Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Skromno na volitve

Komentiraj

Objavil/a chef 20.10.2010 ob 18:00 ob 18:00 pod Fenomeni, Natezalnica, miks

Eno najbolj bednih in cenenih nasajanj politikov so si v zadnjem času privoščili na Siolovem portalu. Urednik si je spomnil, da bi bilo fino, če predsednike parlamentarnih strank pobarajo, koliko darujejo v dobrodelne namene. Novinar je članek, ki je za moje pojme že zaradi tematike kvečjemu tretjerazredni, začel s tipičnim tretjerazrednim cinizmom: “Potem ko smo ugotovili, da je dobrodelnost slovenskih milijonarjev na psu …” No, pa se dajmo spravit še na politike! Pravzaprav je imel srečo, da Karel Erjavec ni povedal koliko in komu daruje, sicer bi članek izpadel še bolj bedno tudi za vse tiste bednike, ki jih take teme zanimajo.

Fantje so se seveda izvlekli z bolj ali manj floskulaškimi izjavami. “Verjamemo, da denar pride ob pravem času v prave roke” (Pahorjev kabinet). To bi lahko povedal kdorkoli in taka izjava, še bolj pa novinar in uredništvo, ki se s tem odgovorom zadovolji, nista vredna piškavega oreha. Malo bolj natančen je bil Janša, ki pa je tudi izjavil, da “ne želim javno izpostavljati posameznikov, saj to ni namen dobrodelnosti.”

Še najbolje je tretjerazrednim mrhovinarjem zabrusil Erjavec: “Ne bom razlagal, nimam komentarja. Gre za precej nesmiselna vprašanja. Svojih družinskih financ ne bom razkrival.” Pravilno! Seveda bo pa vsak novinar, tudi če je tretjerazreden (ali pa točno zato) tak suveren odgovor obrnil v svoj prid in ga intepretiral kot da je Erjavec edini, ki čisto nič ne daruje. Nepismena raja taki konotaciji seveda nasede.

Čeprav to res ne bi smelo nikogar brigat, bodo novinarji brbljali, da so politiki javne osebe pa da mora biti javnost informirana in podobno. Kaj bomo pa imeli od tega, če nekdo izjavi nekaj nedoločenega, kot recimo Pahor? Ko so Aurelija Jurija dobili s spuščenimi hlačami, je bil cel halo, češ zasebnost je sveta stvar! Ko pride do vprašanja denarja, bi morali pa politiki kar razlagat koliko so komu darovali? Kakšna traparija!

Prej bi rekel, da je obsojanja vredno hvalisanje z lastno dobrodelnostjo. Zato mi grejo na jetra holivudski zvezdniki, ki darujejo milijon ali dva tej ali oni organizaciji in se potem s tistimi pohabljenimi otroki fotografirajo v bolnišnicah, da vse skupaj izpade še bolj groteskno. Na eni strani shiran otrok z izbuljenimi očmi, na drugi pa prenažrt lepotec s sončnimi špegli, ki stanejo toliko, kot fotr tistega dečka zasluži v celem življenju. A zdaj si pa podaril milijon? Super!

A ne bi mogel tega naredit tako, da ne bi nihče vedel?

Hočem povedat, da je dobrodelnost super in nekaj malega sem letos daroval tudi jaz. Ne mislim se pa s tem hvalit, ker se mi ne zdi nič posebnega. Hkrati ne mislim obsojat nikogar, ki zasluži ogromno, a bolj malo ali nič ne daruje. Njegov problem!

Zadnjič sem delal reportažo po Koroškem ravno med volitvami in fotografske kadre so mi tri dni kvarili nasmejani politikantski ksihti. Ampak za vrhunec je poskrbel kandidat za dravograjskega občinskega svetnika Jože Rižnik iz neke marginalne slovenske stranke.

Tip je svojo strategijo dejansko gradil na lastni – domnevni – dobrodelnosti in ob tem še prišparal pri tisku! Ampak vseeno je moral to nekako raztrobit in črno-beli printi formata A4 v fontu Times New Roman (caps lock, kajpak) so idealni za skromne slovenske razmere. Skromnost? Zato je z roza markerjem na roko (neskromno) poudaril, da rad neskromno daruje!

Ampak če je tako prijazen do ljudi, bi moral biti še do okolja – kar bi pomenilo, da promocijskega materiala sploh ne bi natisnil! Ampak potem je vprašanje, če bi bil izvoljen?

Ali mu je s tem sranjem res uspelo, pa ne vem.

 • Share/Bookmark
 
12 odgovorov na “Skromno na volitve”
 1. Rocco - 20.10.2010 ob 19:43

  Kaže, da mu ni, ker ima le 46 žlahtnikov ;)

  16.NDS – NOVA DEMOKRACIJA SLOVENIJE 47 1,14 % 0

 2. DusanK - 20.10.2010 ob 19:54

  Jaz sem tudi tiho pa vsak teden posredno financiram invalidske, športne in humanitarne organizacije. Vplačam loto listek. :P

 3. Igor - 20.10.2010 ob 22:39

  To, da novinar izogibanje eksaktnemu odgovoru interpretira po svoje je popolnoma pravilno. Le da mora to tudi povedati vprašanemu, ko dobi puhlico za odgovor. Od izvoljencev ljudstva, si zaslužimo odkrite odgovore. Če jim naša interpretacija njihovih puhlic ni všeč, pa naj zamenjajo poklic.

 4. malgaj - 20.10.2010 ob 22:52

  Samo svinje so ob koritu.

 5. mile - 21.10.2010 ob 05:59

  1X kopija…..0,15 €….hm,hitro si bodo opomogli od poplav prizadeti

 6. Foton - 21.10.2010 ob 14:09
  Foton

  mile: Pa še to je vrjetno poslal kakšnega študenta, da je bila kopija samo 5centov…

 7. DenisX - 21.10.2010 ob 17:58

  Chef, si pa res naletel na pravega modela… Smo ga že spoznali tu na Koroškem in nam ne more biti ravno v ponos (sicer pa, kateri politik nam je pa lahko?). Govori se, da so morali vedno z nafto za njim požigat…

 8. Krajnc B. - 21.10.2010 ob 18:24
  Krajnc B.

  Tale dobrodelnost…enkrat sem zasledil eno zanimivo razmišljanje glede dobrodelnosti in organizacij, ki se ukvarjajo z zbiranjem takšnih in drugačnih prispevkov, seveda najbolj zažaljenih v obliki keša…Zakaj te organizacije v tisti najgloblji in najbolj skriti resnici nimajo interesa, da bi enkrat za vselej odpravile revščino? Ker potem ne bi imela več smisla, da obstajajo s tem pa tudi priliv sredstev, ki jih potrebujejo za svoj obstoj (beri->plače…).

 9. Anubis - 21.10.2010 ob 20:04

  @ Mile: zelo verjetno je mislil velike plakate, ki stanejo malo več ;)

 10. chef - 21.10.2010 ob 20:27
  chef

  @Igor: Kaj imaš ti od Pahorjeve izjave, da nekaj daruje in da obenem verjame, da pride dar v pravem času v prave roke? Si bolje obveščen? Zakaj bi sploh moral biti obveščen o tem? Saj se lahko enostavno zlaže. Seveda je vsak novinar do določene mere subjektiven, ampak to še ne pomeni, da lahko korekten odgovor intepretira po svoje v smislu negativne komunikacije. On je de facto namigoval, da je Erjavec nedobrodelen: češ, saj je v stranki, ki se razglaša za socialno. Češ, če ne pove, je skoraj ziher, da ne daruje.

  Pahor (oziroma njegov kabinet – za katerega pa vidimo, kako si zidajo hiše) ni povedal čisto nič določenega in zame je tak odgovor dosti večji bulšit kot če nekdo na lep način reče: “jebite se.” V resnici je šlo pa samo zato, da je Erjavec novinarju stopil na ego, pa ga je na poceni način nasadil. Tudi jaz sem že koga, ampak ne z insinuacijami. To je podn.

 11. Whiskey - 22.10.2010 ob 07:58

  Po moje zadnje čase največ daruje slovencem Simona Dimic.

 12. malgaj - 22.10.2010 ob 11:36

  Pa minister Golobič, vendar nakazuje denar iz singapurja, zato tega naši novinarji še niso odkrili.

  Aja pa če me je kdo videl na jahti, še ne pomeni, da je moja. V resnici sploh ne vem čigava je. In ne vem, kje registrirana. To morate vprašati lastnika. Niti ne vem, če je moj partner lastnik. To morate njega vprašati.

  Ko ne bo kruha bomo pač jedli pecivo.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.