Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Tripla, kompakt, enoprestavnik … ali najraje poni

Komentiraj

Objavil/a chef 25.06.2010 ob 07:30 ob 07:30 pod Biciklizem, miks, Šport

V zgodovini industrije rekreativnega cestnega kolesarstva verjetno še niso izumili bolj zgrešene zadeve kot je tripla oziroma verižnik s tremi zobniki oziroma šajbami. Morda so bolj trapasta samo še gorska kolesa z dvema šajbama na gonilki, ampak to je drugačna zgodba. Skratka, za osebe, ki vozijo cestna kolesa s triplo, so že zdavnaj izumili primernejšo inačico bicikla, ki mu pravimo treking. Ne samo, da ima širok nabor prestavnih razmerij, ampak je tudi drža udobnejša, bolj uživaška, pa tudi podsedežne torbice, ki lahko sprejmejo vraga in pol, lahko namontiramo ne da bi bistveno skvarili estetiko. Hočem povedat, da je od cestnega kolesa s triplo do trekinga le majhen korak – seveda od slabšega na boljše.

Da hočejo imeti ljudje za vsako ceno špecijalko, je seveda problem sodobnega človeka, ki, bombardiran s profesionalizmom poklicnih športnikov, v rekreaciji ne zna več uživat, če ne obleče Armstrongovega dresa, če ne tehta makaronov in če se z zapestji ne oklepa krive balance. Zato je bila tripla svoj čas nadvse popularna, celo tako zelo, da so jo nameščali tudi na (skoraj) najboljše modele koles. Spomnim se Scottove polomije pred kakšnimi osmimi leti. Najboljši model kolesa, legendarni Team Issue grde rumene barve z verjetno najbolj zanič aluminijastim okvirjem vseh časov, je še premogel dvojni zobnik, razred cenejši model pa so že prodajali s triplo.

Seveda si lastniki špecjalk s triplami niso dali dopovedati, da je trojni zobnik na specijalki zabloda, kar so dokazovali s podatki, da to možnost izjemoma uporabljajo celo tekmovalci. Ja. Izjemoma. Enkrat na leto? Vsega skupaj 200 kilometrov? Če. Debate na forumu bicikel.com so bile že takrat živahne. Da je bolje kupiti juniorske zadnje zobnike ali recimo, hm, 12-27 ali kaj podobnega in ob tem ohraniti kolesarski ponos, je bilo odveč razlagati. Jaz pa sem se režal, ko sem jih opazoval, kako kar naprej premetavajo verigo s srednjega na veliki zobnik in obratno ali z najmanjšega na srednjega in obratno, ker dejansko nikoli niso vedeli, kaj je optimalno. Optimalno pa ni bilo nič. Cestarska pamet je pač kratka, seže nekje do riti spredaj vozečega kolesarja, zato mora biti tudi logika preprosta: če gre počasi, imaš na majhnem, če gre hitro, pa na velikem zobniku. Brez filozofije.

Zdaj sem šokiran, ko vidim, da triplo še vedno prodajajo. In to več let po tistem, ko je industrija cestnega kolesarstva iznašla verjetno najboljšo rekreativno zadevo vseh časov, in sicer tako zvani compact oziroma kompaktno gonilko oziroma kompaktna prednja zobnika s 50 in 34 zobki. Jasno je, da 99 odstotkov rekreativnih cestnih kolesarjev ne potrebuje velikega zobnika s 53 zobmi, medtem ko s tako imenovanim majhnim z 39 zobmi sploh nikamor ne pridejo. Kar seveda ni nobena sramota. Sramota je samo tripla. Ne vem, kaj Marko Baloh uporablja zdaj, ampak vem, da je večino kilometrov v zadnjih letih pregonil s kompaktno gonilko, in to tudi na rekreativnih tekmah ali na tekmi vseh tekem, Dolski rundi, kjer so hitrosti praktično ubijalske. Sam ga sicer nikoli nisem imel (zadnja leta poganjam celo verižnik s 54 zobmi, kar je seveda traparija), ampak mi je kar jasno, da je zaradi kompakta cestno kolesarjenje postalo preprostejše, zabavnejše, bolj dosegljivo za slabše pripravljene. In seveda, kdor je pred časom še hvalil triplo, zdaj nima več izgovora. Po mojem je čas, da tripla utone na smetišču zgodovine.

Na gorskem kolesu je zadeva seveda obratna. Lahko tudi rečete, da sem konzervativec, kar za kolesarsko področje tudi sem, ampak dvojni zobnik na gonilki gorskega kolesa je domena nekaterih najboljših tekmovalcev, pa še to samo na nekaterih progah. Pri tem sama masa zobnikov nima kaj prida opraviti z odločitvijo o »dupli«. Gre preprosto za to, da so tudi gorski kolesarji bolj kratke pameti in da je torej lažje razmišljati na način: če je klanec, gonim na manjšem, sicer pa na večjem, pri čemer itak ves čas trpijo. Seveda imajo prilagojena tudi razmerja, tu ne gre preprosto zato, da bi odmontirali najmanjši zobnik in vozili z večjima dvema … Večina pa se fijaka najprej trideset kilometrov daleč po asfaltu, potem pa v takšne klance, da še peš komaj zlezejo do vrha. Hočem povedat, da je razpon bistveno večji kot na cesti, zato so nujno potrebni trije zobniki. Se pa posipam s pepelom in priznam, da sem eno ali dve lažji kros dirki tudi jaz odpeljal brez najmanjšega zobnika. Sicer ga v Zlatoličju, te dirke k sreči ni več, res ne potrebuješ, tako da nisem imel nobenih težav, ampak stalno šraufanje zaradi parih gramov je enako bedasto kot nameščanje triple.

Zato še najpametneje naredijo tisti, ki se znebijo vse navlake: ne samo odvečnih sprednjih, ampak tudi odvečnih zadnjih zobnikov. Singlespeed bicikli, torej tisti brez prestav, so vračanje h koreninam, so zanikanje tehnike in napredka. In ravno zato privlačni.

In ker je to menda zadnja iz serije o kolesarskih komponentah, še zaključek moje Maje, na forumu bolj znane kot Bibaleze, ko s štrikanjem v roki gleda zaključke dirk:

»Ponije1 naj jim dajo! Bomo potem videli, kdo bo najboljši!«

Takrat se bomo končno nehali kregat.

Revija Bicikel

 1. Niso mišljeni mini konji, ampak dobri stari mini bicikelčki z mini kolesi.[]
 • Share/Bookmark
 
9 odgovorov na “Tripla, kompakt, enoprestavnik … ali najraje poni”
 1. Blaž - 25.06.2010 ob 08:10

  Glede udobnejšega in lažjega kolesarjenja s kompakt gonilko, se ne bi ravno strinjal. Res je, da na klanec je dosti manj “trplenja” ampak še vedno lahko pustiš v težji prestavi. Nevem oz. nisem prepričan, da je na dolski rundi s kompakt gonilko lažje držati priključek. Ko si napisal, da je kompakt ponudil rešitev slabše pripravljenim kolesarjem. Sam sem imel možnost se večkrat udeležiti dolske runde s kompakt gonilko in zadaj največjimi zobniki (ja, jbg še vedno se nisem naučil razmerij ampak po otroško 1:4 ali 2:3 :) ). Moram priznati, da je hudič vrteti, ko mutav, ko ti zmanjka prenosov. Nevem, če je bilo lažje :) . Kar se pa tiče duple na MTB. Nisem še poskusil zadeve. Opazil sem le, da na malo daljših ravnih odsekih jim kratko malo zmanjka prenosov. Medtem ko klasika letiii :)

 2. pajzbar - 25.06.2010 ob 14:03

  glede triple.. sicer jo mam (triple za kriple) in opažam, da je tisti mali zobnik v zelo zelo majhni uporabi. tako se s tabo strinjam, da bi je najboljša rešitev compact z celo paleto različnih zadnjih verižnikov, sem opazil celo 11-27 ali 28. tako za poravnini kot v klanec bi bilo popolnoma brez težav. Je pa tripla primerna za punce, tiste, ki imajo težave s klanci, saj jih je kar nekaj že reklo, da 3 ni slabo.

  lp

 3. sadie007 - 25.06.2010 ob 19:07
  sadie007

  sem sam hotla rečt, da sem bla tista punca v živozeleni majci z vozičkom in trebuhom, ki se ti je danes dopoldne, ko sta z Bibo pila kofe ob Ljubljanici, tako prijazno nasmehnila, jst ;)

  :P

 4. siggi - 25.06.2010 ob 23:55

  Šenka kdo ponija? :)

 5. chef - 26.06.2010 ob 19:08
  chef

  @Blaž: Tudi hitrga vintanja se moraš naučit!

  @sadie: Madona, se sploh ne spomnim. Drugič zraven parkiraj in naroči kavo s šnopcem na moj račun, bom ziher porajtal. No ja, šnopca ne smeš.

 6. Primož - 27.06.2010 ob 01:05

  Dupla na MTB niti ni tako zgrešena. Že dolgo na bolj dolgonogih kolesih, ki lahko plezajo, folk menja velike zobnike za bashe, namesto 32ke pa dajo gor 36. Sramov 2×10 pa da bolj ali manj enake prenose kot kombinacija 22 in 32 kasete, sploh zdaj, ko bo opcija za 24-36 spredaj (XX je samo v 26-39 in 28-42).

  Poleg tega ti zobnike premakne malo bolj ven, vsaj predvidevam da, torej naredi celotno kaseto na obeh zobnikih bolj uporabno. Posledično naj bi bilo tudi manj drgnjenja v menjalnik.

  Pa lažje je!! :D

 7. jeszt - 15.05.2013 ob 22:08

  hja, zelo smelo se oglašaš.., jest bi rekel da pojma nimaš. BZ… ker nekdo ki se je spustil že trikrat po klancu dol in dvakrat gor je dejal, da ta velke šajbe na tem biciklu ne rabiš (ala pitch) ker ta bicikel niti ni mišljen da koga loviš, čez podrta drevesa pa gre veliko lažje, ane? glede triple in kompakta pa sploh ne bi zgublju…, tripla za kriplja, kompakt za bebca. če ta bebec ni natreniran k žvau.

 8. jeszt - 18.05.2013 ob 13:58

  vosel si bil in vosel…

 9. jeszt - 18.05.2013 ob 13:59

  zaključil sem z branjm tvojih narcizmov, lp!

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.