Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Tranzitna gneča

Komentiraj

Objavil/a chef 28.06.2010 ob 07:30 ob 07:30 pod Natezalnica, miks

Ko sva z Bibo v soboto šibala iz Nove Gorice v Ljubljano, nisem mogel verjeti, kaj vse se vozi po slovenskih cestah. Med tovornjakarji in belimi kombiji s prikolicami je bilo vsaj 90 odstotkov Romunov, Bolgarov, Madžarov, Slovakov, Ukrajincev in Litvancev (približno v tem vrstnem redu). Med avtomobilisti pa je bilo razmerje med Slovenci in tujci največ fifty-fifty, pri čemer je bilo ogromno deset let in več starih nemških vozil, s prtljažniki na strehi, ki so z auspuhi malodane drajsali po cesti, šofirali pa so črni kosmati tipi. Skratka, Slovenija je preplavljena z Balkanci in Vzhodnjaki. S tem ne bi bilo nič narobe, če, predvsem seveda tovornjakarji, ne bi bili totalni norci.

Pustimo tiste, ki vozijo vzvratno na avtocesti ali stojijo na odstavnem pasu samo zato, ker jih je pritisnilo na št. 2. Ali na tistega čudaka, ki je enkrat zaparkiral izvoz s pumpe in smo ga spravili stran šele potem, ko smo kao klicali policijo. Zadnjič je en Romun s totalno zasvinjanim šleperjem skoraj pod rušo spravil nekoga, ki je kakšno desetinko prepozno porajtal, da je norec sunkovito zavil levo, da bi z 91 km/h prehitel madžarskega kolega, ki je mečkal kakih 90 km/h. Jaz sem modela že videl pod kolesi.

Seveda so taki manevri precej stalna praksa, znana tudi slovenskim tovornjakarjem. Njihova logika je, da ob pet kilometrov višji hitrosti seveda vsako uro prevozijo pet kilometrov več, kar v osmih urah znese gromozanskih štirideset kilometrov (teoretično). Ali, prevedeno, pol ure. Ker so poklicni vozniki in služijo kruh s šofiranjem, kar je sicer za nas ostale nujno zlo, ki pride skupaj z drugim delom, si za pravico jemljejo tudi tovrstne manevre. Kot da tudi jaz ne bi raje vozil hitreje, pa se moram prilagajat počasnejšim. Tovornjakar, ki se v svojem štiridesettonskem mastodontu počuti tako hudičevo varnega, pa lahko zganja po celi cesti cirkus? In to po celi diagonali od Sežane do Lendave!

Recept za povračilne ukrepe je sicer preprost. Zapelješ pred brezsramnega prasca in spustiš plin, tako da mu preostane samo še smotano blendanje in trobezljanje, prehiteti pač ne more, ker avtomobili že šibajo mimo po levi. Jaz seveda nimam nič proti, če se postavi na levi pas, ko ima prostor, imam pa, če se vriva na nož!

Sicer pa, kdo je sploh to bando spustil v EU? Že Slovenija je ob zapiranju takšnih in drugačnih poglavij scala kri. Zdaj pa odpotujte v Romunijo in jo primerjajte s Slovenijo. Že ob površnem pogledu je jasno, da tu nekaj ne more štimat in da EU z vso svojo drago birokracijo, poslanskimi paraziti in evropskimi sodniki s petkrat višjimi plačami kot jih imajo slovenski (plačujemo jih pa mi), za katere itak nihče ne ve, kaj počnejo in koliko delajo, že dolgo ni več namenjena državljanom držav EU. No, pa da ne bom slišati preveč nestrpno: romunski in bolgarski državljani so najmanj krivi, poleg tega pa Slovenci verjetno nismo dosti boljši. Vsaj kar se tiče vožnje po avtocestah.

Bolj bistven problem so prenizke cestnine, zaradi katerih se vsi odločajo za cestni transport čez Slovenijo. Vse slovenske vlade pa podlegajo pritiskom slovenskih prevoznikov, ki grozijo, da se bodo 20 km/h peljali po vseh slovenskih cestah. Slovenske vlade se jih bojijo bolj kot študentov, penzionistov in delavcev nasploh? To je vendar noro. Torovnjakarji jamrajo kot da so edina panoga v težavah, in to že od nekdaj, nihče pa jih ne privije zaradi starih gum in drugih svinjarij. Recimo ob zožanju avtoceste s treh na dva pasova bodo spremembo in umik v levo vedno nakazali tik pred zdajci ali pa sploh ne. In to zato, ker mislijo, da so frajerji, ker so usposobljeni vozit štiridesettonske pošasti. Kot da se ne morem naučiti v slabem mesecu ali še prej!

Jaz bi z veseljem videl, da bi jih končno privili z normalnimi cestninami, pa naj se potem nekaj časa fijakajo po cestah in zganjajo cirkus. Se jim lepo izda globe zaradi takšnih ali drugačnih nepravilnosti, jaz pa medtem z veseljem ostanem doma, kar pomeni, da me nihče ne bo oviral. Dosti slabše kot zdaj, ko sem med prehitevanjem kolone tovornjakov kar naprej na trnih, že ne more biti.

Romunom, Bolgarom in drugim zgoraj omenjenim pa se toplo opravičujem. Nekaj jih poznam, malo so čudni – nič čudnega – ampak fejst punce in dečki. Niso oni krivi, da se v svet podaja ravno najhujša zalega.

 • Share/Bookmark
 
21 odgovorov na “Tranzitna gneča”
 1. biloxi - 28.06.2010 ob 12:21

  zalar…jebeni ksenofob

 2. chef - 28.06.2010 ob 12:27
  chef

  Romunom, Bolgarom in drugim zgoraj omenjenim pa se toplo opravičujem. Nekaj jih poznam, malo so čudni – nič čudnega – ampak fejst punce in dečki. Niso oni krivi, da se v svet podaja ravno najhujša zalega.

  Kdaj sem pa tebe tako užalil, hehe.

 3. biloxi - 28.06.2010 ob 12:37

  he he ti je v hlačah… Žališ vse v prek, niti ne veš kdaj ne zakaj… zamisli se malo nad sabo glupi zalar

 4. borut - 28.06.2010 ob 13:10

  Sorry, ampak si res model. Samo moriš non-stop, nič drugega kot samo kritiziranje, fak no, pa nisi pamet celega sveta pojedel. Take a long look in a mirror bumbar!

 5. chef - 28.06.2010 ob 13:18
  chef

  Drugič pa ne zgubljaj časa in ne beri, bumbar. Verjetno si itak funkcionalno nepismen, tako kot 75 % komentatorjev.

 6. nevenka - 28.06.2010 ob 13:21
  nevenka

  Borut, naslov bloga je Nergač. Če greš na jazz, boš pač poslušal jazz. Ne potem skokati, da si pravzaprav hotel na balet.

 7. borut - 28.06.2010 ob 13:28

  Bravo zalar, odgovor na nivoju:) Žaliti 75% svojih bralcev? Epic!

 8. chef - 28.06.2010 ob 13:33
  chef

  Napaka, Borut. 75 % komentatorjev (še en dokaz, da si funkcionalno nepismen površen bralec). Najpametnejši sploh ne komentirajo. Buteljni ne znate prebrat naslovov in ti si verjetno eden od tistih, ki na džez koncertu stokajo, ker nič ne razumejo. Verjetno razumeš, da se ne mislim več ukvarjat s tabo.

 9. Primož - 28.06.2010 ob 14:09

  Hm, si se kdaj vprašal, zakaj se prehitevajo. Razlog je sigurno v potrošnikih (tudi ti in jaz sva med njimi), ki želijo imeti na razpolago vse dobrine tega sveta 24 ur na dan. In nekdo jih mora pripeljati do trgovine.

  Tvoj pomislek glede 4 km/h več je tudi čuden. Devet ur na dan lahko vozi v povprečju, ali pa bolje 90 ur v dveh zaporednih tednih. 4 km/h X 90 ur =360 minut je šest ur. Ja, čas je denar…

 10. primoz - 28.06.2010 ob 16:20

  jest te mam tud počas dost. Včasih si kaj zanimivega napisal, zdaj pa se samo še pizdoliraš @biba, nared kej!

 11. NoMercy - 28.06.2010 ob 17:08

  če bi z Bibo fukala in se pri tem zakavsala in tudi kašnega pamža nafukala(pa še vsa vajina generacija zraven in kakšna preje) namesto, da se vazita po avtocestah, nam v EU nebi bilo treba spuščati vseh teh kosmatih, zaraščenih, trikrat žganih primerkov v EU :) tako pa jih potrebujejo zavarovalnice, skladi .. skratka vsi, ki pričakujejo penzije iz vloženega in ali prihranjenea keša. Keš se namreč ne množi, če se ljudje ne jebemo zaradi njega :)

 12. Alkoholik - 28.06.2010 ob 17:46

  Dober zapis! Težko je s temi vzhodnjaki…Ali gre za tehnično neizpravne kamione s katerih odpadajo deli, ali pa s korozijo načete bele Mercedes sprinterje, niti ni pomembno. Jaz sem se moral že nekajkrat reševati (stiskanje ob ograjo, izsiljevanje, odpadli deli, parkiranje! vozila v senci pod nadvozom na odstavnem pasu..)

  Največji problem je vsekakor z Romuni. Ne samo da so zavladali slovenskim avtocestam, tudi kralji kriminala v Evropi postajajo. V Italiji šteje romunska diaspora bojda že okoli milijon oseb, 3000 romunov je zaprtih v čuzi. Ko človek pride v Romunijo in Bolgarijo si zastavi vprašanje “EU WTF??”.

  Seveda pa ne rabimo tja, da se prepričamo o njihovi kulturni drugačnosti. Nedolgo tega sem na avtocesti prehiteval star Audi caravan, naložen do stropa. Zadaj je vlekel še prikolco na kateri sta bili bela usnjena sedežna garnitura in nekakšna lesena komoda, oboje nepokrito in lilo je kot iz škafa. Le kam je Romun peljal robo? Na odpad? Težko bi si predstavljal da kam drugam. Ampak dobro, zdaj vsaj lažnega zlata več ne prodajajo.

 13. chef - 28.06.2010 ob 17:58
  chef

  Isto, da je čas denar, velja tudi zame, a moram vseeno mečkat za Bolgarom, ki dve minuti prehiteva kolono, potem pa ugotovi, da ne bo zneslo. Najraje bi se jaz peljal na morje 200 km/h, pa povprečja nikakor ne spravim čez 110. S tem da moje delo ni prevozništvo, ampak je prevoz samo osnova, da sploh lahko nekaj naredim. Povedano drugače – mene nihče ne plača, da se vozim – to je zame samo potrata časa.

  Računat povprečne hitrosti pa je itak trapasto. Navsezadnje model obtiči ob 7h zjutraj v gneči in takrat mu računanje nič ne pomaga. Poskusi enkrat šponat v Maribor do daske, naslednji dan pa ob isti uri zmerno, po omejitvah. Časovna razlika je smešna, razlika v psihofizičnem stanju pa niti ne.

  Seveda nimam nič proti, če tovornjakar prehiteva, ampak to naj počne, ko ima prostor. Kreten, o katerem pišem zgoraj, je skoraj ubil dva človeka.

  @Alkoholik: Najhuje pa je, da ljudje niti niso sami krivi, da so taki. Ob sistemu, v kakršnem so živeli, drugače sploh ne more biti.

 14. smoger - 28.06.2010 ob 18:04

  chef: Pa sej ni sistem v celoti kriv…je treba vzet daljši časovni interval. Stvar je bolj mavrična.

 15. smoger - 28.06.2010 ob 18:23
 16. chef - 28.06.2010 ob 18:24
  chef

  Jaz si nočem mislit, kaj si o nas mislijo Nemci oziroma kaj so si mislili o nas pred dvajsetimi ali tridesetimi leti. Ko gledam naše stare slike iz leta 1985, bi mi bilo nerodno, če ne bi bilo hkrati smešno.

 17. smoger - 28.06.2010 ob 18:42

  Mislim, da so takrat bolj razmišljali o zidarjih… Pa kaj za vraga se folk v Sloveniji vedno ukvarja s tem kaj drugi narodi mislijo o Slovencih pa take fore? W T F

 18. nevenka - 28.06.2010 ob 20:23
  nevenka

  Včeraj sva se prijateljico vračali s Primorske in sva seveda nabasali največjo možno gužvo in to tik pred Vrhniko. Tri prometne nesreče, hvala bogu, ni bilo videti, da bi bil kdo zelo poškodovan. No, in smo se veselo cijazili. Midve sva bolj pogumni in sva se zato cijazili na prehitevalnem pasu, in ko sva za kake pol metra prehiteli desni pas, sva pač malo zviška gledali “une boge reveže”. No, in potem sva nekaj časa vozili poleg nekega romunskega merdžota. Tip plešast, z visečim zlatim križem v ušesu. Meni je bil res sumljiv, že od daleč je izgledal mafijozo. Bolj sva vozili, da bi kam prišli, bolj je bil ves čas vzopredno z nama. Pred očmi so se nama kar slikali sami kruti prizori in kri nama je kljub toplemu dnevu ledenela. “Sedaj bo pa potegnil pištolo in naju koknil”, sem rekla. In res, tip seže nekam na desno in nekaj pograbi….midve sva skoraj zapeljali s ceste od strahu…On pa mobitel na uho. Cela kriminalka, ti rečem. Takole so naju mučili Romuni. Kaj se človek ne bi jezil.

 19. NoMercy - 28.06.2010 ob 21:37

  ti “romuni &co ” zmagujejo ker imajo doma po pol do ducat otrok :) namesto, da se gonite po avtocesta, se onegavite z desci / babami in našopajte otroke :) potem lahko vse “romune & co” fliknemo tja, kamor spadaj – v ciganarijo. Kakor pa kaže, so nam oni prihodnost :(

 20. Alex van der Volk - 29.06.2010 ob 00:44
  Alex van der Volk

  Ej pa ne da si se klatil po našem mestecu? Lahko bi poklical, ne. Če nič drugega bi ti povedal še marsikatero anekdoto o teh racah iz Romunije, Bolgarije, Moldavije itd. Od tega kako mi v službi vedno znova zasvinjajo stranišče, polijejo par litrov nafte po tleh in ker tega seveda ne povedo, jo z gumami raznesejo po celem cestišču itd.

 21. chef - 29.06.2010 ob 01:16
  chef

  @nevenka: Jebela, ti si ksenofobinja – dejansko se bojiš tujcev :lol:

  @Alex: Jebela, kdaj ti delaš na tisti pumpi. Iskal sem te že vsaj petkrat, nalašč pumpam pri tebi, tudi ob najbolj nemogočih urah, pa te ne najdem. Zadnjič je šlo bolj za ad hoc skok v Gorico. Bila sva na kanjoningu pri Tolminu in nama je na misel prišlo, da zakaj pa ne bi skočila v Gorico, saj je blizu? Blizu up my ass, jebela!

  Kakorkoli, sploh nočem vedet, kaj zganjajo na pumpah, je pa skoraj neverjetno, kako zelo neprilagojeni so. Mislim, da ne znaš uporabljat sekreta ali da ne znaš tankat nafte (očitno imajo problem s ciljanjem v luknjo)??? Jaz samo upam, da bodo v naslednjih desetih letih prišli k sebi. Menda so podobno sranje na naših cestah pred petnajstimi leti počeli Čehi, pa so zdaj večinoma kar solidni vozniki.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.