Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Nebotičnik

Komentiraj

Objavil/a chef 14.10.2010 ob 18:00 ob 18:00 pod Natezalnica, miks

Vem, da sem bil s starši gor kot majhen mulček, a se ničesar ne spomnim. Potem je vse skupaj propadlo in moja generacija ga sploh ni pogrešala oziroma smo po mojem nanj kar pozabili. Ena bajta pač, ki niti ni tako zelo visoka. K življenju ga je, seveda po številnih zapletih, spravil šele tujec, resda slovenski tujec, ki že ima izkušnje z gostinstvom v Ljubljani. Gor sem bil pred dobrim mesecom dni, podnevi s starši, včeraj sem šel gor zvečer. Kakšen kliše je to, peljat gospodično zvečer na tisto malo teraso! Ampak je kul, bilo je lepo.

Da to vzdržiš, moraš imet pa kar čvrste živce, ki jih jaz seveda nimam.

Če so v Opera baru natakarji samo naduvani, so v Nebotičniku tudi skrajno počasni oziroma svojega dela sploh ne opravljajo. Od dveh poskusov sem jih dvakrat čakal kot kreten. Prvič smo račun čakali deset minut, dokler nisem (pri šanku!) znorel in zagrozil, da bom odšel, če mi takoj ne izdajo računa. Natakarica je mencala, češ da ima račun kolegica, ki je pa na stranišču v neki drugi etaži, da zato pač dlje traja. Da bi denar pobrala ona, ni bilo mogoče, ker ne bi mogla izdat računa in potem bi jih inšpektor kaznoval in kaj vem kaj se je še izgovarjala. Navsezadnje so se mi zasmilili, ubogi reveži – za tistih par evrov študentske plače na uro se bojijo šefov pa inšpektorjev, sekret imajo nekje sredi nebotičnika, nakar sitnarijo še gosti. Seveda nisem dal za tako sranje niti centa napitnine.

Ampak včeraj je bilo še huje! Že tako sem bil malo nasajen, ker sem imel polno oko jebenega afteršejva, ki sem si ga ponesreči špricnil v oko in sem že cel večer mižal ali mežikal, da sem verjetno izpadel kot čudak. V odlični družbi sem se prišel zabavat nad širno Ljubljano in potem me v kao nobel baru (kjer so cene, kar je pohvalno, čisto normalne) zajebava natakar, ki si je všeč kot kakšen Denis iz fantovske skupine Game Over. OK, razumem, da ne morem s terase v notranjost mimo šanka, ampak to še ne pomeni, da lahko natakar gosta zajebava, češ, če boš kakšno kavico skuhal, pa lahko.

Nedolžnega štosa sicer nisem zameril, ampak vseeno mi ni jasno, kako si mulc upa takole zajebavat goste kot da smo najstarejši frendi na svetu. Ne moreš zafrkavat ljudi, ki jih prvič vidiš in nimaš pojma, ali bodo mogoče užaljeni – bodisi zaradi vica samega bodisi ker bi se čutili osramočene v družbi. A je tako štosiranje profesionalno? Ne me zezat, ej. Ampak OK, fant hitreje govori kot misli, zato sem se nasmejal in izvlekel z vicem, da meni pa tega zahtevnega opravila že ne gre zaupati.

Čisto na vrhu, po zavitih lesenih stopnicah navzgor, kjer ni šanka, je – razen terase, kjer je bilo premraz – najlepše. A kaj, ko si tam očitno od vseh pozabljen! Po petih minutah sem obupal in šel pivo naročit za pšank. Če me pri strežnem osebju kaj jezi, je to prelaganje odgovornosti. Šaljivec od prej – ampak je imel prav, pivo bi moral verjetno natočit kar sam! – je lepo v miru slonel na riti in pomignil na enega drugega reveža (“On je zadolžen za zgoraj!”), ki je potem pivo prinesel zgledno hitro.

Takrat sva ga tudi zadnjič videla.

Kako si sploh upajo pustit goste več kot pet minut z do dna izpraznjenimi kozarci? To ni samo nesramno, ampak tudi ekonomsko zgrešeno. Spet sem razmišljal, da bi kar odšel, ker taka postrežba za moje pojme sploh ni vredna plačila. Ko sem to povedal punci za šankom, je bil pa spet strah in trepet, ona da ne sme zaračunat, potem je le našla nek račun, a ni imela nič drobiža, tako da je zbezljala iskat najinega natakarja. Ta je potem prihitel ves razburjen in je nekoga nadiral, da naj ga ne nadirajo pred drugimi gosti. Mislim, neverjetno. Potem je nekaj kregal še mene, tako da sem ga nazaj napizdil, da bom tretjič pa zares odšel. In kaj mi naduvani pezde odgovori?

“V redu, drugič kr pejte!”

Verjetno tista gorila pred liftom čaka samo tiste, ki so se naveličali čakat.

Najbolje, da se pritožim kar lastniku osebno. Si pa kar mislim, kaj mi bo povedal. Da je danes nemogoče najti normalno strežno osebje. Kar je verjetno res.

 • Share/Bookmark
 
23 odgovorov na “Nebotičnik”
 1. berta - 14.10.2010 ob 19:26

  pozabljaš, da ti nisi povprečen gost ;)

 2. katja - 14.10.2010 ob 20:24

  nima veze, pri nobeni vrsti uslug se ne bi smel počutit, kot da si ti tam zaradi osebja in ne obratno. jaz sem tudi kot studentka delala za sankom, pa sem se vseeno trudila bit profesionalna. res je dosti odvisno od šefa ,ampak tudi od tvojega odnosa do dela – kakrsnegakoli dela – in soljudi. ful pogresam old school šolane natakarje…

 3. seamus - 14.10.2010 ob 22:09

  In še vedno ne bodo ukinl študentskega dela.

  Zadnjič sm šu tud jest plačat za šank, ker se mi ni dal čakat (sicer ni bil nebotičnik, sam vseeno je bil pir 2,5€). Matrvola, to ni ničemur podobno. Še v študentu si bil bolš postrežen.

 4. daft - 14.10.2010 ob 22:34

  “old school šolane natakarje…” hm… v “old school” Dunajski kavarni so najbolj freh, verjemi. Počasni, ignoratski, vzvišeni… ampak to sodi zraven. ;)

 5. domenz - 15.10.2010 ob 09:44

  Se v celoti strinjam s chefejem. Totalno pošizim, ko pridem v kakšno kafano na kavico ali čaj, sam že krepko iz časov študentskega dela, po možnosti še s hčerko zraven,lepo prijazno pozdravim, študentek pa do mene in: “kaj boš?” ali “kaj ti prinesem”? Pa halo,a sva krave skup pasla ali kaj? Ob odhodu pa ne zmore niti pokimat v pozdrav, kaj šele ust odpret… Pa ne gre za nobeno “hohštaplarijo” ali kaj takega, ampak samo za nekaj kot ste že napisali old school spoštovanja, ki ga pri mladini danes več ni. Ko pride kakšna stranka k meni na šiht, dijak ali študent, delavec ali izobraženec – vedno jo vikam in s tem izrazim spoštovanje ter ji dam vedet da je enakopraven sogovornik. Ga v ničemer ne podcenjujem “že v štartu”. Pa bi rade volje pustil natakarjem (ker ga praviloma vedno pustim)kakšen delček eura napitnine za trd študentski kruh, vendar….

 6. Anonimnež - 15.10.2010 ob 11:28

  Nergač ima pa novo punco!!!

 7. Feydi - 15.10.2010 ob 12:09

  Zgleda, da sem imel prejšno soboto srečo, ker sem bil zadovoljivo hitro postrežen in tudi na račun nisem čakal predolgo, polni terasi navkljub.

  Se pa strinjam, da je danes zelo malo lokalov s postrežbo na “nivoju”! Enostavno ni osebja, poklic natakarja pa na žalost povsem razvrednoten.

  Je pa za nivo osebja in njihov odnos do dela/strank močno odvisen od sposobnega vodje lokala, ki lahko, seveda če je pravi, marsikaj izboljša in pridonese k boljšemu vdzušju v lokalu.

  Lp

 8. dr. Onyx - 15.10.2010 ob 13:34

  Jaz sem šel poleti prvič in zadnjič na vrh prenovljenega nebotičnika. Sam nisem bil notri še nikoli, se pa spomnim, da je včasih RTV snemala zgoraj v kavarni neko oddajo. Dvigala so majhna, tako da se počutiš kot v kakšni rudarski reševalni kapsuli vrste Feniks 3. Na vrhu terase je malo miz, ki pa so bile takrat vse zasedene, tako da niti nisem mogel poskusiti, kakšno kavo strežejo, kaj šele, da bi lahko napisal resno recenzijo dela natakarjev. S kolegom sva se samo sprehodila naokrog po terasi, da vidiva razgled in potem odšla na kavo v lokal čez cesto.

 9. irena - 15.10.2010 ob 18:27
  irena

  Ko sem bila jaz nazadnje na Nebotičniku (enkrat na začetku septembra, verjetno), mi je natakar prinesel kozarec, rekel: “Tale je pa malo okrušen, se mi zdi. Ja, lej, tukaj. No, pazi.” In se je obrnil na peti in odšel.

  Človek ne ve, ali bi se smejal, ali jokal.

  Plačilo pa sva z Nino itak pustili na mizi, ker tipa tako ali tako ni bilo od nikoder, da bi pokasiral (na srečo je vsaj račun pustil in midve sva imeli točen znesek).

  Sicer naju je pa itak že takoj, ko sva prišli gor, z eno kvazi passive agressive opazko napodil stran od mize za štiri, ki je bila ob ograji in lepo za mizo za dva, ki je bila ob steni. okej, whatever.

  moram pa poudariti, da sem bila na Nebotičniku doslej trikrat in prve dvakrat sta me stregli prijazni punci, ki sicer nista bili najhitrejši, sta pa bili vsaj prijazni in odzivni. cenim odzivne kelnarje (take, ki niso hodeči zombiji in znajo povedati tudi kaj izven besednjaka njihove ponudbe na ceniku).

  in še nekaj moram poudariti, ko ravno govorimo o natakarjih – prav zaradi poraznega odnosa, ki ga srečaš marsikje (mene osebno bolj kot sva-krave-skup-pasla pristop moti aroganca), toliko bolj cenim šiptarje. njim se vedno ljubi. moj šiptar dela od jutra do večera in je do vseh strank prijateljski in vseeno profesionalen. šur, ga včasih pri kakšni naključni gužvi malo čakaš (resda redko, a vseeno), ampak se vse reši normalno, brez nekega attituda.

 10. chef - 15.10.2010 ob 19:50
  chef

  @dr. Onyx: Jaz ne vem kako greš lahko s kolegom na kavo v Nebotičnik? To meni ne bi prišlo na misel

 11. chef - 15.10.2010 ob 20:03
  chef

  @irena: Jaz bi mirno zahteval drug kozarec in ob takem odnosu sem pripravljen prinešeno tudi zavrnit in se obrnit. Je pa res, da si kdaj v taki družbi, da se enostavno ni pametno prepirat.

 12. dahvor - 15.10.2010 ob 22:17

  hehehe…kelnerji…in neboticnik, kavarna-nocni bar…uf, sem vedno pogledal, katere striptizete, gor delajo, ko sem spodaj po titovi sel… …jaz bi v Sloveniji, dovolil samo lokale-vse vrste-, kjer lastnik mora delat…magari zena dela, gazda pa za odnose sz javnostjo, na sanku visec, skrbi in za promet, ker ma skozi kozarc v roki…sem en tak lokal, uspesen v sedemsetih, pred ocmi mel…samo lokal, ki zanj lastnik skrbi, dela…niti enga drgacnega uspesnega ne poznam…tako bi slovenski turizem dobil, danes neki karakter-obraz imel…in, ce bi se za trgovine to veljalo in za vse obrti, bi bli centri slovenskih mest, brez problemov…ko je Gospod Kosovel, od poznega jutra, do zgodnjega jutra, po belvederju – izola skakal, je se cel hotel in camp laufal in bifet na plazi…ja pa cel preddvor je se turiste mel, dokler je Gospod Dvorzak isto pocel…ostale varjante so pa zivotarile in tako je se danes…se treba za zivljenja slog odlocit, ne zracunat, treba vedeti…Kitajc tle dela enako kot uspesni slo. Direktorji, ki se niso sramovali, da so tudi Kelnerji, v osnovi…ze kot vajenci-kelnercki smo se vedno kregali, kdo je za uspeh enga lokala najbolj zasluzen, kuharji ali kelnerji…med starimi kelnerji in kuharji…oboji enako, ker enga brez druzga ni…resnim studentkam-studentom, je delo v lokalu, posebno kavarnah, sedaj kaficih…velika izkusnja, za nadaljnje Zivljenje…me ze zadnjih 15 let skoraj 90% same uglavnem studentke – kelnrce-strezejo in sem zelo zadovoljen, hitro stekajo, cisto nic ne pogresam solanih natakarjev…in po izkusnji, ko za lokal kr sama druzina skrbi, tudi zelo zadovoljen…narocis jajca in eden od otrok tece kupit jajca, ata jih spece, mama postreze…to mi u bistvu, kot samotarju je se najbl vsec. …gledam Na zdravje, k Kelnerco zbirajo… Zvone pravi, da ko pride…ko sem jaz tam prisel, je blo vse prazno in … no, razumem, lokal, ki nima dela, ima samo stroske…Ganesha – tudi jaz castit, vsem , ki na uspehu delajo, priporocam castit…pa blo je uspesnih Gostiln v moji mladosti…Marinsek-naklo, Sterk-hehehe Gorica, kjer je Druzina delala…je lokal uspeh…ni lokala, ki bi sz najetimi uspesno delal…se zidariji ne gre, sz najetimi-po tazadnje…lastnik-investitor, ki ne more noter viset, naj takoj odda in sz najemnino naj zivi…vem tudi, koliko mladim fantom, ki so konc osemdesetih sz gostinstvom zacenjali…se je hitro odpelo…ja vse je privid ali fatamorgana ali sanje…samo realnosti se pa vsi ustrasimo…mene hitro zivcnega nardi…hehehe, kako zurirajo v Gostilni…je ze cas tle, ko je pestanje zelja atraktivno ratalo…vcasih je to ze blo, ker so Zenske krila dvigale, med pestanjem…ampak danes je mini…na trgu pod klobukom, je blo zelo rajcig, ko je mini boxarka dol na kolena hotla zvlec…hehehe…no, kot Otrok sem mislil, da je bolje bit kelner kot kmet-vinogradnik, danes vem, da je bolje bit Kmet, samo ne vinogradnik … ti Primorci radi pojejo, vino castijo, prsut jejo, mama mia upijejo…samo u tistem kotu Primorske vinska trta ne raste…no mi je vsec pripadnost pojmu primorci…majo pa dober ovcji sir, ne bom pozabu izletov, ko so vino za sir menjat se peljali…o bilo je nekoc…ja, lepo…se vsaka hisa-kmetija je malo kovacijo imela…gonu meh, vse vedu, kako se zelezo sezge…una kolescka prenosa, da ce si pocasi vrtel, se je vseeno hitro vrtelo…, ko sem videl kako so Kelti mece kovali, sem si rekel, pa tako so se Ljudje znali, ko sem bil se Dete…zdaj pa ribanje zelja na tv gledam…, kokr, da se nisem v originalu nagledal in, zelja najedel…zdej pa ena cudna nemska iz glazev jem…u Kanadi po nemskem receptu narjena. …zdej, ko v zivo tv gledam, vidim, da se reklame placujete si…to morate tudi razcistit…samo kaj je kaj spoznat in ze se je blize Realnemu Svetu…pol, za zbezat ni treba si nic vec izmislit…k’r samo pride…mi je kavarna neboticnik zdej, med reklamami, pred oci prsla, polna spricajoce mularije in zadimljeno, da si zdej niti predstavljati vec ne morete, kako je blo, kako je lahko zadimljeno…striptizete pa v tem baru niso hotle, niso rade delale…une zvezde, pol zvezde in tretina zvezde, niso niti praga prestopile…ja blo je cudno, sicer je ljubljana takrat, slon, turist, ilirija, lev, neboticnik bare vzdrzevala, vse sz programom artisticnim…in tri mize rulete, sz eno odprto, na vecer-noc. …hehehe, mi je enkrat en policaj gorenski rekel, se tebi voznisko vzamemo in ne bo ponoci na poteh gorenjske nobenga vec…na zdej sem opazil, da je kelnrca gostilno zaprla in ze sem v visjih sverah Odmevov…no, ce bodo pogodbe zaceli podpisovat…bo po izkusnjah spet en Cirkus,…ko beseda je brez vrednosti, nobena pogodba vec ne pomaga…ko je zaupanje, potrebe po pogodbah vec ni…, ko je Zavest-Zavedanje, Clovek mora po njej-njemu zivet…kompromisi ceno zbijajo-brezkompromisnost ceno dviga…ker pa v takih velikih programih, se medtem Ljudje spreminjajo, so pogodbe nujne…tudi slikce in kaksni posnetki govorjenja, ni glih slabo, ce se v te sfere danasnjh projektov spusti…vidimi kako poslovna uspesnost danes stoji.

 13. Keptn - 16.10.2010 ob 13:56

  Ne morem verjet, da sem prebral dahvorjev komentar v celoti.

 14. maja - 17.10.2010 ob 03:58

  ”Ne morem verjet, da sem prebral dahvorjev komentar v celoti.”

  LOOOOOOL

  HAHAHAHA

  js ga nisem:)))

 15. nanda - 18.10.2010 ob 18:20

  Idiotsko opisovanje kako si ti boljši od drugih. Pejt mal po svetu in mal pomisli kako se tam obnašaš. Niso za šankom sami loleki. Tud jaz sem bla gor parkrat in prvič sem šla skozi šank na teraso in so me vprašali, če grem s padalom skočit, da tu je za osebje al pa za čez ograjo. Ker sem spregledala napis prehod ni dovoljen se mi je zdelo malo neumno. Sam saj, ko greš na trolo se tud ne usedeš na voznikov zic. Sicer pa če je večina gostov takole naduto idiotska kot ti pa res bogi študentje prestrašeni od šefov za par fičnikov.

 16. chef - 18.10.2010 ob 23:38
  chef

  A bi si ti, trapa, malo pogledala, kdo je bil nadut? Jaz sem prišel gor pit, obnašal sem se lepo, zajebaval me je pa en pezde, ki mu očitno ni uspelo v šovbiznisu. Za take 29-letne kelnerje, ki delajo na napotnico, meni dol visi in mi jih ne bo niti malo žal, če izgubijo job, pa magar zaradi mene. Dokler sem eden od redkih, ki (dobriom) natakarjem pušča napitnino, kar lepo drži gofljo.

 17. nevenka - 19.10.2010 ob 07:39
  nevenka

  Nanda koleriki so kot atomske bombe, katerih potrpljenje doseže kritično maso pri masi enaki nič.

 18. Alex van der Volk - 19.10.2010 ob 08:00
  Alex van der Volk

  [blockquote] in še nekaj moram poudariti, ko ravno govorimo o natakarjih – prav zaradi poraznega odnosa, ki ga srečaš marsikje (mene osebno bolj kot sva-krave-skup-pasla pristop moti aroganca), toliko bolj cenim šiptarje. njim se vedno ljubi. moj šiptar dela od jutra do večera in je do vseh strank prijateljski in vseeno profesionalen. šur, ga včasih pri kakšni naključni gužvi malo čakaš (resda redko, a vseeno), ampak se vse reši normalno, brez nekega attituda. [/blockquote]

  To jaz trobim že ena tri leta skupaj, lokale a la Backhus (ali kaj je že) in njemu podobne pa sovražim odkar sem jih enkrat skoraj fasal od redarjev, samo zato ker smo v družbi (spili pa smo že olalala materiala) pri mizi zapeli par vrstic lepe slovenske narodne pesmi. Ampak na vrtu, da se razumemo.

 19. chef - 19.10.2010 ob 08:28
  chef

  Najbrž je bila napačna narodna (slovenska) :)

 20. Alex van der Volk - 19.10.2010 ob 15:05
  Alex van der Volk

  V dolini tihi ;)

 21. nanda - 20.10.2010 ob 11:34

  Nevenka povedala si vse. Potrjuje se, da hitro napadaš ljudi in ne prenašaš mnenj, ki ti niso po volji. Tipičen patološki narcis, vedno iščeš potrditev od drugih. Itak se je izzy počutit car če maš attitude, da so okrog tebe sami cepci. Svet je za vse isti, samo vsak ma svojo epistemologijo tega sveta.

 22. nanda - 20.10.2010 ob 11:36

  Nevenka povedala si vse! Potrjuje se šefe( hahahah), da hitro napadaš ljudi in ne prenašaš mnenj, ki ti niso po volji. Tipičen patološki narcis, vedno iščeš potrditev od drugih. Itak se je izzy počutit car če maš attitude, da so okrog tebe sami cepci. Svet je za vse isti, samo vsak ma svojo epistemologijo tega sveta.

 23. chef - 21.10.2010 ob 20:35
  chef

  @Alex: saj pravim, napačna domača – če bi plesali šumadijsko kolo, bi bilo pa OK.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.