Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Feltne

Komentiraj

Objavil/a chef 18.06.2010 ob 07:30 ob 07:30 pod Biciklizem, miks, Šport

Prejšnji teden sem zamočil. Tako pravi Deklevc. Kaj pa jaz vem, kaj so ročke! Očitno ne ve niti Slovar slovenskega knjižnega jezika, ki pravi, da je ročka 1.) posoda z ročajem, dulcem, pokrovčkom, zlasti za nalivanje, kuhanje, vrču podobna posoda, 2.) ploščata, zaprta posoda za tekočine, če že ne to, pa ročica, rokica, npr. otroška. Potem sem pogledal, kaj pomeni beseda grip po angleško. Pomeni, med drugim, ročaj, ki pa je v slovenščini beseda za 1.) del priprave, zlasti posode, namenjen za držanje z rokami in 2.) manjša priprava za držanje, oprijemanje. Sklepam, da je torej pravilen izraz ročaj, saj so te kolesarske zadevice pravzaprav manjše priprave za oprijemanje.

Še hujša je jezikoslovna zgodba s feltnami. Pravzaprav je feltna samo obroč, ampak tako rečemo celim kolesom (vključno s pesti, naperami in zapenjalci) vsi, ki nismo s štajerskega konca, kjer uporabljajo raje simpatično izpeljanko »kola«. O feltnah se je simpatično pogovarjati z ženskami, ki ta del kolesa v velikem deležu imenujejo kar gume. Saj veste, tisto, kar se vrti. Nekaj časa smo za bistveni del bicikla, za pripravo, ki so jo izumili pred sedem tisoč leti, uporabljali angleški izraz wheelset, dokler se niso v Jazbečevem brlogu nekega dne odločili, da bo za ta bistveni kos bicikla najprimernejši simpatičen izraz obročnik. Kjerkoli drugod bi uporabil Jazbečevo besedo, ampak če smo že pisali o štucni, balanci, zicu in geštelu, naj ostanejo še feltne.

Skoraj neverjetno je, kako dolgo je človeštvo potrebovalo za izum nečesa tako preprostega kot je kolo in neverjetno je, da je to drugi najpomembnejši izum, seveda takoj za tistim, ko je nekdo pogruntal, da lahko ogenj zakuri z deščico in paličico. Električne prestave na biciklu v primerjavi s kolesom sploh niso izum! Prvo kolo je bilo seveda silo preprosto, česar pa ne moremo trditi za biciklistična kolesa. Kot tudi v ostalih sferah so kolesarski strokovnjaki za kolesa razvili tehnologijo in praktične rešitve, na katere bi bili verjetno ponosni tudi pri Nasi. Zato je seveda normalno, da obročniki presegajo cene avtomobilskih platišč, ki so zgolj navadna aluminijasta šminka. Kar bolj ali manj velja tudi za kolesarske feltne, samo da si lahko omislite tudi karbonske.

Seveda se vsi strinjamo, da feltna naredi bicikel. Že kot mulci smo med špice vtikali teniške žogice, sem ter tja pa si je kdo izdelal disk; s kosom ali dvema lepenke je prelepil špice in izdelal dirkalno kolo. Še pred časom sem nekaj podobno neestetskega videl tudi na neki rekreativni kozi. Kar težko je verjeti, da so nekateri za nekaj sekund boljši čas pripravljeni bicikel spremeniti v katastrofo, ki bi se je verjetno branili celo v Indiji. A to so zgolj izjeme: pravi napredek slovenske rekreacije gre opaziti ravno pri obročnikih, ki so najbolj zaželen kos bicikla. Klasičnih obročnikov na 32 špic ali koliko jih je že bilo, na cestnih biciklih ne vidimo več. Nizkoprofilnih obročev tudi ne. Feltno je treba slišat, ko reže zrak, sicer kolesar ni srečen. Pri gorskih kolesarjev je te šminke manj, kar je normalno: fantje uničujejo feltne tako pogosto, da bi jih vse skupaj prišlo enostavno predrago, poleg tega jim je pa, kot opažam, bolj mar za kolesarske cunje kot za tehniko, ki se je pod debelimi plastmi blata in prahu največkrat sploh ne vidi.

Resnici na ljubo priznajmo, da so izmed vseh komponent obročniki tisti, ki najbolj izboljšajo performance kolesa. Ne samo, da so lahko sila aerodinamični, ampak se po nekih fizikalnih zakonitosti, ki jih seveda ne razumem, nižja masa najbolj pozna ravno pri vrtečih delih bicikla (če izvzamemo kolesarja, kajpak). Skratka, če hočete varčevat, varčujte pri obročnikih. To sicer veliko stane, lahko tudi štiri tisočake evrov, ampak užitek v vožnji je menda neopisljiv. Saj veste, kako pravijo: bolje dvesto gramov manj v feltnah kot dve kili manj okoli trebuha!

 • Share/Bookmark
 
4 odgovorov na “Feltne”
 1. BigBoss - 18.06.2010 ob 08:24

  Ekhm. Zadnji stavek kaže na to, da si se zredil :)

 2. En Kovač - 18.06.2010 ob 11:52

  Prek Mure pa temu pravimo “potač” (z obveznim poudarkom na a) :)

 3. NoMercy - 18.06.2010 ob 18:38

  mal preveč absolutnih, neprizivnih trditev je v tej pisariji za razumno debato :)

 4. kastiljo - 20.06.2010 ob 16:54
  kastiljo

  Ah, jaz sem pa mislil, da boš pisal o avtomobilskih feltnah :P Drugače je pa meni čisto vseeno, kako se temu reče, važno da se pelje =)

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.