Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Gume

Komentiraj

Objavil/a chef 2.07.2010 ob 07:30 ob 07:30 pod Biciklizem, miks, Šport

Plašči? Pnevmatike? Gume? No, pa še poltubularji in tubularji. Zmeda. Vsekakor pa pomemben kos bicikla, tisti kos, ki poskrbi za oprijem. Če se dotaknem legendarne teme s foruma bicikel.com, je to tista kolesarska komponenta, zaradi katere nikoli ne vemo, kako hitro lahko peljemo v ovinek. Ampak pomen plaščev ima večje, pomembnejše razsežnosti. Plašči so najprimernejši izgovor za slab tekmovalni nastop. Vedno gre kaj narobe. Predvsem v gorskem kolesarstvu imajo ponavadi preslab oprijem, zgodi se pa tudi, da je oprijem predober in zato hitrost prenizka, pri čemer fizična pripravljenost nima nič s tem. Tudi zračni pritisk v gumah je bodisi prenizek bodisi previsok. Seveda pa je najboljši izgovor defekt. Če ne gre drugače, pomaga, da zrak iz zračnice spustite kar s pomočjo ventilčka. Seveda se morate potem silno razburjati, zakaj imate vedno ravno vi tako smolo. Omenjam zato, ker sem že doživel tak primer avtosabotaže, če tak izraz sploh obstaja.

Za cestne kolesarje je preprosto. Bolj ko pumpajo, bolj bo letelo, manj možnosti bo za defekt in bolj bodo boleli križ in zapestja. Dražji ko je plašč ali tubular, boljši bo tudi oprijem. Izgovorov torej ni, razen že omenjene avtosabotaže. Gorskim kolesarjem gre lahko po drugi strani vedno kaj narobe.

Spomnim se tistega fantiča, ki je imel na kolo pritrjene pendalne. On ni nikoli iskal izgovorov, bil je preprosto zanič in to ga ni pretirano motilo niti ko je na pripravah nekoč odpadel ženski kolesarski ekipi, ki se je odpeljala zgolj na daljšo razpeljavo. Vseeno nas je čudilo, da nerodnosti navzlic nikoli ne defektira. Imel je čudovit recept: pumpal je na šest barov oziroma dober bar nad dovoljeno mejo, ki jo plašč sploh vzdrži. Potem se je odpeljal na rodeo. Po drugi strani sem pa slišal za teoretika, pa to ni bil nikakršen outsider, ampak ugleden tekmovalec, ki se je na blatnih dirkah peljal malodane po feltnah, a je po čudnem naključju vseeno zvozil. Zato je seveda trdil, da je to daleč najboljša taktika, medtem ko so mene takrat že naučili, da je prav v blatu najbolje voziti z bolj polnimi in ožjimi gumami. Pa naj razume, kdor more! Zdaj mi ni treba več divjati po blatu in se ne grizem več.

Ko sem začel kolesariti, so bili silno moderni obarvani plašči. Michelin je imel nagravžne zelene, Hutchinson nagravžne rumene. Dokler sta bila sprednji in zadnji v paru, torej barvno usklajena, je še šlo, a slabo situirani Slovenci smo radi vse pomešali … te mode je bilo k sreči kmalu konec. So se pa kmalu pojavili plašči brez zračnic, tubeless. Hitro so se prijeli, saj je bilo z njimi nemogoče defektirati. Kar naprej sem imel defekte. Ampak, ni bilo problema, morebitno luknjo je bilo preprosto zakrpati s peno, ki si jo iztisnil kar skozi ventilček. To seveda nikoli ni delovalo in, poškropljeni od bele snovi, smo lahko samo besneli. A brez skrbi, so nam rekli, tubeless plašč je mogoče brez težav zakrpati podobno kot zračnico (takrat med dirkami še ni bilo dovoljeno menjati obročnikov!). Ker si z zakrpano opremo nihče ni upal na štart, smo pač zapravljali velike denarce za nove in nove tubeless plašče, preluknjane pa smo vozili v kombinaciji z dobrimi starimi zračnicami.

Dobrimi starimi zračnicami?

Kaj se je zgodilo z dobrimi starimi zračnicami?

Zdaj prodajajo lateksne!

A teh v dobrih starih časih, se mi zdi, nismo vzeli za svoje. Lateks naj uporabljajo kar sadomazohisti oziroma masturbatorji. Latekse zračnice, ki so sicer zelo lahke, imajo namreč dve čudni lastnosti: 1.) čeprav so izjemno odporne na predrtja, se kar naprej predirajo in 2.) iz njih uhaja zrak, zato kar naprej zahtevajo tlačenje zraka, pumpanje, torej drkanje. Ker je po fizikalnih zakonih z maso najbolje varčevati pri vrtečih delih, so lahke gumirane, jasno, kevlarske, in lateksne komponente vseeno zelo priljubljene.

To je zdaj drugače kot v časih, ko smo bili še mulci in je bilo za plašč najpomembneje, da je za seboj ob žlajfanju pustil čim daljšo in čim bolj vidno črto in ko so nam očetje navijali ušesa, ker smo bili sposobni plašč uničiti prej kot v enem tednu.

Revija Bicikel

 • Share/Bookmark
 
7 odgovorov na “Gume”
 1. NordStar - 2.07.2010 ob 10:03

  Zdaj si me spomnil, da moram zamenjat zimske gume na avtu. Saj mi je kar nerodno, a se bolj malo vozim. Zelo malo.

 2. Tomaž - 3.07.2010 ob 12:50

  sedaj si me spomnil, kako smo iskali plašče iz starih Pony-je. Obilič je tako veselo cvilil :)

 3. buba švabe - 4.07.2010 ob 13:59
  buba švabe

  Evo, jaz te pa javno pozivam, da takoj nehaš objavljat tele članke o biciklih, ker bomo eni hitro dobili manjvrednostne komplekse, obenem je pa še denarnica v hudi nevarnosti, da se stanjša za tisočaka ali dva. Ker dokler nisem bral teh zapisov je bil moj poceni bicikl čisto dober, zdaj pa… Z vsako objavo je ena komponenta več, ki jo je treba nujno zamenjat! :o

 4. chef - 4.07.2010 ob 16:03
  chef

  @buba švabe: Če nimaš vsega tega, o čemer pišem, se sprašujem, kako se sploh lahko voziš! :lol:

 5. NoMercy - 4.07.2010 ob 16:58

  Najbolj bistven del bicikla so bremze :) Dobre gume so priporočljive – sploh, če nimaš v mobiju številke nekoga, ki te pride “odšlepat” – ali pa, če tam kjer si mobi ne deluje :) Pa vsake toliko malo z WD40 po gonilnem mehanizmu našpricati tudi koristi :)

 6. buba švabe - 4.07.2010 ob 17:26
  buba švabe

  Ja no, vozim se lahko, ampak zdj šele vidim, da mam vse totalno zanič. :P

 7. NoMercy - 31.07.2010 ob 14:32

  predlog za eno ćefovo temico: Idijotski vozniki (zlasti v okolici Kamnika), ki prehitevajo kolesarja tako, da mu udarijo z ogledalom na avtu v ogledalo na kolesu :( :( Ubil bi ga/jo (kdorkoli je že bil) v črnem meganu. Ama brez premisleka. Pa, če potem odgovarjam kot, da sem človeka. Čeprav verjamem, da bi z dobrim advokatom lahko dokazal, da sem se branil pred naklepnim ubojem :) Aja, na poti iz Kamnika proti Podgorju se mi je to zgodilo :(

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.