Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Rondo

Komentiraj

Objavil/a chef 6.07.2010 ob 07:30 ob 07:30 pod Fenomeni, miks

Ko sem včeraj šibal po obvoznici na Brnčičevo, sem na radiu ravno ujel grozeča obvestila o nevarnem krožišču, kjer da moramo po obnovi spoštovati pravila zelenih in rdečih luči ter neprekinjenih črt. Razložili so, da je to krožišče, kakršnega v Sloveniji še nismo imeli, potem pa so celo poklicali nekega prometnega strokovnjaka, ki se je delal blazno pametnega in je razložil osnove o talnih označbah in svetlobni signalizaciji. Bolj ko sem se bližal pridobitvi, ki je postala skoraj večja atrakcija od otvoritev Hoferjev in Lidlov po slovenski periferiji, bolj me je bilo strah. Bom zvozil? Živ in zdrav?

Seveda sem že pred časom videl računalniške simulacije na Youtubu, ampak sem bil preveč zaposlen, da bi izgubljal čas še s tem. Že pred leti sem ugotovil, da se je prometnemu toku najbolje prepustiti, kar seveda pomeni, da je način vožnje v Kalabriji povsem drugačen kot v Münchnu. Tomačevsko krožišče bi Francozi brez težav in brez nesreč odpeljali brez semaforjev, pri nas smo pa to že poskusili in enostavno ni šlo. Slovenca je treba zatret, omejit, z rdečimi lučmi in neprekinjenimi črtami, kaj črtami, betonskimi pregradami, šele potem se bo uspešno spopadel s svetom.

Pred časom se mi je zdelo semaforizirano krožišče v Berlinu traparija, zdaj pa se mi zdi kvečjemu precej nepotrebna rešitev, ki v krožišču pokvari tisto, zaradi česar so si krožišča sploh izmislili – pretočnost. Ampak ob situacijah, ki so nastajale v Tomačevem in ki bi nastajale, ko bi uvedli še četrti izvoz brez semaforjev, je ta rešitev edina dobra in pametna. Vozniki, ki so se v Tomačevem razvrščali na skrajni notranji pas, so bili redki kot sibirski tiger in v najboljšem primeru si doživel, da se je kdo celo umaknil na srednji pas.

Po mojem mnenju je vsak, ki se v tem križišču ne znajde, popoln nesposobnež in bi mu morali takoj odvzet vozniško dovoljenje. Če je tako križišče pri nas atrakcija, ker je nekaj novega, se sploh ne čudim, da si ljudje ne upajo potovat v tujino, ker zanje je očitno res nevarna skoraj vsaka ped tuje grude. Kaj je bolj preprosto, kot prebrat napis na tabli, se postavit na pravilni pas in se ga držat, dokler ne izpadeš na izbranem odvozu?

Strinjam se s Seamusom, da je prava škoda, ker niso naredili še ločenih, nesemaforiziranih pasov za takojšnje zavijanje desno. Je pa vprašanje, če bi se v naši prometni kulturi, kjer so najbolj (samo)cenjeni tepci, to sploh obneslo.

 • Share/Bookmark
 
22 odgovorov na “Rondo”
 1. nevenka - 6.07.2010 ob 08:15
  nevenka

  Ta rondo je bil že prej med nevarnejšimi, zaletavali so se dnevno. Se mi zdi, da predvsem zaradi neprilagojene hitrosti in izsiljevanja. K sreči se ne vozim kaj dosti v tej smeri. Težko komentiram kako je po svetu. Je pa res, da se nekateri ljudje dosti bolje orientirajo od drugih. Jaz se ne preveč dobro, tudi če se zelo trudim. Nekateri pa plešejo bolj slabo. To mi je v tolažbo.

 2. Whiskey - 6.07.2010 ob 08:38

  Ločeni pas bo prava fata morgana za marsikoga. Tisti brez orientacije in občutka za prostor bodo delal še dodatno gužvo. Kateri butec se je spomnil semaforjev? Ti bodo ob špicah dodali še svojo zabavo.

  Off topic: učeri je blo na TV kakšne vse programe nudijo ljudem kateri so zgubili službo. Med ostalim kako se moraš oblečt za razgovor, kaj vse moraš predhodno že vedt o firmi, … Kot, da pri nas hodijo naokrog sami telebani. Potem ne čudijo taki umotvori kot je “posodobljeno” Tomačevsko krožišče. Mogoče pa res rabi polovica naših voznikov trening na simulatorju :-)

 3. NoMercy - 6.07.2010 ob 09:16

  tule bi pa jaz vzel koncesijo za prekrškarje – zlata jama :)

 4. Anja - 6.07.2010 ob 09:30

  Jao, Tomačevo. Včeraj se peljem najprej okoli 18.00 ure. Ena ženska v nekem starem avtu, rine čez tisto betonsko pregrado med pasovoma, ker se je seveda napačno razvrstila. Znoriš.

  Se peljem okoli polnoči drugič. Vse prazno, nikjer nikogar, samo jaz in moj avto. Stojim na rdeči luči preden zapeljem v rondo, stojim na rdeči luči sred rondoja in stojim na rdeči luči pri mojem izvozu iz rondoja. Naj še enkrat poudarim, da sem bila ves čas edini avto na rondoju. In kje je tu smisel? Zakaj semaforjev vsaj ponoči ne ugasnejo?

 5. Rado - 6.07.2010 ob 09:31
  Rado

  Ne vem, kaj so semaforji izboljšali, ampak prej se je dogajalo, da je bilo ob gostejšem prometu težko priti na srednji pas. Torej te je skrajni desni pas že pri prvem odcepu izvrgel iz rondoja.

  Whisky, ja, ja, tisto včeraj na Tv je bila pravljica za debile.

 6. AndrejM - 6.07.2010 ob 09:34

  Da je slovenska vozna kultura na psu, je jasno. Torej: obstajajo pravila, ki se jih moramo držati. Jebiga, večini niso všeč, vendar če se jih vsi ne bi držali, potem bi bila pač anarhija. Ali pa kakšen Napoli, samo tisti sistem za Slovenceljne, ki znorijo ob vsaki praski na avtomobilu, vsekakor ni za nas. Glede na to, da smo navajeni, da se vozimo vsak po svoje, kakor nam paše, potem pa naenkrat dobimo novo krožišče, je seveda jeba. In drugič: potrebno je samo pogledati malo oznake in razmišljati, kar pa je v deželi z 80% funkcionalno nepismenih ljdui seveda velika škoda.

  Vožnja po notranjem pasu v krožiščih? Sem že poskusil, pa je brez veze. Saj potem ko se poskušaš približati zunanjemu pasu oziroma izvozu, te sploh ne spustijo noter. Torej je edina pot voziti ves čas po zunanjem pasu. Enako kot na avtocestah, ko sem se še umikal (pri 130 na uro) s prehitevalnega pasu, pa kaj, ko potem več nanj ne prideš, ker tam drvijo moroni, ki mislijo, da je avtocesta tako ali tako njihova, ker imajo avto nad 15k evrov in se s prehitevalnega pasu ne umaknejo. In kaj hujšega, kot če ti prehitevaš kakšen tovornjak s “samo” 130 na uro? Ja, če za tabo vozi Bog, ki se potem nalepi nate in ti blenda, ker on je pa zelo Pomemben in Lep in Pameten, potem je jasno. Takšen idiot tudi v krožišču ne bo znal voziti, kot ne bodo znali tisti funkcionalno nepismeni in tisti, ki parkrat letno sedejo za volan.

  Letno naredim vsaj po 60000 km po slovenskih cestah in me ne čudi nič več.

 7. Rok-11 - 6.07.2010 ob 11:02

  No ja… edini pomislek, ki se mi pojavlja, je pač pretočnost. Zakaj hudiča semaforji – ali pa zakaj hudiča krožišče? Smiselno se zdi ali eno – ali drugo.

  In če je drugo, bi bilo vse skupaj lahko veliko manjše…

 8. 3nity - 6.07.2010 ob 11:57

  Ne vem, zakaj vas toliko motijo semaforji na krožišču. To krožišče ni imel nobene pretočnosti. Vsi so vozili po zunanjem pas, ker je pač tako nabolj enostavno. Če želiš peljati čisto okoli, potem moraš v krožišču zapeljati na notranji pas. Prej, to ni bilo mogoče, ker je bilo preveč prometno. Sedaj greš, ko imaš zeleno luč. Ljudje dejansko ne znajo voziti in se jim to enostavno krožišče zdi komplicirano.

 9. Rok-11 - 6.07.2010 ob 12:36

  Pa saj je jasno napisano zakaj – zaradi pretočnosti.

  Če se nekaterim zdi, da ni bilo pretočnosti že prej… prav. Meni je skoraj vedno uspelo lepo zapeljat na notranji ali srednji pas in potem spet lepo ven. Saj ves čar krožišč je v pretočnosti – in da večinoma ni treba ustavljati. Sicer pa – preden začnem resno godrnjat moram it sprobat.

 10. Žogca - 6.07.2010 ob 14:28

  Nisem bila na rondoju in verjetno še nekaj časa ne bom, pač nimam vinjete in tam verjetno nimam kaj iskati, ampak … Ves čas se sprašujem, kakšno je to čudo in cestni presežek, da morajo zdaj že več tednov dajati navodila, kako ga prevoziti. In vsi tujci, ki teh navodil niso deležni, kako ga bodo oni prevozili? Res, kot da smo totalni tepci. In očitno smo, če nam vozniški izpit ni dovolj, da bi znali normalno prevoziti križišče.

 11. Izi-dora - 6.07.2010 ob 15:34

  se mi je kar zdelo, da boš ti kot glavni frajer zvozil krožišče kot popoln sposobnež.

 12. katarina - 7.07.2010 ob 10:58

  žogca…nimaš vinjete? dej mi razloži kako se prestavljaš potem po ljubljani in okolici??

 13. dnzvr. - 7.07.2010 ob 11:01

  zanimivo se mi zdi, da zdaj kar večina vozi bližje 40 kot 60 km/h (kar je bilo pravilo prej). ne vem, a se bojijo, da jih bo odnesel zeleni val?

 14. nevenka - 7.07.2010 ob 11:06
  nevenka

  Katarina, tudi jaz nimam vinjete. Se pač ne vozim po obvoznici. Je pa res, da se ne vozim z veseljem in se vozim samo tja, kamor moram. V službo, k mami, v trgovino. Konec. Za kaj zelo posebnega vzamem taksi.

 15. darjeeling - 7.07.2010 ob 12:27

  tudi jaz letos nimam vinjete, ker sem hotela kupit polletno, za takrat, ko se vozimo na morje…nekako mi je bilo logično, da obstaja tudi polletna, pa ne. tako da sem pred mesecem prav debelo gledala, ko so mi to razložili.

 16. Žogca - 8.07.2010 ob 18:05

  Katarina, ne vozim se po obvoznici. Preprosto. Če grem slučajno kam ven iz Ljubljane, kamor vodi avtocesta, mi oče posodi avto. Tako simpl imam.

 17. chef - 15.07.2010 ob 14:05
  chef

  @Anja: Hoho, čez betonske robnike rinila :lol: Neverjetno. Tole zgodbo s semaforji sem pa pričakoval. Pri nas nikjer niso sposobni naštimat semaforjev.

  Tisti, ki trdite, da se je bilo nemogoče razvrstiti na notranji in potem nazaj na zunanji pas – vse se da in meni je vedno uspelo. Je pa res, da se občasno najdejo zahojenci, ki nalašč zapirajo prostor, da se ja ne bi kdo uvalil. Ampak to so cepci.

  Jaz bi rad videl Slovence v francoskih krožiščih – ker to pa je pizdarija. Tam ni nobenega popuščanja in cincanja, ampak je treba najti svoje centimetre – in, seveda, promet, čeprav je po mojem vsaj dvakrat gostejši, laufa v nulo in nihče se ne razburja.

 18. NoMercy - 15.07.2010 ob 14:12

  sem naredil demo vožnjo po tem čudesu :)

  Edini smisel vidim v tem, da imamo neko cestovje, na katerem kandidati za vozniško vidijo tudi to čudo :)

  Najbolje organiziran krožni promet sem videl na Škotskem: na križišču (asfaltne ceste) je cca 2m premera krog iz kock :) In to je krožišče :) Priznam, da sem do desetega krožišča pizdil, zakaj mi avto poskakuje – nato pa pogruntal, da gre za krožišče :)

 19. chef - 15.07.2010 ob 14:13
  chef

  Hoho, pa še kontra moraš not zapeljat :lol:

 20. NoMercy - 15.07.2010 ob 14:19

  glede na to, da imajo prav tako kot mi pravilo desnega je povsem simpl. tri ulice in dva krožišča pa zaštekaš promet :) – aja, avto sem imel pa z volanom na desni :)

 21. Janez - 16.07.2010 ob 10:56

  Ja, desno pravilo v angleških krožiščih in križiščih deluje odlično, če ne drugega lepo fino vidiš avto ki ti prihaja z desne (seveda če voziš desno-volansko vozilo), pri nas je vedno kaj na poti (sopotnik, stebriček, sedež…).

 22. Nergač » Pravila ali zdravi razum? - 27.10.2010 ob 17:50

  [...] pripeljala s hitrostjo 80 km/h. Zadnjič me je od šoka skoraj pobralo, ko je izjavil, da se na semaforiziranem tomačevskem krožišču z velikim užitkom vključi tako, da prevozi rdečo [...]

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.