 20:12
  chef

  @Dušan: Komot bi zožili pločnike.

  @Andrej: Robnik je verjetno hitrostna ovira, zato da županu ni treba biti ves čas na straži.

  @Krajnc: Mogoče bodo obravnavali kot nesrečo, kjer je bil kriv kolesar (ali avto). Nikoli pa ne bosta kriva Koželj in drugi prometni strokovnjaki. Tega sranja sicer še nisem opazil, sem pa o katastrofalni ureditvi mirujočega prometa na Prulah že pisal. Čudi me, da še nikogar ni povozilo.

 6. pashman - 25.10.2010 ob 23:26
  pashman

  Mogoče komentar ni ravno na mestu, ampak mene pa precej moti tudi (za moje pojme) nepraktično speljana klančina za kolesarje na novem mesarskem mostu. Da seka celotno stopnišče? Nadležno in odveč.

 7. Andrej - 26.10.2010 ob 00:51

  Ja, klančina je nemogoča. Z gorskim kolesom jo je sicer z malo spretnosti dol grede najbolje ignorirati in se odpeljati naravnost čez stopnice :-) . Saj te nič bolj ne pretrese kot na marsikateri uradni kolesarski stezi…

  Če bo sedaj kdo rekel, da na Mesarskem mostu kolesarji nimajo kaj iskati, mu lahko takoj vržete nazaj, da je v ravnokar sprejetem prostorskem načrtu tam čez označena kolesarska pot (v istem skrpucalu so sicer kolesarsko stezo narisali tudi v tunelu pod Rožnikom, ampak pustimo podrobnosti).

 8. daft - 26.10.2010 ob 09:24

  Jankovič je več naredil za Ljubljano kot vsi “moralneži” pred njim (izvzemvši Hribarja). Na komentarje o zadolženosti mesta pa postavljam vprašanje: koliko od vas pa kupi stanovanje, stanovanjsko opremo, avto… s kešem in pridnim (moralnim?) varčevanjem? No?

  Ok, Ljubljana bo pač odplačevala kredite – medtem pa bodo Ljubljančani (in obiskovalci) ŽE lahko uživali sadove pridobitev. Se je kdo vprašal koliko denarja se je iz naslova povečanega turističnega obiska (ki je tudi posledica prenovljene stare Ljubljane) vrnilo v Ljubljano in Ljubljančanom – tudi nergačem?

 9. chef - 26.10.2010 ob 15:03
  chef

  @pashman: A si ziher, da je klančina namenjena kolesarjem? No, če pravi tako Andrej, bo verjetno vendarle držalo.

  @Andrej: Kaj hočeš, saj Janković pravi, da ima najboljše sodelavce na svetu.

  @daft: Kakšno zvezo imajo fehlerji na vseh področjih s tvojim izlivom nad balkansko fasado, ki v ozadju skriva vso bedo, recimo tudi bedo nedokončanega štadiona, ki je zame en navaden polizdelek, kamor sploh ne morem na tekmo ne da bi si v dežju zasvinjal čevlje? Tvoji argumenti so tako zelo tipično površinski, da je v bistvu brezveze, da sploh odgovarjam. Ker boš v vsakem primeru nazaj zabrusil, da Janković pa vsaj kaj dela.

  V Ljubljani smo prišli že tako daleč, da si upajo vse, ki smo proti, zmerjat s fičfiriči, če ne kar s foušljivimi debili. Če je taka manjšina proti balkanizaciji Ljubljane in mestne politike, potem nam res trda prede.

 10. daft - 26.10.2010 ob 17:36

  Glej, kolikor jaz razumem zaplet okrog štadiona se je tam zakalkuliral GREP in gospod Ogrin, ki pač ne more zapret svoje investicije (ker ne more napolnit trgovskega dela objekta) in zato je zadeva obstala. Jankovič ima v rokah pogodbo s katero bi lahko GREP in te nespretne gospode dokončno zaklal, zakaj tega ne naredi je seveda jasno. S tem ne bi dosegel nič drugega kot stečaj GREPA in veliko izgubo bankam. Ampak TO ni Jankovičev problem, upam, da ti je vsaj to jasno.

  Če se ti toži po starih časih ko je bila Ljubljana največja vas v deželi naši, se lahko še vedno preseliš v … npr. velike Lašče.

 11. Andrej - 26.10.2010 ob 17:50

  @chef: nisem ravno trdil, da je klančina projektirana za kolesarje. Rekel sem samo, da je v prostorskem načrtu (se ne spomnim točno ali strateškem ali izvedbenem, ali obeh, če sta v tem pogledu slučajno konsistentna) tam čez narisana kolesarska pot. Kar pa še ne pomeni, da se je projektant mostu oziral na prostorski načrt, ali da se je prostorski načrt oziral na dejansko stanje na mostu.

  In glede na to, da so bili Jankovićevi privrženci tako zelo proti ustavitvi OPN, jim lahko to sedaj nesemo pod nos vsakič, ko nam bodo hoteli prepovedati vožnjo s kolesom čez most. Čist simpl.

 12. bar - 26.10.2010 ob 19:17

  Pa zakaj sploh kolesarite????? Saj vendar od tega mesto nima nič, vsak se mora voziti z LPP. Jasno!!!!!!!!!!!!

 13. Andrej - 30.10.2010 ob 14:43

  BTW: tisto z robnikom, ko se s kolesom pripelješ čez križišče na breg, moram vzeti nazaj. Danes sem opazil, da so ga dejansko zgladili z asfaltom. Je pa kar nekaj časa trajalo.

 14. 1889 - 15.03.2011 ob 18:40

  Kranjc B:

  Tako je na primer v Parizu. Bi pa morali od tam še uvozit možnost vožnje za kolesarje po pasu za mestne buse in skinit kjer je mogoče en vozni pas avtomobilom. V smislu naj vožnja po mestu ne bo praznik. :) Ampak, saj na promet se vsi spoznamo, chef pa na primer na prav vse :)

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.