Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Prestiž v mestu Gogi

Komentiraj

Objavil/a chef 27.05.2010 ob 07:30 ob 07:30 pod Natezalnica, miks

Slovenski prestiž je verjetno najboljši pokazatelj tranzicijske bede, dogodki, ki naj bi bili glamurozni, pa izpadejo kot da bi se dogajali v mestu Gogi. V zadnjih mesecih sem se udeležil dveh sejmov, ki naj bi bila nekakšna festivala prestiža, v resnici pa je šlo za slabo zamišljena in še slabše organizirana natega – resda maloštevilnih – razstavljavcev in – resda maloštevilnih – obiskovalcev. V obeh primerih gre po mojem za to, da organizatorja enostavno nista prizemljena in ne razumeta, da za uspeh v Sloveniji velja, če nekomu uspe postaviti hišo in vikend v kakšni dolenjski vukojebini in če se vozi s Pasatom. In, še več, da za barabo velja vsak, ki ima kaj več. V Sloveniji enostavno ni dovolj ljudi, ki bi jim sploh bilo mar za prestiž, še manj pa je tistih, ki bi bili pripravljeni za razstavo izdelkov in storitev, rezerviranih za ljudi, ki jih najbolj mrzijo, kupiti smešno drago vstopnico. Na tovrstnih slovenskih dogodkih ne gre za festival prestiža, ampak za festival snobizma v najbolj odurni obliki. V Sloveniji se ne znajo iti prestiža in glamurja niti tisti, ki imajo denar.

Že konec prejšnjega leta je bil v Cankarjevem domu tako imenovani sejem turizma in prestiža, organizatorji so ga poimenovali Turisticum, kjer naj bi se predstavljali vsi tisti, ki znajo turizem prodajati za velike denarje. No, ta sejem so vsaj oglaševali, menda celo na svetlobnih panojih. Pobirali naj bi tudi vstopnino, pojma nimam več, koliko naj bi znašala.

Ko sva šla óno soboto z Bibo na sprehod po mestu, sva zavila še v Cankarjev dom, me je pred vhodom presenetil beden A4 list papirja, nalepljen na uradni plakat sejma, ki je obveščal, da je vstop brezplačen. Razlog za to je bil očiten. Cankarjev dom je bil prazen, celo bolj, kot če v njem ni nobenega dogodka. Edini obiskovalci razstavljavcev so bili drugi razstavljavci, hodili so pač eden k drugemu na obisk in na krekerje. Da je bila mera polna, so imeli ravno neko predavanje z manjšim avditorijem kot na najbolj bednih predavanjih na FDV, pa še multimedija jih je zajebavala. Da razstavljavci s tem niso bili zadovoljni, je seveda jasno in to vem tudi iz prve roke. Zato je toliko bolj smešno, ne samo, da bodo letos Turisticum organizirali še enkrat, ampak da se organizatorja hvalita o uspešnosti prejšnjega sejma in da bo, citiram: “sejem Turizma in prestiža postal tradicionalen in ostal ekskluziven.”

Ekskluziven? Fak, no, ej, halo, ne me jebat!

Če jim bo uspelo razstavljavce nategnit še drugič, jim lahko samo čestitam.

Včeraj sva šla s kolegom Vizotom na sejem Big Boy’s Toys na Gospodarskem razstavišču, kjer naj bi pod sloganom “Začuti sanje” predstavili luksuzne in prestižne izdelke. Kot prestiž se danes prodaja tudi eko produkte kot so električna vozila. Na začetku rahlo skeptična sva preskusila Bikeboard, ki naju je oba čisto navdušil. To je res nora zadeva! Omenjam samo mimogrede.

Kar verjeti pa nisem mogel, kaj je ostalo od sejma, ki bi moral biti še enkrat večji, da ne govorim o tem, da bi moral biti prestižen. Seveda so spet zamorili z absolutno previsoko vstopnino, ki bi bila mogoče opravičljiva, če bi dejansko napolnili celo razstavišče in ne samo hale A in A2. Ducat evrov na osebo je pač preveč, če je na ogled nekaj avtomobilov, ki jih konec koncev lahko vidimo tudi v mestu in če se sploh nič ne dogaja. Aston Martin DBS? Mercedes Brabus? Sfriziran Merdedes SLR? Lepo vas no prosim! Niti v mestu Gogi nismo tako zaostali, da bi se nam to zdelo nekaj posebnega. Razstavljal je še Pipistrel, na ogled je bil en helikopter, mislim, da sem nekje videl repliko AC Cobre, hud je bil štant s čoperji, lahko bi se preizkusila v nekakšnem dirkaškem simulatorju in nekdo, ki prodaja hi-tech zvočnike, je na ves glas nažigal muziko. Aja, svoj štant sta imela še vinska klet Dveri Pax in Zlatarna Celje. Drugih se sploh ne spomnim. Za primerjavo kliknite sem – na turističnem sejmu CMT v Stittgartu so predstavili več prestiža kar tako, mimogrede. Vzdušje je bilo, skratka, žalostno, še maloštevilne hostese so se držale kislo. Poleg tega fotografije ene od njih menda sploh ne smem objavit, ker ima kaj vem kakšne klavzule z agencijo, ki jo je kupila.

Če bi recimo prišla mlada družina, bi za to sranje plačali 34 evrov, je pa res, da bi zraven dobili ličen katalog razstavljavcev, kjer je navedenih trikrat več podjetij, kot jih dejansko razstavlja. Očitno se je nekdo spet hudo zakalkuliral. Tudi zato,  ker je bilo mogoče obiskovalce prešteti na prste. Očitno še eden od dogodkov, ki bo ostal ekskluziven, pa naj stane kar hoče.

Vprašanje samo, kdo vse to plača?

 • Share/Bookmark
 
9 odgovorov na “Prestiž v mestu Gogi”
 1. Anonimna - 27.05.2010 ob 08:46

  ‘Bemti! Spet si me nasmejal. Al’ se pac tvojim zapisom smejem iz navade? ;-)

 2. mihapiha - 27.05.2010 ob 09:52

  kak prestiž… slovenci smo – žali boga – hlapci. Kje pa imamo mi kakšno elito, ki bi lahko uživala (in znala uživat) v prestižu? Še tiste uspešne meščane, trgovce, industijalce … so po vojni pobil al pa so moral pobegnat. Elita se ne dela v desetletju. Vse kar imamo, je nekaj povzpetnežev, ki pa itak nimajo okusa in se “prestiža” učijo iz Mtvja…

 3. jure - 27.05.2010 ob 09:58

  ne štekam v čem je point takšnih sejmov. kič za tiste z velko denarja in tiste s hudimi krediti?! če imajo podobne dogodke v bolgariji in na slovaškem, kaj si mi v naši dolini mislimo o njih? ”pizda so čehi” ali pa raje ” wow kakšna elita, kok kul ljudje” ne štekam zakaj bi imel pozlačen volan. povzpetniki iz moje vasi po veliki večini ne berejo, ne gredo v gledališče, nimajo osnovne izobrazbe o kulturi. vse kar je je velika hiša podobna torti in trije preveliki avti, hčerka pa po možnosti hodi na balet ali pa harfo, če bi šlo bi zavrteli še čas nazaj in šli na dvor na dunaj. mal me zjezijo te stvari. bravo chef.

 4. Aljaz - 27.05.2010 ob 10:29

  Heh, prestiž v mestu Gogi, ja. Potem pa vidiš tista dva kao “huda” Mercedesa s sejma BBT parkirana pred bivšim hotelom Turist :D

 5. NoMercy - 27.05.2010 ob 10:29

  v naslednji inkarnaciji bom hud stroj po katerem se bod plazile hostese :)

 6. mihapiha - 27.05.2010 ob 11:04

  po hostesah pa pol 220km/h v prikolco bolgarskega tovornaka…

 7. Zmago1 - 27.05.2010 ob 11:52

  Beda, beden članek na bedno temo, greš na sejem luksuznih igrač in snobovskih potovanj in potem polovico članka pišeš koliko stane vstopnina, ma dej pejt spat rajš CHEF samo kdaj se pa res sprašujem ali si resen novinar ali fazan v 1.letniku,… Drugače pa snobizma pri nas mi zato, ker ni kritične mase ljudi ki bi se to šla. Če 70% Slovencev zaluži manj kot je Avstrijski prag revščine (pri primerljivih življ. stroških) ostalo so večinoma nekaj nad povprečjem in ostane par deset ali sto tajkunov in lopovov, ki bi se lahko šli snobizem,…. Snobizem pri nas drugače zelo dobro pokrivata INTERNAUTICA in pa TV oddaja o plovilih, ki jo vodi TAJŽI Tokuhisa (ne vem če je še na sporedu-že nekaj časa je nisem gledal). Če pa si mislil da boš na sejmu v LJ videl Hrovatiča ali ŠROTA in boš potem lahko udrihal po slovenskih bogataših si se pa zmotil, …ti se skrivajo kot miške. Malo zato, ker v Sloveniji ni dobro izstopati iz povprečja, malo pa zato ker so večinoma na nepošten ali nemoralen način prišli do bogatije. lp, Z

 8. chef - 27.05.2010 ob 15:23
  chef

  @mihapiha: In potem v pižami ob treh zjutraj bežijo specialcem.

  @jure: To je ta problem – ljudje imajo več denarja kot okusa. Ni hujšega.

  @Aljaz: Nekako je prijatelj od tega razstavljavca moral prepričat hosteso …

  @Zmago: Nič ne razumem zakaj pizdiš, vprašanje ja pa tudi, če ti razumeš zakaj pizdim jaz.

 9. Jeln - 27.05.2010 ob 15:55

  sem hotu it pogledat te igračke, pa me niti njihova spletna stran ni prepričala. In kar slišim zdaj nisem nič zamudil:) Slovenija je pač premajhna, in pa ljudje, ki imajo denarja preveč nimajo okusa zakaj ga porabiti, potem pa kupujejo wokswagne :)

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.