Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Pendalni

Komentiraj

Objavil/a chef 21.05.2010 ob 07:30 ob 07:30 pod Biciklizem, Fenomeni, miks

Svojčas smo imeli v klubu nekega juniorja, ki mu verjetno zdaj niti na misel ne pride, da bi kolesaril. Že takrat se je, ubogi sine preveč ambicioznega očeta, raje basal s celimi gorami pečenega krompirčka, medtem ko sem se jaz dan na dan otepal z makaroni, piščančjimi zrezki in neverjetnimi količinami solate. Spomnim se, da je na pripravah treniral z ženskami. Tako je bil najhujši polom njegove kratke kariere dogodek, ko je na nekem ženskem treningu od grupe… odpadel. Bil je celo tako nor, tega mi verjetno sploh ne boste verjeli, da nam je to na večerji tudi nadrobno razložil. Če bi se danes tudi jaz pred temi profesionalkami odkril in se jim poklonil, je bila to v tistih mojih prepotentnih časih, ko sem bil še hujši kot zdaj, najbolj smešna šala na celih pripravah. Dokler vrag ni vzel šale, ampak tisto je že za drugo zgodbo in nima s kolesarstvom skoraj nobene zveze. Čemu sploh razlagam o malem debelinku? Zato, da razložim ta nemogoč naslov. Pedalom je namreč vztrajno pravil… »pendalni«.

Junior, pač.

S pendalni imam pa tudi čisto osebno izkušnjo. Bilo je na mojem edinem svetovnem prvenstvu v švicarskem Luganu. Za brdaša moje sorte je bila to naravnost odurna proga, kjer nisem mogel svojih sposobnosti izkoristit niti na desetih metrih razdalje. Da je bila mera polna, so se takoj pred štartom pred menoj zapletli, za katastrofo v pvem krogu sem si bil pa tudi sicer sam kriv, ker sem bil verjetno najbolj neroden nesrečnik na celem prvenstvu. Kakorkoli, sreča je hotela, da mi je že v prvem krogu odpadel pedal, ki ga do konca kroga nisem mogel več usposobit niti po urgenci iz fidcone, in to v časih, ko je bila pomoč iz boksov še prepovedana.

Kako je mogoče, da pedal kar odpade z gonilke, si pa še zdaj ne znam razložiti. Toliko bolj neverjetno je bilo, da se je popolnoma enaka zgodba ponovila, ali pa se mu je zgodila že pred menoj, se ne spomnim, znanemu gorskokolesarskemu drvarju Halzerju, ki se zdaj menda udinja med spustaši, če je, kolikor je nor, sploh še med nami.

Pri pedalih je namreč mnogo verjetneje, da jih z gonilke ne more spravit živ krst.

Zato je fino občasno potovat z letalom – to je vsaj zagotovilo, da boste občasno sneli pedala.

Trikrat lahko ugibate, komu se je zgodilo, da pendalna nismo mogli odtegnit niti s pomočjo najdaljših vzvodov. Bo že držala Arhimedova trditev, da lahko na dovolj oddaljeneni točki z dovolj dolgim vzvodom premakne Zemljo. Dokazano pa to ne gre s kakovostno zarustanim pedalom.

Sicer vam pa z besedami kar težko povem, kako malo mi je mar za pedala. No, brez njih je včasih težko, to sem sam izkusil. Hočem povedat, da mi je vedno dol viselo kakšna pedala vozim. Seveda šele potem, ko sem odkril Time Atac pedala, to je seveda različica za gorska kolesa. To so bila prva širšim množicam znana pedala, ki jim blato ni prišlo do živega in so avtomati delovali celo v najbolj brutalni móči. Ko sem jih enkrat odkril, se od njih nisem ločil in mislim, da se mi še zdaj nekje valjajo, seveda tista nesrečna, ki so me rešila sramote na svetovnem prvenstvu. Kako zelo vseeno mi je za pedala, pove že podatek, da gorska pedala še zdaj vozim na cestnem kolesu. Za to imam prav poseben razlog. Radevolje jezim zagrizene cestaše, ki se često zgražajo nad debelim gumijastim podplatom na čevlju. Včasih v grupi pridobim tudi nekaj prostora, saj se vsi bojijo vozit poleg nerodnega mauntnbajkerja. No, o nerodnosti bi lahko več povedal Marko Mugerli ali pa cel v Milanu štrajkajoči peloton na Giru.

Kot nepoznavalec področja pedal domnevam, da kolesarji pri izbiri tega podpodplatnega kosa pazijo predvsem na vrsto materiala in težo kompleta. Kot berem po različnih katalogih, ki se mi valjajo na knjižni polici, imajo najdražja pedala karbonska ohišja in titanove osi. Za pedala torej velja enako kot za vse ostalo – samo da ni aluminijasto ali jekleno! Za cestna pedala sem se ogrel samo, ko sem imel fiksno idejo, da bi vozil z rdečimi. K sreči nikakor nisem prišel do ustreznih čevljev, ki so, po drugi strani, kos opreme, ki ga nadvse čislam.

Pa da ne bo kdo mislil, da ostajam na zastarelih pedalih zato, ker so zarustala. Pedala so vsekakor v dobri formi.

Revija Bicikel

 • Share/Bookmark
 
8 odgovorov na “Pendalni”
 1. chef - 21.05.2010 ob 07:52
  chef

  Moram kar komentirat samemu sebi. Tako se že dolgo nisem narežal. Sem že pozabil, kakšne sem pisal, haha.

 2. hxc - 21.05.2010 ob 09:47

  “Pa da ne bo kdo mislil, da ostajam na zastarelih pedalih zato, ker so zarustala. Pedala so vsekakor v dobri formi” :lol:

 3. Sith - 21.05.2010 ob 10:47

  Ko jih jaz dajem dol, tistega s kontra navojem vedno fajn našponam predno se spomnim, da ga je treba odviti v drugo smer.

 4. kekec - 21.05.2010 ob 12:04

  marko mugerli?

  Če dirkaš je pri pedalih važno samo to da imaš drugačna kot so tista na rezervnih kolesih. Včasih je blo samo time in look. Da bi bila zmeda še večja je moral samo look v zadnjih letih narest še 2 različici. še huje kot pri telefonih in polnilcih.

 5. teoo - 21.05.2010 ob 13:29

  Jaz se začnem vsakih par tednov spogledovati s spdji a potem po vsakem preletu balance zahvaljujem denarnici, da jih nisem še ubodel… raje se jebem na vzponih in vsake toliko fašem pine od flatov v koleno ali golen (štor po defaultu).

  btw, chefe, a si še kej na bajku? tam okoli kamnika imaš super pogoje, da spet začneš trenirati xc.

 6. Zmago1 - 21.05.2010 ob 13:53

  Ja na pedala je dosti ankdot: Enkrat sem ubodu ene kao “look” pedale od Diadore čist pocen, en poseben patent,…na prvi rundi do Malega Lošinja je povezava pedala z blokejem ratala toga-povezava pedal in čevelj je ratala fiksna. Ko sem zapel čevelj notri nisem mogel več vzet čevlja ven. In ko sem kolo peljal nazaj na strehi sem zraven vozil tudi čevelj hehe…. Drugič smo vozili na Dolski in je enemu na vzponu pri Hotiču z glasnim pokom odpelo bloke s pedala ker je imel verjetno izrabljenega,… je zavijgal po cesti in smo ga napizdeval podolgem in počez,…Ko smo prileteli okol je model pri Moravčah spet priključil(šel je po bližnjici čez vače) in na prvem hupserju se mu je spet odpel pedal in je spet skor pokosil celo grupo,… Nekoč ko sem bil mladinec me je ustavil policaj ko sem šel čez rdečo luč, imle sem še košarice in utor na čevljih. Mi je hotel napisat kazen pa sem ga prepričal da ne morem noge vzet in pedala ker imam “ta star” sistem peda-fiksno povezavo in bi padel če bi se ustavil na semaforju, da “ta novi look” pa lahko to naredijo. Je samo nekaj kimal in se čudil in me je spustil,…

  lp, Z

 7. chef - 24.05.2010 ob 19:44
  chef

  @teoo: Tereni so za MTB dobri, drugi pogoji pa ne :)

 8. teoo - 25.05.2010 ob 10:23

  @chef, kaki drugi pogoji? aja, mešanje interesov? vzgajanje beerbauha pa res ne gre skupaj s pedaliranjem.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.