Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Smrtno nevarno v Kamniku

Komentiraj

Objavil/a chef 21.06.2010 ob 07:30 ob 07:30 pod Natezalnica, miks

V Kamniku na Duplici v križišču Ljubljanske ceste in ceste Mengeš-Duplica gradijo dvopasovno krožišče, ob katerem bodo na vhodu v mesto postavili trgovski center s Hoferjem in Qulandio. Tako bodo Kamničani namesto ogabnega Stolovega skladišča za les dobili ogaben trgovski center, ki bo praktično obkrožal stanovanjska naselja. Seveda na veselje urbanih zagovednežev, ki jih po vsem Kamniku mrgoli. Seveda je krožišče krasna ideja že zato, ker bom zjutraj na poti v Ljubljano prihranil minutko ali dve. Bojim pa se, da ima Biba deloma prav, ko pravi, da bo dnevno prihajalo do nesreč.

Obnova pa seveda spet poteka v slogu tipičnega slovenskega šalabajzerstva, ki je povrhu vsega življenjsko nevarno. Če se na občini hvalijo, da bo krožišče prispevalo k boljši prometni varnosti, je v času gradnje območje smrtno nevarno, v kar sva se osebno prepričala dvakrat, od tega bi lahko enkrat tud midva fasala izstrelek od strani.

Že v smeri Mengeš-Kamnik sem pogrešil semafor in navsezadnje ugotovil, da je ta samo na levi strani ceste, na desni pa ne.

Križišče v Duplici v smeri Mengeš-Kamnik

Isto križišče od daleč - semaforja na desni ni

V drugi smeri semafor sicer stoji na desni strani cestišča, a je umaknjen predaleč v desno, stoji namreč za stoječimi tablami, ki ločujejo cesto od gradbišča, in kakšne štiri strani od roba vozišča, torej ob novo asfaltiranih bodočih voznih pasovih. Da je mera polna, je semafor po moji oceni postavljen dosti preveč globoko proti kritičnemu križišču.

Slaba postavitev semaforja tudi v smeri Kamnik-Mengeš

Semafor je postavljen pregloboko v križišče in preveč desno, od vozišča, kjer je res slabo viden.

Poglejmo kaj o prometni signalizaciji pravi ZVCP. Zanimiv je 116. člen, 1. odstavek:

Javne ceste in nekategorizirane ceste, ki se uporabljajo za javni cestni promet, morajo biti opremljene s predpisano prometno signalizacijo in opremo, ki udeležence cestnega prometa opozarja na nevarnost na cesti ali delu ceste, jim naznanja omejitve, prepovedi in obveznosti, jim daje potrebna obvestila za varen in neoviran promet ter jih vodi v cestnem prometu.
Pričakujem, da bodo organi pregona izvajalca del in odgovorno osebo oglobili v skladu z določili 6. alineje 116. člena:
Z globo najmanj 1,000.000 tolarjev se kaznuje za prekršek pravna oseba ali samostojni podjetnik posameznik, ki ravna v nasprotju s prvim, drugim, tretjim ali četrtim odstavkom tega člena, odgovorna oseba pa z globo najmanj 100.000 tolarjev.
Namreč, Pravilnik o prometni signalizaciji in prometni opremi na javnih cestah v Splošnih določbah v 5. členu pravi:
Prometna signalizacija mora biti postavljena ob desni strani ceste poleg vozišča v smeri vožnje vozil. Prometna signalizacija mora biti postavljena tako, da ne ovira vozil in pešcev.
Stanje na delovišču v Kamniku nima nobene zveze s tem pravilom, saj je en semafor itak postavljen na napačni strani ceste, drugi pa ni ob vozišču, vkolikor besedo vozišče pravilno razumem kot površino, po kateri je dovoljena vožnja vozil in kamor po mojem ne spada tudi delovišče, ki je od vozišča v konkretnem primeru ločeno z ustrezno prometno signalizacijo. Kolikor razumem pravo, po zakonu sploh nismo dolžni upoštevat prometne signalizacije, ker semafor na Duplici to v bistvu sploh ni.

V praksi je zadeva videti tako, da sem prvič v tem križišču semafor iskal na desni strani in začudeno ugotovil, da stoji samo na levi, kjer je obupno slabo viden. Ko sva se pripeljala iz smeri Domžal po cesti Domžale-Duplica pa sem komaj pravočasno ustavil, da naju ni ubil mulc, ki je semafor iz smeri Kamnika proti Mengšu enostavno ignoriral in padel mimo križišča ko je meni že vsaj eno sekundo gorela zelena luč. Tip semaforja enostavno ni videl. In jaz mu verjamem.

Če bi prišlo do nesreče in bi njegov odvetnik uspel dokazat, da je bil semafor slabo postavljen, bi bil navsezadnje kriv celo jaz, saj je bil fant na moji desni in bi imel v primeru nesemoforiziranega križišča absolutno prednost – semaforji namreč niso označeni z dodatno prometno signalizacijo, ki bi urejala prednostne in neprednostne ceste.

Vse to je samo še eden v celi vrsti dokazov slovenskega šalabajzerstva, kjer se za vse nesreče v prometu vedno išče razloge v voznikih, nikoli pa v tistih, ki bi morali preventivno zagotoviti kriterijem, ki so šele osnova, da vozniki ne bomo počeli neumnosti. Če bi prišlo v prejšnjem primeru do nesreče in bi Biba nastradala, bi se stoprocentno z vsemi silami spravil tudi na občino in na izvajalca del.

 • Share/Bookmark
 
33 odgovorov na “Smrtno nevarno v Kamniku”
 1. Janez - 21.06.2010 ob 07:40

  Manjka še ena informacija – kakšna je hitrostna omejitev?

 2. filmoljub - 21.06.2010 ob 08:00

  Em, a si ti postal že kar Kamničan? 8) Sicer pa se strinjam, pa še na živce mi gre, ker tistih nekaj metrov nove trase in asfalta vlečejo že drugi mesec, porkamadona, kot bi gradili dvonadstropno obvoznico za LA Downtown, ne pa eno ušivo križišče. Kot nalašč seveda delajo še bližnjico Center-Perovo mimo Metuljčka čez nov most in je gradbišče na obeh koncih (beri: izmenični promet po enem voznem pasu), da je kaos zlasti v jutranjih in popoldanskih prometnih konicah popoln. Pa še eno nevarno točko bi dodal: obvoz iz smeri centra (na cesto proti Vodicam in nato levo proti obvnoznici oz. desno proti Mengšu), kjer je desno absolutno nepregledno in nenehno uletavajo tovornjaki. Če tam že ni počilo, me ne bo čudilo, ako še bo. p.s. Tisto nagnusno modro hišo smo pa krstili za “Avatarja”. Oz. za “ata Smrka”, odvisno od perspektive in občutka za barvni odtenek.

 3. filmoljub - 21.06.2010 ob 08:14

  p.s. Saj res, ti ki se na kolesu bržčas marsikod voziš in marsikaj vidiš: kot morebitno idejo za kakšen zapis ti na dušo polagam pestrost barvnih odtenkov slovenskih hiš: “Od božjastno modrih do nevrotično rdečih”. Čisto zmagoslavje profanega turbokapitalističnega individualizma in liberalnih krajinskih ter občinskih odlokov. Kdo bo imel bolj vpadljivo hišo? Saj ni važno, če ob njenem odtenku dobim možgansko anevrizmo in notranje krvavitve iz debelega črevesa — važno, da sem drugačen od svojih sosedov.

 4. Karmen - 21.06.2010 ob 08:32

  Prav zato se že nekaj tednov vozim v LJ čez Vodice, saj je zjutraj gneča (obe krožišči, to in Perovsko, delajo hkrati) plus še nov odcep za most pri bakovniški pošti – in je to edina tekoče prevozna cesta. Tisto začasno križišče pri železniški progi, na Duplici, pa je tudi nevarno in povzroča zastoje. Nekateri res nič ne mislijo.

 5. teoo - 21.06.2010 ob 08:39

  lol @ avatar :D

  mene bolj zanima kje je tista kravca, ki se je tam ponavadi pasla:)

 6. filmoljub - 21.06.2010 ob 08:53

  Po mojem so jo lastniki prelocirali, prav zato, da je ne bi kaj povozilo. K sreči so krave (menda) farbenblind, sicer bi jo že prej ugonobil pogled na “Avatarja”.

 7. Popaj - 21.06.2010 ob 09:00

  Še komu zgleda tista uta pri modri hiši nenavadno blizu bodočemu krožišču? Verjetno gre za enostaven objekt in niso rabili GD ampak nek odmik od meje bi pa že morali upoštevati?

 8. Biba - 21.06.2010 ob 09:30

  Prometna ureditev okoli gradbišč v Kamniku trenutno je katastrofa. Na šolski poti na Duplici, so semaforje za pešce kar lepo ukinili. To je bilo, glede na to, da se gradbišče vsak dan za kak meter premakne, najlažje. Kdo bi se ukvarjal s semaforji. Otroci pa med avtomobili…

 9. nevenka - 21.06.2010 ob 09:42
  nevenka

  Pri nas so Jankovičevi mojstri odrezali pol ceste sredi popolnoma nepreglednega ovinka, medtem ko so gradili nov izvoz na obvoznici. Tako imamo samo en pas. Razen znakov, da je cesta ozka ni ničesar. Semafor: kaj je to? Vozimo se na svojo odgovornost. Vsako jutro ob šestih hupam in budim okoliške prebivalce, da se ne bi kdo zaletel vame. Samo upam, da se res ne bo. Ker absolutno nič ne vidim kaj prihaja naproti. Saj smo res vas, ampak spadamo v Ljubljano. Beda na kvadrat.

 10. chef - 21.06.2010 ob 09:47
  chef

  @Janez: Kakšno zvezo ima omejitev hitrosti s pomanjkljivo signalizacijo?

  @filmoljub: Tisto križišče je grozno nevarno in vsakič, ko se vržem ven iz stare Ljubljanske, sem čisto presran. So pa danes zjutraj tja postavili policista. Kar je spet problem, ker ljudje nimajo pojma, kako ravnat v tem primeru. O bajtah bom ziher še kaj napisal, ja.

  @nevenka: Kot da je Ljubljana kaj boljša. Po mojem imajo v Beogradu manj infrastrukturnih problemov kot pri nas.

 11. Janez - 21.06.2010 ob 10:29

  @Chef: Omejitev hitrosti je del signalizacije, ki po mojem menju odlocilno vpliva na stopnjo nevarnosti prometne situacije.

  Obstaja meni simpaticen izraz za uporabo taksnih barv na fasadah – mavricni terorizem.

 12. chef - 21.06.2010 ob 10:44
  chef

  @Janez: Absolutno. Ampak v vsakem primeru so semaforji postavljeni v divjem nasprotju z veljavno zakonodajo in če se peljem skozi to križišče, kaj vem, 30 ali 40 km/h in skozi rdečo, sploh nisem v prekršku. Ker grem dovolj počasi.

 13. ELA - 21.06.2010 ob 10:44

  Se podpišem pod vse kritike. Vsak dan se 2x peljem mimo, kakšnega zavzetega dela še nisem videla, razen, da je Hofer zrasel dobesedno čez noč. Kaos je pa itak, sploh se prebit iz stare Ljubljanske na cesto proti Mengšu, ali bog ne daj levo za Šmarco. Ne znam si predstavljat, kaj bo, ko bodo dela prestavili na na drugo polovico.

 14. Whiskey - 21.06.2010 ob 10:57

  @Chef – 10: V Beogradu sploh nimajo infrastrukturnih problemov – dol jim visi za vse :-)

 15. Janez - 21.06.2010 ob 11:40

  @Chef: Pri 30-40 kmh bi od dolgočasja zijal na vse strani in med tem tudi ugledal semafor.

  Kar se tiče postavitve signalizacije se ne bi čudil če obstaja tudi kakšen del zakona ki ureja postavitev začasne, torej gradbiščne signalizacije, po katerem je ta postavitev znotraj zakonskih predpisov. Vsekakor pa ni zdravorazumska.

 16. chef - 21.06.2010 ob 12:16
  chef

  Fora ni v hitrosti vožnje, ampak v tem, da te signalizacije po mojem sploh nismo dolžni upoštevat. Jaz marsikaj opazim tudi pri visoki hitrosti, večina norcev na cesti pa sploh ne vidi nič. Med njimi je bil tudi tepec, ki je mimo resda padel kakšnih 80 km/h in potem začudeno buljil vame, ko sem totalno ven padu.

  AMpak ko sem se čez nekaj ur vrnil, da bi tole pofotografiral, je skoraj prišlo še do ene nesreče, ko se je pa nekdo iz Mengša pripeljal s prav zgledno hitrostjo, a semaforja pač ni upošteval. Komaj so zbremzali. Seveda pa je najlaže potem drkat voznike – če se jaz na blogu pizdim, da bi morali večino dovoljenja pobrat, je vse narobe, v primeru, ko je kriv postavljavec signalizacije, pa pričakujemo, da bodo v izrednih situacijah pravilno ravnali nesposobni idioti? Smešno.

 17. Janez - 21.06.2010 ob 13:27

  No, ta je pa malo bosa, ker semafor ni postavljen v skladu z zakonom ga ni treba upoštevat. To je tako kot če bi recimo ti vozil z ugasnjenimi lučmi (vem da imaš verjetno avtomatske) jaz pa bi se zaletel vate, potem bi pa rekel da te tehnično tam sploh ni bilo, ker nisi vozil v skladu z zakonom.

 18. NoMercy - 21.06.2010 ob 16:50

  a to spet neki “južnakarski velegradbinci” delajo kaos :)

 19. blajo - 21.06.2010 ob 19:14

  @janez: semaforja ni treba upoštevati, ker ga ni. Trikrat sem prišel iz Domžalske smeri in trikrat so mi na moji zeleni padli vozniki mimo in potem debelo gledali … … in iz smeri Perovega je isti pes, ker “ne domači” vozniki (tisti, ki pridejo čez Tuhinj) spregledajo semafor, ki ni ob cesti ampak dva pasova stran, vmes pa so še “štrajfiksi” … … in da bo mera polna – gradbišče naj bi bilo tako pet mesecev (nekje do konca oktobra) …

  lp, b

 20. chef - 21.06.2010 ob 20:40
  chef

  @Janez: Ne, to niti približno ni isto. Mimogrede, omejitev na gradbišču je 50 km/h, kar označuje znak, ki pa tudi odstopa od pravilnika, se mi zdi.

  @blajo: Po novem sta zaprta stara dva pasova in promet poteka po novih dveh, kar tudi pomeni, da sta semaforja zdaj pravilno postavljena. Ne moreš da verjameš.

 21. seamus - 21.06.2010 ob 23:01

  Se izogibam temu križišču k hudič križa! Sploh mi ni jasno kaj velja in kako priti iz Šmarce na Ljubljansko.

  Edina sreča je, da se lahko vozim po makedamu skozi Vodice na šiht. Mam raje tisto razsuto cesto, k tole sranje, k si niti prestavljat nočem kako je zjutraj.

 22. chef - 22.06.2010 ob 06:53
  chef

  Zanimivo je, da še kar tekoče laufa. Saj ponavadi ni problema. Norci divjajo, nesposobneži prestrašeno obtičijo, tretji pa potrpežljivo čakajo, da se spuca.

 23. Zmago1 - 22.06.2010 ob 08:10

  A dej dej, spet si iz miške naredil 100 tonskega slona,…kot ponavadi ko ti zmanjka idej za bolj zanimive teme….. lp, Z

 24. Karmen - 22.06.2010 ob 08:11

  Glede na sesuto stanje ceste čez Vodice, me skrbi, da se bodo lotili še te in jo pocali mesece in mesece, kot cesto čez Trzin. Potem bo najbolje, da začnemo letat v službo s helikopterjem :-)

 25. biloxi - 22.06.2010 ob 08:13

  Glede na tvojo naturo in najrazličnejše psovke s katerimi smetiš po svojem in ostalih blogih, kar šmajser v roke in veselo na delo. Poznam ene tri zalarje. Sami nestrpneži in debili brez primere.Kot, da bi se parili med sabo.

 26. Pullga - 22.06.2010 ob 09:33

  @seamus: Iz Šmarce se greš na krožni prometm na Ljubljansko greš preko obvoznice in skozi Kamnik :( (( Al pa v Šmarci na železniško postajo pa od tam tako kot vsi Menghšani. Nazaj se greš pa krožni promet preko Podgorja, potem pa po prehodu zavijem desno na Mengeš in sredi polja nazaj na cesto proti Domžalam, v Kamnik imam na srečo desno zavijanje…

  no če pa čepiš doma in delaš od doma, ti pa vrli SIOL odklopi internet, pravzaprav ga delavci pri mostu, ko malce sekajo kable :( (((

  no win situation te dni.

 27. Anja - 22.06.2010 ob 16:44

  Ko je ravno tema o Kamniku in okolici. A se da v Šmarci na železniški postaji (ali v neposredni bližini) kje parkirati avto za cel dan (10 ur), vsak dan, seveda po možnosti zastonj?

 28. Biba - 22.06.2010 ob 17:59

  Anja, ne znam si predstavljati, da bi bilo kjerkoli v Šmarci parkiranje potrebno plačati :lol:

  Drugače pa v Šmarci (prav v naselju) ni železniške postaje. Tista, ki je (recimo v Šmarci), je na sredi Mengeškega polja. Tam se avtomobila ne da pustit. Prav v Šmarci pa parkiranje ni problem. Imaš pa prostor za parkiranje eno postajo pred (Bakovnik), ali eno postajo za Šmarco (Homec). Tam pa lažje parkiraš.

 29. seamus - 22.06.2010 ob 19:36

  Skozi celo Šmarco se da avto pustit na cesti :twisted:

 30. chef - 22.06.2010 ob 22:55
  chef

  @Zmago: Brezveze je, da se oglašaš. Ko bo tebe nekdo povozil na takem križišču, te bom pa še enkrat vprašal, če se ti zdi to muha.

 31. fetalij - 23.06.2010 ob 06:20

  “Glede na tvojo naturo in najrazličnejše psovke s katerimi smetiš po svojem in ostalih blogih, kar šmajser v roke in veselo na delo. Poznam ene tri zalarje. Sami nestrpneži in debili brez primere.Kot, da bi se parili med sabo.”

  sori chef, ampak :lol: :lol: :lol:

 32. boro - 25.06.2010 ob 20:21

  @anja: ce lovis “ta hiter vlak” morda tudi Kamnik ali Domzale, nekateri pa “obracajo” v Jarsah (in tudi tam se da nekako parkirati.) lp, b

 33. johi - 29.08.2010 ob 13:00

  Stanje je izredno resno, še posebej sedaj, ko se boo začela šola. Kje je sedaj tisti prometni inšpektor, ki je zapiral obvoznico v Ljubljani po nalogu nadrejenih ?

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.