Nergač

Več je oslov kot pastirjev

Dinozavri v Volčjem Potoku

Komentiraj

Objavil/a chef 20.04.2010 ob 07:30 ob 07:30 pod Aktualno, Potopisi, miks

Ko smo uredništvo z Viča preselili na Rudnik, je bila razlika očitna. Kako tudi ne, če je prejšnji najemodajalec v sosednjem prostoru klepal avtomobile! Okolje je bolj poslovno, čeprav za mojo pisunsko inspiracijo ne najbolj … hm, navdihujoče. Zato razen suhoparnih novic in podobnih traparij, ob katerih ni treba razmišljat, prispevke večinoma pišem doma, kjer me ponoči motijo samo pijani študenti, zgodaj zjutraj pa farovški zvonovi. V pisarni me moti ta ambient trgovskega centra. Če je praktično, da imam trgovino na poti domov pri roki, je to hkrati tudi pomanjkljivost, ker česa vsega jaz ne srečam na poti do obvoznice! Eno samo krožišče, pa toliko sranja!

Po novem so nam pred naše poslovne zgradbe nasrali cirkus! Pa ne samo enega. Dva! V prvem, na paririšču nasproti Leclercovega, so inštalirali plastične dinozavre, na drugi strani pa cirkus Medrano.

Uredništvo imamo med dvema cirkusoma!

Da o šoping centru in offroad terenu vsepovsod naokoli ne govorim.

To je slovenski smisel za urbanost kot ga goji tudi strokovnjak Koželj.

Mimo dinozavrskega cirkusa hodim poln prezira, zato niti ne pokukam vanj, pravijo pa, da je brezveze. Verjamem. O cirkusih tudi sicer nimam dobrega mnenja. Trpinčenje živali, zlagana glamuroznost in po mojem previsoke cene glede na ponudbo zabaviščnih parkov v bližnji okolici. Zato mene tam ne bodo videli, upati je, da mi kakšen podivjan slon – ali dinozaver – ne bo pomendral avta.

Zanimivo je, da so v praktično istem obdobju dinozavri na ogled tudi v Arboretumu Volčji Potok, o čemer je že pisala kolegica Sandrica. Že ime dogodka v Arboretumu (Dinozavri v Arboretumu Volčji Potok) je v primerjavi z XXL Dino Expo, ki se odvija v Industrijski coni Rudnik, neprimerno manj spektakularno. A očitno tako ne menijo nepregledne množice, ki rinejo v Volčji Potok. V soboto jih je bilo toliko, da je prišlo na ozki cestici, ki pripelje v Volčji Potok iz Radomelj, do totalnega prometnega kolapsa. V taki gneči ne bi jaz poskušal niti parkirat, kaj šele vstopiti. Mislim, kaj pa imaš od tega, da ti mir v enem od najlepših parkov kalijo stotine družin, tista edina oštarija je pa itak zasedena do zadnjega kotička.

To po svoje dokazuje, kako malo se dogaja v Sloveniji. Po drugi strani ne moremo Arboretumu očitati ničesar. To je ena od ustanov, kjer ne samo jamrajo kako je hudo in kako država da premalo, ampak se tudi trudijo z inovativno ponudbo, ki se ne ustavi pri različnih cvetličnih razstavah, ampak seže še do razstave tropskih metuljev, Minimundusa v Volčjem Potoku (letos sem ga zgrešil), koncertov in predvsem delavnic za staro in mlado. Da o odličnem otroškem igrišču, ki je, glede na skoraj neverjetno priljubljenost stalnih obiskovalcev s sezonskimi vstopnicami (ki so za kamniške občane cenejše), verjetno tudi edino daleč naokoli.

V Arboretumu smo včeraj popoldne snemali kratek napovednik revije Potepanja, ki je vsak mesec pred ali tik po izidu objavljen v turistični oddaji Uživajmo. Dober izgovor, da sem si na hitro ogledal dinozavre, ki so bili v otroštvu moja velika ljubezen, a so se mi na poti do kariere paleontologa po vrsti zagabile kemija, fizika, biologija in tisto malo geologije, s katero so nas gnjavili pri geografiji.

Arboretum je že lepo vzcvetel.

Prvi dinozavri so nameščeni že na koncu glavne avenije ali kako se temu reče.

A brez skrbi, to je samo rajcanje, ki obiskovalce vzpodbudi, da sledijo smerokazom daleč mimo vseh ribnikov in uprave do dela parka, ki je bil doslej skoraj pozabljen, po novem pa je v njem 60 dinozavrov (nisem štel) v naravni velikosti (bo že držalo).

Lepo je, da ne gre samo za dolgočasne mrtve ekipe, ampak je, kolikor je mogoče, prikazano tudi njihovo življenje, čeprav vse skupaj deluje nekoliko kruto.

Sprehod je vsekakor krasen in nekateri prizori prav holivudski, da ne rečem grozljivi, hehe.

Mene je motila samo preglasna epska glasba, ki jo je prekinjalo dinozavrsko rjovenje. Za mularijo je to po mojem OK, ampak nekoliko moti ambient prijetnega parka. Spektakla pa to nikakor ne pričara. V splošnem je vtis vsekakor odličen in po zaenkrat videnem Slovenci Arboretum obrajtajo bolj kot XXL super truper dino ultra show na Rudniku. Močno upam. Morda ni ravno da bi se pripeljali v Arboretum iz Prekmurja, če ste v bližini pa vsekakor toplo priporočam.

 • Share/Bookmark
 
13 odgovorov na “Dinozavri v Volčjem Potoku”
 1. sandrica - 20.04.2010 ob 07:50
  sandrica

  He, he. Pa si si jih le ogledal. Vidim, da so jih po novem malce zavarovali (prej so otroci plezali po njih kot po igralih) in dodali glasbeni insert. :D

 2. pullga - 20.04.2010 ob 08:03
  pullga

  Bili tam včeraj tudi, pa tale zadnja fotka/kompozicija je očitno vse inpisrirala, tudi mi smo slikali… No mi smo morali poslikaiti še vse gajbice, pa posodice pa knglice, pa…

 3. KREN - 20.04.2010 ob 09:30

  Definitivno je tole v Arboretumu boljše kot tisti XXL Dino Expo. S tem so me (in mojega malega) nategnili v Mariboru. Vstopnica draga kot hudič, za to, da greš v šotor in na pol v temi vidiš dinozavre. Ki na koncu zgledajo, kot da so narejeni s pomočjo balona, na katerem je z škrobnim lepilom nalepljen papir in oblikovan v dinozavra. In ponekod še razpokan… V glavnem katastrofa. Imam pa z familijo planiran obisk Arboretuma to soboto ali nedeljo in že sedaj vem, da bom čist živčen zaradi gužve. Tvoj prispevek mi je to samo potrdil :(

 4. Jure - 20.04.2010 ob 10:43
 5. chef - 20.04.2010 ob 13:09
  chef

  @Sandrica: Očitno table niso dovolj.

  @pullga: Takoj ko sem vstopil v Arboretum, se je zoblačilo. To se mi zgodi VEDNO. Potem me je itak vse minilo in sem škljocal samo zato da je hitreje minilo.

  @KREN: No, tako nekako sem tudi jaz slišal. Pač klasičen ciganski nateg. Za Arboretum ti predlagam, da prepustiš volan ženi, ti si pa povezni vrečko na glavo. Problem ni v tem, da je gužva (to je marsikje), problem je v slovenskih voznikih, ki se ne znajdejo, ampak egoistično rinejo in skrbijo samo za svojo rit. Mene vsakič prime, da bi komu glavo utrgal.

 6. KREN - 20.04.2010 ob 13:18

  Jah, si bo treba za vikend sposodit ratrak. Pa se mi vrivaj, če upaš ;)

 7. uroš - 20.04.2010 ob 15:57

  Očitno je čez teden bolj umirjeno vse skupaj. Smo bili tam zadnjo soboto, in sem zaradi gužve skor živčnega fasal. Ob T-rex-u, takoj na začetku parka, je bilo praktično nemogoče ujet vsaj za silo dober posnetek.

 8. rannt - 20.04.2010 ob 17:55

  Bil to soboto v parku, verjetno ravno v času največje gužve (parkiral nekje ob pol štirih), pa nisem doživel kakšnega prometnega kaosa in ne vem kaj. Čisto normalno se je dalo parkirat, brez živčnosti in čakanja.

 9. teoo - 22.04.2010 ob 08:52

  uf ja.. med vikendi je cela štala na tistem koncu. Zanimivo pa je, da večkrat laufam/peciklarim mimo, noter pa v zadnjih letih nisem bil (ok lažem, lani sem čevape zunej jedel). A misliš, da spustijo noter ljudi na biciklu?

 10. chef - 22.04.2010 ob 09:02
  chef

  Ne.

 11. teoo - 22.04.2010 ob 09:16

  those basterds

 12. filmoljub - 22.04.2010 ob 10:44

  Bolj kot dinozavri (ki so navdušili našega Maksa) me je osebno impresionirala letošnja res lična ureditev Arboretuma in odprtje celega novega dela (prav tam, kjer so dinoti), sicer pa me veseli, da se ta spomeniško zavarovana “svetinja” (prekleti dinozavri birokratski zaprašeni hinavski slovenceljski) počasi in nadvse okusno spreminja v prijeten in družinam prijazen kraj. Če mene vprašaš, bi tja postavil še kakšno ogrado z mini-pujski in kozicami (kakršna je v ljubljanskem ZOOju takoj na desno za vhodom) ali kaj podobnega. Res je, Arboretum je (končno!) postal zanimiv in obiska (o vstopnini raje ne bi) vreden kraj vse leto in vsem, ne le 90-letnim muzejskim eksponatom, strokovnjakom za kurčeve eksotične praproti.

 13. chef - 22.04.2010 ob 11:10
  chef

  Ja, res postaja prijeten kraj za družine, veseli me pa predvsem, da je tega po Sloveniji vedno več – ravno teh malih kozic ipd. Aprila sem bil kar v dveh takih ustanovicah – ZOO park Rožman na Vrzdencu in Muzej na prostem Pleterje.

Na vrh

Komentarji so onemogočeni.