Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Komanda je komanda

Komentiraj

Objavil/a chef 1.07.2010 ob 07:30 ob 07:30 pod Natezalnica, miks

Kot marsikaterega moškega v zrelih letih, če se smem tako izrazit, je tudi Fotra popadlo, da bi si kupil motor, a je k sreči dovolj pameten, da ni kupil kakšne nevarne mašine, ampak se je zadovoljil z 250-kubičnim skuterjem, ki je v prvi vrsti krasen dodatek k okornemu avtodomu – tega z Mamo parkirata v kampu ali na postajališču za avtodome in se z vetrom okoli čelade osvobojena odpeljeta v središče mesta ali po kakšni ozki cesti Bogu za hrbet. Res sta frajerja, poleg tega stari zadnje čase s skuterjem šiba tudi v službo.

Zadnjič sem šel v avtopralnico in ker pol ure nisem imel kaj početi, sem poklical Fotra za kofe. Prišibal je iz službe, seveda s skuterjem. Verjetno je imel v prtljažniku aktovko, tako da s seboj ni imel druge čelade. Ni panike, nisva se peljala dlje kot petsto metrov, pač do prve krčme. Na poti nazaj pa naju je točno na tistih petsto metrih dohitelo policijsko vozilo. Kaj takega se lahko zgodi samo nama, sva si mislila. Pubertetniški čefurji se celo poletje vozijo brez čelad, midva bova pa nasankala v dveh minutah vožnje. No, pa si policista nista dala preveč opravka, midva sva čez sto metrov zavila v avtopralnico, onadva pa sta pičila naprej. Briga jih za prekrške, briga jih za preventivo v prometu. Imela sta pač drugačno nalogo.

Vse lepo in prav, prišparal sem nekaj evrov, ampak tukaj nekaj ne štima?

Po drugi strani so me v petek zasačili med zavijanjem s Zoisove levo na Trg francoske revolucije, prav amatersko sem se ujel v past tam, kjer sem itak vedel, da pobirajo kazni. Mimogrede, prekršek je vreden 40 EUR oziroma 20, če plačam takoj. Smešno, mislil sem namreč, da mi ne uide sto ali dvesto evrov in še kakšna kazenska točka.

Pri Križankah so stali trije policisti, eden je bil motorist, dva kolesarja, saj je verkehr prekrškarjev tako gost, da sicer verjetno ne bi sfolgali. Me pa zanima reakcija, če bi se mimo pripeljal na skuterju brez čelade. Najverjetneje se ne bi zgodilo nič, saj na tistem mestu stojijo zaradi prekrškarjev, ki ne upoštevajo prometne signalizacije in ne zaradi tistih, ki se vozijo brez čelade, telefonirajo ali ne prižgejo luči.

Z vidika načelnosti bi bilo edino pravilno, da bi naju policisti zadnjič ustavili in naju, recimo, ker so pač videli, da nisva šla dlje kot 500 metrov, samo opozorili. Hja, če bi izdali položnico, tudi ne bi bilo nič narobe. Sicer bi pizdil, ampak tudi na enem kilometru se lahko zgodi, da nekdo izsili in ti razbije čebulo. Tako pa jo prekrškarji v Sloveniji jako dobro odnesemo in seveda grešimo še naprej, enkrat na pet let pa pač plačam malo večjo vsoto kot kakšen športni dodatek za hitro vožnjo. To je vendar noro!

Slovenski policaj seveda dela po komandi, hvata krivine: čim manj razmišlja, čim bolj uboga, tem dlje bo verjetno prilezel in toliko bolje se mu bo godilo tekom kariere. Na cestah pa vlada kaos, ker možje postave delajo po befehlu: danes ustavljamo tiste, ki zavijajo desno, jutri bomo poostrili nadzor nad telefonisti, pojutrišnjem merimo hitrost, enkrat vmes zašijemo ministrico, naslednji teden pa napovemo akcijo 0,0 šofer in za vselej rešimo problem pijancev za volanom. Problema ne bomo rešili s salamensko visokimi kaznimi, ampak s korektnejšim nadzorom. Bolj bi zaleglo, če bi desetkrat plačal 40 evrov kot enkrat 500.

Aja, ob Kresalkinih floskulah mi gre na kozlanje.

 • Share/Bookmark
 
13 odgovorov na “Komanda je komanda”
 1. kekec - 1.07.2010 ob 08:07

  Tako naberejo precej več. Vsaj mislijo tako. V Kranju recimo folk (zdaj ko popravljajo cesto in se je do prehoda za pešce potrebno sprehoditi dodatnih 50 metrov) dobesedno pred vhodom policijske postaje redno hodi čez cesto izven prehoda za pešce čez polno črto. Med njimi tudi invalidi z berglami lepo na izi. Misliš da so že koga opozorili. To delajo samo zjutraj pred ZD ker je taka naloga. Ustavljamo pešce ki grejo čez cesto izven prehoda v širini 20 metrov. Če to storiš na drugi strani križišča ne bo šel nihče za tabo. Ali pa pride pred PP ata z avtom, parkira, 20 minut leze iz avta da natakne obe bergli in potem lepo počasi ena noga, druga noga, cm za cm do bankomata. Ker drugače ne more. Nobenemu ne pade na pamet da bi ga mal povprašal kako lahko sploh vozi če pa še stoji komaj, kaj šele hodi. Ker to ni trenutna naloga.

 2. NoMercy - 1.07.2010 ob 08:55

  enkrat, ko so me policaji v (HR) “skinuli sa snajperom” sem se menil tudi o tem kako, da ne ustavijo tudi drugih, ki so na avtocesti padali mimo kot snete skere (+150 km/h) pa sem dobil poduk, da so oni tako kot ribiči in lovci: lovijo kapitalce ne pa plankton :)

 3. seamus - 1.07.2010 ob 08:57

  Pozabil si še na napačno parkirane avtomobile. Tudi policijske. In potem se čudimo, da so pločniki zaparkirani.

 4. BraneM - 1.07.2010 ob 09:22

  Bom še jaz napisal nekaj o policajih. Načeloma z njimi nisem imel problemov in njihove akcije me ne motijo. Se mi je pa prejšnji teden zgodila stvar, ki mi je dala misliti, da so policisti v službi tudi za to, da zajebavajo poštene ljudi. Kaj se mi je zgodilo?

  Pred mesecem dni so mi zaradi stalnih izpahov operirali ramo. Rehabilitacija je dolgotrajna. No, sedaj sem tako daleč, da se vsak dan vozim na Polikliniko, kjer imam fizioterapijo. Ker zaradi narave poškodbe in opornice, ki jo imam na roki, ne morem voziti svojega avtomobila, na avtobus pa si ne upam zaradi strahu, da bo šofer na hitro “zabremzal” oz. da me kdo ne dregne v ramo, se na terapijo pripeljem kot sovoznik v osebnem avtomobilu. Verjetno ni odveč povedati, da varnostnega pasu NE MOREM uporabljati. In ravno zaradi mojega pasu je policist ustavil mojega šoferja. Bolj sem mu kazal roko v opornici in mu govoril o operaciji in rehabilitaciji, slabše je bilo. Da samo opravlja svojo službo, mi je govoril. Ni ga zanimalo, da so okoliščine in sama vrsta prekrška takšna, da bi lahko brez kančka slabe vesti izrekel samo opozorilo. Naj se ve, kdo ima oblast v državi. CEPEC! Zaradi njega sem se moral nato še eno uro zajebavat, da sem z eno roko natipkal zahtevek za sodno varstvo zoper izrečeno globo. #mamicumu…

  P.S. Tudi sedaj sem porabil precej časa, da sem enoročno spisal tale komentar.

 5. Hanyo - 1.07.2010 ob 12:11

  spet grešiš na naših cestah!

  “Z vidika načelnosti bi bilo edino pravilno, da bi naju policisti zadnjič ustavili in naju, recimo, ker so pač videli, da nisva šla dlje kot 500 metrov, samo opozorili.” “bolj bi zaleglo, če bi desetkrat plačal 40 evrov kot enkrat 500.” hahaha ti, ki celo priznaš, da vedno znova delaš prekrške, pa bi še sam določil kar je “edino pravilno”, da bi te ja čim manj po žepu udarilo. ko govoriš o varnosti na cesti si lahko s kresalovo podata roke.

 6. Rok-11 - 1.07.2010 ob 13:56

  @ BraneM: Maš point. enkrat bi bilo čist uradno tele policaje za vprašat kaj je torej s takimi zadevami?

  In podobnimni tudi – ker če prav vem, imajo podoben problem tudi nosečnice, ki jim proti koncu, ko so itak že slončki, dohtarji priporočajo neuporabo pasu – oz. vsaj ne-pripenjanje čez trebuh… Samo kako pa naj se torej pripnejo, da jih n ebodo jeb… še policaji … čez vrat?!

 7. chef - 1.07.2010 ob 15:04
  chef

  @kekec: Odličen primer.

  @seamus: Ceste pa skoraj prazne :twisted evil:

  @BraneM: Seveda, samo službo opravljajo. Kako tipično, haha. Jaz ne razumem, da ljudje tako zelo radi opravljajo delo, pri katerem ne smejo razmišljat.

  @Hanyo: Prepričan sem, da se ti držiš CPP-ja kot pijanec plota. Škoda samo, da si nepismen.

 8. siggi - 1.07.2010 ob 16:13

  Dobro to je res odvisno na kakega naletiš. Poznam primer, ko je sodelavec pičil proti urgenci z obale in so ga naciljali na cestninski postaji Log pri 200 km/h (ob 4h zjutraj).. Ko je razložil da je urgentno, o čemer so se tudi prepričali na lastne oči, so javili naprej da ga ne ustavi nobena patrulja, čez mesto pa je celo imel spremstvo.

  In ja, če se opravlja kontrola prometa, naj se kontrolira vse

 9. Anonimnež - 1.07.2010 ob 16:55

  dobro napisano

 10. Anonimnež - 1.07.2010 ob 16:58

  brabe m pa ti si konj!!

 11. ani - 1.07.2010 ob 17:45

  @Rok noben dohtar ne odsvetuje nepripenjanja nosečnicam, nasprotno – samo to je, da pas ne sme it ČEZ trebuh, lahko gre pa lepo spodaj pod trebuhom. Dobijo se celo neki nastavki za pas, ki ga držijo dol, ampak meni je čist lepo sam stal ;)

 12. Rok-11 - 1.07.2010 ob 22:48

  Thx ani – zdaj vem nekaj več! Meni so govorili tako, pa semočitno preveč nekritično poslušal

 13. Nergač » Kolesarji über alles - 12.08.2010 ob 18:01

  [...] se meni niti ne zdi tako slaba ideja, je pa res, da to verjetno počnejo v slogu slovenskega policajskega paragrafarstva, brez uporabe sivih celic, morda celo tam, kjer so pravila idiotska, da se kolesarji upravičeno [...]

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.