Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Na servis vedno vsaj dvakrat

Komentiraj

Objavil/a chef 25.05.2010 ob 07:30 ob 07:30 pod Natezalnica, miks

Danes svojega dela nihče več ne opravlja dobro. Visoka cena s kakovostjo izdelka ali storitve nima nobene povezave in je v najslabšem primeru celo obratno sorazmerno odvisna, vsaj če upoštevamo naša visoka pričakovanja. Pri avtomobilih in še bolj serviserjih je to blazno očitno in težko je najti človeka, ki bi z avtomobilskega servisa prišel dobre volje, pa ne mislim samo zato, ker ga vedno živalsko oderejo. Mislim, kupiš dober in zanesljiv avto, potem moraš na (uradni!) servis, ker je nekaj crknilo; storitev z menjavo obrabljenega ali pokvarjenega dela je draga za pošizit, ko se odpelješ, pa ugotoviš, da težava ni odpravljena.

Skrajno nesposobne budale delajo na Mercedesovem servisu Autocommerce na Baragovi v Ljubljani. To so taki butci, da jim ne bi zaupal niti skiroja, kjer je za servisiranje dovolj znanje uporabe inbus ključa. Če se omejim samo na mojo težavo z Mercedesom, naj omenim le, da so ob redni menjavi olja novo olje sicer nalili, niso pa izpustili starega. To so potem vrnili moji mami, čez dvajset kilometrov na obvoznici je bilo pa vse narobe, še sreča, da sem vozil jaz – čeprav seveda nisem imel pojma, kaj je narobe in če se je sploh varno peljat naprej. In ko sem avto pripeljal tistim šalabajzerjem, se niso niti opravičili. Če bi bil jaz šef servisa, in to Mercedesovega (!), bi vsaj šenkal kakšno marelo ali obesek. Nič.

Potem sem imel lep čas mir, če odštejem zamrznjeno pumpo, ki črpa tekočino za čiščenje vetrobranskega stekla – ker mi Italijan v Toskani kljub prigovarjanju ni natočil vitreksa, ampak kr en brezvezen šampon. Ko sem avto peljal na servis, tega niso ugotovili, so pa zamenjali varovalko. Še preden sem prevozil kilometer, je varovalko spet vrglo ven, nekaj so pomutili in me poslali domov, pa je spet crknilo in sem se vrnil še tretjič. Potem so problem odkrili, pa še to na podlagi mojih laičnih namigov.

Zakaj je treba na servis vedno večkrat, jebenti?

Pred časom sem menjal zimske gume za nove letne. Vulkanizer seveda totalen nesposobnež, ki mi je nenazadnje prodajal še svoje feltne z ganz novimi gumami (17 col in 35 preseka, ob tem je trdil, da ob menjavi ne bi bilo panike, čeprav imam jaz presek 45 – in to je vulkanizer!). Najlepša cvetka pa je bila, ko je začel preklinjat po celi delavnici, od nekje je privlekel macolo in začel z notranje strani udrihat po gumi, ker nikakor ni dobil kolesa dol.

Potem je še enkrat zaklel … in odvil še zadnji šrauf.

Česa tako bizarnega že lep čas nisem videl. Vsekakor je tem buteljnom dobro gledat pod prste tudi, ko opravljajo operacije, ki ne zahtevajo niti osnovnega vulkanizerskega tečaja.

Po menjavi gum je začelo nekaj ropotat, vsi, ki sem jih peljal, so se strinjali, da v desnem kolesu in nikakor se ni slišalo kot ležaj. Ko sem peljal naravnost, se je slišalo potiho, ko sem zavijal levo, je zvok utihnil, med zavojem desno se je pojačal. Najprej sem šel k vulkanizerju, ker sem mislil, da je kaj narobe s pnevmatiko. Avto smo dvignili, zavrteli kolesa, poslušali in kaj vem kaj, a nihče ni ničesar slišal. Da bi se malo bolje počutil, so mi zamenjali levo in desno kolo. Seveda je težava ostala.

Naslednja postaja je bil Volvov servis. Po nekaj urah so izpulili 250 evrov, ker so zamenjali končnike vilic. Da je to rak rana Volvov, pa saj veste, naše ceste, pa saj vem, ni treba, da kam udarite, to se sčasoma zlufta. Govoril sem tudi s serviserjem, ki je delal na mojem avtu in je razložil kako je on vse razšraufal, od teh do onih ležajev in končnikov, pa vse do vilic in fedrov in kaj vem kaj. Še čudno, da je računal samo uro in pol dela.

Ampak že po sto metrih mi je bilo jasno, da napake ni odpravil.

Vrnil sem se v ponedeljek in k sreči naletel na istega serviserja. Tokrat sem ga raje pobasal v avto in takoj zavijugal levo-desno.

“Ja pizda, ležaj je, kurba, levo!”

In zakaj, prekleto, se nisi zapeljal z avtom še preden si se lotil popravljanja? Resno, mene ne bi nič motilo, če bi serviser najprej naredil en krog, potem bi avto dvignil in se po popravilu odpeljal še petsto metrov! Big deal. Itak sesuje vse nastavitve sedeža samo zato, da ga premakne čez parkirišče. Problem je pa tudi v tem, da stranko sprejme ena punca, ki o motoroznanstvu in avtomobilih nima pojma in na nalog napiše opazke lastnika avtomobila, ki o avtomobilih tudi nima pojma. Vse kar zna je, da zvokovno oponaša sumljive zvoke in med piskanjem izpade kot bebec.

Danes mora biti človek, da ga ne nategnejo vsi in povsod, strokovnjak s področij ekonomije, prava, medicine, motoroznanstva, ezoterike in kaj vem česa še. Diferenciacija dela pa je bolj kot ne sistem nategovanja tistih, ki o določenem fohu nimajo pojma.

Pa saj nimajo pojma niti tisti, ki bi ga morali imet.

 • Share/Bookmark
 
37 odgovorov na “Na servis vedno vsaj dvakrat”
 1. Domen - 25.05.2010 ob 07:55

  Moj nasvet glede česarkoli, povezanega z avtomobilom in servisi – še vedno so najboljši stari čičoti, ki nimajo pogodbe z brandom, ampak pač furajo svojo obrt. Že večkrat preizkušeno in preverjeno.

  Za menjavo gum – ob Dolenjki imaš med rakovnikom in rudnikom pumpo, zadaj pa dva avtomobilska servisa. Firebase in Novak. Firebase je servis, kjer vsi hodijo okrog v kravatah, si maž ejo roke v rokavičkah, vse trikrat preveč zaračunajo in naredijo trikrat bolj počasi. Novak ima zaposlene tri fante in enega mojstra, zadevo rešijo v desetih minutah in račun je trikrat nižji.

 2. kekec - 25.05.2010 ob 08:02

  Ti pokažem moje feltne po menjavi gum? Vsa 4 platišča so krepko požlajfana (vsako po dveh krakih), ker je kreten, ki je menjal gume s pajsarjem letel kar po aluminiju. Ko sem prišel nazaj je šef rekel “Ja kaj pa drugega, mali je vulkanizer, ne pa srčni kirurg.”

  “Skrajno nesposobne budale delajo na Mercedesovem servisu Autocommerce na Baragovi v Ljubljani. To so taki butci,….”

  Hahaha….tole me spominja na soseda ki se vsak dan dere kaki “bumbarji” so vsi (drugi). Govori pa tako nekako kot tisti Serpentinšek pri Hribarju. Skratka butelj.

  P.S.: iMbus ključ.

 3. Matjaž - 25.05.2010 ob 08:03

  Ja, strinjam se s teboj:) Nategnili bi te vsi in vsepovsod. Avtomobilska industrija že dolgo živi na račun popravil in rezervnih delov. Pri zdravniku si moraš sam postavi diagnozo, ter si najti najboljše zdravljenje, zdravniki ti pa mnogokrat niti ne povejo kakšne možnosti imaš,…

 4. NoMercy - 25.05.2010 ob 08:24

  In kaj ni OK???? Če pa vse kar leze in gre hodi na faks – jasno, da samo totalen ausšus človeštva še karkoli dela, kar se počne z orodjem v roki :)

  Sicer pa poglej sebe kako živiš: uporabljaš Windowse – in, ko kaj ne deluje zapreš vsa okna, greš “ven” … ali pa selo izklopiš elektriko in ponovno štartaš mašino :)

 5. Aljaz - 25.05.2010 ob 08:32

  So true … in da ne začnem o tem, da so današnji mehaniki povečini tumpeki, ki znajo samo prebrati, kar jim izpiše tester in zamenjati tisti kos, na katerem računalnik javlja napako.

  Mehanik: “Ja veste, računalnik nič ne pokaže, izgleda, da je vse v redu”. Jaz: “Pa ste se zapeljali z avtom en krog?” Mehanik: “Ne, če bi bilo kaj narobe, bi računalnik sigurno pokazal.” Jaz: “Mhm…” Mehanik: “Če se bo še ponavljalo pa pripeljite avto nazaj in ga bomo še enkrat dali na računalnik, mogoče bo takrat kaj pokazalo.”

  Na koncu sem rešitev za problem našel na netu, zavihal rokave, očistil loputo za zrak in avto dela kot urca.

  Mehanik bi pa rad sistem’c postal … matr, najraje bi ga poslal na NT konferenco.

 6. primoz - 25.05.2010 ob 08:45

  Še hujši so bili pri mojem pežoju, kjer so napako “odpravili” tako, da so jo zbrisali na računalniku. In to trikrat. Ko sem popizdil, so začeli menjati vse po spisku in po ene dveh mesecih ugotovili, da se je prekinila žica pri enem senzorju (ki so ga prej že dvakrat zamenjali). Zgleda da je bila tista žica precej nesrečno postavljena, saj sem potem kot “strokovnjak” odpravil identično napako še na enem pežoju in enem citroenu z enako mašino :)

 7. teoo - 25.05.2010 ob 10:18

  Parkrat se najebeš, potem pa pogruntaš, da lahko tričetrt stvari sam doma zrihtaš saj je vse na youtubu, le kose prek ebaya nabaviš.

 8. Mašon - 25.05.2010 ob 10:39

  evo, jest mam pa kontra izkušnjo… mam 12 let str avto, neluksuzne znamke, mi ga sračka (ja, sedanjik), AMPAK – ko sem ga peljala na servis so ga najprej dal na tester (računalnik) – in ker se nič, kar je tester pokazal ni ujemalo s simptomi, sem avto pustila pri mehankarju. se je vozu okol, gledov, šraufov; me pokliče tkole pa tkole je. ok. založim 200€, mehankar mi da na posodo 2 nova dela (vgradi v motor) in reče nej se vozim kak teden, če bo kej bolš. ni blo. pripeljem nazaj, vzame dele ven, spet tester, spet se vozi, zamenja druge dele, naj se spet vozim. to mislm da se je 4x ponovilo. in ker v vsem tem času ni prišel problemu do dna, mi je računov, pazi, 70€ za delo (cca 3 tedne) in niti centa za vse sposojene dele, kar pomeni da mi je vrnil 130 od tistih založenih 200€. men ni blo nič jasno. pa še napotil me je naprej k električarju… (kjer potem nism bla tok zadovoljna, pa pustmo stat – vseen vem kaj je zdej narobe). torej, nekateri so še vsaj približno fer, vejo kaj delajo in ne navijajo cen. so pa redki, se strinjam.

 9. Aljaz - 25.05.2010 ob 10:43

  Ja, Kavčič je eden redkih poštenih (in dobrih) mehanikov daleč naokoli. Dokler sem imel Italijana, sem tudi sam hodil k njemu.

  (Če sem si prav zapomnil iz enega drugega tvojega komentarja, da si bila pri Kavčiču)

 10. NoMercy - 25.05.2010 ob 10:49

  na srečo vsi 4. avti niso za priklopiti na računalnik :) mehanik mi pa mašino “štela” po “posluhu” (šraufenciger na motor in uho na ročaj :) ) Ob obisku pri mehaniku se pa skupaj sprehodiva okoli avta in pod njim in si ogledava v kakšnem stanju je :)

 11. seamus - 25.05.2010 ob 11:01

  @teoo – vidš to pa jest začenjam počet. Ker je stanje res za popizdit!

  @Chef – to pa še jest vem, da če se sliši en ležaj je ta prav ravno kontra. :lol:

 12. seamus - 25.05.2010 ob 11:13

  @Aljaz – Kavčič je res zakon ja. Na žalost ta velk avto ni fiat (kroma je pač grda za znort!).

 13. kalbo - 25.05.2010 ob 12:46

  Kavčič je zakon.

  @seamus, Croma pa tud :)

 14. chef - 25.05.2010 ob 13:02
  chef

  Takih jajc kot je Croma jaz nisem vozil še nikoli. Sploh bencinar avtomatik. To je grozno.

 15. hXc - 25.05.2010 ob 13:05

  Dandanes na večini forumov (slovenskih) lahko diagnosticiraš napako (na podlagi izkušenj uporabnikov) za večino znamk… Tko da če pa ljudje želijo reševat mehanike, pooblaščene servise itd. pred recesijo-pa naj, saj je svobodna država

 16. Janez - 25.05.2010 ob 13:52

  @hXc: Okej, dobra diagnoza je zlata vredna, ampak recimo ležaja se glih ne da zamenjat s šraufencigerjem in kombinirkami. Sicer pa ja, dobrega obrtnika je skoraj težje najti kot dobro žensko.

  In chefe, kako se vozi z novimi končniki?

 17. NoMercy - 25.05.2010 ob 13:58
 18. chef - 25.05.2010 ob 18:10
  chef

  @kekec: Če bi ti tiste idiote doživel, se ne bi smejal.

  @mašon: To je ziher zato, ker si ženska!

  @Janez: Dobro se vozi. Saj se je tudi prej, samo da je ropotalo.

 19. Mašon - 25.05.2010 ob 22:04

  @ cheh, kot so povedali že Aljaz in seamus in kalbo je to zato ker je mehankar preprosto zakon ;) sicer pa ja, kot žensko me obravnavajo drugač – poniževalno… prvo vprašanje: kok dolg že mam avto; drugo: olje, bencin, je dovolj notr? tretje: prestave znam menjat? (ok ne dobesedno, po ovinkih pa still) in potem šele ko natačno opišem kako cuka in kdaj in kako obrati skačejo in pr kerih obratih zajebava in kere lučke in kdaj… šele pol vejo da očitno pa le ni samo neznanje šaltanja :)

 20. seamus - 25.05.2010 ob 22:10

  @Mašon – najhuj je to, ker se ga ne da prepričat, da bi meni kot dolgoletnemu uporabniku njegovih storitev nudil usluge še naprej na drugi znamki. In pol je čista jeba, ker si navajen nivoja pri Kavčiču :(

 21. chef - 26.05.2010 ob 07:18
  chef

  @Mašon: Saj mene sprašujejo podobne neumnosti.

 22. kalbo - 26.05.2010 ob 09:42

  @chef: :) Ti si vajen višjih standardov pri avtu. Z A6tko, al pa z Meco E klase se pa res ne more primerjat, tako v ceni kot v vožnji. Ker norc ti je dal pa bencinko za vozit :) , tist so res jajca. Čar Fiata je 150 konjski Multijet.

  Nivo pri Kavčiču je pa res vrhunski in mu pol SLO neta ne poje zaman hvale.

 23. kalbo - 26.05.2010 ob 09:56

  Aja, še to. Težava AC centra tako Mercedesovega kot Fiatovega je v katastrofalnem odnosu do dobrih mehanikov, ki jih raje kot nagradijo zatrejo. Rezultat si pa občutil na lastni koži.

 24. Eva - 26.05.2010 ob 10:47

  Amen za zadnja dva odstavka!!!!!!

 25. Zmago1 - 26.05.2010 ob 10:58

  Imel sem identičen probelm še na Yugotu, ropota v kolesu in majster zamenja končnike. In ropota naprej, pripeljem nazaj, se peljeva, in pravi: Mater Ležaj je! JA A RES? A nisi mogel prej ugotovit preden si menjal končnike???

  Za servise pa je itaq najbolje in najceneje vozit h kakemu znancu, kolegu-mehaniku ki popoldne fuša doma, še servisno ti lahko potem v službi poštemplja če lih rabiš,…

 26. NoMercy - 26.05.2010 ob 11:06

  ko poračunaš strošek avta in propad € za lastnino je racionalna izbira: taxi :) , rent-a-car … :)

 27. artificial - 26.05.2010 ob 11:27
  artificial

  @chef: se mi zdi da sva se srečala tisti ponedeljek na Volvovem servisu. :)

  Sicer pa kolega dela na nekem drugem servisu in človek kar ne more verjet vsem prigodam, ki jih imajo tam.

  Vulkanizer pa je tisti vijak pustil zato, da ne bi kolo zgrmelo na tla, ko bi se zadeva losala. Je tudi meni že udrihal po gumi …

 28. chef - 26.05.2010 ob 14:14
  chef

  @kalbo: Raje sem vozil Doblota 1.9 kot tisto Cromo.

  @artificial: Ne. Pozabil je. Ker so se s kolegi še zajebaval okoli tega.

 29. kalbo - 26.05.2010 ob 14:26

  @chef: Sam da nisi dal primerjave z Dacio :)

 30. Mašon - 26.05.2010 ob 16:43

  @NoMercy – pri nas (še) ne, v tujini pa vsekakor… vsaj taxi pri nas po mojem mnenju ni glih računica (jest npr živim v periferiji in mi vedno računajo tut pot do sem, če me pridejo iskat), medtem ko razni dolgoročni renta car-ji so zaenkrat še kr tm-tm storškovno kot lastniški avto (sm gledala zanč izračun, stroškov na mesec je pri renta car-ju cca 10% manj). Je pa seveda tut odvisno kak avto maš – stari ponavad rabjo več servisev (oz. pač – kokr narajmaš), novi majo dražje zavarovanje, ‘veliki’ (motorji) požrejo več bencina,… @ seamus – sej pomoje ne gre za to da kavčič ne bi znal, pomoje gre za to da me že brez drugih znamk in resnih reklam tako gužvo da komi sfolga…

 31. skržat - 26.05.2010 ob 17:42

  Serviser pred nebeškimi vrati:

  Pred nebeškimi vrati stoji zelo razkačen možakar in vpije: Pa kaj se tu dogaja? Pa kaj jaz tu delam? Poglejte me! Imam šele 35 let, ne kadim, ne pijem, včeraj sem zgodaj odšel spat in zdaj sem tu pred vami! Sigurno je neka napaka! Prosim , da preverite!

  Še nikoli se nam ni zgodilo, da bi se zmotili – odgovori Sveti Peter- vendar bomo vseeno preverili. Kako se pištete?

  Mora. Tone Mora.

  Kaj ste po poklicu?

  Avtomehanik.

  Ah..ja , našel sem vas. Tone Mora – po poklicu avtomehanik.

  Ja, gospod Mora, po naših podatkih ste vi umrli od starosti.

  Od starosti? Pa to je nemogoče! Saj sem star komaj 35 let!

  Ne vem gospod Mora – odgovori Sveti Peter – sešteli smo vse vaše ure dela, ki ste jih zaračunali vašim strankam in to izpade 123 let…

 32. seamus - 26.05.2010 ob 20:59

  @Mašon – v bistvu je on rekel, da ne zna, čeprav tega nism napisal, ker je tudi razložil zakaj – ker hoče bit dobr pri eni znamki (no, v bistvu ma tri italijanske) ne povprečen pri vseh … NA moj odgovor, da men je vseen tud če bo pr novi znamki povprečen, ker bo še vedno bolš kot ostali serviserji, se je samo po njegovo nasmehnil.

 33. kalbo - 26.05.2010 ob 21:51

  @seamus: Kavčič je pooblaščen serviser. To da njegovi kvaliteti še dodaten plus in ni nor, da bi se na kako drugo znamko spravil.

  In na kero znamko si šaltal, če ni skrivnost?

 34. chef - 27.05.2010 ob 00:59
  chef

  Menda ne misliš, da bo šel na Forda samo zato, da boš ti srečen? Danes pooblastitve za servis ne dobiš več kar tako.

 35. teoo - 27.05.2010 ob 07:42

  Če pravite, da je dober, mu dam za par peerov, če gre na Forda:D:D:D To, da ni spodobnega servisa je največji minus za Ford v slo.

 36. hXc - 27.05.2010 ob 08:53

  Za g. Marka velja da je pošten in kvaliteten, ne zaupa mu zastonj praktično celotna fiat skupnost v SLO (največji klub)

 37. Ljubljanska Koala - 27.05.2010 ob 09:21

  uvest bi blo treba Do-It-Yourselfe delavnice… pridš, mal ti pomagajo in sam poštelaš zadeve :p dostikrat bi bilo bolje opravljeno!!

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.