Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Samopostrežna Kavarna Tromostovje

Komentiraj

Objavil/a chef 29.06.2010 ob 07:30 ob 07:30 pod Natezalnica, miks

Že pred slabima dvema letoma sem ugotovil, da je Kavarna Tromostovje navaden urbani nateg in da povprečni prodajalci burekov ne morejo biti uspešni tudi na področju strežbe, kakršno naj bi zahteval gostinski lokal v srcu Ljubljane. Kulturno ponudbo v tem spomeniku urbani zagovednosti so po številnih pritožbah menda le postavili na noge in lahko po novem menda tam spremljamo tudi kakovostno glasbo, vse drugo pa je očitno ostalo na ravni buregdžinice najnižjega tipa, s samopostrežbo in svinjarijo vred.

V petek so me prepričali, da sem se dejansko usedel v Kavarno Tromostovje, češ, fuzbal je, pa bomo gledali v senci in bo super. S psom se seveda ne motam na sredino lokala, ampak ostanem ob robu, kjer je bila prosta miza, še polna kozarcev in popolnoma zasvinjana, ker je nekdo pred nami fino razmazal kremšnito. Po nekajminutnem signaliziranju je izgubljeni satelit le našel pot do naše mize, kar pa še ni pomenilo, da se bo takoj lotila pospravljanja. Kozarce je pobrala šele, ko smo jo prijazno opomnili. Ni pa pobrisala razpacane kremšnite, češ da pri roki nima krpe. Kelnarca brez krpe! Ne me jebat.

Naročim ledeno kavo, tamau si je zaželel kepico sladoleda.

Punca izjavi, da ene same kepice pa ne prinesejo k mizi; sadne kupe ja, kepice sladoleda pa ne.

Prav po slovensko se družba v splošnem strinja, da nič hudega, bomo pač šli sami po kepico sladoleda. Dokler mi ni v naslednji sekundi potegnilo, da me pohlepni oštir, ki špara na natakarjih, spet na suho nateguje: streže premalo natakarjev, zato se jim seveda ne ljubi skakat do hladilnika samo zaradi ene kepice (ki verjetno stane vsaj poldrugi evro). Slabe volje sem postal v trenutku. Punca me pusti za umazano mizo, na sto kilometrov se ji vidi, da je zdolgočasena, lena je kot fuks, navsezadnje pa še jezika, kot da se na tistih klinčevih stolih valjam zaradi nje in komaj čakam, da ji naredim nekaj uslug!

O ne, Matej Zalar pri teh opicah ne bo pil kave, Seamus pa tudi ne, in potem ko sem tamalo nakuril (seveda brez haska, to mi je jasno), smo jo pobrisali čez Tromostovje do prvega Šiptarja, Ireninega Šiptarja, kjer so v trikrat manjšem lokalu dva natakarja in natakarica kar tekmovali, kdo nas bo prej postregel, prinašali so nam stole, se vljudno smehljali in na mizo nosili po eno in po eno kepico sladoleda, verjetno tudi ceneje kot na drugi strani reke.

Katastrofalno postrežbo, ki je pri nas stalnica, lahko prenesejo samo Slovenci, ki jim je vseeno, če jih študentka s pladnjem v roki tika in ob tem gleda nekam vstran, ker je šel mimo en dober tip. Kaj več si povprečen Slovenec, ki mu na misel ne pride, da bi pustil napitnino, včasih pa pri ceni 17,90 EUR pusti tistih deset centov kot da je vsaj Donald Trump, seveda niti ne zasluži, ampak to je že druga zgodba, ki se mene ne tiče. Jaz od teh punc zahtevam minimalne standarde ustrežljivosti, prijaznosti in bontona, razen če gre za tovornjakarski bufet, kjer mora ena natakarica med šesto in sedmo zjutraj skuhat 200 kav in je normalno, da je ob vseh seksističnih pripombah razvila obrambni mehanizem odrezavosti.

Mimogrede, če smo že pri hecnih praksah ljubljanskih oštirjev … Zadnjič je nameraval Fotr v Abecedariumu rezervirat mizo. Natakar mu mirno odgovori, da pri njih ob rezervacijah pobirajo akontacijo. Lahko si mislite, da se je stari samo obrnil in šel na večerjo drugam.

Noro, kakšna družba!

 • Share/Bookmark
 
25 odgovorov na “Samopostrežna Kavarna Tromostovje”
 1. Jinxy - 29.06.2010 ob 09:23

  Premalo nas je, ki se sekiramo glede takšnih “malenkosti”…in večini sploh ne potegne, da bi moralo biti drugače oz. bolje…prav zato bomo na tej točki še dolgo časa…

 2. seamus - 29.06.2010 ob 10:46

  Jest sm takoj, ko ni pobrisala mize rekel, da gremo!

 3. chef - 29.06.2010 ob 10:53
  chef

  Ja, tako bi bili kakšno minuto manj slabe volje.

  Najhuje pa je, da tamali sploh ni jasno, da dela narobe. In še huje, to ni jasno niti njenim šefom.

 4. smoger - 29.06.2010 ob 11:40

  Jaz sem to nedeljo, nekje okrog 23:30, v Kavarni 3mostovje naročil en kepco sladoleda ….rabil sem drobiž za urbano…in mu rečem, naj mi kepco da v lonček. No.. lepo se sprehajam po Čopovi in jem sladloled prispem do Name in do dna lončka in do mušic na dnu lončka.

 5. NoMercy - 29.06.2010 ob 12:35

  samo totalni luzer/ka in “wanabe” kul/erka še naroča karkoli po lokali ob Ljubljanici :) Prineseš kračo s sabo s kmetov, se vsedeš kjer se ti zdi in “ne =beš” personala :) Lokali in personal niso tam zato, da delajo posel, ampak, da zgleda kot, da se kaj dogaja :)

 6. kekec - 29.06.2010 ob 15:15

  Saj če bilo vse ok bi se pa (če ne prej) ko bi plačal 1.60 za kepico počutil kot osel. Res da naj bi bila kao elitna lokacija, ampak ko sem nazadnje tam plačal 3 kepice sem dejansko še doma imel občutek kot bi me nekdo okradel. Rajši dam đanksu ki žica za šut.

 7. Sašo - 29.06.2010 ob 16:33

  Samo za info, na Dunaju, strogi center, nekje pod tisto njihovo famozno cerkvico je ena kepica sladoleda 0,90 €. Preverjeno v nedeljo. Ne morš verjet. :-/

 8. irena - 29.06.2010 ob 16:53
  irena

  podpišem trikrat tvoj celoten zapis!

  ampak moram rečt, da tudi moj šiptar včasih ni stregel kepice sladoleda pri mizi, no, razen če si ga lepo pogledal, itak se da z njimi vse zmenit. mogoče so zdej še ekstra bolj ustrežljivi, ker so imeli zaradi prenove nekaj časa zaprto in morajo nadoknadit :)

  sladoled imajo pa itak tanajaboljš! in seveda, da je cenejši kot na Tromostovju :cool:

 9. chef - 29.06.2010 ob 17:37
  chef

  @smoger: Očitno se bolj malo ljudi odloča za sladoled na Tromostovju :)

  @kekec: Jaz bi se tam počutil kot osel tudi, če bi kepica koštala pol evra. Kot osel sem se počutil takoj, ko sem se usedel.

  @Sašo: Ziher je bil šiptar.

  @irena: zaradi prenove imajo pa še zdaj takšno, da si skoraj ne bi upal sedet zraven bajte. Za sladoled ne vem, se sploh ne spomnim, kdaj sem nazadnje jedel sladoled na kepice ali lučko.

 10. ana - 29.06.2010 ob 17:57

  ta kafič je živi podn in odvratno drag. sicer pa sem nazadnje doživela čudovito in edinstveno postrežbo v Romeu. Tega še v bistvu nikol nisem…kar smejalo se mu je ves čas in celo, ko sma s kolegico hotle naročit vsaka svojo jed, je toplo priporočal le eno za dve in ko sma hotle naročit kavo, je rekel, da je sigurno ne boma spile, ker pride hrana zelo hitro…mislim :D

  pri nas bi lahko bilo že pregovorno, da nimamo a ma ništa od prave strežbe. fine, uglajene, profesionalne in prisrčne. vprašaš kaj je v koktejlu: ne vedo. kaj je v hrani: ne vedo. izbereš nekaj od pijač in rečejo, da ne vejo, če majo izbrano :neutral: ne pogledajo v oči, primitivno govorijo ali so še huje, tiho. ne ponudijo, ne predlagajo. njihova drža nad mizo je puklasta, se podpirajo, “visijo” na bokih, češ “daj že, no!”, in eni celo to rečejo ali odkrito zavijajo z očmi.

  jaz se vedno malce bojim it z mojim fotrom ven. takoj jih (vedno upravičeno) napade :mrgreen: mislim, da je eden izmed redkih, ki si izbori, to kar mu, kot gostu pripada.

  katastrofa.

 11. ana - 29.06.2010 ob 17:59

  popravek “je rekel, da je sigurno ne boma spile, ker pride hrana zelo hitro” …rekel je, da ne boma mogle pojest z užitkom, če boma tik pred tem spile kavo. tak, ja…

 12. šuši - 29.06.2010 ob 18:22

  tam so res pravi talenti. Sicer pa človek začne prav uživat pri vzgojnih ukrepih nad talentiranimi natakarji in natakaricami. In ravno včeraj sem imela izkušnjo s šokantnim podpovprečjem. Ne ob Ljubljanici, ampak ob Dravi. Verjemite mi, da sta to dva različna svetova.

 13. Tony - 29.06.2010 ob 19:08

  Spet berem soseda(Martin sosed bivši tvoj) Grrr imaš čisto prav,to obnašanje je prekleto prepogosto. In tudi je čisto res,večini teh praznih buč ni jasno, da kaj delajo narobe.Neumnost boš pa težko ozdravil. Čeprav ima pravzaprav tako ali tako le eno ali dve stvari si za zapomnit,od katerih je najpomembnejša biti kulturen in prijazen do strank ampak se ji totalno j*be.

  Jaz imam svojo najljubšo kavarno,kjer kaj berem,wi-fi.. in je začela tam sedaj delati ena podobna tej tvoji. Glupa kot noč(nič subjektivno mnenje),lena totalno, šef ne opazi, ker je zelo redko tam in če je še on dela. Kaj narediti resnično. Njo sem že parkrat vprašal npr. kako to, da ne streže (absolutno nikoli ne dobiš sedaj prej kot v 20min,če ne greš do nje,tudi do 45-50min,folk kar odhaja).In reče,da ima delo zadaj.In to ji je popolnoma logično. Ona ima delo in ne more streči.V lokalu.Vse ostale(ko nje ni) postrežejo takoj seveda. lol. itn..Ko dobim šefa, ki ga poznam, mislim, da je čas, da mu povem. Moramo narediti kar lahko, ljudje čisto preveč ignorirajo (ali pa če je zanič hrana ipd.) in nič ne rečejo.

 14. Mašon - 29.06.2010 ob 20:27

  mja, ta miselnost pri nas je čist prepogosta, pa ne gre samo za lokale/restavracije, ampak tut za trgovine, kjer je dobra izkušnja že cel čudež (pisala pred kratkim o tem). kakorkoli, par dobrih v lj je, ampak redkokje je pa cel kolektiv sposoben in ne samo svetle točke (posamezniki)… posebi problem je tam, kjer se grejo kao neko fancy hohštaplerstvo, natakar pa niti ve ne, s katere strani je potrebno hrano postrežt in da k vinu pride obvezno navadna voda (in kozarec za njo). ampak to pomoje pri nas ne bo nikol postalo stalna praksa, ker so ljudje zadovoljni da pač dobijo svojo hrano – pa nej bo to pica za 5€ al pa obrok za 100, važn da je želodec poln, ostalo pa… meh. pa še par svetlih točk (da ne bomo samo pljuval) – v Kavalu sem bla vedno zadovoljna, v Foculusu večino časa; v skeletu, kjer bi glede na klientelo pričakovov kr neki natakarje so tut kapo dol (vsaj jest sm vedno jih dobila).

 15. NoMercy - 29.06.2010 ob 20:49

  najlepše pri vsem skupaj pa je to, da je strežno osebje naše, domaće, eht slovensko s poreklom :mrgreen: to pa tudi veliko odtehta :)

 16. Joze - 29.06.2010 ob 23:01

  Lastnik kavarne tromostovja ni šiptar ampak bosanec žena slovenka preko vez so dobili tisto elitno lokacijo. Tja greste lahko samo če imate mogoče malo preveč keša? Bela kava 3€ če se ne motim. kelnarje menjavajo nonstop, ampak res NONSTOP. Nočete vedet zakaj! Zato pa je taka strežba. Lastnik se pa lepo v AMG-ju vozi… lahko bi še začel naštevat kako je prišel do takega avta…

 17. Janez - 30.06.2010 ob 08:17

  Mogoče lahko tvoj argument iz tovornjakarskega bufeta preneseš tudi na tole gospodično, a misliš da dobi kaj manj seksističnih opazk?

  Sem že parkrat dobil občutek, da so natakarji bolj prijazni do gostov kot natakarice.

 18. Zmago1 - 5.07.2010 ob 09:04

  “ob rezrvaciji pobirajo akontacijo”

  Ja in? A ti sploh veš kaj je akontacija? Sej v trgovini tudi plačaš 1E za voziček akontacije, ki jo potem dobiš nazaj. Gre za to, da so jih verjetno že večkrat nategnili in so zaman imeli rezervirano mizo cel večer. Spet pljuvanje v vse smeri,… brez slik, bljak, pejt raj potopise pisat ti bolš grejo,… lp, Z

 19. Biba - 5.07.2010 ob 15:06

  Zmago1, če rezerviraš mizo in te ni, je jasno, da mizo po 15 minatah ali čez pol ure oddajo. Zato vzamejo v nekaterih restavracijah tudi številko telefona. Le kdo bi ti hranil mizo ves večer?

 20. chef - 5.07.2010 ob 20:17
  chef

  @Zmago: Tebi bi lahko tudi drek zatlačili v usta in bi rekel, da tako pač je – jaz pa nisem kekec in sem rezerviral mizo že v mnogih restavracijah, tudi bolj in tudi manj nobel od Abecedariuma, kjer mi niso zaračunali niti centa akontacije, jaz jih pa tudi nisem nikoli nategnil. Če mi pa en papak teži, da naj plačam akontacijo, še več, če sem celo uglajen gospod v srednjih petdesetih letih, se bom pa ob takem odnosu nasmehnil, obrnil in obiskal soseda.

  Sicer pa – kdo si že ti, da se kar naprej usajaš?

 21. Zmago1 - 6.07.2010 ob 10:13

  “Tebi bi lahko tudi drek zatlačili v usta” “Sicer pa – kdo si že ti, da se kar naprej usajaš?”

  ?!?

  No vidiš, s takim odnosom pa odbijaš zveste bralce, ki te radi berejo, pohvalijo in tudi pograjajo. Sem zelo rad bral tvoje članke in sem jih večkrat pohvalil tu in še kje drugje. Če pa mi kaj ni bilo všeč sem tudi pokomentiral in to sem naredil tudi sedaj. Nisem pa kot tvoji prijatelji ki ti nektirično napišejo pol strani hvalnic vedno ko kaj napišeš. Moja opažanja so taka, da si včasih dal več na vsebino in na slike, posebno kolesarski prispevki so bili 1A. Sedaj pa se dejansko samo še pljuvaš vsevprek, arogantno odgovarjaš, tečnariš, itd.,… in tudi zato te berem le še občasno, pa ti povem da si bil včasih boljši. Pa sej vem da se ti zdi carsko da se greš aroganco in furaš svoj way, ampak verjemi, pretiravaš, da ljudi že odbija. To je pač MOJE MNENJE. lp, Z

 22. Djole - 8.07.2010 ob 16:55

  Hohstapleraj mocvirniski

 23. chef - 15.07.2010 ob 14:12
  chef

  @Zmago1: Meni grejo na kurec komentatorji, ki že desetič povejo isto, kot da ni vsebina mojega bloga izključno moja izbira in problem. Pa še enkrat preberi naslov bloga in v slovar poglej, kaj pomeni beseda nergač.

 24. Tomzi - 14.11.2010 ob 13:20

  Ahhh….glede na dejstvo, da je najemnik lokala posel dobil na razpisu, predvidevam, da je šlo mal tud pod mizo. Če se ne motm, je firma, ki upravlja greznico na tromostovju, začela s prodajo banan u kiosku pred Kliničnim centrom, kjer so odiral obiskovalce, ki so kao u zadnjem momentu atatu ali stari teti hotel izkazat mal pozornosti…”češ, tle smo ti prnesl mal vitaminov”, v bistvu jim je blo pa nerodn, k so moral takoj po maši na pot v Ljubljano, gledat neko tetko, ki so vidl verjetn enkrat na 10 let.

  No…pa da se vrnem nazaj na lokal. Stoli so ok, mizice pa prov po kmetavzarsk polimane z reklamami firme, ki prodaja neke zahojene lesene omarce (firma je itak u lasti istga modela), vse skup pa pokrito s šipco, da zgleda bol fensi. Na šipci pa vse od mušjih kakcev in ostankov bureka, ki ga verjetno prodajajo u leseni gajbi nasproti kafiča (hmm…lej čudež, bureki so spet v lasti istga modela). Lesena gajba…no tri lesene barake, pristavljene ena ob drugo, pobarvane na zeleno, zastirajo pogled na tromostovje, Filipov dvorec in Kresijo. Lahko pa občuduješ modela – prodajalca fast fuda, ki si s “čačkalico” v roki ogleduje ostanke včerajšnje večerje. Postrežba….po izstrelitvi iz orbite prileti model (ki verjetno zjutraj na tržnici premetava gajbe), ki nima pojma o profesionalnosti, dvakrat pride vprašat kaj sva naročila in mi pri tem stalno stoji nekje za hrbtom. Upam, da je pipec pustil za šankom, saj ne vem, kakšne volje je ta dan. Ko končno prinese dve kavi, začuda kar hitro, kokalolo in kozarec vode, takoj svetujem svoji spremljevalki, da pitje vode ne bo najboljša ideja, saj po vsebini svojega (praznega) kozarca, kjer je na dnu ostalo za prst praškaste vode ocenim, de je to lahko zdravju nevarno. Ko modela opomnim, da potrebujem kozarec po minimalnih higienskih standardih, mi zabrusi, da je to samo vodni kamen in mi prinese kozarec, ki je sumljivo čist, na zunanji strani dna, pa spet stari znanec vodni kamen….hmmm. Predvidevam, da je bilo v kozarec, pred pristankom na moji mizi, pljunjeno, potem pa obrisan s kakšno cunjo polno mušjih kakcev….temu se verjetno reče nadstandarna ponudba za sitne stranke….

  Kava pa…hmm…naj raje ostanejo pri bananah, da vodnega kamna na podstavku za skodelice raje ne omenjam. In za konec še cena. Če prištejem h kavi stroške pogleda na barake in burek, stroške sence, zraka, pogleda na grad, stroške koncesnin in podkupnin, stroške zraka, ljubljanice (v kateri verjetno perejo kozarce), stroške odstranjevanja vodnega kamna, stroške poravnavanja mizic v ravno vrsto (odštejemo stroške prihodkov iz naslova reklamiranja nagravžnih lesenih omarc, ki jim rečejo pohištvo), prištejemo stroške fluktuacije strežnega kadra, benificirane dobe in exstra profita šefa (in morda še izgube pri prodaji banan), potem je vse skupaj predrago. Lahko rečem, da je ta lokal sramota, saj razen balkanskega vzdušja in šlamparije, ponuja samo visoke cene, ki naj bi bile odraz elitne lokacije.

  Prešeren se bo zaradi sramote in vsega hudega, na svojem kamnitem podstavku, obrnil na drugo stran….

 25. AdeleSteele - 20.07.2011 ob 00:34

  I will recommend not to hold off until you get big sum of cash to order all you need! You should take the loans or just financial loan and feel yourself free

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.