Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Pozor, človek na cesti!

Komentiraj

Objavil/a chef 18.05.2010 ob 07:30 ob 07:30 pod Fenomeni, Natezalnica, miks

Včeraj dopoldne sem šibnil v Cerkno, da bi si ogledal bolnico Franjo tik pred sobotno otvoritvijo. Zdaj je seveda povsod še polno kablov in delavcev, ki hitijo, da tik pred zdajci porihtajo vse tako, kot je bilo, pa še skoraj bolje, kajti dodali bodo nekaj informativnih tabel, predvsem pa je soteska zdaj bolj varna. V Cerkljanskem muzeju (ki deluje v okviru Mestnega muzeja Idrija) so se blazno potrudili.

Ampak to ni point tega zapisa. Kot vedno se mi je tudi tokrat mudilo in šibam jaz po avtocesti proti Logatcu, ko me spet zmoti svetlobna tabla (tista, ki jo vozijo na prikolici), opozarjajoč na kaj vem kaj in zapovedujoč, da se moramo v naslednjem kilometru vsi razvrstiti na desni pas. Table za hitrostno omejitev ni bilo. OK, spet nekaj pacajo na cesti, sem si mislil, zmanjšal hitrost in se zrinil med počasnete na desnem voznem pasu. Ampak kilometer je že minil, nič se ni zgodilo, nobenega dela na cesti, nobene omejitve, še konkretne table ni bilo! Tako se nas je nekaj odločilo, da bomo pičili naprej, kaj pa hočeš. Že prevečkrat sem videl podobne oznake in potem ugotovil, da so same sebi namen. To je bilo na odseku vzpona proti Logatcu s tremi voznimi pasovi.

Jaz sem ravno prišel nekje do hitrostne omejitve, za menoj je bil naliman en Purger, ti fantje ga vedno šponajo do daske, tudi če sneži. Prehitevali smo v blagem levem ovinku, ko se mi je zazdelo nekaj čudno. To je bilo že vsaj dva kilometra od zgoraj omenjene svetlobne table.

Po avtocesti je skakal človek!

Če ne bi bil oblečen v oranžen lajbič, ga sploh ne bi opazil. Sicer sem bil pa tako presenečen, da niti nisem bremzal (tudi ne bi mogel, ker je imel Zagrebčan več zaleta in se je že zaganjal vame kot kakšen pohoten psiček), ampak sem samo prižgal štiri žmigovce in se zrinil kolikor sem mogel desno na svojem pasu.

Frajer je nekaj fotografiral! Seveda je bil čisto presran, ni vedel, ali naj skoči na cesto ali naj se umakne za ograjo. Kaj je počel, sem pravzaprav dojel šele ob pogledu v vzratno ogledalo, ko sem se moral prepričati, če sem sploh prav videl.

Zdaj me zanima, kdo odgovarja, če človeka, ki je bil na službeni dolžnosti, takole ponesreči naložiš na havbo. Pustimo ob strani moralnega mačka. Dejstvo je, da je bila označenost izrednega dogajanja na avtocesti katastrofalna, popolnoma nezadostna in nevarna za vse udeležence, ne samo za fotografa (ne vem če ni fotografiral kar s telefonom). V najslabšem primeru, če ga že nisem zbil, bi jaz lahko panično na črto zabremzal, marsikdo bi to tudi brez premisleka naredil, Zagrebčan bi me nabasal, ker itak ni videl, kaj se dogaja, in pri tisti hitrosti bi se lahko potem samo še nabili eden na drugega in zaprli cesto za nadljnji dve uri.

Policija bi verjetno ugotovila, da je bila za nesrečo kriva neprilagojena hitrost, da ne rečem objestna vožnja.

Čeprav sem vozil maksimalno 130 km/h in čeprav ni bilo nobene oznake za izredno omejitev. Navsezadnje te vlačijo še po sodiščih in lahko samo upaš, da ne boš fasal leta dni v zaporu na Igu, ali še huje, da svojci umrlega ne bodo najeli za odvetnika Francija Matoza.

To, kar počnejo na Darsu in na DRSC, je popoln kolaps sistema varne vožnje. Ker če je že cesta zrihtana, pa po njej brez opozorila skačejo pešci. Piarovci pa na tiskovkah hladni kot špricer idiotskim novinarjem, ki si ne upajo ali se jim ne ljubi postavljati neprijetna vprašanja, razlagajo o zagotavljanju varnosti, ki da ustreza evropskim standardom in jih celo presega.

 • Share/Bookmark
 
14 odgovorov na “Pozor, človek na cesti!”
 1. Janez - 18.05.2010 ob 07:57

  Še dobro da se nisi znašel med DARSovimi video kompilacijami, s katerimi so nas pred kratkim “razveselili”.

  Malo moram pa tudi zapametovati. 2 kilometra od označbe do izrednega dogodka na cesti si pri 120 km/h prevozil v 1 minuti. Kar pomeni da si med počasneti na desnem pasu zdržal maksimalno 10 sekund. Malo več strpnosti te pa ja ne bi ubilo.

 2. chef - 18.05.2010 ob 08:19
  chef

  Dobro računaš, ampak vic je v tem, da sem vozil med tovornjaki dosti počasneje in da je moja ocena o dveh kilometrih zelo divji približek. Verjetno bi moral, da me ne bi kakšen komentator lovil na limanice in dokazoval, da sem vozniški idiot, opraviti tri veljavne meritve razdalje.

 3. NoMercy - 18.05.2010 ob 08:31

  kot sam praviš: označenost JE bila … – zadošča, da si TI kriv. Zbiti bi morda imel samo 100% bolniško. Pa tožil bi te lahko, če bi postal kripel :)

 4. En Kovač - 18.05.2010 ob 08:50

  Takšna DARS-ova sranja se samo na pomurski avtocesti (ki to niti ni) dogajajo tedensko. Najlepša finta mi je, ko pri Beltincih nastavijo tablo delo na cesti in omejitev na 60km/h, potem pa vse do Lendave (kakšnih 20 km) na cesti ni prav nikogar. Nad tem sem se enkrat tudi sam razburjal – http://enkovac.blogspot.com/2009/04/nategovanje-s-prometno-signalizacijo.html

 5. Sonček - 18.05.2010 ob 09:15

  noro, res noro, da kar skače nekdo na cesti. Dobro si odregiral in nič naredil, ker bi se resnično lahko vse to zgodilo kot si sam opisal. Varno vožno še naprej.

 6. n - 18.05.2010 ob 10:02

  men pa ni vsec tvoja nestrpana voznja. pa ne mislim zaradi tebe, ampak zato, ker po nepotrebnem ogrozas tudi druge. bodi pametnejsi od darsa :)

 7. jazby - 18.05.2010 ob 10:58

  Taka začasna signalizacija je res lahko dvoumna. Ti si si jo razlagal, da moraš naslednji kilometer voziti po desnem pasu. Lahko pa bi tudi pomenila, da se naj vozila v naslednjem kilometru razvrstijo na desni pas (ob gostem prometu je to smiselno, saj se ne morejo vsa vozila z levega pasu takoj razvrstiti na desni pas) in tam vozijo dokler naslednja začasna oznaka ne prekliče prejšnje. Me prav zanima, če je bilo kje na poti najprej s podobno prikolico označeno, da je konec omejitev. Se strinjam s tabo, da pešci nimajo kaj skakati po AC, vendar čisto brez opozorila v tvojem primeru ni bilo, tako da mi zdi tvoj zaključek na račun DARSa v zadnjem odstavku malo preoster. Mi je pa zanimiva tvoja reakcija. To, da si se zrinil čimbolj na desno je pričakovano, ni pa mi jasno, da si uspel prej prižgati štiri žmigavce kot malo stopiti na zavoro. Kakorkoli, promet je nepredvidljiv, zato moraš biti vedno pripravljen, da se zgodi kaj nepričakovanega. Pri tem se je dobro zavedati, da z višjo hitrostjo sicer pridobiš na krajšem času potovanja, vendar le linearno, medtem ko se “negativne” posledice (npr. zavorna pot, posledice trka) povečujejo kvadratično ali pa še s kako višjo potenco.

 8. Bor - 18.05.2010 ob 11:59

  Pike dobim od floskule, da je treba vedno pričakovati nepričakovano. ALi bom kot voznik avta kriv tudi, ko se bo name zrušil helikopter in to samo zato, ker bi “kobajagi” lahko pričakoval, da se vsak trenutek lahko zgodi kaj nepredvidenega (bolje, da ostanem doma na kavču, ap še takrat se lahko udre strop zaradi debele sosede nad mano). Potem naj omejijo hitrost na 5 km/h, pa še takrat bo to prevelika hitrost za žabe, ki jih bom lahko povozil, ker bodo slučajno šle čez cesto (je ogržena vrsta in zaščitena). To, da je ograja ob AC uničena, pa nikogar ne briga. Važno, da je voznik avta vedno kriv, tudi ko ni kriv. Mi gre že na bruhanje

 9. Janez - 18.05.2010 ob 12:38

  @jazby: signalizacijo je že prav zastopil (vsaj v tekstu tako piše), celo upošteval jo je, ampak ker se mu je zdelo da je postavljena brezveze (tudi to se zgodi, ampak po mojem menju v manjšini primerov) jo je nato prekmalu tudi ignoriral.

  @bor: ok, ekstremnih primerov ne bo nikoli mogoče preprečiti, meni se zdi da je ta floskula bolj v smislu da moraš poleg prometnih predpisov opazovati tudi obnašanje ostalih voznikov in predvideti njihove reakcije. Npr. če vidiš pred sabo avto ki je dokaj tesno za tovornjakom – obstaja velika verjetnost da ga bo prehiteval, ne glede na to da manevra ne nakaže z žmigavci.

  Sem gledal na enem od poljudnoznanstvenih tv kanalov oddajo o robotskih avtomobilih in zakaj še niso na tržišču – ravno zaradi teh drobnih detajlov ki pozornemu šoferju pomagajo pri predvidevanju situacije na cesti.

 10. chef - 18.05.2010 ob 12:41
  chef

  Res je neverjetno, kako komentatorji vedno avtorju bloga zamorijo, da je idiot, pa magar če sem vozil po omejitvi.

  @Jazby: signalizacija ni dvoumna, saj je jasno, da znak opozarja na razvrščanje v naslednjem kilometru. Torej imaš kilometer časa. Če pa potem prevoziš 2 in sta še kar dve špuri, nadaljnega opozorila pa sploh ni, ob tem da je, kot pravi En kovač, to normalna Darsova praksa, je dokaj normalno, da zaviješ levo, sploh ker ni bilo niti nikjer napisano, koliko časa bo trajalo zožanje. Torej naj bi po desni špuri vozili do morja?

  @n bi to verjetno naredil, ker je pametnejši od Darsa.

  Table za omejitev ni bilo nikjer, saj nisem slep, pa tudi nor ne, da bi na gradbiščih divjal, ker te tam najprej nastreljajo na radar, če ne drugega.

  Na zavoro pa nisem stopil zato, ker sem imel za seboj enega idiota, ki je praktično že zlezel v moj prtljažnik in če bi bremzal, bi lahko povzročil nesrečo. Knof za žmigovce imam pri roki, očitno, glede na to, kaj se dogaja na avtocestah, sem pa tudi eden od redkih, ki opazujejo promet za seboj.

 11. chef - 18.05.2010 ob 12:46
  chef

  Mimogrede, pred menoj jih je obupalo že kar nekaj oziroma table niso jebali 5-procentno. To niti ni čudno. Trikrat te nategnejo, začneš razmišljat po svoje in četrtič ti en kekec s fotoaparatom skoči na havbo.

  Naslednjič naj pa napišejo “ovira na cesti”, kar je recimo dokaj normalna praksa, pa bo učinek dosti boljši. Naj še Dars predvideva kaj vse bo nekdo naredil narobe.

 12. Kr en - 18.05.2010 ob 15:07

  DARSovci s svojo signalizacijo so res svojega denarja vredni. Kake dva tedna nazaj so imeli na cestninski Log obrnjen znak za konec omejitve in so potem še čudno gledalui, ko sem jih vprašal, če moram res voziti 40 do Vrhnike.

  Edina žalost pa je, da so DARSovci pravzaprav še najmanj slabi.

 13. Marcos - 18.05.2010 ob 16:05

  Dars ima res idiotsko prakso, ne moreš pustiti človeku, da takole skače po cesti, ne da bi vsaj zaprl tisti del ceste. Spominja me na tisti primer, ko so uvedli vinjete in je nekdo na dolenjski avtocesti pri zožanju nabasal Darsovega nadzornika, ker je butec skočil direkt pred avto medtem, ko je ga je ustavljal.

 14. Foton - 19.05.2010 ob 00:00
  Foton

  Okoli Logatca vem da imajo kdaj pa kdaj čisto samomorilne podvige po cestah. V nepreglednem ovinku so spomladi pobirali količke za sneg brez označb in to kjer je omejitev 90km/h. Nevem kako jim uspe brez žrtev…

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.